Gender dysforie: Mijn probleem ?
Er zijn momenten (eigenlijk vele, zoniet elke seconde) dat ik geobsedeerd omgaat met mijn genderprobleem. Het heeft een diepgaand metafysische en existentieel karakter gekregen. Dan probeer ik er alles over te lezen wat er op internet te verkrijgen is.
Ik probeer mijn probleem te kaderen, te begrijpen, te overdenken. Waarom reageer ik zo? Ik hoop dat ik niet zot, krankzinnig of gek ben, maar soms lijkt zo echt aan te voelen. Dan schreeuw ik zo hard mogelijk in mijn binnenste uit om normaal te doen, dan roep en tier ik tientallen keren dat ik een man ben, dat ik mezelf maar moet leren aanvaarden.
Vervolgens probeer ik niet aan mijn onderhuids probleem te denken. Ik verdring het zoveel en zo diep mogelijk en duwt het terug in de donkerste delen van de spelonken van mijn onderbewustzijn, netjes en veilig opgeborgen.
Maar zucht ...: dit hou ik nooit vol. Elke keer opnieuw hoop ik: dit is mijn allerlaatste folie, vanaf nu doen we normaal, geen verkleedpartijtjes, geen verlangens voor een mooie handtas , maar het komt altijd terug als een boemerang. Elke keer dat het terugverschijnt, maakt het me ongelukkiger, depressiever en raakt het me meer en meer de fundamenten van mijn zijn en mijn bestaan. Het duwt me psychisch dieper in de put. Daarom wil ik het niet meer wegduwen in mijn onderbewustzijn.
Het besef dat dit fataal zal aflopen als ik echt niets onderneem, terwijl ik zoveel van het leven hou, deed me research doen om mezelf te begrijpen omdat ik niet alleen ben. Ik hoop met meer mensen in contact te kunnen komen met hetzelfde of gelijkaardig probleem.
Vroeger gebeurde het dat ik een vrouw nog seksueel aantrekkelijk vond. Ik werd soms door lust aangetrokken, maar dit is er bijna niet meer. Jawel, ik kijk nog naar vrouwen, nu zelfs meer dan vroeger, soms is het echt nagijpen maar dan niet omwille van lust of seks. Neen. Maar omwille van het leuke tasje, mooie flamboyante rokje, een prachtig opgestoken haartooi of de elegante schoenen. Ik gaap ernaar omdat ik jaloers ben, zelfs vreselijk jaloers, omdat ik het fundamenteel onrechtvaardig vind dat ik niet zo kan zijn omdat ik innerlijk een meisje ben. Dat ik niet kan rondlopen met mooi opgestoken haar, dat ik niet regelmatig naar de kapper kan om mijn haar te kleuren, dat ik niet met vriendinnen kan kletsen zoals zij onder elkaar kletsen, dat ik niet kan gaan fitnessen met andere vriendinnen, dat ik niet de vrijheid heb om de Flair of Cosmopolitan te lezen.
Wat ben ik dan? Wie ben ik?
De zoektocht naar mezelf:
De laatste 10 jaren ben ik veel met het onderwerp bezig. Ik lees veel mogelijk om mezelf te leren kennen en om eindelijk te begrijpen wie of wat ik ben. Zit er een meisje in me? Draag je gewoon graag vrouwenkleren? Wil je meer? Die vagina waarvan je droomt, wil je die echt? Wil je echt zo radicaal zijn? Misschien zijn er betere oplossingen? Misschien heb je gewoon een psychiatrisch syndroom dat met medicatie verholpen kan worden? Misschien is je wens om vrouw te zijn een verborgen drang om gewoon te breken met je huidig leven? Misschien is het een surrogaat voor je depressieve neigingen?
Daarom wil ik zelf kritisch toetsen aan de schakeringen die je binnen het transgenderisme of gender dysforie hebt. Om te beginnen, je hebt drie soorten genders die in elkaar overvloeien; er zijn dus geen duidelijk afgescheiden categorieën.
Travestie:
Soms heb ik een gevoel dat ik een gewone travestiet ben. Travestie is de seksuele opwinding bij het omkleden naar vrouw maar zonder de drang om dagelijks op elk moment van de dag als vrouw door het leven te gaan. Maar ik ben helemaal niet seksueel opgewonden bij het omkleden,
jawel, ik ben toch opgewonden, hoor, maar niet in seksuele zin: ik krijg er geen stijve van, ik heb geen drang om me af te trekken. Ik voel me vooral opgewonden omdat ik dan meer mezelf kan zijn.Het meisje in me komt buiten en presenteert zich aan de wereld.
