Lekker koken
Inhoud blog
  • MEER RECEPTEN VOOR LEKKER KOKEN
  • Appelflensjes - appelpannenkoek
  • Spekpannenkoeken
  • Smoutebollen
  • Komkommersoep
  • Hazenrug
  • Tong in Madeirasaus
  • Zalm met rucola en eiernoedels
  • Polakfilet picasso
  • Scampi van de chef in roomsaus
  • Tijgergarnalen in boter en knoflook
  • Preirolletjes met zalm
  • Witloofrolletjes met kaassaus
  • Warme geitenkaas met appeltjes
  • Kruidig gegrild spek
  • Couscous
  • Spaghetti bolognese
  • Varkensmedaillon
  • Konijn met pruimen
  • Steack
  • Rijstpap met kip en gember
  • Kipfilet met kokosmelk
  • Gefileerde kippenbout
  • Kippenfilet met provencaalse saus
  • Gebraden kippenvleugeltjes
  • Eendenborst met sinaasappelsaus
  • Bier? Wijn? of liever iets anders?
  • Nagerechten
  • TOP 100 CULINAIR
  • Keukentermen
  • Forel in Papillotte
  • Italiaanse pastasaus
  • Groenten leren eten
  • Perlagrek - pain a la grecque
  • Garnalensaus
  • Sausen
  • Soepen
  • Voorgerechten
  • Vlaamse hutsepot
  • Tarte-tatin
  • Hoe dek je een tafel?
  • Gedrag aan tafel
  • Het oog wil ook wat
  • Tiramisu
  • Recepten uit mijn eigen keuken
  • Word je daar niet dik van?

    Zoeken in blog


    Gastenboek
  • Kefir
  • Deelnemen aan SOS Piet
  • *
  • Kookmaterialen
  • lekker!!!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Zoeken met Google



    Welkom op mijn blog!

    Rondvraag / Poll
    Wat is uw favoriete keuken
    Chinees
    Italiaans
    Frans
    Exotisch
    Bekijk resultaat


    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    dansrustroest
    www.bloggen.be/dansrus

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Kookrecepten van Fons Dehouwer
    29-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelflensjes - appelpannenkoek
    Appelflensjes - appelpannenkoekjes
    oktober 27, 2008
    Ingrediënten:
     
    150 cc Melk - 100 gr zelfrijzendebloem - 1 snuifje zout - 2 eieren - 1 appel - witte suiker - olie
    Bereiding van het beslag:
    Melk, bloem, een snuifje zout en 4 eetlepels witte suiker en een scheutje olie mengen in een kom.
    Klop de eieren los en meng ze er doorheen.  Laat het deeg een kwartier rusten.
    Gebruik de appel ongeschild. Haal het klokhuis er uit en snijd in dunne ronde schijfjes van ongeveer 3  mm dik.
    Bakken:
    Neem een koekenpan, bedek de bodem met olie en strooi wat witte suiker in de pan.
    Leg drie tot vier appelschijfjes (naargelang de grootte van de pan) in het midden van de koekenpan tegen elkaar.
    Laat de appels even bakken. (strooi er eventueel wat kaneel over)
    Giet het beslag in de pan.
    Belangrijk: Verdeel het beslag in de pan vanaf de randen, als de randen zijn volgelopen giet dan pas de rest van het deeg in het midden en over de appels. Schud de pan even om het deeg gelijkmatig te verdelen.
    Strooi wat suiker over het flensje, vooral over de appels.
    Let op: De suiker in de pan zal snel karameliseren. Bak op een zeer zacht vuurtje en laat vooral niet verbranden!
    Als de bovenkant van het flensje bijna droog is draai het om.
    Let op:
    Ervaren koks gooien pannekoeken en flenjes omhoog en vangen ze omgekeerd in de pan. Dat kan alleen met ervaring en handigheid. Anderen gebruiken dan weer twee koekenpannen en brengen ze op elkaar om het flensje om te draaien. Je kunt eventueel ook een spatel gebruiken, of schuif het flensje op een omgekeerd (plat) deksel van een pan en draai dit daarna om.
    Gekarameliseerde suiker kan zeer heet zijn. Verbrand jezelf niet door suikerspatten.
    Normaal hoef je geen extra suiker toe te voegen bij het opdienen. Natuurlijk mag er altijd nog wat suiker bij voor echte zoetebekken.
     

    29-12-2012, 00:00 geschreven door Fons Dehouwer  

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (29 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spekpannenkoeken
    Spekpannenkoeken
    oktober 29, 2008
     
    Ingrediënten:
    350 cc water - 250 gr bloem  - 1 zakje droge gist - 1 snuifje zout - 5 eieren - 1 eetlepel suiker - olie
    Flinterdunne reepjes spek.
    Bereiding van het beslag:
    Lauw water, bloem, 1 zakje gist, een scheutje olie, een snuifje zout en 1 eetlepel witte suiker mengen in een kom.
    Meng er de losgeklopte eieren doorheen. Klop tot een glad deeg. Laat het deeg minstens een half uur rusten.
    Bakken:
    Neem een koekenpan en giet er een scheutje olie in.
    Bedek de bodem van de pan met reepjes spek en laat even bakken.
    Giet het beslag in de pan.
    Belangrijk: Verdeel het beslag in de pan vanaf de randen, als de randen zijn volgelopen giet dan pas de rest van het deeg in het midden over de spekreepjes. Schud de pan even om het deeg gelijkmatig te verdelen.
    Als de bovenkant van de pannenkoek bijna droog is draai om en laat nog even garen.
    Spekpannenkoeken kunnen zowel als hoofdgerecht of nagerecht.
    Opdienen en Luikse siroop, candy siroop of ahorn siroop. Het kan natuurlijk ook met suiker.
     

    29-12-2012, 00:00 geschreven door Fons Dehouwer  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (12 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Smoutebollen
    Ingrediënten:
    500 gram bloem
    350 cc lauwe melk
    1 zakje instant gist
    1 theelepel zout
    1 eetlepel suiker
    1 ei
    Olie om te bakken.
    Bloemsuiker als garnituur (+ eventueel wat kaneel)
     
    Bereiding:
    Meng bloem, gist, suiker en zout door elkaar in een beslagkom.
    Maak een  kuiltje in het midden, breek er het ei in en giet er de lauwe melk bij.
    Meng met een mixer met deeghaken tot een glad deeg.
    Laat het deeg ongeveer 3/4 uur rijzen tot zijn dubbel volume.
    Verhit de olie in een frituurpan tot 175 graden.
    Maak bolletjes van het deeg met twee lepels (gedoopt in olie) of een roomijsschepper.
    Bak maximum 5 stuks per keer in ongeveer 6 minuten gaar.
    Draai af en toe even om zodat ze gelijkmatig een goudgele kleur krijgen.
    Bestrooi bij het opdienen royaal met poedersuiker (eventueel ook met een snuifje kaneel)
     

    29-12-2012, 00:00 geschreven door Fons Dehouwer  

    Reageer (4)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (31 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komkommersoep
    Ingrediënten:
    4 komkommers
    1 wit van prei
    1 aardappel
    1/2 kleine ui
    50 gram boter
    groentenbouillon
    Peterselie als garnituur
     
    Werkwijze:
    Fruit een half uitje in de boter.
    Snij de komkommers, prei en aardappel in blokjes.
    Doe alle groenten bij in de pan en laat nog even aanstoven. 
    Overgiet na 5 minuutjes met 2 liter water en breng aan de kook.
    Doe er groentenbouillon bij naar smaak en laat nog twintig minuten zachtjes koken.
    De soep is klaar. Bestrooi bij het opdienen met verse peterselie om de groene kleur te accentueren.

    29-12-2012, 00:00 geschreven door Fons Dehouwer  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (54 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hazenrug
    Ingrediënten:
     
    Hazenrug, peper, zout, ananassap, frambozenazijn, knoflook, laurier, citroentijm, veenbessenconfituur, verse veenbessen, porto, room. groentenbouillon.
     
     
    Werkwijze:
     
    Eerst en vooral gaan we de haas een nachtje marineren in ananassap (mag uit een fles of blik zijn) + wat frambozenazijn + een knoflookteentje + enkele blaadjes laurier en wat citroentijm.
     
    Droog ’s anderendaags dehazenrug volledig droog met keukenpapier.
     
    Kruid de haas met zout en peper en laat 20 minuten rusten.
     
    Verwarm uw oven tot 180 graden.
     
    Doe boter in een gewone pan (dus niet antikleef) en verwarm tot ze niet meer schuimt en licht bruin wordt. Bak de haas 2,5 minuut aan beide zijden.
     
    Leg de hazenrug in een ovenschotel, dek af met aluminiumfolie en plaats nog 13 à 15 minuten in de hete oven. (het vlees moet nog rozé zijn van binnen)
     
    Maak het aanbaksel van de pan los met wat porto, groentenbouillon een eetlepel veenbessenconfituur en wat room.
    Laat de saus even inkoken. Proef en breng eventueel nog meer op smaak.
    Doe bij de saus net voor het opdienen wat veenbesjes en roer er een klompje boter doorheen.
     
    De hazenrug in schijfjes snijden  en naperen met saus alvorens op te dienen.
     

    29-12-2012, 00:00 geschreven door Fons Dehouwer  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (22 Stemmen)
    25-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tong in Madeirasaus
    Tong in Madeirasaus

    Winkelen:

    1 ossetong (kan natuurlijk ook met varkenstong 1 per persoon)

    thym, laurier, knoflook, wortel, selder, prei, ui

    Bloem

    Champignons

    Tomatenpuree

    Room

     

    Werkwijze:

    Kook de tong 5 minuten in water en giet dan het kookvocht weg.

    Breng de tong opnieuw aan de kook in licht gezouten vers water en doe er van elke groenten een paar grof gesneden stukken bij samen met enkele blaadjes laurier en thym. Zo geef je de tong en de bouillon meer smaak.

    Laat alles ongeveer 1 uur + 1/2 uur per halve kilo vlees koken. Een ossetong moet zo algauw 2 tot 3 uur koken. Varkenstong is na ongeveer 1,5 tot 2 uur gaar.

    Haal de tong uit het water en laat even rusten. Bewaar de bouillon.

    Snijd het achterste deel van de tong weg, dat gebruiken we niet.

    Pel de tong en snijd ze in dunnen plakjes van 0,5 cm.

     

    Madeirasaus:

    Smelt boter in een pan en doe er een gelijk deel bloem bij om een roux te maken.

    Laat de roux even zachtjes garen en voeg er daarna wat gezeefde bouillon en een blikje tomatenpuree bij.

    Breng op smaak met peper en zout. Laat even koken.

    Giet er een glas madeirawijn bij (dat mag eventueel ook porto zijn)

    Snijd de champignons in dunne plakjes en doe ze bij de saus. Na een minuutje koken voeg je er wat room bij. Proef even of de smaak goed is.

    Warm de tong op in de saus en dien op met aardappelpuree of kroketjes.


    25-12-2012, 00:00 geschreven door Fons Dehouwer  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (71 Stemmen)
    Welkom op mijn blog!

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    adel
    www.bloggen.be/adel

    Archief per week
  • 07/09-13/09 2015
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 05/11-11/11 2012

    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Hertenvlees (ellen)
        op MEER RECEPTEN VOOR LEKKER KOKEN
  • Lekker (Haese)
        op Smoutebollen
  • Lekker (Haese)
        op Smoutebollen
  • Heerlijk recept (erik)
        op Smoutebollen
  • Heerlijk (Ramon )
        op Recepten uit mijn eigen keuken
  • heerlijk! (Hans van dalen)
        op Kruidig gegrild spek
  • appelbollen (jvbobm)
        op Nagerechten
  • fons dehouwer (jvbobm)
        op Smoutebollen
  • appelflensjes (jvbobm)
        op Appelflensjes - appelpannenkoek
  • Heerlijk (jvbobm)
        op Gefileerde kippenbout
  • Smoothie recepten (jvbobm)
        op Polakfilet picasso
  • Het ziet er heerlijk uit;) (Wat Eten We Vanavond?)
        op Polakfilet picasso
  • lekkere recepten (leonie)
        op Recepten uit mijn eigen keuken
  • Heerlijk (Marco)
        op Zalm met rucola en eiernoedels
  • zalig (eliza)
        op Zalm met rucola en eiernoedels
  • Eten (Denny)
        op Scampi van de chef in roomsaus
  • Lekker (Myriam)
        op Scampi van de chef in roomsaus
  • Mooie jeugd!!! (Droomgeliefde)
        op Recepten uit mijn eigen keuken
  • mmm... (catherine)
        op Vlaamse hutsepot
  • Hoi Fons (Seppe en Ann)
        op Recepten uit mijn eigen keuken
  • Heerlijk (Christina)
        op Tarte-tatin
  • lekker hoor... (Sjoerd Zomers)
        op Recepten uit mijn eigen keuken
  • Fijne recepten (Leo)
        op Recepten uit mijn eigen keuken
  • Lekkere recepten (Dieter)
        op TOP 100 CULINAIR
  • hallo (gismo)
        op Recepten uit mijn eigen keuken
  • Ga zo door! (Ellen)
        op Recepten uit mijn eigen keuken
  • recepten (sunny)
        op Recepten uit mijn eigen keuken

  • Mijn favorieten
  • Bloggen.be
  • Bereken uw BMI en dieet online


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs