Aan
Luz de Maria 22.04.2010 : Christus en de H. Maagd hebben me
verteld dat als we voedsel zegenen dat besmet is - natuurlijk, altijd met veel
vertrouwen en geloof - het ons niet zal schaden.
De hemel verlaat zijn trouwe kinderen niet en heeft daarom
aanbevelingen gedaan om de besmetting van voedsel aan te pakken, vooral voor
degenen die op plaatsen wonen waar het meeste voedsel is besmet.
Jezus
11/2012 :
Geliefde dochter, een lepel honing en wat noten zijn genoeg
voedsel voor het voortbestaan van het lichaam, ze bieden wat nodig is om alle
organen goed te laten werken. Dit als commentaar op Mijn kinderen zodat het een
zegen voor hen is in de momenten van honger.
Van
een survival website en de recepten van verschillende websites van recepten bij
trektochten en andere :
1.
Drank
Drinkbaar water is het belangrijkste voedsel dat je aan je stock
kunt toevoegen (flessen of kraanwater). Je kunt niet langer dan 3 dagen overleven
zonder drinkbaar drinkwater.
Je kunt echter ook calorierijk poedervormige drankmengsel
kopen en toevoegen aan melk (shakes), of vitaminerijk water kopen.
Zelfs het stockeren van artificieel sinaasappelsap kan een
manier zijn om 100% van de ADH van vitamine C te verkrijgen in een
noodsituatie.
Je moet rekening houden dat je ook water nodig hebt voor
koffie, thee en vitamines in poedervorm.
Energie-
(en eiwit-)rijke vezelarme drinkvoeding Ingrediënten (1portie)
100 ml volle melk 50 ml volle room 15 g volle melkpoeder
(of 3 maatschepjes eiwitpoeder*) 50 ml water * Dit energierijk recept met
melkpoeder levert 307 kcal en 8,3 g eiwitten.
Voor een energie- én eiwitrijk recept, vervang je de
melkpoeder door eiwitpoeder. Die is verkrijgbaar bij de apotheek.
Bereidingswijze Neem 50 ml water en los de melkpoeder in
het water op zodat er zeker geen klontertjes overblijven. Warm de volle melk en
de room samen op in de microgolfoven of in de pan. Voeg het opgeloste
melkpoeder toe en meng goed. Drink warm of koud. Voeg naar smaak oploskoffie,
cacao, vanille of koffie-extract, grenadine, siroop, honing,
toe. (Benedicte
Defever, voedingsdeskundige-diëtiste)
Energie-,
eiwit- en vezelrijke drinkvoeding Ingrediënten (2 porties)
50 g koekjesmeel vb. rijstcrème, Brinta (of 10 eetlepels)
100 g volle platte kaas natuur 100 ml volle melk 1 el koolzaad-, maïs-,
zonnebloemolie,
12 g volle melkpoeder (of eiwitpoeder*) * Het recept met
melkpoeder levert 258 kcal en 9.9 g eiwitten.
Voor een eiwitrijker recept, vervang je de melkpoeder door
eiwitpoeder. Die is verkrijgbaar bij de apotheek.
Bereiding Los het melkpoeder op in de volle melk. Voeg
daarna de olie en de platte kaas toe. Voeg geleidelijk het koekjesmeel door de
shake. Voeg naar smaak oploskoffie, cacao, vanille of koffie-extract,
grenadine, siroop, honing,
toe (Benedicte Defever,
voedingsdeskundige-diëtiste)
Iced Coffee
Oploskoffie lost óók op in koud water. De kunst is het
waterflesje niet helemaal te vullen zodat je de mix kunt 'shaken', daarnaast
helpt het om de shake de tijd te geven om verder op te lossen. Maak de Iced
Coffee bijvoorbeeld 's ochtends bij vertrek, een uur later is het prima te
drinken.
Benodigdheden:
- Plastic
(water)flesje
- Instant
koffie (Nescafé espresso of bijvoorbeeld Instant Vanille latte van het
beroemde Amerikaanse koffiemerk)
- Melkpoeder
Variatie: hetzelfde kun je doen met instant chocolade melk
(bij voorkeur van een luxer merk) en zelfs een mix van melkpoeder, koffie én
instant Vanille latte smaakt lekker en geeft energie voor 10!
2.
Vlees
Vlees is het moeilijkste item op je noodlijst omdat direct
eetbaar moet zijn. Je kunt kant-en-klare ingeblikte vleesproducten kopen zoals
spam, ham en chili bewaren en ze zullen een goede maaltijd bereiden. Je kunt
ook gevriesdroogde vleespakketten kopen. Gevriesdroogde kip of rundvlees kan 25
jaar houdbaar zijn (volgens sommige bedrijven). Je moet enkel dit vlees rehydrateren.
Een van mijn favoriete manieren om vlees te bewaren is door
pemmican te maken. Het is een manier om vlees te verwerken tot gedroogde repen
die ten minste 50 jaar meegaan als ze correct worden verwerkt en opgeslagen.
Pemmican
(Wasna)
1 kop Jerky van bizonvlees
(mager rundsvlees, hert, eland, kariboe of kangeroe kan je ook gebruiken)
1 kop gedroogde vruchten
veenbessen, kersen, krenten, appelbessen, bosbessen, rozijnen, appels,
perziken, enz...
1 kop noten
walnoten, pindanoten, zonnebloempitten, enz...
(zorg ervoor dat deze niet gezouten of behandeld zijn met bewaarstoffen)
2 eetlepels honing
¼ tot ½ kop gesmolten niervet of buikvet
zout, peper, look, salie, cayennepeper of andere kruiden
volgens eigen smaak (optioneel)
bereiding
Jerky: het vlees wordt in heel
fijne reepjes gesneden en gedroogd (in de zon). Heden ten dage, drogen we het
vlees in de oven op 180°. Let erop dat het vlees droog genoeg is. Het moet
breken en niet buigen.
Als de Jerky droog is breek of maal het volgens smaak (sommigen willen grotere
stukken jerky in hun pemmican, anderen willen hun vlees fijn gemalen).
Indien gewenst kan je nu de kruiden toevoegen.
Hak of maal, volgens smaak, de gedroogde vruchten en noten
en voeg ze bij het vlees.
Gesmolten vet: Snij
het vet in smalle repen en laat het opwarmen en smelten op een laag vuur tot
het een lichte gouden kleur krijgt en filter het. Laat het vet afkoelen en je
ziet dat het terug wit wordt.
Verwarm het vet voor de tweede keer zo warm mogelijk maar zonder dat het begint
te roken. Vet dat rookt is vet dat verbrandt en geeft een slechte smaak aan de
pemmican.
Giet het vet over de mengeling van vlees, vruchten en
noten. Voeg juist genoeg toe om alle ingrediënten vochtig te maken. Als het vet
te koud is zul je er veel van nodig hebben om alles aan elkaar te laten kleven
en dan is de pemmican te vettig. Als het vet op dit moment te snel afkoelt om
alles mooi te kunnen mengen, dan kan je alles eventjes op een zeer laag vuurtje
plaatsen om het terug op te warmen.
De hoeveelheid toegevoegd vet was afhankelijk van de periode waarin met de
pemmican nodig had. In de winter werd meer vet toegevoegd dan tijdens de
zomermaanden.
Vorm van de nog lauwe pemmican kleine "koekjes"
en laat ze afkoelen op een koele plaats.
Je kan de pemmican ook oprollen en na afkoelen in stukken snijden.
Pemmican, indien het op een correcte manier gemaakt wordt,
is maanden, zelfs jaren houdbaar op een koele en droge plaats en daarom het
ideale voedsel voor lange reizen.
Traditioneel
werd
pemmikan bereid uit het magerste vlees van groot wild zoals bizon, buffel,
eland of hert. Het vlees werd in dunne plakjes gesneden en werd dan boven een
laag vuur of in de hete zon gedroogd, totdat het hard en breekbaar was. Daarna
verpulverde men het met behulp van stenen tot zeer kleine stukjes van bijna
poederachtige fijnheid. Het verpulverde vlees werd gemengd met gesmolten vet,
in een verhouding van ongeveer 50% verpulverd vlees en 50% talg (gesmolten
niervet) en onderhuids vet. In sommige gevallen werden gedroogde vruchten,
zoals krentenboom-bessen, veenbessen, bosbessen, of kersen tot poeder gemalen
en vervolgens aan het mengsel van vlees en vet toegevoegd.
