Giet de vruchten af, maar vang
het water op! Breng een deel van dit water aan de kook en voeg de kruidenmix en
de vruchtjes toe. Roer even goed door en meng het geheel dan met de couscous.
Voeg de noten op het laatst of op je bord toe.
Pasta met zalm in aspergesaus
Ingrediënten
- 150 gram pasta p.p.
- 1 zakje instant aspergesoep (voor een hele pan,
geen cupasoup) per 2 personen
- 1 blikje zalm per 2 personen
- 1 klein potje kappertjes per 2-3 personen
(kappertjes voor je op reis gaat verpakken in een plastic potje of flesje)
- Parmezaanse kaas, peper en zout naar smaak
Bereidingswijze
Breng de pasta in ruim water met
wat zout aan de kook. Kook tot hij gaar is of laat garen in een slaapzak. Als
de pasta gaar is, moet het water weer koken om de andere ingrediënten goed te
laten doorwarmen en binden. Zorg dat je nog genoeg water in de pasta hebt staan
om saus te maken, maar niet teveel, dan wordt hij waterig. Vuistregel: als de
pasta nog half in het water staat is het ongeveer goed. Als je moet afgieten,
bewaar dan wat heet water voor als de boel te droog wordt. Voeg de aspergesoep
toe en roer goed door. Voeg de zalm en de kappertjes toe en roer door. Laat het
geheel een tijdje pruttelen tot de saus begint te binden. Serveer met
Parmezaanse kaas en peper en zout naar smaak.
Chapati's (5 pers)
Chapati's zijn platte broodjes
die in een droge koekenpan worden gebakken. Lekker bij een Indiase maaltijd!
- 250 gram meel of bloem
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels olie
- 1 à 1,25 dl water
- smaakmakers, zoals lente-ui, paprikapoeder of
peper
Kneed de bloem, het water, de
olie, het zout en de kruiden tot een samenhangend deeg. Maak kleine bolletjes
deeg en maak deze vervolgens zo plat mogelijk, zodat het een soort
pannenkoekjes worden. Verhit de koekenpan goed en bak een voor een de broodjes.
Je hoeft dus geen olie in de koekenpan te doen. De broodjes rijzen een klein
beetje, zodat ze wat luchtiger worden.
Bonen : sojaboon/edamame (enkel
boon opeten, de peul is oneetbaar), kidneyboon (boordevol eiwitten en vezels),
witte boon (8 uur weken), bruine boon, zwarte boon (bron van antioxidanten),
tuinboon, kievitsboon
Linzen : geel, groen of oranje
(bron van voedingsvezels, ijzer, mineralen en eiwitten)
Kikkererwten
Spliterwten
Recept met linzen, kikkererwten en groenten
- 150 g groene linzen
- 150 g prinsessenbonen
- 2 rode puntpaprika's
- 1 rode ui
- 150 g champignons
- wat bladpeterselie
- citroensap
- 400 g kikkererwten
- 150 g basmatirijst
- 2 kl mosterd
- 2 el balsamicoazijn
- 4 el koolzaadolie
- peper en zout
Spoel de rijst en de linzen in
een zeefje, laat uitlekken en kook ze apart gaar volgens de aanwijzingen op de
verpakking. Giet af en laat afkoelen. Maak de boontjes schoon, kook ze
gaar in 8 minuten. Laat schrikken onder koud water, laat goed uitlekken en snij
ze schuin in stukken. Spoel de paprikas, verwijder de zaadjes en snij in
reepjes. Pel de ui en snij in ringen. Borstel de champignons schoon, snij ze in
plakjes. Spoel de peterselie en hak grof. Spoel de kikkererwten en laat goed
uitlekken. Meng de kikkererwten met de rijst, linzen en de groenten. Maak een
dressing van de pittige mosterd, de balsamicoazijn, 1 à 2 kl citroensap, de
koolzaadolie, peper en zout. Giet de dressing over de salade, hussel goed door
elkaar en serveer meteen.
