Bereiding:
1.
Ontpit de dadels, en snijd het in stukken
(Je houd uiteindelijke dus minder dan 350 gram over, omdat je de
dadelpitten uiteraard weggooit).
2.
Vet het bakblik in met wat kokosvet, en bekleed
met een stuk bakpapier. Maal de gojibessen en zonnebloempitten fijn in de
keukenmachine. Zet hierna apart.
3.
Maal hierna alle overige ingrediënten fijn in
de machine.
4.
Voeg hierna de gojibessen en zonnebloempitten
weer toe, en laat de machine daarna 1 minuut draaien. Er ontstaat een
grof maar smeuïg mengsel.
5.
Schep dit in het bakblik en druk goed aan (met
name in de hoekjes). Dek de schaal af met bakpapier (of huishoudfolie) en laat
2 uur opstijven in de koelkast.
6.
Na het uitharden kun je de plak in repen
snijden, en verpak deze per stuk in bijvoorbeeld bakpapier. Het bakpapier
zorgt er ook voor dat de repen lang vers blijven, en in de koeling blijven de
repen mooi in vorm.
Havermout-chocolade
repen (9 repen)
- 75
gr havermout maal dit in je blender fijn tot meel
- 1.5
tot 2 el kokosvet
- 3
grote zachte dadels ontpit
- 3
el water
- 100
gr pure chocolade
Bereiding :
Maak eerst de bodem. Kneed hiervoor de havermout samen met
het kokosvet tot een stevig deeg. Vorm hier een rechthoekige vorm van op een
stukje bakpapier en zorg dat de bodem ongeveer 1 cm dik is. Zet weg in de
koelkast om uit te harden.
Maak vervolgens de karamel door de dadels fijn te prakken
samen met wat water. Ik gebruik dadels van zachte kwaliteit, maar als die van
jou wat plakkeriger zijn kun je ze ook even blenden met een staafmixer tot je
puree hebt.
Haal de bodem uit de koelkast en bedek deze met een laag
karamel. Strijk glad en zorg dat de hele bodem bedekt is. Zet weer weg in de
koelkast.
Smelt de chocolade au bain marie. Haal daarna de bodem weer
uit de koelkast en snij deze voorzichtig in negen stukjes. Is hij al zo hard
dat je de stukjes vast kunt pakken? Doop deze dan een voor een helemaal in de
chocolade en leg op een bordje. Als de bodem nog wat zacht is kun je de
chocolade ook over de reepjes gieten. Zorg ervoor dat alles goed bedekt is.
Zet de reepjes in de koelkast en wacht minimaal een uur tot
de chocolade is uitgehard. Bewaar ze in een luchtdichte trommel in de koelkast.
Chocolade-noten repen (6 repen)
- 100
gr Medjouls dadels
- 50
gr roggebrood
- 25
gr walnoten
- 25
gr cacaopoeder
- 2
el kokosolie
- 1 el cacaonibs of hele pure chocola
Bereiden: Ontpit de dadels en doe ze in de keukenmachine.
Voeg hier het roggebrood en de walnoten bij en schep 25 gram cacaopoeder hierbij.
Schep 2 el kokosolie in de keukenmachine en blenden maar.
Zorg dat de dadels, het roggebrood en de noten goed
fijngemalen worden. Er mogen nog wel kleine stukjes in blijven zitten. Als de ingrediënten
fijn genoeg zijn, voeg je de cacaonibs nog toe. Blend nog heel even, zodat de
stukjes cacao goed door het mengsel heen zitten maar niet al te fijn geworden
zijn.
Bekleed een klein bakblik of een kleine ovenschaal met een
stuk huishoudfolie. Zorg dat de folie ruim overhangt, zodat je straks het
mengsel kunt afdekken. Stort het chocolademengsel in de vorm en druk met de
bolle kant van een lepel goed aan. Zorg dat de repen overal even dik zijn.
Zet nu minstens een uur in de koelkast om op te stijven. Na
een uur kun je de plak in repen snijden en per stuk verpakken. Bewaar in de
koelkast.
Quinoa
en kokosvlokken repen (12 repen)
300 gram Quinoa
100 gram gehakte noten
50 gram zaad
50 gram ongezoete koksvlokken
50 gram vanille eiwitpoeder
1 groot ei
200 ml Griekse Yoghurt
80 gram pindakaas
3 Theelepels honing
1 Theelepel geraspte citroenschil
200 gram gedroogd fruit
Verwarm de oven voor op 180 graden C. Gebruik bij voorkeur
een vierkante pan en voorzie deze van een bakvel. Verspreidt de Quinoa, noten,
het zaad en de kokosvlokken gelijkmatig en rooster ze ongeveer 8 minuten. Schep
het mengsel vervolgens over een in grote schaal en laat dit afkoelen. Vermeng
het geheel vervolgens met de rest van de ingrediënten en verdeel het smeuïge
mengsel vervolgens op een ovenschaal. Zet het in de oven en wacht ongeveer 14
minuten totdat een bruin laagje verschijnt. Pak daarna een mes en verdeel het
mengsel in 12 energierepen.
Energierepen
met fruit (6 repen)
200 gram gedroogd fruit
1 kopje warm water
300 gram havermout
150 gram vanille eiwitpoeder
3 Theelepels mager melk
2 Theelepels citroen of sinaasappelschil
Gebruik hierbij een cakevorm en bekleed deze met keukenfolie.
Laat het gedroogde fruit ongeveer tien minuten weken in het warme water en dep
het vervolgens droog met een theedoek. Maal de havermout fijn met behulp van
een keukenmachine en voeg daar het fruit, het eiwitpoeder en de geraspte
citroen of sinaasappelschil aan toe. Vermaal dit tot een stevig mengsel dat
zich op gaat hopen aan de zijkant van de mixer. Vet een cakevorm in met
bakspray en verdeel hierin het mengsel. Sluit af met keukenfolie en gebruik dat
om het mengsel aan te drukken en gelijkmatig te verdelen. Stop het mengsel zo
30 minuten in de koelkast en je energierepen zijn klaar.
Cranberry-sinaasappel
repen (8 repen)
200 gram havermout
80 gram pindakaas
400 milliliter magere melk
250 gram vanille eiwitpoeder
100 gram gedroogde cranberries
2 Theelepels geraspte sinaasappelschil
Bekleed een vierkante bakvorm met keukenfolie. Maal in een
keukenmachine de havermout fijn en voeg vervolgens de pindakaas en de melk toe.
Mix deze ingrediënten tot een gladde massa ontstaat en voeg vervolgens
eiwitpoeder toe. Mix dit nog even en voeg dan de cranberries toe. Verdeel het
mengsel in de gereedstaande bakvorm en sluit deze af met een laagje bakpapier.
Na een nacht opstijven in de koelkast rest enkel nog het verdelen in acht
repen.
Een
ander havermout-banaan recept
·
60 gr havermout
·
60 gr tarwemeel
·
150 ml melk (halfvolle of magere melk maar je
zou ook soja of amandelmelk kunnen gebruiken)
·
1 ei
·
1/2 rijpe banaan
·
50 gr pure chocolade met hoog cacao percentage
·
4 el honing
·
2 el pindakaas
·
2 tl kaneel
·
1 tl bakpoeder
·
1 tl vanille extract
·
snufje zout
Bereiding :
1.
Verwarm de oven voor op 190 graden. Neem een
ruime ovenschaal (ca. 20 x 20 cm) en bedek deze met bakpapier.
2.
Neem een ruime kom en doe hier eerst alle
droge ingrediënten in (havermout, tarwebloem, kaneel, bakpoeder en een snufje
zout) meng even kort door elkaar en voeg dan de melk, ei, honing, pindakaas en
het vanille extract toe. Meng alles weer goed door elkaar en als laatste snijd
je de banaan in hele kleine blokjes en schep deze door je beslag.
3.
Het beslag verdeel je nu in de ovenschaal. Zet
de ovenschaal in de oven voor ongeveer 30 40 minuten tot het mooi goudbruin
is. Test even of je beslag goed is door een satéstokje in het beslag te steken;
komt deze er schoon uit dan kunt je de ovenschaal uit de oven halen.
4.
Laat het baksel nu eerst goed afkoelen. Eenmaal
afgekoeld snijd je de zijkanten eraf en kun je er mooie rechte repen van
snijden. Ondertussen kun je de chocolade au bain marie gaan smelten of even in
de magnetron (let wel op want de chocolade mag niet gaan koken!) en druppel wat
chocolade oven de repen met een theelepeltje of zigzag er wat lijnen over zoals
ik heb gedaan, laat de chocolade stollen en klaar zijn je repen. Eet smakelijk!
