Lekker koken
Inhoud blog
  • MEER RECEPTEN VOOR LEKKER KOKEN
  • Appelflensjes - appelpannenkoek
  • Spekpannenkoeken
  • Smoutebollen
  • Komkommersoep
  • Hazenrug
  • Tong in Madeirasaus
  • Zalm met rucola en eiernoedels
  • Polakfilet picasso
  • Scampi van de chef in roomsaus
  • Tijgergarnalen in boter en knoflook
  • Preirolletjes met zalm
  • Witloofrolletjes met kaassaus
  • Warme geitenkaas met appeltjes
  • Kruidig gegrild spek
  • Couscous
  • Spaghetti bolognese
  • Varkensmedaillon
  • Konijn met pruimen
  • Steack
  • Rijstpap met kip en gember
  • Kipfilet met kokosmelk
  • Gefileerde kippenbout
  • Kippenfilet met provencaalse saus
  • Gebraden kippenvleugeltjes
  • Eendenborst met sinaasappelsaus
  • Bier? Wijn? of liever iets anders?
  • Nagerechten
  • TOP 100 CULINAIR
  • Keukentermen
  • Forel in Papillotte
  • Italiaanse pastasaus
  • Groenten leren eten
  • Perlagrek - pain a la grecque
  • Garnalensaus
  • Sausen
  • Soepen
  • Voorgerechten
  • Vlaamse hutsepot
  • Tarte-tatin
  • Hoe dek je een tafel?
  • Gedrag aan tafel
  • Het oog wil ook wat
  • Tiramisu
  • Recepten uit mijn eigen keuken
  • Word je daar niet dik van?

    Zoeken in blog


    Gastenboek
  • Kefir
  • Deelnemen aan SOS Piet
  • *
  • Kookmaterialen
  • lekker!!!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Zoeken met Google



    Welkom op mijn blog!

    Rondvraag / Poll
    Wat is uw favoriete keuken
    Chinees
    Italiaans
    Frans
    Exotisch
    Bekijk resultaat


    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    thenkp
    www.bloggen.be/thenkp

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Kookrecepten van Fons Dehouwer
    09-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MEER RECEPTEN VOOR LEKKER KOKEN


     Voor nog meer heerlijke recepten :


    09-09-2015, 00:00 geschreven door Fons Dehouwer  

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (72 Stemmen)
    29-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelflensjes - appelpannenkoek
    Appelflensjes - appelpannenkoekjes
    oktober 27, 2008
    Ingrediënten:
     
    150 cc Melk - 100 gr zelfrijzendebloem - 1 snuifje zout - 2 eieren - 1 appel - witte suiker - olie
    Bereiding van het beslag:
    Melk, bloem, een snuifje zout en 4 eetlepels witte suiker en een scheutje olie mengen in een kom.
    Klop de eieren los en meng ze er doorheen.  Laat het deeg een kwartier rusten.
    Gebruik de appel ongeschild. Haal het klokhuis er uit en snijd in dunne ronde schijfjes van ongeveer 3  mm dik.
    Bakken:
    Neem een koekenpan, bedek de bodem met olie en strooi wat witte suiker in de pan.
    Leg drie tot vier appelschijfjes (naargelang de grootte van de pan) in het midden van de koekenpan tegen elkaar.
    Laat de appels even bakken. (strooi er eventueel wat kaneel over)
    Giet het beslag in de pan.
    Belangrijk: Verdeel het beslag in de pan vanaf de randen, als de randen zijn volgelopen giet dan pas de rest van het deeg in het midden en over de appels. Schud de pan even om het deeg gelijkmatig te verdelen.
    Strooi wat suiker over het flensje, vooral over de appels.
    Let op: De suiker in de pan zal snel karameliseren. Bak op een zeer zacht vuurtje en laat vooral niet verbranden!
    Als de bovenkant van het flensje bijna droog is draai het om.
    Let op:
    Ervaren koks gooien pannekoeken en flenjes omhoog en vangen ze omgekeerd in de pan. Dat kan alleen met ervaring en handigheid. Anderen gebruiken dan weer twee koekenpannen en brengen ze op elkaar om het flensje om te draaien. Je kunt eventueel ook een spatel gebruiken, of schuif het flensje op een omgekeerd (plat) deksel van een pan en draai dit daarna om.
    Gekarameliseerde suiker kan zeer heet zijn. Verbrand jezelf niet door suikerspatten.
    Normaal hoef je geen extra suiker toe te voegen bij het opdienen. Natuurlijk mag er altijd nog wat suiker bij voor echte zoetebekken.
     