Broccoliburger met quinoa (6
burgers)
100 g gekookte broccoliroosjes
1 biocitroen 200 g gekookte quinoa (= 75 à 100 g droge quinoa) 4 eetlepels
plattekaas 4 à 6 eetlepels bloem 1 ei 4 eetlepels geroosterd sesamzaad
2 eetlepels dragon (gedroogd of vers)
olijfolie peper zout
Hak de broccoliroosjes grof. Rasp
de buitenste laag van de citroenschil. Meng de quinoa met de broccoli, de
plattekaas, de bloem, het ei, de citroenschilletjes en het sesamzaad. Breng het
mengsel op smaak met dragon, peper en zout. Verdeel het mengsel in 6 porties en
maak platte burgers. Het mengsel is nu niet zo stevig, maar tijdens het bakken
in de pan zal het ei voor een mooie binding zorgen. Bak de burgers in wat
olijfolie goudbruin, 2 minuten aan elke kant.
Exotische groenteburger met zonnebloempitjes (8 burgers)
1 courgette, grof geraspt 1
teentje knoflook, geperst 100 g geraspte kokos 100 g bloem (of
boekweitmeel) 1 eetlepel kerriepoeder sap van 1/2 citroen 200 g
zonnebloempitjes olie om te frituren zout
Meng de courgette met de
knoflook, de kokos, de bloem, het kerriepoeder, het citroensap, de
zonnebloempitjes en een snufje zout. Kneed het mengsel goed door, tot alle
losse stukjes aan elkaar blijven plakken en er een stevig mengsel ontstaat.
Verdeel het mengsel in 8 porties en maak er platte burgers van. Verwarm de
frituurolie voor op 170 °C. Frituur de burgers gedurende 5 minuten tot ze
goudbruin zijn.
Noot : Je burger stevig inbinden
kan met behulp van bloem. Lukt het niet met klassieke tarwebloem, probeer het
dan eens met andere soorten zoals maisgriesmeel, havermout, kikkererwtenbloem
of boekweitmeel. Vaak komen die niet enkel de textuur van je burger ten goede,
maar ook de smaak.
Gebruik pindakaas in plaats van
rauwe noten om een compleet eiwit met crackers te maken en ze hoeven niet te
worden verwarmd om ervan te genieten.
Het gaat niet alleen om rijst en
bonen. Vergeet niet om granen, noten en bonen toe te voegen die je kunt laten
ontkiemen voor extra voeding, zoals tarwe bessen, zonnebloempitten en garbanzo
bonen.
Bij kiemgroenten groeien de
plantjes uit zaden. Kiemgroenten groeien op een bijzondere manier. In plaats
van ze te laten groeien in de aarde, zoals bij de meeste andere groenten,
worden ze gekweekt door ze met water in een reservoir te doen. De plantjes
ontkiemen dan vanzelf na verloop van tijd. Kiemgroenten worden verzameld
(geoogst) voordat er bladeren aan de plantjes komen. Het eindproduct dat in
de winkel ligt kan nog steeds het zaad bevatten, maar je ziet ook wel
kiemgroenten zonder zaad (bijvoorbeeld taugé).
Alle soorten zaden, granen of
peulvruchten kunnen ontspruiten. Ontkiemde gierst, quinoa, diakonzaad en
broccolizaad leveren de grootste gezondheidsvoordelen op. De gemakkelijkste
soorten om zelf te ontkiemen zijn: adukibonen, alfalfa, fengriekzaad, groene
erwten, rode erwten, klaverzaad, linzen (groene, rode en gele), mungboontjes,
quinoa, radijszaad en tarwekorrels, taugé. Ook broccolizaad, prei, radijs, rode
bieten, bonen, gierstkorrels, kikkererwten en zonnebloempitten zijn hiervoor
geschikt. Kiemgroenten MOETEN goed gewassen worden onder stromend water en
eventjes in kokend water worden ondergedompeld alvorens te consumeren.
Naast kiemgroenten zijn er ook
cressen verkrijgbaar. In tegenstelling tot kiemgroenten, groeien cressen
op een vaste bodem. Vaak worden ze als hele plant verkocht. Een voorbeeld van
een cress is tuinkers. Cressen staan in de voedingsbodem en kunnen zelf
afgeknipt worden. Andere voorbeelden zijn brocollikers, rode koolkers,
gele mosterdkers, basilicumkers, rucolakers, diakonkers (radijskers),
boragekers (komkommerkruid), shisokers, prei- of uienzaad.
Granen : havermout, boekweit,
amarant (Amarant is glutenvrij en bevat een hele rist vitamines en mineralen,
maar is ook een belangrijke bron van lysine, een essentieel aminozuur), quinoa
(wit en rood), maïs, snelkooktarwe, bulgur, spelt (de zaadjes moet je weken
voor gebruik. Tenzij je voorgekookte spelt koopt), couscous (de couscous in
onze winkels is meestal voorgestoomd. Je moet enkel anderhalve keer zoveel
kokend water toevoegen en de korreltjes ongeveer 5 minuten laten wellen)
Noten : Hazelnoten, walnoten,
kastanjes, pindas, amandelen, cashewnoten, paranoten, pecannoten,
pistachenoten, macadamias, tijgernoten.
Pitten : zonnebloempitten,
pompoenpitten, lijnzaad, sesamzaad, chiazaad, pijnboompitten, maanzaad,
hennepzaad.
6. Fruit en groenten
Gedroogd
fruit is gemakkelijk en licht om te bewaren.
Combineer ze met granen en noten voor snel voedsel dat geen verwarming nodig
heeft om geserveerd te worden.
De meeste preppers gaan ervan uit dat ze hier niet te veel van opslaan en
concentreren zich in plaats daarvan op de zaden om deze in hun tuin te laten
groeien om hun andere noodvoorbereidingen aan te vullen. Er is echter geen
reden waarom u uw fruit- en groentevoorraden nu niet kunt starten.
Gojibessen, rozijnen, veenbessen, medjoul dadels, vijgen,
pruimen, incabessen, witte mulberries , krenten, zuurbessen
Gedroogd : abrikozen, mango, ananas, banaan, guave,
sinaasappel, mango, appel, papaya, gember, aardbei, cranberry
Jong jackfruit (vleesvervanger)
Gedroogde groenten : knolselder, paprika, pastinaak,
aardappel, prei, ui tomaat, wortel, aubergine, bami-groenten
Kikkererwtenpate
- 300 gram gedroogde kikkererwten of uit blik (die hoef je
niet te weken)
- ½ bouillonblokje
- 5 zwartte peperkorrels
- 1 laurierblaadje
- 2 uien
- 50 gram gedroogde groenten
- 2 teentjes knoflook
- Klein mespuntje tahin (sesampasta)
- Kerriepoeder
- Peper en zout
- Olie
Bereiding: Laat de kikkererwten een nacht in ruim water weken. Zet dan de
kikkererwten in ongeveer 1 liter water op het vuur met de peperkorrels, het
laurierblaadje en het bouillonblokje. Kook de kikkererwten in 1 uur gaar (als
je erwten gebruikt uit blik ±10 min koken). Giet het kookwater af, maar bewaar
het nog even om de paté eventueel wat smeuïger te maken later. Stamp de
kikkererwten fijn. Snij en bak de knoflook en de uien in een beetje olie.
Week de groenten in warm water van de kikkererwten (±10 min). Voeg kerrie en
tahin toe, en mix alles door elkaar.
Couscous met gedroogde aubergines (4
pers)
12 gedroogde aubergines (thuis alvast in stukjes snijden,
dat scheelt ruimte)
een paar handjes gedroogde uiensnippers, van dezelfde Turkse super. Als je die
niet hebt, kun je gebakken uiensnippers van de toko gebruiken, maar die moet je
dus niet laten wellen.
350 gram couscous
een teen knoflook, zeer fijn gesneden
twee handjes walnoten, fijngehakt
een bouillonblokje
een scheut olijfolie (uiteraard in een klein plastic flesje verpakt).
Breng een liter water aan de kook en laat daarin de groenten wellen. Roer het
verkruimelde bouillonblokje en de olijfolie door de couscous, tot deze geheel
is opgenomen. Schenk het kookvocht van de groenten beetje bij beetje door de
couscous. Als de couscous eetbaar is, voeg je de overige ingrediënten toe.
Milde curry met ananas (2
pers)
Met de oven kun je zelf groente en fruit
drogen. Voor dit recept droogden we zelf sperziebonen en ananas.
- 250
gram rijst
- knorr
mix voor milde curry
- zakje
kokosmelkpoeder
- 60
gram gedroogde sojabrokjes (verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkel)
- 50
gram gedroogde sperziebonen
- handje
gedroogde ananas
- zakje
cashewnoten
Zet de sperziebonen en soja bijtijds in (warm) water in de
week. Als je ze lang laat weken, scheelt dat flink in de kooktijd.
Breng de rijst in voldoende water aan de kook en laat het
even doorkoken. Om brandstof te besparen kun je de pan vervolgens van het vuur
halen en een trui of slaapzak om de pan wikkelen. De rijst gaart dan verder
("hooikistmethode").
Vervolgens kun je de sperziebonen en soja gaan koken. Voeg
eventueel wat extra water toe, zodat ze ruim in het water staan. Als de
boontjes gaar zijn, voeg je de kokosmelkpoeder en de currypoeder toe. Roer het
goed door en meng dan ook de ananas er doorheen. Voeg zonodig wat extra water
toe. Laat het even doorkoken totdat de saus klaar is.
Verdeel de rijst en curry over de bakjes. Strooi er dan nog
wat cashewnoten over.
Tortilla's uit de rugzak (4
pers)
- 15
tortillas (ongeveer 3 per persoon, ik heb die grote kant en klare van de
Xenos gebruikt. Als je kleinere tortillas neemt heb je uiteraard
meer nodig).
- 2
tot 3 blikken kidneybonen, gedroogd in de oven, of een vergelijkbare
hoeveelheid gedroogde bonen
- 1
flink blik mais, idem
- 5
paprikas, idem
- Paar
handjes gedroogde aubergine, kleingesneden
- 2
zakjes instant tortillasauspoeder van de Xenos, dit kan je vervangen
door tomatensauspoeder / tomatensoeppoeder met mexicaanse kruiden
- 1
zakje tomatensaus/soeppoeder
- facultatief
maar wel lekker: zak geraspte kaas (een variant die mooi smelt, dus
geen Parmezaan)
Bereiding:
Breng alle gedroogde ingrediënten aan de kook in voldoende water (ze nemen
behoorlijk wat op, maar je wil het ook niet te waterig hebben. Begin dus
relatief bescheiden maar check regelmatig hoe het ervoor staat zodat je er
extra water bij kan doen). Voeg als het kookt de sauspoeders toe. Laat pruttelen
/ hooikisten tot alle gedroogde groenten gaar zijn. De tortillas worden het
lekkerst als je ze even kort aan beide zijden bakt op een pannendeksel /
in een koekenpan. Vul met de groentensaus,
Bestrooi met kaas, rol op en eet smakelijk!
Rustdagstoofpot
Ingrediënten:
- 150
gram aardappelen p.p., kun je eventueel vervangen door rijst (maar daar
eet je vast al genoeg van onderweg) of peulvruchten, maar aardappelen
werken het beste.
- 1
groente/kruidenbouillonblokje per 2 personen. In de meeste wazige
dorpswinkels verkopen ze in elk geval Kubor van Knorr of iets
vergelijkbaars, dat is vegetarisch.
- 150
tot 200 gram gemengde verse groenten p.p. Gebruik een lekkere mix van wat
je ter plaatse kan kopen. Lekker hierin is bijvoorbeeld een combinatie van
tomaten (veel, minstens 1 p.p., kun je ook in blik gebruiken maar vers is
lekkerder), uien (ongeveer ½ ui p.p.), courgettes (maximaal ½ p.p.) en
paprika (1/2 p.p.). Maar je kan ook wortel gebruiken, champignons (al dan
niet uit blik), prei, artisjokharten uit blik, en wat je zelf zoal bedenken
kan.
- 50-
75 gram peulvruchten p.p. Gebruik bijvoorbeeld groene linzen, doperwtjes
uit blik of bonen.
- Flinke
scheut rode of witte wijn;
- 50-75
gram kaas p.p. Gebruik bij voorkeur een soort kaas die smelt in je
stoofpot, zoals mozzarella of geitenkaas.
- Eventueel
losse (geraspte) kaas om er overheen te strooien.
- Peper
en zout naar smaak.
Bereidingswijze: Schil de aardappelen en snijd ze in
blokjes. Breng ze in ruim water aan de kook en voeg de bouillonblokjes toe. Als
je groene linzen of rijst gebruikt: voeg deze ook meteen toe. Snijd/schil de
andere groenten in volgorde van kooktijd (wat het langste moet koken om gaar te
worden het eerste) en voeg ze toe aan de stoofpot. Zorg ervoor dat er ruim
genoeg water in de pan blijft zitten zodat niets aanbakt, het kan zijn dat je
dus wat toe moet voegen. Als je peulvruchten uit blik gebruikt voeg je deze
hierna toe, evenals de wijn. Laat alles koken tot alle ingrediënten goed gaar
zijn en roer regelmatig even door. Voeg vervolgens de kaas toe en roer deze
goed door de stoofpot, laat even staan tot de kaas gesmolten is. Voeg peper en
zout naar smaak toe. Serveer bij voorkeur met wat brood om te dopen en losse
geraspte kaas om eroverheen te strooien.
Luxe kampeersalade
Voor de dressing :
1 eetlepel honing
flinke snuf peper
tien eetlepels goede olijfolie
half kopje witte wijnazijn.
Meng de ingrediënten en giet ze in het flesje. Zorg dat dit goed dicht zit en
doe er desnoods een extra plastic zak omheen. Ter plekke hebben de ingrediënten
zich waarschijnlijk ontmengt; dat is niet erg; schud het flesje even en je hebt
weer dressing.
Voor de sla :
een klein kropje ijsbergsla
twee of drie lichtzoete appels
vier handen walnoten
200 gram Hollandse geitenkaas. Blauwe kaas kan ook, maar dat vindt niet
iedereen lekker.
Scheur de slablaadjes in stukjes, snijd de appel en de kaas in blokjes en hak
de walnoten fijn. Meng alles met de dressing.
Havermoutsoep
Deze havermoutsoep is precies wat je nodig hebt na een
lange dag! Een makkelijke, snelle, voedzame en vooral superlekkere soep! Laat
je niet afschrikken door de havermout :).
Ingrediënten per persoon
- 2
eetlepels olie (olijf- of zonnebloem) p.p.
- 1
eetlepel kruidenmix p.p. (wij gebruikten 10
gram Provençaalse kruiden met 10 gram tijm, dat was erg lekker)
- eventueel
wat verse kruiden als je die kunt vinden
- 3
eetlepels havermout p.p.
- 1/3
tot 1/2 bouillontablet p.p.
- 250
ml water p.p.
- Opleuk,
in dit geval soupcroutons, maar er kan eigenlijk alles bij.
Bereiding
1.
Maak de kruiden vochtig in voldoende olie,
zodat ze niet meer zo hard zijn. 10 minuten weken
2.
Verhit de rest van de olie en voeg de kruiden
toe. Laat ze even zachtjes bakken (1-2 minuten). Voeg dan de havermout toe en
roer om. Maak driekwart van de bouillontabletten klein en voeg ze toe.
3.
Blus met water en laat de soep even opkoken.
(1-2 min)
4.
Proeven en naar smaak laatste kwart van de
bouillontabletten toevoegen.
5.
Voeg croutons/opleuk toe.
Trekkingbrood
Dit recept levert een compact brood op voor 10 tot 15 maaltijden. Bij kamertemperatuur is dit brood 2 maand houdbaar. Het kan ook ingevroren worden.
Ingredienten
625 g grof volkorenmeel
250 g fijn volkorenmeel (= bloem)
250 g griesmeel
125 g roggemeel (kan ook vervangen worden door tarwemeel)
125 g gedroogde abrikozen
125 g hazelnoten
150 g margarine
100 g stroop of honing
125 g suiker
0,5 liter melk
1 eetlepel zout
Bereiding :
Hak de abrikozen en hazelnoten fijn. Meng het volkorenmeel, griesmeel, roggemeel, zout en de fijngehakte abrikozen en hazelnoten tot een droge massa. Smelt de margarine en maak een lauw mengsel van de margarine, stroop (honing), suiker en melk. Roer de droge massa door het lauwe mengsel en kneed het goed door tot een compacte bol deeg. Doe het deeg in een beboterd bakblik en zorg dat de laag deeg ongeveer 2 cm dik is. Bak het brood 1 uur in de oven bij 180 graden C.
