

Cupramontana, 12 december 2013.
Cari amici,
Nog nooit plukte ik zoveel en zo
lang olijven ! Het startschot gebeurde op 27 oktober en de
allerlaatste kist raakte gevuld op 8 december. Niet dat er geen
olijven meer geoogst konden worden, doch het aantal helpers daalde
aanzienlijk, het weer speelde ook niet altijd even enthousiast mee,
dus oordeelden we FINITO ! Een extreem goed jaar wat het aantal
betreft,iets minder qua rendement. Het plukken zelf bracht veel
afwisseling met de diverse eigenaars, de verschillende olijvensoorten
(de mignola die klein en hard to get is, of de ascolana met
reusachtige afmetingen) en de verschillende plantages, grote
eeuwenoude klimbomen, jonge lage bomen, vlakke terreinen of steile
hellingen, het was telkens anders. Steeds in gezelschap, talrijke
gesprekken in de bomen en dan 's middags de panino tot pasta lunch
buiten !
Erik, die allesbehalve de passie van
olijvenplukken deelde , kon dan eindelijk op zijn gemak de laatste
kant van ons huis bezetten, alles in de winterberging doen en
talrijke vergaderingen bijwonen i.v.m. het toerisme, waarbij vooral
de boodschap van samenwerking uitgebracht werd.
Niet dat ik non stop plukte, alleen
bij droog weer werd geoogst, de week waarbij de rivieren over hun
oevers liepen en zelfs het stuwmeer over de dam stroomde en talrijk
aandrijfhout aan de kust spoelde, was het noodgedwongen pauze. Idem
bij de aangekondigde komst van het koufront Attila uit Siberië met
wel 40cm. sneeuw. Of als de eigenaars hun olijven naar de molen
brachten , kon ik ook weer eens meewandelen met de groep. Vooral de
sneeuwwandeling bleek de moeite.
Werd er helemaal niet gefeest deze
maand ?Toch de merenda ( tussendoortje) voor alle vrijwilligers van
het middeleeuwse feest...maar zelfs een merenda kon zo uitgebreid
zijn dat je 's avonds absoluut niet meer hoefde te eten ! Bovendien
vierden we ook het 5-jarig bestaan van de wandelclub ! Niet te
geloven en zoals onze gids het zei, een groep zonder voorzitter,
zonder clubkaart, zonder verplichtingen die al 5 jaar bestond !
De fotoclub
die 2 uitstappen organiseerde, aan de kust en in een middeleeuws
dorp ! Een ideale gelegenheid om mooie foto's te nemen en
tegelijkertijd om goede tips te krijgen van de leerkrachten !
In november
onthaalden we ook Belgische gasten die een vakantiehuis kochten dat
nog verbouwd moest worden, maar de olijven konden wel al geplukt
worden . Voor hen een leuke bezigheid met een interessante oogst van
bijna 500kg !!!
De feestdagen
staan langzaam voor de deur, de Girandola moet nog versierd worden,
zullen we een witte kerst meemaken of worden het eerder temperaturen
van rond de 20 graden ? We houden jullie op de hoogte !
tanti saluti
cari
Isabelle en
Erik
PS:
Eén van de olijfpluk adressen was een plantage bij Belgen die
net het domein gekocht hadden. Ze waren hier 4 dagen om hun olijven
te plukken. Zelf zou ik hen dan ook tonen hoe de oogst gebeurde. Hun
Italiaanse/Albanese buurvrouw wilde ook meehelpen. Na een dag plukken
zouden we allemaal samen avondeten. Voor de buurvrouw op een zeer
eigenaardig tijdstip tegen 18uur. (hier eten ze pas tegen 20.30) De
Belgische gastvrouw had pasta klaargemaakt doch op Belgische wijze ,
de pasta en de saus apart opgediend. Dat snapte de buurvrouw niet en
aangezien ik de tolk was....Isabelle ze moeten de saus en de pasta
mengen anders plakt alles.
Ja dat weet ik wel , ik haar, doch zo wordt nu eenmaal in Belgie
pasta gegeten. Dat kan niet, dat kan niet, schudde ze haar hoofd.
Dat zou ik mijn Italiaanse man nooit kunnen voorschotelen ! en je
moet hen dat vertalen !
Toen ze de saus zag , viel ze helemaal achterover, een
tomatensaus vol vlees, groenten e.d. ??? ja legde ik uit , bij ons is
de pastamaaltijd nu eenmaal de hoofdmaaltijd en niet zoals hier een
primo dat nog gevolgd wordt door groenten en vlees. Dus moet de saus
zwaar zijn.
Dat zou haar man ook niet eten want volgens haar was dat geen
saus maar een soep, una minestra. Het moet gezegd ze at het allemaal
op maar wel onder het voortdurende kopschudden en commentaar è una
minestra, è una minestra...Hoe kun je in godsnaam soep bij de pasta
mengen ????
|