Er wordt ook gesteld dat travestie voornamelijk bij heteros voorkomt. Wat ben ik dan? Ik beschouw me hetero met een biseksueel kantje. Ik val meer op vrouwen dan op mannen. Maar ik ben zeker geen 'drag-queen'. Echte travestieten kleden zich erover. Travestie gaat ook over de manier van kleden, bv. sexy kledij. Ja, ik hou wel van licht seksueel getinte kledij, kort rokje, pumps met een hak, strak T-shirtje: maar stijlvol, niet wulps. Maar ik wil niet vulgair zijn, ik ben jaloers op stijlvolle sexy vrouwen, niet op goedkope meiden. Zo wil ik absoluut niet zijn. Ik wil er niet als een potentiële prostituee rondlopen. Stijlvol dus, maar ook niet bomma-achtig, wel de laatste trends in de mode (daarom lees ik hartstikke gaarne modebladen), geen uitdagende kledij.
Beantwoord ik dan tot de definitie van travestie? Of niet? Maar er is nog een verschil: ik verlang om permanent als zich door het leven te gaan, travestieten slechts op momenten. Ik verzoen me niet met mijn huidig geslacht, travestieten doen dit wel. Het meisje in me wil permanent naar de buitenwereld treden. Er is ook nooit een jongetje in me geweest, alleen een meisje dat zich conformeerde naar de buitenwereld toe omdat ze uiterlijk op een man geleek.
Fetisjistische travestie?
Is mijn probleem dan een vorm van parafilie? Ik ben wel geobsedeerd door zich-als-vrouw-kleden. Maar hoe moet je jezelf doen uitdrukken als vrouw. Het is een verpakking, maar zo beschouwen we iemand als vrouw of als man. Ik herhaal het. Ik heb geen sexual arousal bij het omkleden.
Transseksualiteit?
Definitie: een transseksuele persoon is iemand die zichzelf op psychisch, sociaal en seksueel vlak beleeft als behorendetot de andere sekse.
Val ik hier onder? Echt? Eerst dacht ik van niet! Je moet wel zo gek zijn om te willen dat je het andere geslacht wil zijn. Alleen echte weirdos doen dit in mijn toenmalige leefwereld en wereldbeeld. Bij deze geschifte groep kon ik toch niet toe behoren. Daarom duwde ik deze optie van me weg: het kon toch niet waar zijn, omdat ik mijn probleem niet wilde aanvaarden. Ik verdrong het steeds omwille van psycho-sociale redenen. Het meisje in me werd weggeduwd, bijna verplettererd. Soms doe ik het nog steeds, maar het maakt me gek en kierrewiet! Daar gaat mijn mooie toekomst als man!
Maar het meisje klopt harder dan ooit in me. Ik blijk zelfs innerlijk geen jongen te zijn. De laatste jaren besef ik dat ik hiertoe behoor. Elke dag wens ik een vrouw te zijn, ik wil als vrouw leven, ik wil me zo gedragen, ik voel dat dit mijn innerlijke gevoelens het beste beantwoord: ik ben innerlijk een vrouw, ik ben dat altijd geweest sinds mijn herinneringen van mijn kleutertijd.
Ik haat ook mijn ding. Het vreselijke ding. Het moet absoluut weg. Daarom wil ik me laten opereren om het meisje in me ook fysisch haar die eigenschappen te geven waar ze recht op heeft.
Dus ik beantwoord aan alle criteria van transseksualiteit. Dit is wat ik ben.
Psychisch: Dit vind ik het moeilijkste om te beantwoorden. Ik weet namelijk niet hoe een vrouw in elkaar zou steken. Ik kan dit veronderstellen maar echt weet ik het niet. Ik ben wel heel emotioneel en huil gemakkelijk. Ik heb moedergevoelens als je ziet hoe ik met babytjes en kinderen omgaat. Ik hou van typische vrouwen series zoals Sex and the city, maar dit probeer ik te verdringen. Ik hou van vrouwenblaadjes omdat ze over mijn leefwereld gaan maar lees ze niet om geen verdacht gedrag te vertonen.
Anderzijds kijk ik soms graag naar voetbal en wielrennen, niet echt vrouwelijke bezigheden, maar dit is meer om aan de buitenwereld te tonen dat ik een man ben. Anderzijds kan ik goed met meiden om, doch niet als jongen maar als zielsverwante. Ik voel me echt een vrouw in bijzijn van biologische meisjes omdat ik dan mezelf kan zijn ipv om te gaan met mannen en hun stoer gezever.
Transgenderisme?
Wordt als een tussenfase beschreven. Soms voel je jezelf man, dan weer vrouw! Ben ik dan zon persoon? Mijn vrouwengevoelens zijn er echter altijd en overal: iedere seconde voel ik me vrouw. Maar ben ik soms toch geen man? Ik twijfel af en toe. Misschien als ik voetbal kijk (maar zoveel kijk ik ook niet), voel ik man? Ik voel onderhuids dat ik permanent een vrouw wil zijn. Zowel wakker worden, de dag doorbrengen, als gaan slapen wil ik het liefst als vrouw doen.
Ik wil het liefst als vrouw beschouwd worden, niet als een man, ook niet van twee walletjes. Mijn volledig week als vrouw in een grote Europese stad deden mij ogen open gaan. Het was prachtig: een weekje jezelf zijn. Het meisje in je toonde haarzelf aan de buitenwereld.
Daarom wil ik geen tussenoplossing, maar een definitieve, en die ligt in het 100% vrouw zijn. Het gevoel kan soms inderdaad cyclisch overkomen, maar dan is dat omdat ik het gewoon onderdruk, het meisje in mezelf opnieuw wegduw. Dus ben ik duidelijk geen transgenderist, ik ben een transseksueel.
Ik kom al dichter bij mijn diagnose maar we moeten de echte medische criteria onder de loep nemen. Daarom moeten we de juiste terminologie gebruiken. Volgens mij heb ik een Gender dysforie en valt onder de Engelse term Gender Identity Disorder of GID
Gender Identity Disorder (GID):De 3 criteria van Gender Identity Disorder (GID)
Drie criteria zijn vereist om van GID te kunnen spreken:
1) de betrokkene moet verlangen te worden aanvaard als behorende tot de andere sekse, meestal begeleid door de wens zijn of haar lichaam zoveel mogelijk aan te passen aan de gewenste sekse door middel van hormonale behandeling en van chirurgie,
2) deze wens moet gedurende een langere periode aanwezig zijn,
3) de vraag mag geen symptoom zijn van een andere mentale kwaal of van een interseks-aandoening
Mijn antwoorden op de resp. criteria: 1) Ja, ik wil absoluut tot de andere sekse behoren. Het is zelfs geen wil: het meisje in me wil haarzelf tonen: dit ben ik. Daarom is het belangrijk om het meisje in me niet meer op te sluiten met alle psychische problemen van dien dat ik mijn lichaam overeenkomstig wordt aangepast: dwz verwijdering van mijn geslachtorganen, reconstructie van een vagina, borsten (met ev implantaten), heupen (met ev. implantaten), een haartransplantatie en aangezichtschirurgie. Ik heb al twee periodes gehad dat ik hormonen heb genomen. Het is dus duidelijk dat ik een vrouw ben en zo uiterlijk wil zijn.
2) Inderdaad. Deze wens sluimert al jaren, van kindsbeen. Concreet heb ik dit verlangen al 6-7tal jaren. Mijn weekje vrouw zijn in maart 2011 versterkte alleen maar mijn overtuiging. Soms probeer ik het te onderdrukken omwille van sociale redenen, maar echt weg is het nooit.
3) Een interseks-aandoening heb ik niet. De vraag blijft: heb ik geen andere psychische aandoening? Hierop verwacht ik een antwoord bij de genderkliniek. Misschien is het een vorm van zelfverminking? Ik denk het niet! Ik voel me vrouw en ik wil me zo uitdrukken naar de buitenwereld toe. Ja, ik heb regelmatig stemmingsstoornissen, ja ik ben regelmatig depressief, maar is dit niet eerder de gevolg van mijn GID dan een surrogaat.
Deze drie vragen heb ik positief beantwoord. Daarom is mijn mening duidelijk. Ik heb een belangrijke genderdysforie, het maakt me depressief en ongelukkig in de huidige situatie.Ik kan niet verder doen zoals ik nu ben, daarom moet er een verandering komen en dit gaan via een lichamelijk, hormonale en fysische transformatie tot wie ik innerlijk ben: een vrouw.
Flippers en spijtoptanten:
Behoor ik hiertoe? Wisselt mijn geslachtsgevoel regelmatig? Ik denk van niet, ik weet wat ik wil. Geen discussie mogelijk. Spijtoptant, ik weet het niet, misschien wel. Dit houdt me wel bezig. De vraag wat als ik alles onderga krijg ik dan misschien spijt: die angst leeft wel wat omdat ik soms onzeker van natuur ben. Maar onzeker over mijn GID ben ik niet. Dit is wat ik wil. Hopelijk begrijpen ze dit bij de Genderclinic ook.
Conclusie:
Ik ben wie ik ben: ik ben innerlijk en onderhuids een vrouw. Er woon een meisje in me in een mannenlichaam. Daarom wil ik de rest van mijn leven als vrouw leven omdat ik me een vrouw voel, omdat er een meisje in me woont. Mijn mannenlichaam en het wereldje er rond maakt me vreselijk ongelukkig en depressief. Daarom wil ik operatieve aanpassingen met hormonen. Welkom Laura in de wereld: eindelijk kunnen we je zien.
03-01-2012 om 00:00
geschreven door Laura 
|