3. Vis
Een over het hoofd geziene bron van essentiële eiwitten is
ingeblikte vis. Je kunt tonijn, sardines, haring rechtstreeks uit het blik eten
en zijn allemaal superrijk aan voedingsstoffen.
Balletjes van havermout
Maak dan vooraf havermoutmix klaar in bewaarpotjes of
diepvrieszakjes. Meng per portie 40 g havermout met een snuifje zout, 1
koffielepel suiker en 5 g melkpoeder. Je kunt ook nog wat smaakmakers
toevoegen, als je dat wenst (wat kaneelpoeder bijvoorbeeld, of stukjes
chocolade of gedroogd fruit). Alles wat je nog moet doen, is 170 ml heet water
toevoegen, omroeren en je havermoutpapje 2 minuten laten wellen. Klaar!
Ingrediënten 25 personen
200 gram pindakaas
200 gram honing
350 gram cornflakes
2 eetlepels melkpoeder
Bereidingswijze
De pindakaas, honing en melkpoeder mengen. Rol hier kleine
balletjes van en rol ze door de cornflakes. Misschien moet je de cornflakes wel
even meer verkruimelen. Je kunt ze direct trakteren. Heb je wat over dan kun je
ze bewaren in de koelkast.
Recept
kaas maken
Benodigdheden
· 200ml
melk · 4 ml
karnemelk of een paar druppels citroenzuur · 4
druppels stremsel (te koop via internet, zie Meer uitleg) · waterbad (gootsteen of pan) · mesje · kaasdoek (een oude theedoek
voldoet ook) of fijne zeef zeefje ·
huishoudfolie · 2
bekers of kommetjes die in elkaar passen ·
thermometer
1. Zet alles klaar Van tien liter melk maak je een kilo kaas.
Van een liter dus een kaasje van zon 100 gram. Voor een klein experiment kun
je ook een kopje melk nemen, zon 200 ml. Zet een pan met heet water uit de
kraan klaar waar je kopje of bak met melk in past. De gootsteen voldoet ook.
2. Strem de melk Zet de melk in de bak heet water en wacht
zon vijf minuten. Ga na of de melk nu zon 35 graden is. Een thermometer is
handig daarbij, een goed schoongemaakte lichaamsthermometer werkt. De melk mag
niet te warm zijn bij het verwerken, zeker niet warmer dan zon 37 graden. Voeg
als het op temperatuur is 4 ml karnemelk of 8 druppels citroensap toe. Hiermee
verzuur je de melk. Voeg daarna twee druppels stremsel toe. Roer goed door en
laat daarna rusten. Fromase is een vegetarisch stremsel. Andere stremsels zijn
gemaakt uit een stof uit de maag van (geslachte) kalveren. De actieve stof heet
chymosine. Dit enzym knipt het belangrijkste melkeiwit caseïne zodat het niet
meer oplost en gaat klonteren.
3. Snijd de wrongel Na een half uur is de melk dik geworden
en lijkt die op yoghurt. Het vaste deel heet wrongel. Snijd dit in kleine
stukjes, bijvoorbeeld met twee gekruiste messen of met een speciale
wrongelsnijder (op internet verkrijgbaar). Als je het netjes wil doen kun je de
wrongel nog wassen. Giet dan eenderde van de vloeistof af. Voeg water van 70-80
graden toe tot het geheel 32 graden is. Roer weer of snijd met de messen. Wacht
eventueel een kwartiertje na het snijden. Dit proces kun je nog een tweede keer
doen met meer heet water zodat het geheel 36 graden wordt. Laat het mengsel
daarna weer rusten. De vloeistof die zich afscheidt heet wei. Dat wordt veel
gebruikt in vruchtensappen en ijs, kortom: je kunt het drinken. Scheid de wei
van de wrongel door het in een schone theedoek te scheppen en voorzichtig uit te
persen. Wil je er kruiden aan toevoegen, dan is dit het moment. Probeer eens
gedroogde bieslook of franse kruiden.
4. Doe de kaas in een vorm of pers De super-jonge kaas moet
nu in vorm worden geperst. Bij gebrek aan een echte kaaspers (die ook op internet
te koop is) doe je de wrongel in een van de twee bekers of bakjes. Zet de
andere erbovenop en druk goed aan. Zorg wel dat het vocht wat nog in de kaas
zit weg kan.
5. Pekel de kaas Je hebt nu superverse kaas die je kan
eten. Het smaakt alleen nog nergens naar omdat er geen zout in zit. In de
kaasmakerij gaan de kazen nu enkele weken in een zoutbad. Je kan dit nabootsen
door zoveel mogelijk zout op te lossen in water en daar je kaas in te leggen.
De kaas moet een of meerdere dagen in het pekelbad blijven. Hoe lang, dat hangt
af van de grootte van je kaas en is het geheim van de kaasmaker. Doe eens een
test door meerdere kaasjes te maken en bijvoorbeeld na elke 12 uur eentje eruit
te halen en te proeven. Als de kaas niet helemaal onder ligt moet je hem elke
6-12 uur keren.
6. Laat de kaas rijpen Na het pekelbad worden de kazen
gedroogd en beschilderd met een plastic afdeklaag (de korst). De coating is
schimmelwerend en sluit de kaas af van de lucht. Daarna kunnen de kazen maanden
rijpen. Hoe langer, hoe belegener de kaas. Dit materiaal kun je ook op internet
kopen. Zo niet, eet je kaas dan binnen korte tijd op.
Recept
Indiase kaas (panir) maken
Als je toch bezig bent: Indiase kaas is nog veel
eenvoudiger te maken dan Nederlandse. Lekker in curry´s als vervanger van kip.
Het enige dat je nodig hebt is:
2 liter melk en het sap van een citroen. In plaats van
de citroen kan ook 1 liter karnemelk of 1 deciliter yoghurt worden gebruikt. Breng de melk tegen de kook aan. Net voor het kookpunt voeg je druppelsgewijs
en al roerend het sap van de citroen toe. Blijf verwarmen. Als de vloeistof
transparant wordt en een beetje een groenige kleur krijgt, is het stremproces
voltooid. Door zo langzaam het citroensap toe te voegen, gebruik je precies de
benodigde hoeveelheid zuur. Het resultaat is een perfect neutrale panir. Soms,
als de citroen niet erg zuur is, is meer sap nodig, maar meestal blijft een
beetje citroensap over. Het stremsel kun je uit de wei scheppen om meteen in
een gerecht te gebruiken. Giet het geheel anders door een theedoek en hang
minstens een uur op. Voor heel stevige panir draai je de theedoek dicht aan de
punten. Strak aandraaien. Je kunt de doek ook dichtknopen en er een gewicht op
zetten. Panir is verschillende dagen in de koelkast houdbaar. Vind je de smaak
te slap? Leg het bolletje panir een paar uur in een bakje water met zoveel zout
als je erin opgelost krijgt.
Do's ·
Gebruik volle melk voor lekkere romige kaas ·
Gebruik halfvolle of magere melk voor magere kaas. · Gebruik eens rauwe melk
direct van de boer. ·
Experimenteer met zuren. Die geven de kaas deels zijn specifieke smaak.
Don'ts ·
Gehomogeniseerde melk gebruiken. Daar zit een middel in wat klonteren
tegengaat. Het stremmen van de melk gaat dan moeilijker. Neem gepasteuriseerde
of rauwe melk. · Het
stremsel toevoegen als de melk te warm is. Het enzym werkt dan niet
4. Zuivel en eieren
Je kunt heel gemakkelijk aan
eieren geraken. Trouwens een kip houden is niet moeilijk en heeft maar een
beperkte buitenruimte nodig.
Leer hoe u uw eigen kazen en
yoghurt kunt maken met gedroogde melk. Zorg dat je aan melk geraakt door
eventueel zelf een geit te kopen.
Koop ingeblikte kaas of kaas in
poedervorm, maar houd er rekening mee dat dit het eerste item is dat van je
plank kan verdwijnen wanneer mensen honger krijgen.
5. Granen, noten en peulvruchten
Granen, noten en peulvruchten
produceren samen een compleet eiwit dat lijkt op vlees en zuivelproducten. Ze kunnen
in gedroogde vorm goed gestockeerd worden.
Als u rode tarwebessen bewaart,
kunnen deze worden gemalen en tot brood worden gemaakt. Combineer dat met noten
of peulvruchten en je hebt een compleet eiwitproduct. Je kunt heel creatief
worden op dit gebied.