Brandnetelstamppot
- 150
g brandneteltoppen p.p. (echt overal)
- 1
zakje aardappelpuree p.p.
- bruchettakruiden
van de xenos (tomatenvariant)
- peper
en zout
·
eventueel gedroogde worst.
Pluk jonge brandnetels, of alleen de toppen bij oudere
exemplaren. Gebruik handschoenen. Hoe meer, hoe beter, de 150 g p.p. is een
richtlijn.
Maak de puree volgens de verpakking. Roer de brandnetelbladeren erdoor en breng
het op smaak met de bruchettakruiden en wat peper/zout. Voor de niet-vegetariër
kun wat stukje gedroogde worst toevoegen.
Hutsepot
- 1
kilo wortels per 3 personen
- handje
gebakken uitjes p.p.
- 1
zakje aardappelpuree p.p.
- eventueel
blikjes kidneybonen bij veel personen.
Voorbereiding thuis: Verwarm de oven voor op 80 graden.
Schrap de wortels en hak ze fijn met een keukenmachine. Spreid de wortels uit
op de bakplaat en schuif ze in de oven. Laat een uur of vier in de oven drogen.
De droogtijd is afhankelijk van de grootte van de stukjes wortel en je oven,
dus controleer regelmatig. De uitgedroogde stukjes wortel in ziplockzakje
verpakken.
Op reis: Kook de hoeveelheid water voor de aardappelpuree + wat extra en doe
daar alvast de wortel bij. Dan kan de wortel wellen. Wanneer het water kookt,
voeg je de aardappelpuree toe. Wanneer het te droog wordt, voeg je nog water
toe. Meng de uitjes erdoor, en eventueel de kidneybonen. Eet smakelijk!
Soepmix
Voor een liter soep :
100 gram melkpoeder
80 gram aardappelpureepoeder
20 gram bouillonpoeder (of 2 bouillonblokjes)
1 tl nootmuskaat
2 el gedroogde uitjes
Olie
Bereiding: Verhit 4-5 eetlepels olie in een pan en bak de uitjes kort. Voeg dan
de groenten toe en laat ze slinken. Haal de groenten uit de pan en snij ze
fijn. Leng melkpoeder, aardappelpureepoeder, bouillon en nootmuskaat aan met
een beetje (koud) water. Breng 1 liter water aan de kook en los daarin het
mengel op. (Op deze manier voorkom je klontjes). Voeg de groenten toe en laat
even doorkoken.
7.
Oliën
Oliën zijn nodig om het lichaam gezond te houden en voedsel
te koken.
Zoetstoffen, kruiden en alcohol zijn niet noodzakelijk of
nutritioneel, maar kunnen je helpen om voedingsmiddelen op te eten die anders
niet smakelijk zijn.
Extra vierge kokosolie heeft een houdbaarheid van minimaal
7 jaar tot 15 jaar. Het is een olie die een hoge voedingswaarde heeft en het
vermogen om vast te zijn bij kamertemperatuur. Het heeft zowel antischimmel als
antibacteriële eigenschappen. Smelt met de warmte van je hand.
Ook olijfolie en koolzaadolie zijn goed.
8.
Zoetstoffen
Honing is een zoetstof die langdurig kan worden bewaard en
medicinale waarde heeft. Ook ahorn en esdoornsiroop zijn lekker.
Voor degenen die de voorkeur geven aan iets dat niet in
vloeibare vorm is, kun je witte suiker opslaan, waarvan ook wordt beweerd dat
deze eindeloos bewaard.
Je kunt beide gebruiken om voedsel zoals wilde vruchten,
bessen en wortels te behouden.
9.
Specerijen
Zout is waardevol voor het smaakvol maken van voedsel en
voor het conserveren van voedsel. Maar ook andere specerijen zijn aan te raden
bv. kruidenpakketten.
10.
Alcohol
Richt je op de eerste plaats op gedistilleerde dranken die
kunnen worden gebruikt in medicinale toepassingen vb. ontsmetten van een wonde
en kunnen worden gebruikt voor het conserveren van ander voedsel zoals fruit.
Goede keuzes zijn wodka, rum, jenever en whisky.
In mindere mate is wijn geschikt.
|