China is een heerlijk land om te reizen! Al kan een grote portie geduld je wel helpen
Na een maand China kunnen we in het chinees tot tien tellen, 'hallo' en 'danku' zeggen. Plaats daarbij dat ze hier zelfs in de grootsteden amper Engels spreken en je kan je voorstellen hoe vlot wij hier communiceren! Het grappige is dat zij veronderstellen dat wij chinees spreken. Als ze dan uit onze verwarde gezichten kunnen afleiden dat we het echt niet verstaan denken ze de taalbarriere te kunnen oplossen door chinese karakters (ideogrammen) in de lucht te schrijven. Als ze merken dat we ook die tekens niet kunnen lezen, geven ze meestal ontgoocheld hun poging vriendjesmaken op.
We vinden het ontzettend lieve mensen de chinezen, zowel in de grote steden als in de kleinere dorpen. Dit is buiten het openbaar vervoer of een chinees in groep gerekend. Als we in de verte een groep chinezen zien aankomen, allemaal mooi met een felgekleurd petje op, het vlaggetje van de gids aan het volgen, maken we meestal dat we daar zo snel mogelijk weg zijn. Geraken we toch in zo'n groep verstrikt is het ieder voor zich en worstel je je jezelf het best zo snel mogelijk door die alles fotograferende, luid gillende, duwende massa, of je wordt helemaal gek! Ook de metro nemen lijkt vaak een strijd op leven en dood, ze duwen en trekken om toch maar een plaatsje te kunnen bemachtigen. Dit is vooral grappig als je weet dat er om de twee minuten een nieuwe tram stopt. Eenmaal op de tram is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk een zitplaats verovert. Vanuit hun ooghoeken speuren ze alle zittende mensen af op zoek naar enige rechtsta-beweging om dan zo snel mogelijk daarnaar toe te kunnen snellen om desnoods nog net voor een zwangere vrouw op het bankje te belanden. Soms doen we voor de grap mee, waarbij we enorm veel plezier hebben plaatsen van de chineesjes af te snoepen Ook voorsteken is iets dat ze niet kunnen laten, maar wij zijn telkens zo vriendelijk om de verstrooide mensen te wijzen achteraan de rij waar wij ook deel van uitmaken, te mogen aansluiten.
De meisjes gaan hier gekleed in om ter schattigste kleedjes. Als het maar roze is, schattig en fluffy, met kraaltjes of pareltjes bedekt en dit dient dan combineerd te worden met hoge hakken. Roze uiteraard. Als ze lachen doen ze dit schattig, als ze eten doen ze dit schattig, en ook voor een foto poseren doen ze uberschattig. Alle dochtertjes gaan hier gekleed zoals wij onze kinderen als prinses op carnaval naar school zouden laten gaan. Drie jaar, maar ze hebben een handtasje of toverstokje in hun hand en hakjes aan. Als ze maar schattig zijn!
Toen we in Shanghai aankwamen na een treinrit van 23 uur, werden we hartelijk ontvangen door Lieve en Jan, de ouders van een vriend van Kristien die daar drie jaar wonen voor Jan zijn werk. Een luxueus, gezellig appartement met eigen badkamer stond ons op te wachten. Dit konden we enorm apprecieren na de slaaptrein van de nacht daarvoor. Dat was weer een ervaring! We deelden een treinwagon met zo'n vijftig chinezen en een voor een gingen ze zich wassen in het badkamertje en kwamen ze in hun pyama terug De 23 uren gingen eigenlijk heel vlot, we waren in Shanghai voor we het wisten.
Eerst Shanghai wat verkend, nadien met collega's van Jan een waterstadje op een uur rijden bezocht. Hier kan je je een soort Venetie bij voorstellen, heel mooi maar vrij toeristisch. Shanghai is een prachtige stad die volop in opbouw is voor de Expo 2010 waardoor heel de stad soms een grote bouwwerf leek. Alle kleine oude huisjes worden stilaan allemaal gesloopt en in ruil mogen de mensen een nieuwbouwappartement huren enkele kilometers verderop.
Enkele dagen kunnen genieten van de luxe een appartement te hebben om naar terug te keren na een daguitstap, een lekkere huisgemaakte spaghetti of biefstuk, een pot choco voor het ontbijt, een filmpje in de zetel voor het slapengaan... Pas dan beseffen we hoe hard we de luxe van thuis missen!
Vanuit Shanghai naar het kleine Suzhou gereisd dat bekend staat voor zijn prachtige tuinen. Van daaruit de grote vergissing begaan een treinticket te kopen voor een nachttrein met zitplaats. De slaapplaatsen waren uitverkocht en Peking riep ons, onze laatste lange verplaatsing, het zou allemaal wel meevallen... Wrong!! Er wachtten een harde zitbank, heel veel noodles en bijgevolg ook veel smakkende en slurpende mensen, zweetvoeten en sigarettenrook op ons. Het was heerlijk 24 uur later verlieten we volledig afgepeigerd onze treinwagon op zoek naar een gezellig hostel dat we gelukkig snel vonden.
Momenteel bevinden we ons dus in Peking, hoofdstad van het immense China en het bevalt ons hier uistekend! We hebben de verboden stad, het Tiananmenplein en de Chinese muur al bezocht en hebben ook een driedaagse uitstap naar Chengde gemaakt waar zich een ongelooflijk groot park (met loslopende reeen en herten) en veel indrukwekkende tempels bevinden. Het olympisch dorp, enkele avondmarkten, een fietstocht en goedkope voetmassages staan nog op het programma.
Woensdagnacht vertrekt Kristien naar huis om daar verenigd te worden met haar grote liefde en rest mij nog een maandje om terug te keren naar het prachtige Zuid Amerika. Ontdekken wat het alleen reizen geeft, kan interessant zijn voor de toekomst Ik beloof jullie nog een verslag in juni, maar voor diegenen die het graag al in hun agenda noteren, vanaf 24 juni bevind ik mij terug in Belgie!
Hele dikke kus, Kristien en Kate
Foto's: 1. Shanghai by night
2. Noodles en dim sum in een kraampje op straat. Het eten in China is zoooooooo lekker!! De Chinees in Antwerpen gaat nooit meer hetzelfde zijn
3. Deze krekels kan je kopen op verschillende markten. Ze geven geluk en je kan er ook goed geld mee verdienen door ze tegen elkaar te laten vechten. Ze zijn hier gek op gokken en kaartspelen. Als Kristien en ik het spel UNO bovenhalen vinden ze ons helemaal te gek en komen ze allemaal nieuwsgierig over onze schouder meekijken
4. De TV-tower op Pudong, het Manhattan van Shanghai
5. Sushi in het park, heel goedkoop hier! Voor dit bakje betaalden we een euro
6. Uitzicht vanop Pudong
7. Veel plezier gehad met deze goalcar in Shanghai, vooral door overal te rijden waar we niet mochten
8. In een restaurant met Lieve, Jan en Charlotte, een meisje die daar stage deed
9. Het bekendste circus van Shanghai, ze deden straffe dingen!
10. Gelakte eend, een van de favoriete maaltijden van het volk
11. Met ne koffie van Starbucks in de hand kom je door het hele land
12. Een park in Suzhou
13. 14. 15. en 16. De verboden stad
17. Dim sum in een chinees eetstalletje
18. Het park van Chengde
19. Alle kleine kindjes hebben hier een bloot poepeke, echt een gat in hun broek vanachter zodat ze eender waar en wanneer een plasje kunnen doen. Zo houden de mama's hun kinderen dan vast, is hier heel gewoon, enkel wij kijken daarvoor om
20. Ze eten hier zoooooooveel en blijven toch mager! Wij ontdekten dat dit door de gezonde mais- en erwtenijsjes komt. Als je soep invriest en dan probeert op te eten, zo smaken ze.
21. 22. 23. en 24. The great wall!
Zoals de chinese meisjes van ons afscheid nemen (uitgesproken op heel hoge, bijna gillende toon): Byebye!!!