Pasta (en bonen) bevatten een
compleet eiwitproduct en hebben beide een lange houdbaarheid en maken enkele
van de beste overlevingsproducten die ook goedkoop zijn om in grote
hoeveelheden aan te schaffen.
Pasta met tonijn
Voor 2 personen:
- 300 gram pasta
- 2 zakjes tonijn (Franse dressing)
- Zakje roomsaus (Maggi Roomsaus voor groente,
vlees en pasta is glutenvrij)
- Gedroogde champignons
- Evt. nog een vers uitje en knoflookteentje
Bereiding:
Week de champignons in water. Kook de pasta en giet het af. Meng de roomsaus
met koud water (volgens de verpakking). Als de klontjes weg zijn, verwarm je de
saus. Doe de tonijn en de champignons erbij. Een vers uitje en teentje knoflook
is ook lekker om erdoor te doen. Meng alles dan door de pasta.
Pasta met paddenstoelen en courgette
Voor 4 personen:
- 400 gram (volkoren) pasta
- 1 zakje spaghettisaus
- 30 gram gedroogde paddenstoelen
- 60 gram gedroogde courgette (gedroogd in de
oven)
- twee eetlepels dipperkruiden (oregano, paprika, ui, knoflook, tijm,
zout)
- 1/3 zakje bioburger braadmix
- 100 gram pijnboompitten
- 80 gram (poeder)kaas
Breek de paddenstoelen en
courgette eventueel in kleinere stukjes. Meng de pasta en de groenten in een
grote pan, en voeg voldoende water toe. Voldoende water, maar niet teveel,
eventueel kun je later nog wat water toevoegen. Het sauspoeder en de bioburger
zullen later ook nog flink wat vocht opnemen. Breng het geheel aan de
kook, en laat het even doorkoken. Zet het daarna in een slaapzak om verder te
garen.
Wanneer de pasta zo goed als gaar
is (al dente), zet je de pan nog even op het vuur. Meng het sauspoeder, de
bioburger en de dipperkruiden erdoor, en laat het nog even doorpruttelen.
Op je bord kun je nog wat pitten
en kaas over je bord strooien.
Pasta alle creativa
- 4 zakken tortelini a 250 gr.
- 2 zakjes gedroogde tomaat,
- 2 zakjes gedroogde champignons,
- 2 potjes zwarte olijven zonder pit, thuis in
een zakje doen
- Zakje maken met wat oregano, zout, peper en
knoflook.
- Zakje met Parmezaanse kaaspoeder
- Blikje tomatenpuree
- 140 gr. worst
Tortellini in ruime pan met water
aan de kook brengen. Wanneer het goed kookt, laten doorgaren in slaapzak (ca 15
minuten, check of ze gaar zijn). Ondertussen de tomaten, champignons en olijven
fijnsnijden.
In pan de tomatensaus met water mengen totdat het de juiste smaak en dikte
heeft. Kruiden en groenten erdoor roeren. Worst fijnsnijden en in een bakje doen.
Pasta met saus mengen en serveren.
Iedereen kan zelf wat kaas op zijn pasta doen en worst erbij nemen.
Pasta met tonijn en olijven
Ingrediënten
- 150 gram pasta p.p.
- 1 zakje John West Tuna with a twist
(verkrijgbaar bij de meeste supermarkten) in italiaanse kruiden (of een
andere lekkere variant) per 2 personen
- 1 zakje olijven zonder pit (bijvoorbeeld van
Carbonell) per 2-3 personen
- 1 zakje instant tomatensoep (voor een hele pan,
geen cupasoup) per 2 personen
- Parmezaanse kaas
- Peper en zout
Bereidingswijze
Breng de pasta in ruim water met
wat zout aan de kook. Kook tot hij gaar is of laat garen in een slaapzak. Als
de pasta gaar is, moet het water weer koken om de andere ingrediënten goed te
laten doorwarmen en binden. Zorg dat je nog genoeg water in de pasta hebt staan
om saus te maken, maar niet teveel, dan wordt hij waterig. Vuistregel: als de
pasta nog half in het water staat is het ongeveer goed. Als je moet afgieten,
bewaar dan wat heet water voor als de boel te droog wordt. Voeg de tomatensoep
toe en roer goed door. Voeg de tonijn en de olijven toe en roer door. Laat het
geheel een tijdje pruttelen tot de saus begint te binden. Serveer met
Parmezaanse kaas en peper en zout naar smaak.
