'Wat een drukte!' was onze eerste indruk van India. Een land met 1103 miljoen inwoners.
De straten in Delhi vullen zich van `s morgens vroeg tot `s avonds laat met ongeduldig claxonerende auto`s, riksja`s en brommertjes, lome koeien die goed genoeg weten dat ze hier heilig zijn en daar dik misbruik van maken door overal in de weg te gaan liggen, dromedarissen, paarden en olifanten die overvolle karren voorttrekken en voetgangers die zich proberen door die massa te murwen zonder tenen kwijt te geraken. Ongelooflijke chaos, en toch ergens ook gezellig.
Verkeer rijdt hier zoals in Engeland aan de linkerkant van de weg, en vooral in de bochten geven chauffeurs graag veel gas (vinden ze spannend ofzo) waardoor ik alleen al in de taxi van het vliegveld naar ons hotel tien keer heb gedacht: "Ja, die mensen (of die honden) daar rijden we gewoon plat, kan niet anders..." Nu kan ik echter wel zeggen dat dit went. En blijkbaar is iedereen (mens en dier) hier goed getraind in op de allerlaatste seconde een auto ontwijken.
India is een vuil land. Heel vuil. De eerste dagen bleven we ons verbazen over hoeveel armen er op straat lagen en, aan hun huizen te zien, hoe arm de gemiddelde mens wel niet moest leven. Ondertussen vermoeden we dat dat de gewone levensstandaard is en zij gewoon minder belang hechten aan hygiene en ordelijkheid. De mensen leven praktisch op straat en het betekent niet omdat je een bed op straat ziet staan dat de eigenaar daarvan perse arm is. `s Nachts koelt het hier niet hard af en hierdoor kan je vaak bedden op hun daken of voor hun huizen zien staan. Toch is het een erg arm land, met groot contrast tussen arm en rijk. Je kan hier een gezin aantreffen die van een tent hun huis hebben gemaakt en vlak daarnaast de mooiste tempel, vol offers, pracht en praal.
We bezochten ook 'Old Delhi' waar het Rode Fort heel veel faam geniet. Binnen de muren van het fort leek het wel een stad op zich. Enorm groot en indrukwekkend, maar zoals zovele gebouwen in India wordt het aan zijn lot overgelaten en je ziet dat het steeds meer aangetast wordt door de tijd. Aan restauratie wordt hier nauwelijks gedaan. Is een gebouw te vervallen, bouwen ze gewoon een nieuwe tempel een beetje verderop!
Als we dachten dat we in Zuid-Amerika vaak werden nagefloten en aangekeken, waren we duidelijk nog niet in India geweest. We waren op voorhand door verschillende mensen gewaarschuwd dat we ons best zedig konden kleden, dus wij, brave meisjes zijnde met bedekte schouders en benen naar buiten. Maar zelfs met een sjaaltje rond ons hoofd bleven de mannen ons vunzig bekijken, ons naroepen en probeerden ze ons telkens aan te raken. De blikken van de mannen waren ronduit vulgair en van ongewenste aanrakingen word je ook niet echt blij. Ook Wim vond dit heel aangenaam. Omdat we ons hieraan stoorden vroegen we uitleg aan enkele mensen, maar zij verzekerden ons dat we zelfs met eskimopakken mannelijke blikken zouden aantrekken, want dat het lag aan onze huidskleur. De clue is dat ze ons zo vulgair bekijken omdat in pornofilms nooit Indische vrouwen, maar enkel Westerse vrouwen voorkomen en dus denken ze dat wij blanke vrouwen erg gewillig zijn in bed.
Die mannen ruiken dus allemaal mooi hun kans, want klagen vaak over hun eigen vrouwen. Moest ik uitgehuwelijkt worden, ik zou ook enkel voor de kindjes gaan en daarna jaren hoofdpijn veinzen zene
Nadat we in Delhi de belangrijkste tempels en musea bezochten, regelden we een taxi voor 20 dagen, die ons van stad naar stad zou rijden. Onze eerste stop was Agra, waar de Taj Mahal zich bevindt. Dit wereldberoemde monument werd vlak voor de Engelse kolonisatie gebouwd door moslimse mogols die het toen in India voor het zeggen hadden. Een heel indrukwekkend bouwwerk.
Van Agra reden we door naar Bharatpur, waar we het nationaal park en vogelreservaat met een riksja hebben bezocht. Hier hadden we ontzettend veel geluk mee, want eind maart vertrekken alle vogels naar betere oorden om de moessonregens te ontvluchten en ze komen pas in oktober terug. In dat park konden we heerlijk bekomen van alle drukte en lekker ontspannen.
Jaipur, hoofdstad van de provincie Rajasthan, was onze volgende bestemming, waar we het Holy Festival hebben kunnen meemaken. Elf maart is in heel India een feestdag, waarbij je iedereen die op straat komt mag bekladden met verf. (Noot voor de mama`s: het was een soort poeder en het ging makkelijk uit de kleren ) Tof concept! Wij mee op straat natuurlijk Eigenlijk verliep het vrij ordelijk, mensen komen naar je toe en roepen 'Happy Holy!' waarna ze een beetje poeder uit hun zakje pakken om op je voorhoofd en armen te smeren. Daarna geven ze je zelf een beetje poeder en mag je hen insmeren. Heel leuke ervaring! Enkel voor grote groepen moest je oppassen, want daar zaten vaak zatte mannen tussen die je maar al te graag overal met verfpoeder insmeerden..
