Zelf heb ik liefst Het liefst een ijsje of een tasje koffie als nagerecht. Toch heb ik natuurlijk enkele suggesties die iedereen zelf kan maken, eventueel in combinatie met een bolletje roomijs.
Appelbollen met kaneel
Winkelen: Een zure appel per persoon
Bladerdeeg
Bruine basterdsuiker
Kaneel
Bakpapier
Eiwit
Witte suiker
Neem vooral zure appelen om, in combinatie met zoet, een variatie van smaak te creëren.
Haal eerst het klokhuis uit de appelen en schil ze daarna. Schik deze in het midden op een lapje bladerdeeg van ongeveer 20x20 cm. Vul de appel in het midden op met bruine basterdsuiker, een snuifje zout en strooi er wat kaneelpoeder over. Vouw de hoeken van de bladerdeeg over de appel. Zorg bovenaan voor een klein openingetje waarlangs damp kan ontsnappen.
Schik de appelbollen op een bakplaat met bakpapier. Klop een eierdooier samen met een eetlepel water, bevochtig daarmee de appelbollen en strooi er witte basterdsuiker overheen.
Bakken in een voorverwarmde oven van 200 graden voor ongeveer 24 minuten. Opletten dat de appelbollen niet te donker van kleur worden.
Suggestie: Je kunt ook de eierdooier en de basterdsuiker achterwege laten en de appelbollen, nadat ze al gebakken zijn, bestrooien met witte poedersuiker.
Flensjes met ijs
.
Winkelen: Zelfrijzend bakmeel
Zout
Suiker
Twee eieren
Olie
Poedersuiker
Vanille roomijs Eventueel wat fruit als garnituur
Begin met 2 eetlepels bakmeel, een snuifje zout, een koffielepel suiker en 150 cc water te mengen met een garde. Daar doen we twee geklopte eieren bij. Als alles goed gemengd is laten we het even rusten.
We nemen een niet al te grote pan en laten die goed heet worden. Wat olie in de pan en de flensjes aan beide zijden licht bruin bakken.
Bij het opdienen met poedersuiker bestrooien en afwerken met twee bolletjes roomijs en een toetje slagroom.
Suggestie: Lekker met een scheutje rum, grand-marnier, chocoladesaus enz
of gegarneerd met fruit.
IJssurprise . .
Winkelen: Karamelsaus
Wodka of rum (of een andere drank)
Vanille roomijs
Slagroom
Neem een ijscoupe of cocktailglas en doe onderaan wat karamelsaus met een scheutje wodka of rum. Daarbovenop één of twee bollen roomijs (smaken naar keuze) en werk af met een toefje slagroom..
Suggestie: Bestrooi met wat poederkoffie of chocoladesnippers en een blaadje verse munt.
Weense ijskoffie
.
. Winkelen: Vanille of mokka roomijs
Chocoladesnippers
Een klein tasje heel sterke hete koffie
Slagroom
Neem een glas of een breede coupe en doe daarin drie bollen vanille roomijs. Bestrooi met chocoladesnippers en in het midden een toefje slagroom. Tijdens het opdienen gieten we er een klein tasje warme zeer sterke koffie bij.
Rijstplakjes met sesamzaad en kokos
Winkelen: Kleefrijstbloem
Gemalen kokos
Sesamzaad
Witte suiker
Snuifje zout
We nemen ongeveer 200 gram kleefrijstbloem. We doen er wat water bij, een klein snuifje zout en mengen het tot een zachte kneedbare deeg. Dan pletten we het deeg tussen onze handpalmen tot plakjes van ongeveer 6 cm doormeter. Breng water aan de kook en kook de deegplakjes tot ze boven drijven. Haal ze met een schuimspaan uit het kokende water en laat even uitlekken.
Rooster ondertussen twee grote soeplepels sesamzaad in een hete koekenpan tot het zaad licht bruin gaat kleuren. Doe het sesamzaad in een bord en meng het met 100 gram gemalen kokos en twee eetlepels witte suiker.
Wentel de rijsplakjes in het mengsel en dien op.
Bekijk ook eens de volgende websites:
.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|