Couscous
Winkelen: 250 gr vlees per persoon (lams, kip, kalkoen, rund naar keuze)
Olijfolie
3 grote wortelen
3 teentjes knoflook
200 gr groene boontjes
1 rode en 1 groene paprika
Radijsjes (of een rammenas)
Gedroogde pruimen
100 gr cashewnoten
200 gr couscous per persoon
Niets
is zo eenvoudig te maken als een lekkere couscous. Je kunt een couscous
bereiden met schaap, kip of rund. In principe gebruiken we geen
varkensvlees omdat het gerecht traditioneel meestal gegeten wordt door de moslims.
We
hebben ongeveer een kilo vlees nodig voor 4 personen. Als groente nemen
we enkele wortelen, een ui, drie teentjes knoflook, 200 gr groene
boontjes, een rode en groene paprika, radijsjes of een stuk rammenas,
gedroogde pruimen en ik zelf doe er meestal wat cashewnoten bij. Met de
groenten kun je ook naar eigen smaak variƫren.
Snijd het vlees en de groenten en tamelijk grote stukken en kruid het met zout.
Braad het vlees aan in olijfolie in een hoge pot. Doe er daarna de groenten bovenop.
We kruiden met een volle dessertlepel van elk van volgende kruiden:
Kurkuma, gemalen zwarte peper, gemalen komijn, paprikapoeder.
Overgieten
met wat water en laat drie kwartier stoven. Tegen het einde van de
gaartijd de saus een klein beetje aandikken met aardappelzetmeel.
De
couscous korrels die je in de winkel koopt zijn meestal voorgekookt.
Kijk in ieder geval steeds even naar de gebruiksaanwijzing op de
verpakking. Je giet er kokend water over en laat ze dan een vijftal
minuten zwellen. Even omroeren en ze zijn klaar. Schep de couscous in
en diep bord en doe er groenten, vlees en saus over.
|