    29-12-2012, 00:00 geschreven door Fons Dehouwer  

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (29 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spekpannenkoeken
    Spekpannenkoeken
    oktober 29, 2008
     
    Ingrediënten:
    350 cc water - 250 gr bloem  - 1 zakje droge gist - 1 snuifje zout - 5 eieren - 1 eetlepel suiker - olie
    Flinterdunne reepjes spek.
    Bereiding van het beslag:
    Lauw water, bloem, 1 zakje gist, een scheutje olie, een snuifje zout en 1 eetlepel witte suiker mengen in een kom.
    Meng er de losgeklopte eieren doorheen. Klop tot een glad deeg. Laat het deeg minstens een half uur rusten.
    Bakken:
    Neem een koekenpan en giet er een scheutje olie in.
    Bedek de bodem van de pan met reepjes spek en laat even bakken.
    Giet het beslag in de pan.
    Belangrijk: Verdeel het beslag in de pan vanaf de randen, als de randen zijn volgelopen giet dan pas de rest van het deeg in het midden over de spekreepjes. Schud de pan even om het deeg gelijkmatig te verdelen.
    Als de bovenkant van de pannenkoek bijna droog is draai om en laat nog even garen.
    Spekpannenkoeken kunnen zowel als hoofdgerecht of nagerecht.
    Opdienen en Luikse siroop, candy siroop of ahorn siroop. Het kan natuurlijk ook met suiker.
     

    29-12-2012, 00:00 geschreven door Fons Dehouwer  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (12 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Smoutebollen
    Ingrediënten:
    500 gram bloem
    350 cc lauwe melk
    1 zakje instant gist
    1 theelepel zout
    1 eetlepel suiker
    1 ei
    Olie om te bakken.
    Bloemsuiker als garnituur (+ eventueel wat kaneel)
     
    Bereiding:
    Meng bloem, gist, suiker en zout door elkaar in een beslagkom.
    Maak een  kuiltje in het midden, breek er het ei in en giet er de lauwe melk bij.
    Meng met een mixer met deeghaken tot een glad deeg.
    Laat het deeg ongeveer 3/4 uur rijzen tot zijn dubbel volume.
    Verhit de olie in een frituurpan tot 175 graden.
    Maak bolletjes van het deeg met twee lepels (gedoopt in olie) of een roomijsschepper.
    Bak maximum 5 stuks per keer in ongeveer 6 minuten gaar.
    Draai af en toe even om zodat ze gelijkmatig een goudgele kleur krijgen.
    Bestrooi bij het opdienen royaal met poedersuiker (eventueel ook met een snuifje kaneel)
     

    29-12-2012, 00:00 geschreven door Fons Dehouwer  

    Reageer (4)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (31 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komkommersoep
    Ingrediënten:
    4 komkommers
    1 wit van prei
    1 aardappel
    1/2 kleine ui
    50 gram boter
    groentenbouillon
    Peterselie als garnituur
     
    Werkwijze:
    Fruit een half uitje in de boter.
    Snij de komkommers, prei en aardappel in blokjes.
    Doe alle groenten bij in de pan en laat nog even aanstoven. 
    Overgiet na 5 minuutjes met 2 liter water en breng aan de kook.
    Doe er groentenbouillon bij naar smaak en laat nog twintig minuten zachtjes koken.
    De soep is klaar. Bestrooi bij het opdienen met verse peterselie om de groene kleur te accentueren.

    29-12-2012, 00:00 geschreven door Fons Dehouwer  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (54 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hazenrug
    Ingrediënten:
     
    Hazenrug, peper, zout, ananassap, frambozenazijn, knoflook, laurier, citroentijm, veenbessenconfituur, verse veenbessen, porto, room. groentenbouillon.
     
     
    Werkwijze:
     
    Eerst en vooral gaan we de haas een nachtje marineren in ananassap (mag uit een fles of blik zijn) + wat frambozenazijn + een knoflookteentje + enkele blaadjes laurier en wat citroentijm.
     
    Droog ’s anderendaags dehazenrug volledig droog met keukenpapier.
     
    Kruid de haas met zout en peper en laat 20 minuten rusten.
     
    Verwarm uw oven tot 180 graden.
     
    Doe boter in een gewone pan (dus niet antikleef) en verwarm tot ze niet meer schuimt en licht bruin wordt. Bak de haas 2,5 minuut aan beide zijden.
     
    Leg de hazenrug in een ovenschotel, dek af met aluminiumfolie en plaats nog 13 à 15 minuten in de hete oven. (het vlees moet nog rozé zijn van binnen)
     
    Maak het aanbaksel van de pan los met wat porto, groentenbouillon een eetlepel veenbessenconfituur en wat room.
    Laat de saus even inkoken. Proef en breng eventueel nog meer op smaak.
    Doe bij de saus net voor het opdienen wat veenbesjes en roer er een klompje boter doorheen.
     
    De hazenrug in schijfjes snijden  en naperen met saus alvorens op te dienen.
     

    29-12-2012, 00:00 geschreven door Fons Dehouwer  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (22 Stemmen)
    25-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tong in Madeirasaus
    Tong in Madeirasaus

    Winkelen:

    1 ossetong (kan natuurlijk ook met varkenstong 1 per persoon)

    thym, laurier, knoflook, wortel, selder, prei, ui

    Bloem

    Champignons

    Tomatenpuree

    Room

     

    Werkwijze:

    Kook de tong 5 minuten in water en giet dan het kookvocht weg.

    Breng de tong opnieuw aan de kook in licht gezouten vers water en doe er van elke groenten een paar grof gesneden stukken bij samen met enkele blaadjes laurier en thym. Zo geef je de tong en de bouillon meer smaak.

    Laat alles ongeveer 1 uur + 1/2 uur per halve kilo vlees koken. Een ossetong moet zo algauw 2 tot 3 uur koken. Varkenstong is na ongeveer 1,5 tot 2 uur gaar.

    Haal de tong uit het water en laat even rusten. Bewaar de bouillon.

    Snijd het achterste deel van de tong weg, dat gebruiken we niet.

    Pel de tong en snijd ze in dunnen plakjes van 0,5 cm.

     

    Madeirasaus:

    Smelt boter in een pan en doe er een gelijk deel bloem bij om een roux te maken.

    Laat de roux even zachtjes garen en voeg er daarna wat gezeefde bouillon en een blikje tomatenpuree bij.

    Breng op smaak met peper en zout. Laat even koken.

    Giet er een glas madeirawijn bij (dat mag eventueel ook porto zijn)

    Snijd de champignons in dunne plakjes en doe ze bij de saus. Na een minuutje koken voeg je er wat room bij. Proef even of de smaak goed is.

    Warm de tong op in de saus en dien op met aardappelpuree of kroketjes.


    25-12-2012, 00:00 geschreven door Fons Dehouwer  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (71 Stemmen)
    23-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zalm met rucola en eiernoedels


    Zalm met rucola en eierenoedels


                                                     .

    Winkelen:        4x 200 gr zalmfilets

                            Een pakje eiernoedels van 250 gr

                            Een bosje rucola-salade

                            Zout en peper

                            Suiker

                            Worchestersiresaus

                            Echte boter

                            Brunoise van wortel, selder, prei en ui.

                            Een bouillonblokje 

    Marineer de zalmfilits enkele uren op voorhand. Bestrooi met zout en wat peper. Royaal bestrooien met suiker en overgieten met wat Worcherstersiresaus. Plaats voor enkele uren in de koelkast.
    Bereiding: Kook de eiernoedels samen met een bouillonblokje, brunoise van wortel, selder, prij en ui. Net voor het opienen mengen met stukjes ricola-salade.
    Maak de zalmfilets droog met wat keukenrolpapier. Bak ze in echte boter op een zacht vuurtje. Let op dat de ze niet te bruin kleuren want suiker neemt snel warmte op.
    Schik de zalmfilets over de eiernoedels en overgiet net voor het opdienen even met een wat gesmolten boter.

    Bekijk ook eens de volgende websites:

     

    23-12-2012, 00:00 geschreven door Fons Dehouwer  

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (69 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Polakfilet picasso

    Polakfilet picasso

                         

    Winkelen:     Per persoon  

                          1 pangasiusfilet

                          1 banaan

                          1 halve perzik uit blik

                          Als garnering: Sterfruit en maraquinokersen

                                                    gemalen cocos

                                                    amandelschilfers

                          zout en peper

                          echte boter
                          een beetje bloem

    Maak voor elk bord een mooie fruitgarnituur alvorens de polakfilets te bakken.
    Rooster eerst de amandelschilfers. Bak de banaan in boter en besstrooi met de gemalen cocos en de amandelschilfers.
    Kruid de drooggemaakte polakfilet met peper en zout.

    Wentel in wat maïzenabloem, haal door wat losgeklopt ei en daarna door paneermeel.

    Bak zachtjes in boter tot een lichte kleuring. Schik de vis op een bord en dien op met aardappelpuree of pommes duchesse.


    23-12-2012, 00:00 geschreven door Fons Dehouwer  

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (97 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scampi van de chef in roomsaus

    Scampi van de chef in roomsaus

                               

                           .
    Winkelen:       1 kg ongekookte gepelde scampi (het darmkanaal gezuiverd)

                             Cocosmelk of room (400 gr)

                             1 fijngehakte ui

                             4 tot 5 teentjes gehakte knoflook

                             1 fijngehakte appel

                             1 eetlepel taotjo sambal (1 koffielepel) of sambal oelek (1 mespuntje)

                             1 eetlepel honing

                            Tomatenpuree

                             bouillonblokje

                             Boter


    Smelt boter in een diepe pan en doe de fijngesnipperde ui, knoflook en appel in. Laat zachtjes garen en voeg er daarna een eetlepel tomatenpuree, een bouillonblokje en een eetlepel honing bij. Laat nog even verder sudderen en doe er de scampi bij en een klein beetje water. Laat heel zachtjes verder stoven tot de scampi gaar zijn (niet meer glazig). Zet het vuur wat hoger en doe er de cocosmelk bij. Als de cocosmelk aandikt is het gerecht klaar.


    Suggestie: opdienen met aardappelpuree of met gekookte pandanrijst.

     

    23-12-2012, 00:00 geschreven door Fons Dehouwer  

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (52 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tijgergarnalen in boter en knoflook


    Tijgergarnalen in boter en knoflook


                           


    Winkelen:       1 kg tijgergarnalen

                            250 gr roomboter

                            6 knoflookteentjes

                            bouillonblokje

                            taotjo-sambal

                            Een beetje suiker of een lepel honing

                           

    Tijgergarnalen koop je meestal diepgevroren. Een kilo is voldoende voor drie tot vier personen. Laat de garnalen volledig ontdooien onder stromend water en laat even rusten. Verwijder altijd op voorhand het darmkanaal weg uit de scampi. 

    Smelt in een grote platte pan op een zacht vuurtje 150 gram echte boter en strooi daarin een achttal, in stukjes gesneden of geplette knoflookteentjes.  Breng op smaak met een bouillonblokje, een koffielepeltje taotjo-sambal en een koffielepel suiker of een lepel honing. Leg de garnalen in de boter en laat zachtjes garen tot ze aan beide zijden goed roze zijn. Voor het opdienen nog 100 gr boter door de saus roerenen laten smelten.

     

    Suggestie:     Opdienen met gekookte pandanrijst

    23-12-2012, 00:00 geschreven door Fons Dehouwer  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (29 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Preirolletjes met zalm

    Preirolletjes met zalm
                            
     

    Winkelen:       3 stukken wit van prei per persoon

                            zalmfilet zalm in dunne plakjes gesneden

                            Olie

                            Bloem

                            400 cc room

                            Gemalen Goudakaas

                            Paneermeel

               

    Snijd het wit van de prei in stukken van ongeveer 10 cm.

    Stoom de prei in een stoompot tot bijna gaar. Koel het af onder koud water en laat het enkele uren uitlekken.

    Snijd de zalm in heel dunne plakjes en rol deze rond de stukken prei.?

    Schik de rolletjes in een vuurvaste schotel.

    Maak een dikke witte roomsaus. Doe olie in een pan, roer er enkele grote eetlepels bloem doorheen. Laat de bloem even garen op een heel zacht vuurtje. Let op dat de roux niet bruin wordt. Voeg er al roerend een 200 cc room (melk mag eventueel ook) bij. Even proeven en eventueel nog bijkruiden met peper en zout. Overgiet de preirolletjes met de  hete roomsaus. Strooi daar overheen wat gemalen kaas en paneermeel. Plaats dit alles 10 minuten in een oven van 180 graden.

     

    Suggestie:     Met aardappelpuree of Pommes-duchesse

     


    23-12-2012, 00:00 geschreven door Fons Dehouwer  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (22 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloofrolletjes met kaassaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Witloofrolletjes met kaassaus







    Winkelen:
           3 stukken witloof per persoon

                            Plakjes traiteursham

                            Olie

                            Bloem

                            400 cc room

                            Gemalen Goudakaas

                            Chapelure

               

    Snijd de dikke stokken witloof overlangs in twee. De dunne stukken kun je zo gebruiken.

    Stoom het witloof in een stoompot tot het bijna gaar is. Koel het af onder koud water en laat het enkele uren uitlekken.

    Rol het witloof in plakjes gekookte schouderham (traiteursham) en schik de rolletjes in een vuurvaste schotel.

    Maak een dikke witte roomsaus. Doe olie in een pan, roer er enkele grote eetlepels bloem doorheen. Laat even garen op een heel zacht vuurtje. Let op dat de roux niet gaat bruin worden. Voeg er al roerend een 200 cc room (melk mag eventueel ook) bij. Neem de saus van het vuur en roer 300 gram gemalen jonge goudakaas doorheen. Even proeven en eventueel nog bijkruiden met zout. Overgiet de witloofrolletjes met de kaassaus. Strooi daar overheen wat chapelure en wat gemalen kaas. Plaats dit alles 15 minuten in een oven van 180 graden.

     

    Suggestie:     Met aardappelpuree of Pommes-duchesse

     


    23-12-2012, 00:00 geschreven door Fons Dehouwer  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (22 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warme geitenkaas met appeltjes
    Warme geitenkaas met appeltjes (hoofdgerecht of nagerecht ) 


                              
    Winkelen:          halve appel per persoon
                               verse geitenkaas
                               honing
                               peper
                               verse tijm
                               lepeltje olie
                               amandelschilfers
                               peterselie

    Snijd de appeltjes in dunnen schijfjes (geschild of ongeschild naar keuze) en bak ze even in de olie met honing lichtbruin en kruid daarna met peper en verse tijm. Schik ze in een klein vuurvast schoteltje. Doe er nog wat honing overheen en bedek met geitenkaas. Bestrooi dit alles met amandelschilfers. Plaats voor 8 minuten in een hete oven. Serveer met een takje peterselie op.
    Opdienen met stukjes fransbrood, besmeerd met knoflookboter.


    23-12-2012, 00:00 geschreven door Fons Dehouwer  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (27 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruidig gegrild spek
    Kruidig gegrild spek


                           
                             

    Winkelen:       250 gr ongezouten spek per persoon      

                            Zout, peper, paprikapoeder, kerrypoeder, suiker                   

     

    Koop bij de slager ongezouten spek en laat het in larden van 2 cm dikte en 15 cm lengte snijden. Kruid het spek met zout, peper, paprikapoeder, kerriepoeder en bruine suiker. Strooi en nog wat provencaalse kruiden over. Laat het spek daarna enkele uren rusten.

    Bak het in een hete pan maar pas op voor aanbranden want de suiker neemt heel snel warmte op. Opdienen met een vinaigrette saus van olijfolie, balsamico-azijn, water, suiker, gesnipperde knoflook en ui.

     

    Suggestie:     met gekookte pandanrijst

                            Maak een vinaigrette van:   olijfolie

                                                                           Balsamico-azijn

                                                                           Sojasaus

                                                                           Water

                                                                           Bruine suiker

                                                                           Provençaalse kruiden

                                                                           Gesnipperde knoflook en ui

     

     


    23-12-2012, 00:00 geschreven door Fons Dehouwer  

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (13 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Couscous

    Couscous

                           
                            

    Winkelen:       250 gr vlees per persoon (lams, kip, kalkoen, rund naar keuze)

                            Olijfolie

                            3 grote wortelen

                            3 teentjes knoflook

                            200 gr groene boontjes

                            1 rode en 1 groene paprika

                            Radijsjes (of een rammenas)

                            Gedroogde pruimen

                            100 gr cashewnoten

                            200 gr couscous per persoon

     

    Niets is zo eenvoudig te maken als een lekkere couscous. Je kunt een couscous bereiden met schaap, kip of rund. In principe gebruiken we geen varkensvlees omdat het gerecht  traditioneel meestal gegeten wordt door de moslims.

    We hebben ongeveer een kilo vlees nodig voor 4 personen. Als groente nemen we enkele wortelen, een ui, drie teentjes knoflook, 200 gr groene boontjes, een rode en groene paprika, radijsjes of een stuk rammenas, gedroogde pruimen en ik zelf doe er meestal wat cashewnoten bij. Met de groenten kun je ook naar eigen smaak variëren.

    Snijd het vlees en de groenten en tamelijk grote stukken en kruid het met zout.

    Braad het vlees aan in olijfolie in een hoge pot. Doe er daarna de groenten bovenop.

    We kruiden met een volle dessertlepel van elk van volgende kruiden:

    Kurkuma, gemalen zwarte peper, gemalen komijn, paprikapoeder.

    Overgieten met wat water en laat drie kwartier stoven. Tegen het einde van de gaartijd de saus een klein beetje aandikken met aardappelzetmeel.

    De couscous korrels die je in de winkel koopt zijn meestal voorgekookt. Kijk in ieder geval steeds even naar de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Je giet er kokend water over en laat ze dan een vijftal minuten zwellen. Even omroeren en ze zijn klaar. Schep de couscous in en diep bord en doe er groenten, vlees en saus over.

     
     

    23-12-2012, 00:00 geschreven door Fons Dehouwer  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (14 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaghetti bolognese

    Spaghetti bolognese


                                                   
                              

    Winkelen:       1 groene selder

                            1 prei

    3 wortelen

                            twee grote uien

                            2 teentjes knoflook

                            1 kg gemengd gehakt

                            Olijfolie

    1 liter gehakte tomaten

                            2 bouillonblokjes

                            Basilicum

                            Peper

                            Parmezaanse kaas

                            Aardappelzetmeel

                            1 of 2 klontjes suiker

                            125 gr spaghetti per persoon

                            Gruyère kaas

                           

    Spaghetti kun je op allerlei wijzen maken maar de meest populaire (en ook de lekkerste) is de bolognese met vleessaus.

    Hoe je de pasta moet koken ga ik niet meer vertellen want ik veronderstel dat iedereen dat wel weet.

    Een lekkere smaakvolle bolognese saus maken is niet moeilijk.

    Ik maak altijd een behoorlijke portie want niets is zo lekker als een bolognesesaus die je achteraf nog eens een keer opwarmt voor de lekkere honger.

    We snijden een groene selder, een prei, enkele worteltjes, twee grote uien en twee teentjes knoflook in kleine stukjes (brunoise) en laten dit aanfruiten in olijfolie en roeren het voortdurend om.

    We nemen ongeveer een kilo gemengd gehakt, braden het aan in een braadpan en maken het met een houten lepel helemaal los. Daarna mengen we het gehakt met de groenten en overgieten het met minimaal een liter gepelde tomaten concassé en een liter tomatensap. Voeg er één tot twee bouillonblokjes, wat basilicum, peper en een pakje parmezaanse kaas bij. Laat dit alles een uurtje op een zacht vuurtje sudderen. Proef van de saus en voeg er eventueel naar je eigen smaak wat suiker aan toe, dat geeft een natuurlijke smaak aan de tomaten.

    De saus na de kooktijd wat aandikken met aardappelzetmeel zorgt ervoor dat de ze zich goed smeuig aan de spaghettislierten hecht.

    Bij het opdienen strooi je over je bord liefst gemalen gruyèrekaas.

    Een tip: een beetje zure room maakt je saus nog lekkerder.

     

    Suggestie:     Visliefhebbers kunnen het gehakt vervangen door tonijn of door (diepgevroren) gemengde zeevruchten en een scheutje room.

    23-12-2012, 00:00 geschreven door Fons Dehouwer  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (21 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkensmedaillon

    Varkensmedaillon


                                                    
     

    Winkelen:       1 varkensmignonette per persoon

                            Roomboter

                            Roquefortkaas

                            2 teentjes knoflook

                            Bosje kervel

      

    Koop per persoon een varkensmignonette. Snijd de mignonette in twee plakjes. Vul deze twee plakjes met een mengeling van roomboter, knoflook en Roquefortkaas en kervel. Maak de lapjes dicht met twee stokjes. Net voor het opdienen heel even bakken aan beide kanten in hete boter.

     

    Suggestie:     opdienen met witloof of bloemkool en gestoomde aardappeltjes

     

    23-12-2012, 00:00 geschreven door Fons Dehouwer  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (16 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Konijn met pruimen
    Konijn met pruimen

                             
                           
     
    Winkelen:       Heel konijn

                            Zout en peper

                            Gemalen komijn

                            3 uien

                            Pakje gedroogde pruimen

                           

    Laat een heel konijn door de slager in stukken snijden of koop een gesneden konijn in de supermarkt. Kruid het vlees met zout en peper, bak de stukken in boter tot ze licht bruin zijn. Haal het vlees uit de pot en laat het even rusten. Doe in de pot drie grote gesnipperde uien en bak deze tot ze beginnen te kleuren. Nu mag het vlees er weer bij en ook de helft van een pakje gedroogde pruimen. Doe er een snuifje gemalen komijn bij. Zet alles tot bijna onder water en laat drie kwartier stoven. De andere helft van het pakje pruimen mag er nu ook bij. Proef van de saus en doe er eventueel nog wat zout en peper bij. Laat nog 10 minuutjes stoven op een zacht vuurtje.

     

    Suggestie:     Opdienen met gekookte aardappelen of frieten.

     

    23-12-2012, 00:00 geschreven door Fons Dehouwer  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (15 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steack

    Weetjes over steak


                            
                     
    Iedereen kan wel een steak bakken maar niet iedereen kan hem lekker bakken. Natuurlijk moet het vlees van goede kwaliteit zijn. Een filet-pure kan heel mals zijn maar is niet echt smakelijk. Een entrecote is smakelijk maar tamelijk vast en soms wel eens taai. De meesten eten gewone steak waarvan de kwaliteit soms heel goed maar soms ook heel slecht is.

    Over het algemeen bak je een steak best niet te hard. Hij moet nog sappig zijn en op zijn minst roze of een beetje bloederig.

    Belangrijk is dat de steak gebakken wordt in echte boter en wat olie. Eigenlijk is geen enkele andere vetstof geschikt om steak lekker te bakken.

    Haal het vlees altijd 30 tot 60 minuten op voorhand uit de koelkast.

    Wrijf het vlees in met een teentje knoflook en kruid met versgemalen zwarte peper.

    Gebrui een steakpan heeft een dikke bodem zodat de warmte goed verdeeld wordt. Laat eerst de pan heet worden en doe er boter en olie in. Als de boter begint te bruinen mag de steak er in. 

