Inhoud blog
  • Lessen in overleven
  • Net zoals de kip op een regenachtige dag.
  • Van niets doen krijg je dorst
  • DGR
  • Overreden door een truck
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    de avonturen van Knarf in Sjina

    17-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koffie

    Wat doet een man, alleen op zijn kamer, tussen misselijk als een hond uit bed komen en de nachtshift ?  Koffie maken en drinken. En muziek luisteren en lezen maar daar ga ik het niet over hebben.
    Koffie maken dus.  Ik bracht van thuis een “ French coffeemaker” mee, een cafétiere , French press of zoals we thuis zeggen; een doorduwer.
    Simpel toch, koffie in, water op, duwen en klaar.  Neen dus.
    Je kan ganse websites vinden over de kunst van het koffie maken met een cafétiere.  Alles is belangrijk, de temperatuur van het water, de grote van de korrel en zomeer.
    Laat ons beginnen met de bonen, belangrijk is hoe grof deze gemalen worden, wanneer je begint te malen en met welke molen.
    Vervolgens de hoeveelheid water, deze moet in overeenstemming zijn met het aantal bonen die je wil malen en natuurlijk met de hoeveelheid koffie die je willen drinken.  Het water opzetten en als het water kookt, dan pas de bonen malen.
    De gemalen bonen in de cafétiere en voorzichtig water opgieten, ervoor zorg dragend dat je alle koffie gelijkmatig bevochtigd worden, kwestie van een volledige saturatie van de koffie te verkrijgen.
    Even roeren, hiervoor gebruiken we chopsticks, zijn die toch nog ergens goed voor.  Roeren is belangrijk omdat, wel even coffesience citeren; “This is an important factor because the purer the surrounding water, the stronger osmotic pressure drives coffee concentrate out of our grounds, and the more efficient our extraction.” Einde van de quotte
    De plunjer voorzichtig in de bovenste positie aanbrengen, tot juist bovenop het vochtoppervlak.
    Om het beste resultaat te garanderen, best de tijd opnemen met een chronometer, zodat steeds een ideaal resultaat bekomen wordt.  Deze tijd hangt af van hoe sterk de koffie moet zijn.  Een Iphone is hiervoor uitermate geschikt.
    Bent u nog mee?
    En nu het neerwaarts bewegen van de plunjer (valt het op dat ik er weerom een zeer technisch onderlegd woord voor gebruik).  Voor gebruik moet het gaas natuurlijk zuiver zijn en mooi verdeeld over gans de diameter van de pot.  Tijdens de neerwaartse beweging zorgen we ervoor dat de plunjer steeds mooi verticaal, in een trage maar gelijkmatige snelheid naar de bodem wordt gebracht.
    Nu nog even een kopje nemen en we kunnen weerom genieten van ons bakje troost.

    http://www.seriouseats.com/2014/07/how-to-make-better-french-press-coffee-tips-technique-grind-timing.html

    http://www.coffeegeek.com/guides/presspot



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (2)

    20-08-2015
    zomaar een bakje koffie ?

    hmm, dit is wel een wetenschappelijk onderlegt onderzoek, niet zomaar een schrijfsel.

    Kus

    Frank

    20-08-2015 om 15:57 geschreven door FrankC


    19-08-2015
    hedde gij echt niks anders te doen

    seg kleine , heb jij echt niks anders te doen dan poetisch te schrijven over een bakje koffie, een bakje dat je ondertussen al zekers 35 jaar zelf aan het zetten zijt. Maar goed, je kan, er maar van genieten! Hopelijk moest je er geen melk met bananensmaak bij doen

    kuska

    19-08-2015 om 10:09 geschreven door ka van looken




    Archief per week
  • 07/06-13/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 10/05-16/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 16/11-22/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 26/10-01/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Ik kom u redden (Marc Duré)
        op Reizen is niet plezant.
  • Amusee (Marc Duré)
        op Verkeerd verkeer, of hoe het kan verkeren.
  • Maharadja (Ireen goegebeur)
        op Beste vrienden
  • Happy Bilthday! (Kris Coenraets)
        op Beste vrienden
  • Al goed (Marc Duré)
        op 3 uur en half

  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs