Imagooh! kaderde in de kunstenroute FantasMa 08. Vanaf november 2008 wil ik mijn blog op onregelmatige basis een ruimere invulling geven.Veel leesplezier gewenst! Reacties zijn altijd welkom.
Bij het verwerken van de vragenlijsten heb ik interessante vaststellingen gedaan.
Niemand van de respondenten is teleurgesteld in de taal waarin hij of zij is opgevoed. Of dit nu het dialect is of het AN, iedereen is erover tevreden en zou in geen andere taalvariëteit willen zijn grootgebracht.
Verder begrijpt iedereen het dialect van de plaats waar hij woont. Voor mij is dat ooit anders geweest.
Toen ik pas in het Maasland woonde begreep ik niets van wat mijn collegas aan elkaar in het dialect vertelden!
Voor 99% van de beantwoorders bepaalt het dialect de Maaslandse identiteit.
Tenslotte spreken de mensen boven de 70 jaar altijd dialect met hun huisarts. Ik vind dit een compliment voor de artsen!
Bij de verwerking zijn nu ook andere tendensen aan het licht gekomen ten opzichte van de eerste resultaten. Hierover bericht ik nog..
20-08-2008
Identiteit door een reis in de tijd.
Beste bezoeker,
In het archeologisch park van Xanten is zopas het nieuwe Römermuseum geopend.
Xanten ligt in Rheinland, Duitsland en heette ten tijde van de Romeinen Colonia Ulpia Traiana. Het was één van de belangrijkste steden in de Germaanse provincie.
Er zijn veel unieke resten bewaard gebleven, wat Xanten tot een onderzoekslocatie van internationaal belang maakt.
Het museum is gebouwd op de funderingen van de Romeinse thermen.
Het biedt een gevarieerde rondgang door de Romeinse geschiedenis.
Multimediastations, hoorspelletjes en activiteiten maken van dit museum een interactief centrum én het is heel aantrekkelijk voor kinderen.
Spelenderwijs maken ze een reis door het Romeinse verleden, waarbij al hun zintuigen worden aangesproken.
Bij het ontwikkelen van mijn metafoor voor het verleden bij mijn project Imagooh! wou ik ook verschillende zintuigen aanspreken : gehoor, zicht, reuk, het tactiele, maar de praktische omstandigheden lieten dit niet toe.
In Xanten heb ik gemerkt dat kinderen via deze omwegen zich met een geschiedenis en identiteit kunnen vereenzelvigen.
Met een reispas doorlopen ze verschillende stations en worden ze spelend geïntroduceerd in allerlei geschiedkundige en maatschappelijke situaties. De situatie die hen het meest aanspreekt kunnen ze visualiseren door een stempel (munt, koe of GSM) te zetten in hun reispas. Op het einde van de reis doorheen het museum én de tijd kunnen ze uitrekenen met wie ze zich het sterkst hebben geïdentificeerd : Romeinen, Germanen of een kind uit de 21ste eeuw.
De eindconclusie die àlle jonge bezoekers als boodschap meekrijgen vond ik prachtig geformuleerd : We zijn allen in déze wereld geboren. Niemand kan van tevoren écht uitkiezen waar hij zal uitkomen.
Maar geen enkel mens is gedwongen dààr te blijven waar hij aangekomen is.
Over een veranderende en construeerbare identiteit gesproken...
19-08-2008
Meer dan 2000 bezoekers
Beste bezoeker,
Mijn blog is nu meer dan 2000 keer bezocht en daar ben ik fier op.
Er zijn nu ook meer dan 130 virtuele stemmen uitgebracht op de rondvraag.
Ik ben volop bezig met de verwerking van de ingevulde vragenlijsten in het ZHIMI. Hierover zal ik later uitgebreid berichten.
Als de 2000ste bezoeker zich alsnog kenbaar maakt via het gastenboek, kunnen we samen FantasMa 08 bezoeken en koop ik voor hem of haar een catalogus!
18-08-2008
Herfst?
Beste bezoeker,
Gisteren had ik alle redenen om tevreden en gelukkig te zijn : mijn jongste zoon was op bezoek, we hebben een vriend in nood geholpen, mijn oudste zus was jarig.. En toch had ik zo'n herfstig gevoel in me, herkent u dat?
Waar deze sensatie mee te maken had, kan ik niet duiden. Misschien zaten de zwaluwen er voor iets tussen?
17-08-2008
Maaslander
Beste bezoeker,
U hebt op de site van www.elementum.be onder de rubriek 'nieuws' kunnen lezen dat een kunstenaar was "ingebroken" in het circuit.
Verspreid over de kunstroute heeft hij Maaslandse naamkaarten opgehangen aan prikkeldraden of tegen muren. Op die kaarten staan namen van bekende en minder bekende Maaslanders. De kunstenaar heeft nu op zijn site een aantal foto's getoond met cryptische omschrijvingen erbij. Het is de bedoeling dat mensen op zoek gaan naar de naamkaarten en het passend antwoord vinden.
Ik vind het een positieve en constructieve bijdrage aan FantasMa 08 en verwijs daarom met plezier naar zijn site : www.mosaan.be Onderaan op mijn blog staat ook een link naar zijn site. Veel plezier ermee!
16-08-2008
Transhumanisme deel 3
Beste bezoeker,
Hierbij deel 3 van het artikel van Marcel Zuijderland over transhumanisme.
Moeten ingrepen die veroudering tegengaan, die mensen met insomnia helpen te slapen dan ook moeten worden aangemoedigd ? Of ingrepen waarvan je slimmer en sterker wordt, waar je scherper zintuigen van zou krijgen?
Waarschijnlijk wel.
Toen de mens voor het eerst een werktuig ter hand nam om zijn vermogens te verbeteren en gebreken te compenseren ( denk eens aan de bril), zette hij al een eerste stap naar symbiose met techniek.
Door het toeval uit te schakelen, verbond hij zich aan de techniek. Nu zitten we in een fase waarin mens en techniek zo sterk met elkaar zijn verweven dat we ze als een co-existente levensvorm kunnen gaan beschouwen. Mensen die de Frankenstein-achtige scenarios zien, lijden aan de angstvisioenen van vooruitgangspessimisten.
Zuijderland ziet vooral de toegenomen vrijheid.
Hij besluit :
Met ons streven naar zelfverbetering en zelfbeschikking zullen we met zijn allen langer, gezonder en beschaafder worden.
We zitten hierdoor in een avontuur dat nooit zal eindigen. Wie gelooft in het oplossend en aanpassend vermogen van de mens, ziet zijn versmelting met de techniek in goed vertouwen tegemoet.
Mijn besluit :
Als ik met behulp van de nanotechnologie eindelijk beter zou slapen, sta ik op de eerst rij voor een ingreep!
15-08-2008
Transhumanisme, deel 2
Beste bezoeker,
Hier volgt :
Deel 2
We zijn ook aan geen enkel voorschrift gebonden wat betreft om ons menselijk niveau van mentaal en fysiek presteren betreft.
Evolutionair gezien hebben we carte blanche om het ontwerp van onze genenkaart zelf ter hand te nemen.
De technologie moet het natuurlijk wel mogelijk kunnen maken .
Er is het degelijk gefundeerd rapport Converging Technologies forImproving Human Performance uit 2003 datdoor de Amerikaanse NSF(National Science foundation) en het DOC (Department of Commerce) is samengesteld en volgens dit rapport lukt dit steeds beter.
Het rapport doet voorspellingen over resultaten die de integratie van bio-, nano-en informatietechnologie de komende twintig jaar kunnen geven. Ze hebben het in hun rapport over implantatie van bv.naomonitoren die ziektes in een vroeg stadium detecteren en behandelen. Over moleculaire protheses voor cellen , maar ook over brain-to-brain communicatie. Het is een kleine greep uit een breed scala aan revolutionaire toepassingen.
NSf en DOC zijn gerespecteerde instellingen en van hen hoef je geen loze en wilde speculaties te verwachten.
De ontwikkelingen die zij schetsen zijn reële mogelijkhedenwaarvan de economische, medische voordelen zo groot zijn dat ze niet meer kunnen afgeremd worden. Nu al bestaan er privéklinieken voor cel-en gentherapie. Er zullen er nog volgen! Eerst alleen betaalbaar voor miljonairs. Later ook voor de gewone man.
De zich veredelende mens is de toekomst, maar tegen welke prijs?
Hierover bericht ik u in deel 3
14-08-2008
Transhumanisme
Beste bezoeker,
Zoals u weet toon ik bij mijn project Imagooh! de eerste transhumane Maaslander, en bij uitbreiding de eerste transhumane mens voor. De idee van de mens die zichzelf veredelt via implantaten van nanomonitoren schrikt nogal wat mensen af. Tijdens gesprekken hierover doemen dan wel eens Frankenstein-achtige doemscenarios op.
In een doortimmerd stuk in NRC Handelsblad van 1 augustus 2008 schrijft de filosoof Marcel Zuijderland hierover.
Ik probeer het stuk samen te vatten.
Deel 1
De nieuwe biotechnologische middelen zouden kanker, AIDS en Alzheimer kunnen voorkomen, en wie zou daar tegen kunnen zijn?
Van alles wat zelfbehoud en welzijn verhoogt, is er immers nooit te veel.
Als de mogelijkheden van de gentechnologie eindeloos zouden zijn, komen we dan niet tegen een natuurlijke grens aan die aangeeft dat we moeten ophouden? Waarschijnlijk niet.
We staan vrij om de regie van ons zelfbehoud en welzijn zèlf te voeren en te vergemakkelijken, omdat de menselijke genenkaart fundamenteel toevallig is.
De genenkaart is het resultaat van toevallige mutaties en op die manier zijn we aan geen enkel voorschrift gebonden om de kaart in zijn huidige vorm te bewaren.
En al helemaal niet waar het onze biologische beperkingen - ziekte, veroudering en dood - betreft.
Bij een volgend bezoek aan mijn blog leest u deel 2.
13-08-2008
Bijzonder bezoek
Beste bezoeker,
Deze week is Frans Boenders FantasMa 08 komen bezoeken.
Frans Boenders studeerde Germaanse filologie en wijsbegeerte aan de KU Leuven. Hij werkte als producer voor de openbare omroep, waar hij ruim vijfentwintig jaar radio- en televisieprogramma's verzorgde. Hij was ook hoofdredacteur van het tijdschrift Kunst en Cultuur. Hij schreef voor diverse Vlaamse en Nederlandse culturele en literaire periodieken, werkte mee aan catalogi van overzichtstentoonstellingen, o.a. over René Magritte en de Art Nouveau, en is ook auteur van een vijftiental boeken en een aantal dichtbundels.
Hij schrijft kritische werken en essays over kunst, schrijven en schrijvers, literaire ethetica, filosofie en oosterse religies en culturen.
Zijn werk werd bekroond met o.a. de Arkprijs van het Vrije Woord. Hij is op dit ogenblijk voorzitter van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen en Kunsten. Kijk maar eens bij www.kvab.be
Mijn geliefde en ik hebben met aandacht en plezier geluisterd naar zijn commentaren. Bij het bezoek aan het ZHIMI heeft hij ook de vragenlijst met plezier ingevuld.
Beste Frans, dank je voor deze geestige, aangename en harmonieuze dag!
11-08-2008
Vragenlijst Maaslandse identiteit
Beste bezoeker,
In het ZHIMI, het onderzoeksbureau naar de Maaslandse identiteit, gevestigd aan de Leugenbrugweg 20 te Aldeneik, ligt een vragenlijst die door bezoekers kan worden ingevuld.
Vele bezoekers van het ZHIMI hebben de vragenlijst al ingevuld, waarvoor mijn hartelijke dank!
Uit de antwoorden kunnen de volgende conclusies - weliswaar zeer voorlopig getrokken worden:
De meeste bezoekers spreken het liefst dialect.
Dialect en AN zijn voor hen evenwaardig.
Voor de meeste bezoekers zijn de afkomst en het dialect bepalend voor de Maaslandse identiteit.
De helft van de mensen vindt dat de Maaslandse identiteit ook verworven kan worden door samenwonen of gehuwd zijn met een Maaslander.
Meestal wordt er dialect gesproken met de ouders, minder met de kinderen.
De opvallendste conclusie voor mij is dat de Maaslandse identiteit ook verworven kan worden. Dit bevestigt voor mij een mooie eigenschap van de Maaslanders : gastvrijheid.
Ik zal u verder tussentijds op de hoogte houden van deze enquête omdat u als bezoeker aan het ZHIMI actief deelneemt aan deze sociale sculptuur.
Ik ben ook van plan om na afloop van FantasMa 08 over dit klein sociologisch onderzoek een artikel te schrijven.
Wilt u ook bij het bezoek aan mijn blog de vragenlijst invullen? Ze is een waardevolle aanvulling van de uitgebreidere vragenlijst in het ZHIMI.
09-08-2008
Anselm Kiefer
Beste bezoeker,
Zoals u bij het bezoek aan mijn triptiek in de binnenlocatie hebt kunnen merken heb ik ook gerefereerd naar het Maaslands oorlogsverleden.
In een bokaal toon ik een oorlogsmedaille, in een andere een foto van de Kapel van de Weerstand in Rotem, waar onschuldige mensen zijn neergeschoten, nà de oorlog.
Ik heb er een citaat bijgevoegd van Heracleitos: "Oorlog is de vader van alle dingen". Dit citaat is omstreden en voor discussie vatbaar.
Een groot en gewaardeerd Duitse kunstenaar die worstelt met het oorlogsverleden is Anselm Kiefer. Hij is schilder, maakt grote installaties, vult vitrinekasten met doornen, zonnebloemen, prikkeldraad, met verwijzingen naar religieuze en mythische figuren.
Hij is geboren net nà de tweede wereldoorlog, in 1945. Hij tracht dat oorlogsverleden, dat als lood op de naoorlogse generatie blijft wegen, te vatten en te beantwoorden . Kiefer probeert in zijn werken een taal te vinden om die beladen Duiste identiteit te (her)bepalen. Onlangs kreeg hij als niet-schrijver de Vredesprijs van de Duiste Boekhandels omdat zijn werken van de toeschouwer een lezer maken. Zijn werken grijpen direct naar de keel en tonen een immense verlatenheid en vergankelijkheid.
Die leegte is niet meer van toepassing op de Germaanse geschiedenis maar krijgt nu een universele waarde en daarmee heeft Kiefer de problematische eigen identiteit overstegen en herbepaald.
Deze zomer loopt een tentoonstelling van het nieuwe werk van Kiefer in Salzburg waar ik deze foto mocht maken. Het zijn loden boeken met vlijmscherpe prikeldraad eromheen. Ze verwijzen naar de loodzware Duiste geschiedenis en de concentratiekampen.
08-08-2008
Trachten
Beste bezoeker,
Gisteren berichtte ik u over een economisch aspect van regionale identiteit dat ik heb ervaren tijdens onze vakantie.
De nationale en regionale klederdracht (Trachten) is een belangrijk onderdeel van de identiteit in Beieren en Oostenrijk. In het straatbeeld verschijnen meer en meer vrouwen in de "Dirndl", een kledingstuk ontworpen in de de jaren 30 van de vorige eeuw. De jurk benadrukt de vrouwelijke vormen. Er is een echte revival op gang gekomen en bij de jongere generatie is het een must geworden om in een Dirndl gekleed te gaan. Op die manier probeert men uiting te geven aan de regionale of nationale identiteit.
