|
Weetjes over steak
 Iedereen
kan wel een steak bakken maar niet iedereen kan hem lekker bakken.
Natuurlijk moet het vlees van goede kwaliteit zijn. Een filet-pure
kan heel mals zijn maar is niet echt smakelijk. Een entrecote is
smakelijk maar tamelijk vast en soms wel eens taai. De meesten eten
gewone steak waarvan de kwaliteit soms heel goed maar soms ook heel
slecht is.
Over het algemeen bak je een steak best niet te hard. Hij moet nog sappig zijn en op zijn minst roze of een beetje bloederig.
Belangrijk
is dat de steak gebakken wordt in echte boter en wat olie. Eigenlijk is geen enkele
andere vetstof geschikt om steak lekker te bakken.
Haal het vlees altijd 30 tot 60 minuten op voorhand uit de koelkast.
Wrijf het vlees in met een teentje knoflook en kruid met versgemalen zwarte peper.
Gebrui een
steakpan heeft een dikke bodem zodat de warmte goed verdeeld wordt.
Laat eerst de pan heet worden en doe er boter en olie in. Als de boter begint
te bruinen mag de steak er in.
Bak snel aan beide zijden. Ervaren koks
duwen met hun vinger of met een vork op de steak om te voelen hoe het
vlees gebakken is. Pas wanneer de steak is dichtgeschroeid en er geen
sappen meer uitvloeien halen we hem uit de pan en wikkel je hem, samen met wat braadvocht, in alluminiumfolie. Laat minstens 10 tot 15 minuten rusten voor je hem opdient.
Voor de minder ervaren kok hebben we de volgende raadgeving voor de baktijden.
Een minuut en dertig seconden aan één kant. Dan draai je de steak om en bak nog een minuut voor een zachtgebakken steak - een minuut dertig voor een medium twee minuten voor een goed doorbakken steak.
Steak variaties
. Je
kunt zo enorm uitgebreid variëren bij het bereiden van steak dat ik
moeilijk alle bereidingen kan omschrijven. Ik noem hier dan ook slechts
enkele suggesties. Zo heb je bijvoorbeeld:
Steak met gebakken uien of knoflook steak met pepersaus steak met champignonroomsaus steak met knoflookboter enz
enz
Steak met Oesterzwammen

Winkelen: 1 malse steak per persoon
3 tot 4 oesterzwammen per persoon
Zout en peper
Een
lekker en heel eenvoudig te bereiden gerecht. Als het vlees gebakken is laat je hem weer rusten in alluminiumfolie. Was de oesterzwammen, kruid met peper en zout en laat ze
enkele minuten zachtjes bakken. Dresseer ze over de steak bij het
opdienen.
Suggestie: Een steak smaakt altijd het lekkerst bij Vlaamse frieten
|