Enkele
havermout-recepten
Pap : Kook
je havermout in melk of water en voeg er naar smaak suiker, honing of een
andere zoetstof naar keuze, vers of gedroogd fruit en/of gehakte noten aan toe.
Voor 1 l melk heb je ongeveer 80 g nodig.
Lekkere combis zijn:
- 30
g havermout + 2 el gedroogde cranberries
- 30
g + snuifje kaneel + 2 el in stukjes gesneden gedroogde appel
- 30
g + 1 el gedroogde rozijnen + 1 el gehakte geroosterde amandelen
Doe alles in een kommetje waarin het in volume kan
verdubbelen, overgiet met 180 ml melk of water en zet 3 minuten in de
microgolfoven. Voeg suiker, honing of een andere zoetstof naar smaak toe.
Mugcake : Dat
is een cakeje waarvoor je alle ingrediënten mengt in een grote kop, bakt in de
microgolfoven en meestal ook warm eet.
Meng in je kop bijvoorbeeld:
- 3
el melk
- 1
el olie
- 1
el suiker
- 3
el zelfrijzende bloem
- 1,5
el havermout
- 1
el gehakte hazelnoten
- en
een snuifje kaneel.
Schep 1 eetlepel chocopasta met hazelnoten op het beslag en
duw het onder in het cakebeslag. Zet 30 seconden in de microgolfoven op 700 W
en vervolgens nog 15 seconden. Laat 5 minuutjes staan voor je het cakeje opeet.
Havermout - appelkoeken (10 repen)
- 150
gram havermout
- 2
eieren
- 2
eetlepels kokosolie
- 2
grote appels (Wellington / Elstar)
- klein
handje amandelen
- 1
eetlepel pompoenpitten
- 2
theelepels kaneel (koekkruiden)
- snufje
zout
Bereiding :
1.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
2.
Doe de havermout en de eieren in een kom
en gebruik een mixer om goed te mengen.
3.
Verwarm de kokosolie en voeg toe.
4.
Hak de amandelen grof en doe samen met de
pompoenpitten bij het beslag.
5.
Rasp de appel. Vaak komt
er veel sap vrij van de appel. Verwijder dit overtollig
vocht (met een zeef bijvoorbeeld). Meng door het havermoutmengsel.
6.
Voeg de kruiden en het snufje zout toe.
7.
Bekleed een kleine ovenschaal of muffinblik
(20×20) met een vel bakpapier en stort het beslag erin.
8.
Bak de appelkoeken in 40 minuten gaar in de
oven.
9.
Bewaar de koeken 3 dagen in de koelkast of
vries ze in.
Tip : Na 20 min de bovenkant afdekken met stukje bakpapier
zodat het niet te donker wordt.
Tip: de appelkoeken kan je (nog meer) op smaak brengen met
rozijntjes of citroensap.
Havermout-banaan koekjes (12 koekjes)
- 300
gram rijpe banaan
- 100
gram havermout
Extras
- 20
gram ongezouten en ongebrande noten
- 20
gram rozijnen
- 20
gram pure chocolade min. 72% cacao
Bereiding :
1.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
2.
Pel de bananen, snijd in stukjes en prak fijn
met een vork.
3.
Voeg de havermout toe en meng goed door elkaar.
4.
Nu kun je aan de slag met de extras. Hak de
noten & chocolade in stukjes. Niet te fijn, want je wilt nog wel kleine
herkenbare stukje overhouden. De noten en de helft van de rozijnen voeg je
toe aan het beslag. De chocolade & rozijnen houd je apart.
5.
Leg een vel bakpapier op een
bakplaat. Om de koekjes even groot te houden, gebruik ik een
eetlepel. Neem een flinke eetlepel beslag en leg op het bakpapier
en ga door totdat beslag op is. Strooi vervolgens de rozijnen en stukjes
chocolade erover. Druk plat met de bolle kant van de lepel, zodat ze in het
koekje gedrukt worden.
6.
Zet de havermout banaan koekjes 20 minuten in
de oven. Even laten afkoelen en val aan!