Pasta met kaas
Dit is een recept voor mensen die van kaas houden. Het is snel klaar en vult
door al die kaas ontzettend. Helaas kun je de ingrediënten niet heel lang
bewaren als je ergens bent waar het heel heet is, in dat geval in de eerste
paar dagen klaar maken dus.
Ingrediënten
- 150 gram tortellini met kaasvulling p.p. Als je
iets minder kazig wil eten kan je natuurlijk ook die met spinazie- of
tomatenvulling nemen. Of vlees, als je geen vegetariër bent.
- 1 pakje instant kaassaus per 2 personen. Let
op: soms moet er melk bij en soms alleen water. Neem als er melk bij moet
dus ook de juiste hoeveelheid melkpoeder mee.
- 50-75 gram gemengde kazen p.p. Zelf gebruik ik
meestal wat blauwe kaas, zoals gorgonzola of roquefort, en wat witte
kaas, zoals emmenthaler, comté, geitenkaas of mozzarella. Het is handig
voor minstens 1 soort sterk smakende kaas te kiezen, anders wordt het
gerecht wat flauw.
- 50 gram noten p.p. Zelf gebruik ik meestal een
mengsel van cashewnoten en pijnboompitten, maar ook walnoten, hazelnoten
of pompoenpitten zijn hier lekker in.
- 1 pakje Parmezaanse kaas per 2-3 personen om
eroverheen te strooien.
- 1 handje gebakken uitjes p.p. om eroverheen te
strooien.
Bereidingswijze: Breng de
tortellini in ruim water aan de kook. Snijd ondertussen de kazen in kleine
stukjes. Gooi als de tortellini gaar zijn de instant kaassaus in de pan(nen) en
roer goed door, laat even pruttelen tot het begint te binden. NB je kan de
tortellini ook gaar laten worden in een slaapzak of trui, warm hem dan weer
goed op voor je de kaassaus toevoegt, want die moet doorgaans koken om te
binden. Voeg de stukjes kaas en de noten toe en roer door tot de kaas gaat
smelten en de noten warm zijn. Serveer met Parmezaanse kaas en gebakken uien
los erbij om naar smaak toe te voegen.
Tortellini met champignonmosterdsaus (10 pers)
Ingrediënten:
- Tortellini met kaas (6 zakjes van 250 gram)
- Cashewnoten (2 zakjes a 300 gram)
- Gebakken uitjes (200 gram)
- Champignonsoep (3 poederzakjes)
- Geel mosterdzaad (1 zakje)
- Gedroogde champignons (100 gram, toko)
Bereidingswijze:
Kook de Tortellini in ruim water samen met de gedroogde champignons (10-15
minuten).
Voeg laatste minuten de zakjes champignonsoep en mosterdzaad toe en kook mee
onder
af en toe roeren tot een dikke saus.
NB: als er te veel water in de pan zit om een dikke saus te maken, giet eerst
wat af
(vang wel op) en voeg eventueel later weer toe tot het een goede soepele saus
is.
Serveer met de cashewnoten en gebakken uitjes. Eventueel ook los wat gedroogd
vlees of spekjes toe te voegen voor de vleeseters.
Pasta met paddenstoelen (4 pers)
- 500 gram pasta
- 100 gram gedroogd eekhoorntjesbrood (Funghi
porcini secchi)
- 1 zakje champignonsaus
- zakje pijnboompitten
- gedroogde peterselie
- zakje fijngemalen Parmezaanse kaas
Breek de paddenstoelen in kleine
stukjes en laat het wellen in wat warm water. Breng voldoende water aan de kook
en voeg de pasta toe. Laat het even doorkoken en zet het vervolgens in een
slaapzak om verder te garen. Giet de pasta af, maar laat een beetje water
in de pan zitten. Zet de pan nog even op het vuur en voeg de sauspoeder,
terwijl je alle klontjes weg roert, toe. Voeg eventueel nog een beetje paddenstoelen-water
toe (dit is nu heel smaakvol geworden). Laat het doorkoken totdat de saus dik
genoeg is. Voeg tot slot de paddenstoelen, peterselie en pijnboompitten toe. Op
je bord strooi je er wat kaas over.
Bloemkoolcurry met aardappelen en eieren (4 pers)
- 450 gram vastkokende aardappelen, in
stukjes
- 6 eieren
- 200 g basmatirijst
- 1 bloemkool, in stukjes
- bakolie
- 1 ui, grof gesnipperd
- 1 pot Indiase kerriesaus (520 g)
- 1 bakje koriander (15 g), de blaadjes grof
gesneden
Kook de aardappelen 10 minuten in
water met wat zout. Kook ondertussen de eieren 7 minuten, laat schrikken en pel
ze. Hak ze in grove stukken. Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de
verpakking. Kook ondertussen de bloemkool 5 minuten Verhit de olie in een wok
en bak de aardappelen in 10 min. bruin en gaar. Voeg na 7 minuten de ui toe.
Schep de bloemkool en de eieren erbij, voeg de kerriesaus toe en meng goed. Dek
de wok af en gaar het gerecht op laag vuur 5 minuten. Schep de koriander
erdoor. Verdeel de rijst over de borden en schep de curry erbij. Bestrooi
met de rest van de koriander.
Risotto voor winterkampeerders (5 pers)
- Twee pakjes poedersoep, iets champignon-achtigs
- Een chorizo-worst, in stukjes gesneden
- Een zakje gedroogde uien
- Een zakje gedroogde wortel
- Een zakje gedroogde erwten
- Een potje gorgonzolapoeder
- Een kilo snelkookrijst
Doe de rijst in een pan water. De
rijst moet goed onder water staan, maar ook weer niet meer dan dat. Breng het
water aan de kook. Voeg, zodra het water kookt, de groenten toe. Twee minuten
voordat de rijst klaar is, kun je de soep toevoegen. Roer alles goed door en
geef de gorgonzolapoeder en de chorizo er los bij.
Vegetarische risotto (4 pers)
- een blik tomaten
- een of twee uien, fijngesneden
- een klein blikje doperwten
- 400 gram (risotto)rijst
- zoveel teentjes knoflook als je
lekker lijkt
- een bouillonblikje
- een stuk Parmezaanse kaas, geraspt
- Een flinke hand geplette, ongezouten cashewnoten
- olijfolie
- peper en zout naar smaak
Verhit een flinke scheut olijfolie in de koekenpan en bak de rijst tot deze glazig
is. Giet 0,4 liter water bij de rijst en voeg de bouillonblokjes toe. Wacht tot
het water aan de kook is en draai het gas laag, en laat de risotto rustig de
bouillon opnemen. Regelmatig doorroeren.
Fruit ondertussen op een andere brander de uien en de knoflook glazig. Zet ze
apart. Open het blik en kieper de hele inhoud in de pan risotto. Blijf roeren
en voeg meer water toe.
Voeg, als de rijst bijna al het vocht heeft opgenomen, de uien, knoflook en
erwtjes toe. Roer de cashewnoten door de risotto en breng op smaak met
Parmezaanse kaas, peper en zout. Serveren met wijn uit plastic campingbekers.
Linzensoep (6 pers)
- 500 gram oranje linzen
- 5 bouillonblokjes
- 2 teentjes knoflook of 2 tl knoflookpoeder
- 4 kruidnagels
- 1 tl karwijzaad
- 2 handjes gedroogde uien
- 1 blik tomaten
- Snufje zout
- Peper
- Olie
- 2,5 liter water
Bereiding: Snijd de tomaten in
kleine stukjes. Kook de linzen met alle ingrediënten totdat de linzen uit
elkaar vallen. Zet de soep halverwege weg in een stapel truien/slaapzak om te
garen volgens slaapzak-methode.
Couscous ras-el-hanout
- ras-el-hanout kruidenmix (een Marokkaanse
kruidenmix, te koop bij de mediterrane buurtsuper of zelf te maken)
- couscous
- gedroogde zuidvruchten (abrikozen, rozijnen,
dadels, vijgen, etc)
- noten (die je lekker vindt)
Snijd de vruchten in stukjes en
laat ze wellen in wat (lauw) water.
Breng water aan de kook, en haal
de pan van het vuur. Voeg vervolgens de couscous toe en laat deze wellen tot
het gaar is.
|