Via Mandawa reden we naar Bikaner, vanwaar we onze zesdaagse dromedarissensafari begonnen. Waren we meteen ook even verlost van onze irritante taxichauffeur die ons altijd naar dure hotelletjes brengt waar hij een commissie krijgt. Steeds ambras, want wij willen zelf bepalen waar we slapen, hij dan boos, blabla ... Jammer, geen vriendje erbij.
Zes dagen van rust, harde zon en veel zand. Buitengewone ervaring!
`s Morgens opstaan met zonsopgang, een tasje Chai drinken (zwarte thee met veel melk, suiker en kruiden) en een toast eten. Indiers ontbijten zelf nooit. We hadden drie dromedarissen, de Johnny die de kar met al het gerief trok en twee vrouwtjes, ons Isabella en ons Samira (bewuste multiculturele naamkeuze!). Er kon dus steeds iemand uitrusten op de kar, want amai, op zone dromedaris zitten is niet geheel ontspannend! Blauwe plekken aan de binnenkant van de dijen, spierpijn van aan de kuiten tot aan de rug en doorzitwondjes, ... Het was het allemaal meer dan waard! We hadden een gids bij ons, Harphool, en drie kamelendrijvers, Harry, Saroewan en (de schattigste van allemaal) Bangihrat.
`s Middags en `s avonds aten we een pikante groentenmix met brood (dag 1: mmm, lekker!, dag 2 tem 6: mmm, weeral..), allemaal klaargemaakt op een klein houtvuurtje. Het was een echt slurp, smak en boerconcert! In India moet je duidelijk laten merken dat het je smaakt. Het geheel zorgde vooral `s avonds voor een echte gezellige kampsfeer. Slapen deden we in openlucht, de gids vertrouwend dat hij wist waar er geen schorpioenen zaten. Geen eentje gezien trouwens
Wisten jullie dat je kon afwassen met zand? Na het eten, borden en bekertjes gewoon uitschuren met zand en dat wordt dus effectief proper he! Die mannen hebben veel woestijntrucken.
Erg gezellige beesten trouwens, dromedarissen. Doordat ze ook vier magen hebben (familie van de kikker geloof ik) herkauwen ze een hele dag. Slapen doen ze slechts een uurtje en ze kunnen makkelijk tot zes dagen zonder water!
Regelmatig kwamen we door een woestijndorpje, of kwamen we kindjes tegen die dan riepen "bottle d`eau, bottle d`eau" (waarschijnlijk om zeker te zijn dat ze meteen alle toeristen aanspreken?). Dan doelden ze op lege plastic flessen, wat voor hen veel waard is want daar kunnen ze olie en andere etenswaren in bewaren. Voor de kindjes waren we echt een attractie. Hoorden ze ons aankomen, liepen ze meteen op ons af, heel grappig.
Na zes dagen kwamen we aan in Phlodi, waar onze dikke vriend ons met de taxi stond op te wachten om ons naar Jodhpur te brengen. Deze stad en de stad waar we nu zijn, Udaipur, zijn bij uitstek onze favoriete Indische steden. Iets meer toeristen maar erg gemoedelijk en gezellig. In Jodhpur hebben we het fort van Mehrangarh bezocht waar ze net een Bollywoordfilm aan het opnemen waren. Grappig om zien!
Nog enkele dagen India, dan keert Wim terug naar huis en vliegen Kristien en ik vanuit Delhi op Kathmandu. Volgend verslag dus vanuit Nepal!
Grtz!
1. El grande Taj Mahal
2. Zonsondergang Taj Mahal
3. Monkeytempel vlakbij Jaipur, het krioelde daar van de aapjes! Maar niet te dichtbij komen, want ze zien er schattig uit maar kunnen venijnig bijten..
4. Het vogelpark in Bharatpur
5. Olifantenfestival in Jaipur, waar het op neerkomt je olifant zo mooi mogelijk te versieren
6. Het waterfort
7. Happy Holy!
8. Rattentempel in Bikaner. De ratten liepen overal!
9. Ingesmeerd, zonnebril op, hoofddoek op, ... en we zijn vertrokken!
10. Onze gids aan het koken. (die kunnen trouwens uren in die houding blijven zitten! Moet je eens proberen..)
11. Welle aant eten
12. Rondedansje omdat ze een bottle d`eau hebben kunnen bemachtigen. Helemaal tevreden!
13. Welle net wakker
14. Dromedaris bij zonsopgang
15. Toeristeuuuhhh!!!
16. Met de kindjes van een gezin waar we verbleven (alle, in hun zandtuin)
17. Henna. Als ik jouw hand beklad, jij dan dat van mij?
18. Mooi kindje
19. Op weg naar Phlodi, dag vijf
20. Jodhpur, ofwel de blauwe stad. Zo genaamd omdat de huizen vroeger eigendom waren van de Brahmanen, die vooral de god Krishna vereerden en die heeft een blauwe huidskleur.
21. Typisch straatbeeld van India
Dikke zoen!





















20-03-2009 om 00:00
geschreven door Kate 
|