Haverkoekjes met peer en chocola
§ 50 gr havermout
§ 50 gr havermeel
§ 25 gr kokosolie
§ 1 peer, geraspt
§ 1 el cacoanibs
§ 3 el kokosrasp
Bereiding:
Verwarm de oven op 180 graden. Doe de havermout en havermeel in een kom. Laat
25 gr kokosolie smelten (in een pannetje) en voeg toe aan de kom. Schil de peer
en rasp deze boven de kom. Roer goed door. Voeg nu de cacaonibs en kokosrasp
toe en meng alle ingrediënten tot een (plakkerig) deeg. Met een lepel schep je
bolletjes uit het deeg en deze leg je op het bakpapier. Druk de bolletjes nog
iets plat. Schuif de bakplaat in de oven en laat de koekjes in ongeveer 30
minuten goudbruin worden.
Energierepen
Havermout-vijgen
repen (8 kleine repen)
- 100
gr gedroogde vijgen
- 2
el honing
- 50
ml water
- 90
gr havermout
- flinke
hand rozijnen
- handje
fijn gehakte noten
Bereiding
Maal de vijgen klein met een keukenmachine of blender. Mix
alle ingrediënten door elkaar. Spreid het uit over een bakblik met
keukenpapier.
Bak het een 25 minuten op 180 graden. Je kunt heel goed
zien of de repen klaar zijn of niet. Zodra ze klaar zijn, worden ze wat
steviger. Laat de gehele koek afkoelen en snij het in kleine reepjes.
De reepjes kunnen gemakkelijk in de vriezer worden bewaard.
Dadelrepen (8
repen)
- 150
gram dadels
- 100
gram gedroogde abrikozen, bij voorkeur ongezwavelde
- 100
gram pecannoten
- 2
eetlepels kokosolie, gesmolten
- 2
theelepels rauwe cacao
- eventueel
ter garnering kokosrasp
Bereiding :
1.
Bekleed de schaal allereerst met folie.
2.
Doe alle ingrediënten behalve de kokosrasp in
de keukenmachine. Zet de keukenmachine aan tot het een egale plakkerige
massa is geworden.
3.
Schep het dadelmengsel in de schaal. En
verdeel het over de schaal en druk aan met de achterkant van de
lepel. Zorg de dikte van de massa ongeveer 3 centimeter is. Zet het blik
voor 2 uur in de koelkast.
4.
Na 2 uur kun je de dadelmassa in mooie repen
gaan snijden en eventueel garneren met kokos. Dit is niet nodig voor de smaak
maar stond gewoon erg gezellig op de foto.
Havermoutrepen met aardbeien en pistache (8
repen)
§ 200 gr havermout
§ 150 gr aardbeien
§ 75 gr pistachenoten
§ 100 gr appelmoes
§ 2 el kokosolie
§ 2 el notenpasta (pindakaas,
amandelpasta, maakt niet zoveel uit)
§ 3 el honing
§ 1 ei
§ rasp van schil van 1/2 citroen
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed het bakblik met bakpapier.
Schep de
kokosolie, notenpasta en de honing in de steelpan en zet op het vuur. Laat de
olie smelten en meng met de pasta en honing.
Doe de
havermout in een mengkom en schep hier de appelmoes bij. Was de citroen en rasp
de schil van 1/2 citroen bij de havermout.
Was de
aardbeien en snij deze fijn. Hou wel ongeveer 5 tot 6 aardbeien achter voor de
garnering. Schep de aardbeien door de havermout en schenk nu de olie erbij.
Voorzichtig, warm!
Tik een
ei boven de kom met havermout en roer nu alles door elkaar, het klopt dat het
een vrij dik en stevig beslag is.
Hak de
pistachenoten grof.
Schenk
het beslag voor de havermoutrepen met aardbeien en pistache in de bakvorm en beleg
de bovenkant met nog wat losse aardbeitjes. Strooi ook de gehakte pistachenoten
over de havermout en druk iets aan in het beslag.
Schuif de
havermoutrepen nu de voorverwarmde oven in, laat ze in 30 minuten mooi
goudbruin en gaar worden en laat wel even goed afkoelen voordat je ze gaat
snijden. Snij in blokken of in repen.
Vijgen-noten repen (6 repen)
125 g gedroogde vijgen
25 g dadels
90 gram havermout
3 el rauwe cacao
4 el lijnzaad
1 el chiazaad
2 el honing
50 ml water
50 g macadamianoten
25 g kokosrasp
Bereiding :
Mix de dadels en de vijgen in een keukenmachine totdat je
een pasta hebt. Vervolgens voeg je de havermout, cacao, lijnzaad, chiazaad,
honing en water in de kom en maak een grote bal. Voeg de pasta bij de
havermout. Hak of mix de macadamianoten klein, maar niet al te fijn. Voeg
daarna alles bij elkaar met de kokosrasp samen in de mixer voor nog 1-2
minuten.