    Bak snel aan beide zijden. Ervaren koks duwen met hun vinger of met een vork op de steak om te voelen hoe het vlees gebakken is. Pas wanneer de steak is dichtgeschroeid en er geen sappen meer uitvloeien halen we hem uit de pan en wikkel je hem, samen met wat braadvocht, in alluminiumfolie. Laat minstens 10 tot 15 minuten rusten voor je hem opdient.

    Voor de minder ervaren kok hebben we de volgende raadgeving voor de baktijden.  

    Een minuut en dertig seconden aan één kant. Dan draai je de steak om en bak nog een minuut voor een zachtgebakken steak -  een minuut dertig voor een medium – twee minuten voor een goed doorbakken steak.

     

    Steak variaties


                                  .               
    Je kunt zo enorm uitgebreid variëren bij het bereiden van steak dat ik moeilijk alle bereidingen kan omschrijven. Ik noem hier dan ook slechts enkele suggesties. Zo heb je bijvoorbeeld:

    Steak met gebakken uien of knoflook – steak met pepersaus – steak met champignonroomsaus – steak met knoflookboter enz… enz…

     
     

    Steak met Oesterzwammen

                         


    Winkelen:       1 malse steak per persoon

                            3 tot 4 oesterzwammen per persoon

                            Zout en peper

     

    Een lekker en heel eenvoudig te bereiden gerecht. Als het vlees gebakken is laat je hem weer rusten in alluminiumfolie. Was de oesterzwammen, kruid met peper en zout en laat ze enkele minuten zachtjes bakken. Dresseer ze over de steak bij het opdienen.

     

    Suggestie:     Een steak smaakt altijd het lekkerst bij Vlaamse frieten

    23-12-2012, 00:00 geschreven door Fons Dehouwer  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (27 Stemmen)
    Welkom op mijn blog!

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    liefdenetwerk
    www.bloggen.be/liefden

    Archief per week
  • 07/09-13/09 2015
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 05/11-11/11 2012

    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Hertenvlees (ellen)
        op MEER RECEPTEN VOOR LEKKER KOKEN
  • Lekker (Haese)
        op Smoutebollen
  • Lekker (Haese)
        op Smoutebollen
  • Heerlijk recept (erik)
        op Smoutebollen
  • Heerlijk (Ramon )
        op Recepten uit mijn eigen keuken
  • heerlijk! (Hans van dalen)
        op Kruidig gegrild spek
  • appelbollen (jvbobm)
        op Nagerechten
  • fons dehouwer (jvbobm)
        op Smoutebollen
  • appelflensjes (jvbobm)
        op Appelflensjes - appelpannenkoek
  • Heerlijk (jvbobm)
        op Gefileerde kippenbout
  • Smoothie recepten (jvbobm)
        op Polakfilet picasso
  • Het ziet er heerlijk uit;) (Wat Eten We Vanavond?)
        op Polakfilet picasso
  • lekkere recepten (leonie)
        op Recepten uit mijn eigen keuken
  • Heerlijk (Marco)
        op Zalm met rucola en eiernoedels
  • zalig (eliza)
        op Zalm met rucola en eiernoedels
  • Eten (Denny)
        op Scampi van de chef in roomsaus
  • Lekker (Myriam)
        op Scampi van de chef in roomsaus
  • Mooie jeugd!!! (Droomgeliefde)
        op Recepten uit mijn eigen keuken
  • mmm... (catherine)
        op Vlaamse hutsepot
  • Hoi Fons (Seppe en Ann)
        op Recepten uit mijn eigen keuken
  • Heerlijk (Christina)
        op Tarte-tatin
  • lekker hoor... (Sjoerd Zomers)
        op Recepten uit mijn eigen keuken
  • Fijne recepten (Leo)
        op Recepten uit mijn eigen keuken
  • Lekkere recepten (Dieter)
        op TOP 100 CULINAIR
  • hallo (gismo)
        op Recepten uit mijn eigen keuken
  • Ga zo door! (Ellen)
        op Recepten uit mijn eigen keuken
  • recepten (sunny)
        op Recepten uit mijn eigen keuken

  • Mijn favorieten
  • Bloggen.be
  • Bereken uw BMI en dieet online


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs