Een voorgerecht moet mooi, lekker, maar vooral ook licht veteerbaar. Het is eigenlijk een gerechtje dat wordt gegeten terwijl de kok de voorbereidingen maakt om het hoofdgerecht zo vers mogelijk op te dienen. Vele voorgerechten zijn dan ook de eenvoud zelf. Ik geef je hier enkele tips.
Parmaham met meloen
Winkelen: 1 meloen (gallia of watermeloen)
2 schellen parmaham per persoon
1 stuk sterfruit
Alle soorten meloen zijn geschikt. Meestel gebruikt men Gallia-meloen of watermoeloen. Je snijdt de meloen in dunne schijfjes nieuwe maan. Schik ze in een waaier van drie stuks op een bord samen met enkele schellen droge Parmaham.
Suggestie: Een stukje sterfruit maakt het nog wat feestelijker.
Gerookte zalmschotel
Winkelen: 1 pakje gerookte zalm
1 blikje fruitsla (mag je ook zelf vers maken)
1 spitskool (sla is ook goed)
1 eetlepel vinaigrette per persoon (zie recept)
1 tomaat
1 takje peterselie
100 gram grijze garnalen
Op een bedje van geciseleerde spitskool en een klein beetje gemengde fruitsla schikken we enkele plakjes gerookte zalm. We overgieten dit alles met wat zelfgemaakte vinaigrette (zie recept) en werken het af met een schijfje tomaat en een takje peterselie en enkele grijze garnaaltjes.
Vlaamse asperges
.
Winkelen: 1 kilo asperges (tamelijk dikke)
4 eieren
200 gram zachte boter
1 bosje peterselie
4 plakken Gandaham (of gekookte ham, gerookte zalm of heilbot)
Voor vier personen schillen we 1 kilo asperges en stomen die in ongeveer 12 minuutjes gaar.
Ondertussen hebben we vier eieren hard gekookt. Die worden fijn geplet en gemengd met zachte boter en fijngehakte peterselie tot eiersalade. De asperges op een bord schikken en in het midden bedekken met de eiersalade.
Voor de afwerking enkele reepjes Gandaham of gekookte ham gebruiken.
Suggestie: in plaats van Gandaham gebruik eens een garnituur van een plakje gerookte zalm of heilbot.
Koninginnehapje
Winkelen: vidékorfjes
150 gram gehakt (gemengd varken-kalf)
1/2 kg kippenfilet
200 cc room
We maken gehaktballetjes van gemengd gehakt (varken-kalfs) waarin we wat chapelure hebben gemengd en koken die gaar in 500 cc water. We halen de gehaktballetjes uit het water en koken daarna in datzelfde water een dubbele kippenborsfilet die we vooraf in stukjes hebben gesneden. We halen het kippenvlees uit het water en laten de saus inkoken tot de helft en brengen ze op smaak met een kippenbouillonblokje.
We doen er 200 cc room en 250 gram champignons bij, laten even koken en dikken de saus aan met wat maïzenaroux. We doen er het vlees en de gehaktballetjes bij en de ragout is klaar.
We hebben ondertussen vidékorfjes opgewarmd in de oven (geen magnetron gebruiken voor bladerdeeg) en vullen die met de ragout.
Let wel op dat je een koninginnehapje als voorgerecht niet te groot maakt en er voldoende tijd verloopt tussen dit voorgerecht en het hoofdgerecht. Je kunt een koninginnehapje natuurlijk ook perfect serveren als hoofgerecht.
Kaastoast met ananas
Winkelen: Boterhammen
Gouda kaas
Een schel gekookte ham Ananas in schijfjes
Marasquinokersen
Peterselie
Bieslook
Een heel eenvoudig en toch smakelijk voorgerecht is een kaastoast met ananas. Snijd een vierkante plak brood en rooster deze in een pan. Leg daarop de ham en een dun plakje Gouda kaas met daarop een goed uitgelekte schijf ananas. Daar bovenop weer een dun plakje Gouda en zet alles onder een grill of in de oven. Als de kaas goed warm is en begint te smelten schik je het op een dessertbordje met en in het midden marasquinokers en daarnaast een stukje peterselie of een sprietje bieslook.
Mini loempia
Winkelen: Kleine plakjes rijstpapier (Tokowinkel)
250 gr gemengd gehakt
Een ui
drie teentjes knoflook
Een stenkel groene selder
Een soeplepel gehakte ananas
Een geraspte wortel
Sojasaus
Een ei
Olie
Neem 250 gr gemengd gehakt, een fijn gesneden ui, drie teentjes knoflook, een stengel fijngesneden groene selder, een soeplepel fijngehakte ananas en een geraspte wortel. Meng alles en breng op smaak brengen met wat sojasaus.
Koop in een toko-winkel kleine blaadjes ingevroren loempiapapier. Laat de blaadjes ontdooien.
Leg een blaadje van het papier open met de punt naar jou. Doe er een lepel van het gehakt en groente mengsel op en rol het in een sigaartje. Half opgerold plooi je de twee zijpuntjes van het loempiapapier naar binnen en rol het loempiaatje verder op. Plak het tipje vast met eiwit. De mini-loempias bakken in olie tot ze goudgeel zijn.
Je kunt ze eten als voorgerecht of als hoofdgerecht met wat sla en rijst.
Sesamtoast
Winkelen: Toastbrood
Knoflookboter
Goudakaas
Sesamzaadjes
Ui en komkommer
Snijd wat toastbrood in driekhoekjes en rooster dit al even. Besmeer de driehoekjes daarna met knoflookboter. Leg daarop een plakje jonge goudakaas en bestrooi met sesamzaadjes. Leg dat alles nog even onder de grill tot de kaas gesmolten is.
Suggestie: Opdienen met enkele uienringetjes en een schijfje komkommer.
Zalmtoast
Winkelen: · Toastbrood
Gerookte zalm
Citroen
Peterselie
Rooster toastbrood in de broodrooster. Leg daarop een plakje gerookte zalm en zet daarna nog even in de oven. Voor het opdienen besprenkelen met enkele druppels citroensap. Als garnituur een takje peterselie. Ook lekker met een stukje ananas.
Oesterzwammen in de oven
.
Winkelen: 200 gram oesterzwammen
Een tomaat
Ui
Boter
Parmezaanse kaas
Olijfolie
Citroen
Stokbrood
Neem vooral kleine oesterzwammen, die zijn minder taai dan grote. Snijd ze in kleine dunne plakjes en schik ze op een bord. Marineer in olijfolie met citroensap en een knoflookteentje. Kruid met zout en peper, (of een andere kruidenvariatie naar eigen smaak).
Snijd een (eventueel ontvelde) tomaat in kleine blokjes. Strooi deze, samen met wat gehakte peterselie over de oesterzwammen en werk af met wat uienringen, enkele klontjes verse boter en wat parmezaanse kaas.
Plaats dit alles 4 minuten in een hete oven van 200 graden.
Suggestie: Opdienen met stukjes stokbrood.
Gevulde champignons met kruidenkaas
Winkelen: Drie grote champignons per persoon
1 tomaat
kruidenkaas
Roomboter
Peper en zout
Peterselie
Gebruik alleen de hoed van de champignons. Doe de champignons in een geboterde ovenschaal. Leg een klein stukje tomaat in elke champignonhoed, kruid met peper en zout en leg daar bovenop een klein klontje boter. Zet 4 minuten in een hete oven (200°) en laat even terug lauw worden. Vul op kruidenkaas en plaats 4 minuten onder een hete grill (salamander). Bij het opdienen bestrooien met gehakte peterselie. Als garnering een beetje luzerne of waterkers.
Bekijk ook eens de volgende websites:
.
-----------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------
04-12-2012, 00:00 geschreven door Fons Dehouwer
|