Gebruik een bakvorm van een 20-25 cm doorsnee die
rechthoekig is, dat is het makkelijkst om de repen later te snijden. Bekleed deze
met bakpapier, verdeel het mengsel in de bakvorm. Druk het goed aan, dat de
repen ongeveer 1,5 cm dik zijn. Laat de bakvorm voor 2 uur in de koelkast
staan. Snijd het in plakken.
Appelrepen (10
repen)
- 115
gram pecannoten
- 150
gram (glutenvrije) havervlokken
- 200
gram ontpitte medjoul dadels
- 2
theelepels kaneel
- snuf
zout
- 2
appels, bijv. Granny Smith
Bereiding :
Verwarm de oven voor op 175 graden.
1.
Ontpit de medjoul dadels en doe ze even 15
minuutjes in een bakje met water om zacht te laten worden.
2.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid
hier de pecannoten en havermout over. Bak 15 minuutjes in de oven.
3.
Giet de dadels af en doe deze in een
foodprocessor (of staafmixer) en doe hier ook de appels bij (snijd deze eerst
even wat kleiner). Maal fijn.
4.
Doe er dan de havervlokken en pecannoten bij,
en het kaneel en zout en maal tot een geheel.
5.
Pak een brownie bakvorm of andere vierkante
bakvorm met iets verhoogde rand en doe hier bakpapier in. Verspreid het
appelmengsel over het bakblik en druk aan.
6.
Bak nog 20 minuutjes op 175 graden in de oven.
Laat even afkoelen en snijd dan in repen. Je kunt ze in een luchtdicht bakje
een aantal dagen bewaren (in de koelkast).
Havermout-blauwe bessen repen
§ 100 gr havermout
§ 50 gr havervlokken
§ 2 eieren
§ 75 ml amandelmelk
§ 10 dadels
§ 50 gr amandelen
§ 50 ml honing
§ 3 el kokosolie
§ 1 tl vanillepoeder
§ 100 gr blauwe bessen
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de
havermout, havervlokken, honing en vanillepoeder in de mengkom en schep door
elkaar. Smelt de kokosolie in een pannetje en giet dit samen met de amandelmelk
bij de havermout.
Ontpit de
dadels, wanneer dat nog niet gebeurd is, en doe ze in de keukenmachine. De
amandelen mogen er nu ook bij, pulseer een aantal keren zodat er grove stukjes
over blijven. Tik de eieren boven de keukenmachine en blend ze nog even kort
mee.
Schep de
dadels, amandelen en geklutste eitjes nu bij de havermout en roer goed door.
Voeg de blauwe bessen toe en meng ze voorzichtig door het beslag.
Bekleed
het cakeblik met bakpapier. Ik maak het bakpapier altijd heel even kort nat
onder de kraan, verfrommel het tot een prop en trek het dan weer uit. Zo kun je
heel makkelijk het papier in de vorm krijgen.
Schenk
het beslag voor de havermout repen met blauwe bessen in het cakeblik en schuif
deze nu voor 30 minuten de voorverwarmde oven in.
Laat de
havermout repen eerst helemaal afkoelen voordat je ze voorzichtig in repen
snijdt. Ze zijn goed afgedekt zeker 2 tot 3 dagen houdbaar, maar invriezen kan
zeker ook!
Krokante granola repen (8 repen)
- 3
eetlepels honing
- 4
eetlepels neutrale olie (of kokosolie of boter)
- 150
gram havervlokken (of havermout, spelt of boekweitvlokken)
- 50
gram walnoten (of andere noot naar keuze)
- 50
gram pompoenpitten (of lijnzaad of zonnebloempitten)
- 2
theelepels koek kruiden (of kaneel)
- 1/2
theelepel vanillepoeder (of vanille essense)
- snuf
zout
- 50
gram rozijnen
- 2
opgeklopte eiwitten
- een
klein cakeblik
Bereiding : Verwarm de hetelucht oven voor op 180 graden.
1.
Verwarm de honing met de olie in een
steelpannetje en meng goed door elkaar. Voeg alle droge ingrediënten toe aan
een kom en meng door elkaar. Doe vervolgens het honing olie mengsel erbij en
meng tot een plakkerige massa.
