Wat doet een man, alleen op zijn kamer, tussen misselijk als
een hond uit bed komen en de nachtshift ?
Koffie maken en drinken. En muziek luisteren en lezen maar daar ga ik
het niet over hebben.
Koffie maken dus. Ik bracht van thuis
een French coffeemaker mee, een cafétiere , French press of zoals we thuis
zeggen; een doorduwer.
Simpel toch, koffie in, water op, duwen en klaar. Neen dus.
Je kan ganse websites vinden over de kunst van het koffie maken met een
cafétiere. Alles is belangrijk, de
temperatuur van het water, de grote van de korrel en zomeer.
Laat ons beginnen met de bonen, belangrijk is hoe grof deze gemalen worden,
wanneer je begint te malen en met welke molen.
Vervolgens de hoeveelheid water, deze moet in overeenstemming zijn met het
aantal bonen die je wil malen en natuurlijk met de hoeveelheid koffie die je
willen drinken. Het water opzetten en als
het water kookt, dan pas de bonen malen.
De gemalen bonen in de cafétiere en voorzichtig water opgieten, ervoor zorg
dragend dat je alle koffie gelijkmatig bevochtigd worden, kwestie van een
volledige saturatie van de koffie te verkrijgen.
Even roeren, hiervoor gebruiken we chopsticks, zijn die toch nog ergens goed
voor. Roeren is belangrijk omdat, wel even coffesience citeren; This
is an important factor because the purer the surrounding water, the stronger osmotic
pressure drives coffee
concentrate out of our grounds, and the more efficient our extraction.
Einde van de quotte
De plunjer voorzichtig in de bovenste positie aanbrengen, tot juist bovenop het
vochtoppervlak.
Om het beste resultaat te garanderen, best de tijd opnemen met een chronometer, zodat steeds
een ideaal resultaat bekomen wordt. Deze
tijd hangt af van hoe sterk de koffie moet zijn. Een Iphone is hiervoor uitermate geschikt.
Bent u nog mee?
En nu het neerwaarts bewegen van de plunjer (valt het op dat ik er weerom een
zeer technisch onderlegd woord voor gebruik).
Voor gebruik moet het gaas natuurlijk zuiver zijn en mooi verdeeld over
gans de diameter van de pot. Tijdens de
neerwaartse beweging zorgen we ervoor dat de plunjer steeds mooi verticaal, in
een trage maar gelijkmatige snelheid naar de bodem wordt gebracht.
Nu nog even een kopje nemen en we kunnen weerom genieten van ons bakje troost.
http://www.seriouseats.com/2014/07/how-to-make-better-french-press-coffee-tips-technique-grind-timing.html
http://www.coffeegeek.com/guides/presspot
|