Dadels-cashewnoten
repen
- 160
gram cashewnoten - ongebrand en ongezouten
Bereiding :
1.
Zet een bakje op de weegschaal en tareer deze
(zodat het bakje niet meegewogen wordt).
2.
Ontpit de dadels door voorzichtig aan de
steelkant te knijpen tot de pit eruit springt of met een mes de dadel open te
snijden. Snijd elke dadel in grove stukken en weeg het totaal af in het bakje
op de weegschaal.
3.
Onthoud het gewicht (voor 250gram (10 stuks)
verse dadels ongeveer 166 gram zonder pit). Doe de dadels in de hakmolen.
4.
Zet het bakje weer op de weegschaal en tareer
deze. Doe evenveel gewicht aan cashewnoten in het bakje en voeg deze daarna bij
de dadels in de hakmolen.
5.
Zet de hakmolen op een hoge stand voor enkele
minuten tot het een egaal geheel is.
6.
Bedek een ovenschaal met bakpapier en plaats
het mengsel erop.
7.
Verdeel het mengsel ongeveer 1cm hoog, 10cm
lang (zo breed als de hoeveelheid mengsel).
8.
Plaats in de koelkast totdat het geheel
afgekoeld is (ong. 15 minuten). Haal eruit en snijd het geheel in repen van 1cm
breed.
Quinoa-hazelnoten-rozijnen
·
300 gram noten (ik gebruik hazelnoten)
·
50 gram amandelmeel
·
100 gram quinoa vlokken (van de halm)
·
70 gram zaden en pitten (ik gebruik zonnebloempitten en pompoen zaden)
·
100 gram rozijnen
·
2 eetlepels kokos rasp
·
260 gram agave siroop
·
45 gram gesmolten kokosolie
·
1 eetlepel rietsuiker
·
1 snufje zout
·
150 gram pure chocolade
Bereiding : Verwarm je oven voor op 175 graden (ik heb
zelf een elektrische oven).
Meng eerst alle droge ingrediënten in een grote kom.
Voeg vervolgens de olie toe en ga er even met een houten lepel doorheen. Voeg
nu de agavesiroop toe en meng alles nog eens goed door.
Het mengsel gaat vervolgens in een met bakpapier beklede ovenschaal. Zet de
muesliplaat ongeveer 20 minuten in de oven of tot hij goudbruin is. Nu komt het
lastigste, het moet afkoelen helemaal! Dat is dus heel lang wachten. Zet de
schaal geduldig een paar uur in de koelkast. Nu mag je gaan snijden -eindelijk.
Maak er leuke kleine blokjes van of lekkere grote repen wat je wilt!
Dan smelt je wat pure chocolade au bain marie, als het lastig gaat voeg je
nog wat roomboter of kokosolie toe. Met een handige spatel smeer je de koekjes
of repen voorzichtig in met je gesmolten chocolade. laat ze daarna (alweer)
afkoelen op een schoon vel bakpapier en doe er bijvoorbeeld nog een beetje
geraspte kokos op.
Je kunt ze invriezen (wel individueel verpakken) of
gewoon in een luchtdichte doos in de koelkast bewaren.
Nog
energierepen met havermout
- 75
g amandelen
- 75
g pompoenpitten
- 38
g sesamzaad
- 113
g gedroogde abrikozen
- 56
g havermout
- 4
eetlepels honing
- 75
g pindakaas
- zout
- 37
g druivensuiker
- ¾
liter water
- 37
ml Roosvicee of Ligacé (vruchtensiroop van zwarte bessen, rozenbottel en
guave)
- ¾ limoen
Bereiding :
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Doe de amandelen, pompoenpitten en sesamzaadjes in de
hakmolen.
Doe er de abrikozen en havermout bij.
Voeg er honing, pindakaas en een snuifje zout aan toe. Mix
alles tot een korrelige, bewerkbare massa.
Schep de massa op een siliconenmatje of op een vel bakpapier.
Leg er een tweede matje of een vel bakpapier op en rol met de deegrol uit tot
1,5 à 2 cm dikte.
Duw de randen wat recht zodat je een mooie rechthoek
krijgt.
Schuif het deeg op een bakplaat en bak ongeveer 20 minuten
in de voorverwarmde oven.
Haal de bakplaat uit de oven en laat afkoelen.
Snijd het deeg in repen.
Energierepen
met noten, dadels en cranberries (12 repen)
- 150
gram gemengde noten (ongezouten)
- 150
gram voorgewelde cranberrys
- 16
dadels zonder pit
- Rasp
van een halve citroen
- 1
theelepels geschaafde kokos
Bereiding:
Doe de ingrediënten in een keukenmachine, staafmixer of
blender en maal het fijn. Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed met elkaar
gemengd zijn, schep het eventueel even door. Als het mengsel voor je gevoel
niet kleverig genoeg is kun je een paar extra dadels toevoegen.
Rol een bal van het mengsel en verpak dit in
huishoudfolie. Laat dit ongeveer een uur opstijven in de koelkast.
Maak een mooi vierkant van het mengsel door het met een
deegroller plat te rollen (tip: houd folie tussen de deegroller en de
substantie zodat er niet plakt. Wikkel elke reep in folie en bewaar dit in de
koelkast. De repen blijven een paar weken goed. Eventueel kun je de repen ook
invriezen zodat je ze langer kunt bewaren.
Energierepen
met walnoot en abrikoos
1 sinaasappel
75 gram gedroogde abrikozen
150 gram walnoten
1,5 ei (altijd een beetje lastig
)
225 gram bruine suiker
1 zakje vanille suiker
125 gram bloem
½ tl bakpoeder
½ tl zout
Bereiding: Verwarm de oven 175 °C (hete lucht op 160 °C). Boen de sinaasappel
schoon, en rasp de schil eraf. Pers de sinaasappel en bewaar het sap. Snij de
abrikozen klein stukjes. Verwarm het sinaasappelsap met de abrikozen in de
magnetron 30 seconden op 900 watt. Laat ze verder wellen. Hak de walnoten grof.
Leg in de ovenschaal wat bakpapier. Klop in een kom met een mixer de eieren
luchtig en schuimig. Mix dan in gedeelten de basterdsuiker en de vanillesuiker
er door heen tot een dik en luchtig beslag ontstaat. Voeg de sinaasappelrasp
toe. Doe de bloem erbij en mix ook het bakpoeder en het zout er door heen. Giet
de abrikozen af, en dep ze droog en doe ze samen met de walnoten ook in het
beslag. Schep het beslag in een ovenschaal en strijk de bovenkant glad. Bak het
powermengsel in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Eerst goed laten afkoelen en
dan pas in repen snijden.
Mueslirepen
(12
repen)
60 gram boter (die nog enige tijd houdbaar is)
240 gram vloeibare honing
300 gram volkoren havervlokken
120 gram gemengde noten en zaden (bv hazelnoten, amandelen, zonnebloempitten,
etc.)
120 gram gedroogd fruit (bv abrikoos, dadel, appel, vijg, cranberry, etc.)
2 theelepels citroensap
Bereiding: Verwarm de oven 150 °C. Laat de boter met de honing smelten op laag
vuur. Hak de noten en het fruit fijn en meng dit samen met havervlokken en citroensap
door de boter. Smeer dit mengsel ±1 cm dik op een ovenplaat bekleed met
bakpapier. Bak de koek 30 min. Als de koek nog erg slap is kan je ´m nog wat
langer bakken, met de deur van de oven op een kiertje. Snij de koek in repen
als hij nog warm is. Verpak de repen afzonderlijk in een stukje plastic.
Granola Repen
- 200g havermout
- 100g cranberries (grof gehakt)
- 100g superfoods (zonnebloempitten, pompoenpitten, chiazaad etc.)
- ½ bakje amandelen (grof gehakt)
- ½ bakje rozijnen (grof gehakt)
- 3 el honing (optioneel)
- 1 el vanille-extract
- 1 tl zeezout
- Klontje (plantaardige) boter
Bereiding :
Verwarm de oven voor op 250 graden. Pak een bakblik en doe
er wat bakpapier in of vet het blik in met wat olie.
Leg de haver en de grof gehakte amandelen op een kleine bakplaat en bak het
geheel zeven tot tien minuten tot het geheel licht geroosterd is.
Terwijl je de haver en de amandelen roostert zet je een pan met de boter op het
vuur. Doe er de honing, het vanille-extract en de superfoods in. Blijf goed
roeren tot de boter is opgelost.
Haal de geroosterde haver en amandelen uit de oven en het giet het botermengsel
er overheen. Voeg de cranberrys en rozijnen toe en roer alles goed door
elkaar. Laat het voor vijftien minuten afkoelen.
Zet het geheel nu in de koelkast voor minimaal twee uur.
Haal de granola voorzichtig uit het bakblik en snijd er kleine repen van.
Tip: voeg wat kokossnippers toe
Pindarepen
120 g havermout
6 eetlepels pindakaas
2 eetlepels honing
2 eetlepels kokosolie
Handje pindas
Bereiding :
Mix de havermout en pindas. Verwarm de kokosolie,
pindakaas en honing in een pannetje zodat het geheel vloeibaar wordt. Giet de
warme saus over de droge mix en kneed het tot een beslag. Bedek een bakplaat
met bakpapier en verspreid het mengsel over de bodem. Druk aan en snijd het in
reepjes. Bewaar het bakje in de koelkast zodat ze goed uitharden.
Healthy Snickers
De CRUNCH (onderste laag)
- 15 cashewnoten
- 15 hazelnoten
- 15 walnoten
- 4 dadels
- 3 tl kokosolie
Doe het geheel in de blender of ga voor een meer crunchy onderkant door de
noten (ipv: het) met een hakmes in grove stukjes te hakken (daar houden wij
namelijk wel van). Op deze manier kan je ook zien of je misschien nog meer
noten of dadels nodig hebt. Wanneer het goed plakt (voeg extra dadels toe als
het niet voldoende plakt) en stevig is, doe het dan in de bakvorm.
Breng de laag zo dik aan als je wilt. Wanneer je voor een
kleinere bakvorm kiest, heeft je reep een dikkere laag. Zet het geheel 20
minuten in de vriezer.
De CARAMEL (middelste laag)
- 4 (zachte) dadels (ongeveer 80 gram)
- 70 ml water
- 1 tl kokosolie
- 2 tl kaneel, vanillekruiden of koekkruiden
Blender het geheel tot een gladde massa totdat het een echte karamellaag wordt.
Wanneer het te dik is of niet goed mengt, voeg dan nog wat water toe. Is het te
waterig? Voeg dan nog een aantal dadels toe.
Giet dit over de onderste laag en zet het voor ruim 90 minuten in de
vriezer (tot het hard is)
De CHOCOLADE laag
- 40 gram chocolade meer dan 70 % cacao
- 1,5 volle el cacaopoeder
- 1,5 volle el kokosolie
Smelt alles au bain marie en voeg het over de tweede laag heen. Zet het in de
vriezer tot het hard is (ongeveer 20 a 30 minuten).
Paleo-pindakaas-reep
- 100g pompoenpitten
- 100g zonnebloempitten
- 100g lijnzaad
- 100g sesamzaad
- 50g amandelnoten
- 50g hazelnoten
- 4 el pindakaas
- 4 eieren
- Een scheutje olijfolie
- ½ lepeltje zout
Bereiding :
1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
2. Mix alle zaden met de eieren, de olijfolie, de pindakaas en het snufje zout
in een kom goed door elkaar.
3. Giet het mengsel in een met bakpapier bekleed bakblik en zet het in de oven
voor ongeveer zestig minuten.
4. Haal het bakblik uit de oven en laat het minimaal een halfuur afkoelen
voordat je er repen van snijdt.
Cacao Reep
- 1 bakje walnoten
- ½ bakje chiazaad
- ½ bakje gojibessen
- 50g hennepzaad
- 100g cacao
- 50g kokossnippers
- 50g pompoenpitten
- 50g rozijnen
- 1 bakje dadels
- 1 el olijfolie
- snufje zout
1. Meng alle ingrediënten samen in een mixer of keukenmachine.
2. Als het mengsel te droog wordt kun je er meer dadels bij doen tot het een
plakkerig geheel is.
3. Verspreid het mengsel over een bakplaat of bakblik en zet het minimaal een
uur in de koelkast.
4. Als het geheel is afgekoeld kun je er repen van snijden.
Zelfgebakken hartkeks
Temperaturen zijn in Fahrenheit (350F is ca 180C)
optionele extra's:
Simpel gezegd komt het hier op neer:
- circa
7 delen bloem, 1 deel water, klein beetje zout en wat olie mengen tot een
net niet plakkerige bal. De hoeveelheid water die je hiervoor nodig hebt,
varieert bij mij in de praktijk nogal. Mijn advies is dan ook om goed
naar het deeg te kijken en de hoeveelheid water aan te passen aan de
structuur van je deeg.
- Van
het deeg maak je een platte lap. Hier snij je vierkantjes uit. Met een
vork prik je gaatjes in je koekjes.
- Bak
de hartkeks langzaam gaar in de oven. Ik bak ze op iets lagere temperatuur
dan in de linkjes, op ca 125 graden C.
- elk
halfuur (of reclameblok als je tv zit te kijken) keer je ze om, totdat ze
hard zijn.
Wanneer je er wat meer olie door doet, blijven ze iets
zachter. Nadeel is dan weer dat ze wat eerder muf worden.
Meestal bak ik ze in de volgende varianten:
- De
bloem voor maximaal 1/3e vervangen door notengehakt. De hartkeks blijven
dan ook wat zachter.
- Wat
kruiden toevoegen aan het deeg, zoals oregano, Provençaalse kruiden,
bruschettakruiden of gemalen komijn.
Tip : ook nootjes of gedroogd fruit is OK
Een variante op hartkeks
2 kopjes bloem
2 theelepels zout
ca. 1 kopje water
Bloem mengen met zout en met zo weinig mogelijk water snel tot een
stijf deeg kneden.
Uitrollen tot ca. 1 cm dikte en vierkanten of rondjes uitsteken.
Deze met een vork inprikken (niet door en door).
15 minuten bakken op 175 graden;
30 minuten bakken op 140 graden;
30 minuten bakken op 100 graden.
Nu komt de houdbaarheidstruc:
Een dag later nogmaals 30-45 minuten bakken op 125 graden (de tweebak dus).
Wat wel BELANGRIJK IS , is dat je er gaatjes in prikt in rijen ,zodat wanneer
je het bakt het vocht er makkelijker uit kan bij het bakken
Zie
ook rugzakrecepten.blogspot.com
Couque
de Dinant
100 gram tarwebloem
35 gram bloemenhoning
10 gram Lyle's golden syrup (suikerstroop)
(1 tl potas E501 en snufje natron E500ii) mespunt bakpoeder
Als je het Rinstype wilt maken, vervang je de suikerstroop
door suiker en lost dat op in de voorverwarmde honing, en kruid je de koek met
een snufje kaneel.
Verwarm de oven voor op 240-300°, afhankelijk van de dikte
van de koek, de diepte van de vorm.
Maak een deeg van de ingrediënten.
Snijd de koek in de vorm van de mal en druk het deeg in de
mal, die tevoren met wat bloem bepoederd is. Keer de vorm om en klop het deeg
los, direct op de ingevette of met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de koeken in 15 minuten goudbruin. Ze zijn gaar wanneer
de honing volledig gekaramelliseerd is.
Bewaar de koeken na afkoeling in een afgesloten trommel. Ze
zijn daarin enkele maanden houdbaar.
Variante
op vorig recept
250 gr vloeibare honing
375 gr gezeefde bloem
½ theelepel kruidnagelpoeder
2 theelepels kaneel
1 theeleper anijs
½ theelepel gemberpoeder
½ theelepel saffraan
snuf zout
Verwarm de oven voor op 250ºC.
Verwarm de honing tot ca. 45º C. Doe de bloem in een kom, maak daarin een
kuiltje en schenk de warme honing erin.
Voeg zout, de kruiden toe en meng alles goed tot een soepel, homogeen deeg. Bak
de koeken 50 minuten in de warme oven.
Vlaamse honingkoek
-250 g honing
-100 g keukenstroop
-125 g poedersuiker
-10 g peperkoekkruiden
4 el
kaneel
2 el korianderzaad ketoembar
2 el (ster)anijs gemalen anijszaad
2 el kardemom
1 el gemberpoeder
1 2 el kruidnagel (voorzichtig dat overheerst snel)
snuf nootmuskaat
-1 snufje fijne peper
-1/4 l water
-350 g roggebloem
-10 g bakpoeder
-10 g boter
-1 th lepel bloem
Deze lekkere honingkoek smaakt niet alleen goed; maar is na
4 weken (verpakt in folie nog onveranderd qua smaak, zelfs beter)
|