2.
Verdeel de granola over de 8 vormen. Gebruik je
een cakeblik, voeg dan 2 opgeklopte eiwitten toe aan het mengsel. Dit zorgt
voor binding, anders is de granola niet goed in repen te snijden. Zorg dat de
rozijntjes zo min mogelijk aan de oppervlakte liggen, want die verbranden snel.
Druk de granola met een lepel HEEL stevig aan. Zo verklein je de kans dat de
repen na snijden uit elkaar vallen.
3.
Zet 20 minuten in de oven. Haal eruit en laat
volledig afkoelen voordat je de granola repen uit de vorm haalt. Mocht je een
andere vorm gebruiken, laat de repen dan ook eerst afkoelen voordat je ze
snijdt.
Chocolade rijstwafel repen (5 repen)
- 2
rijstwafels
- 1
flinke hand gemengde noten, ongebrand en ongezouten
- 2
el kokosolie
- 75
ml honing
- 2
el cacao
Bereiding: Kruimel de rijstwafels in kleine stukjes boven
de mengkom. Voeg hier de noten aan toe, hak ze eventueel eerst in grove stukken.
Smelt de kokosolie samen met de honing en de cacao in een
pan, doe dit langzaam en op zacht vuur.
Bekleed een ovenschaal met wat huishoudfolie. Schenk nu de
kokosolie bij de rijstwafelkruimels en schep alles even goed door. Zorg dat de
rijstwafels goed bedekt zijn met de stroperige kokosolie-honing massa.
Stort nu de rijstwafels voorzichtig op het folie in de
ovenschaal en druk goed aan. Gebruik hier eventueel een lepel voor. Bij mij zat
de ovenschaal niet helemaal vol hoor, ik gebruikte denk ik de helft van de
schaal. Dek de chocolade rijstwafel repen af met het folie en zet nu voor
ongeveer een uur in de koelkast.
Snij de chocolade rijstwafels voorzichtig in repen met
behulp van een scherp mes.
Noten- met pruimen en muesli repen
- 250
gram gedroogde pruimen
- 1
eetlepel chiazaden
- 100
gram amandelen
- 2-3
eetlepels cranberrys
- 2-3
eetlepels iets fijn gehakte pistachenootjes
- 0,5
theelepel kaneel
- 5-6
eetlepels basic muesli met of zonder vruchten en zaden, wat je in huis
hebt
- enkele
eetlepels geroosterde sesamzaadjes
- Voel
je vrij om de ingrediënten compleet aan te passen naar eigen smaak en de
voorraad in je eigen keukenkastjes!
Maal de gedroogde pruimen fijn met een keukenmachine. Ik
vermoed dat dit niet met een staafmixer gaat lukken. Heb je geen keukenmachine?
De pruimen zijn heel zacht en makkelijker te snijden dan dadels. Ik zou zelf
dan de pruimen zeer fijn snijden met een scherp mes en proberen te prakken met
een vork. Maar zo fijn als een keukenmachine gaat echt niet lukken.
Meng de alle ingrediënten, behalve de sesamzaadjes, door de
fijne pruimen heen.
Ik heb een bakvorm van 20 x 20 cm. Deze bedekte ik met
bakpapier. Ik duwde de mix in de bakvorm en duwde het plat met een andere
vierkante bakvorm.
Strooi de sesamzaadjes over de bovenkant en duw ze met een
lepel een beetje in de mix.
Je kunt ieder vorm gebruiken die je hebt. Ook een ronde
springvorm. Eventueel zelfs een pan. Je kunt de massa ook tussen 2
bakpapiervellen stoppen en met een roller plat maken. Hierna kun je de
zijkanten recht duwen. De reep in wording zal lekker stevig jouw gewenste vorm
aannemen.
Laat de notenreep met pruimen en muesli een uur of twee
koelen in de koelkast en snij het dan in de gewenste repen of blokken.
Dadels-gojibessen
repen (12 repen)
- 100
gram gojibessen,
- 100
gram zonnebloempitten,
- 50
gram geraspte kokos,
- 150
gram walnoten,
- 150
gram hele amandelen,
- 50
gram chiazaad,
- 20
gram maanzaad, 4
- 350
gram (Medjool) dadels,
- 2
eetlepels kokosvet (+ extra voor invetten),
- 1/2
theelepel zout.
|