Een Dirndl bestaat uit een jurk met bloesje en een schort. Er zijn ontzettend veel varianten. De schort wordt op een symbolische manier gestrikt.
Is de strik links geknoopt, betekent het dat het meisje 'vrij is, rechts gestrikt betekent verloofd of getrouwd . Een strik achter het lichaam symboliseert het weduwschap.
Of deze kledingwijze, de Dirndl en de Lederhosen de geschikte manier is om uiting te geven aan het idetiteitsbesef laat ik in het midden...
07-08-2008
Regionale identiteit
Beste bezoeker,
Het thema van FantsaMa 08 is zoals u weet ondermeer de regionale identiteit.
Wat betekent het om een Maaslander te zijn?
Waarom zegt u, als u elders bent, ik ben een Maaslander?
Waarin onderscheidt zich dat dan van andere regios en hun bewoners?
Hier heb ik tijdens onze vakantie vaak aan moeten denken, omdat we in onze verblijfplaats veel tekens gezien hebben van regionale identiteit.
Overal zie je verwijzingen naar dit thema, meer zelfs, de hele stad is er rond opgebouwd en vaart er economisch goed bij.
Het is een kuuroord geworden, waar mensen met ademhalingsproblemen terecht kunnen. In het kuurpark is een heuse aerosol in de buitenlucht opgericht. Het is een overdekte houten constructie gevuld met duizenden braamstruiken, waarover dagelijks 200 000 liters zilt water stromen. De wind zorgt voor de verstuiving en mensen kunnen door lange gangen langs deze aerosol lopen om de zuivere, zoutvochtige lucht inademen.
De stad profileert zich sterk met haar eeuwenoude zoutproductie.
In de plaatselijke zoutmijnen worden nog steeds natuurlijke steenkristallen opgedolven.
In een klein maar wonderbaarlijk detail stelde ik vast dat het regionale overstegen wordt door de groet die ook onze mijnwerkers gebruikten bij het afdalen van de schachten.:Glück Auf
In een volgend bericht vertel ik u meer over deze regionale identiteit in andere aspecten.
06-08-2008
En tenslotte
Beste bezoeker,
Tenslotte toon ik de foto's van het ZHIMI en de kamer waarin ik de eerste transhumane Maaslander, en bij uitbreiding, de eerste transhumane mens voorstel...
Ik toon ook de foto van de fles die als flessenpost zal verstuurd worden bij de afsluiting van FantasMa 08. Hierover bericht ik u later meer.
Ik hoop dat u tijdens mijn vakantie niet nodeloos mijn blog hebt bezocht maar genoten hebt van de foto's en wie weet van het echte bezoek aan FantasMa 08!
04-08-2008
En nog foto's
Beste bezoeker,
Ik toon nog enkele foto's van mijn werk, in willekeurige orde
31-07-2008
En verder...
Nog enkele foto's, beste bezoeker!
28-07-2008
Allerlei foto's van mijn werk
Beste bezoeker,
hieronder toon ik u willekeurige foto's van mijn werk.
Kom zeker eens ontdekken wat ik van het Maaslands geheugen geconserveerd heb!
25-07-2008
Voorbeelden trekken
Beste bezoeker,
Gisteren is de burgervader van Maaseik in gezelschap FantasMa 08 komen bezoeken. Hij was bijzonder tevreden en ook wel fier over de route, de werken en de gedichten die in het landschap zijn opgesteld.
Hij heeft ook actief deelgenomen aan mijn sociale sculptuur door de vragenlijst in te vullen. Ik hoop en wens vurig dat u als bezoeker aan mijn werk 'Imagooh!' dit voorbeeld zal volgen en de lijst ook zal invullen.
Hieronder enkele sfeerbeelden van deze zonnige wandelnamiddag.
24-07-2008
Bezoek aan FantasMa 08
Beste bezoeker,
Gisteravond hebben mijn geliefde en ik een privé rondleiding gegeven .
Mijn schoonvader was een geïnteresseerd toeschouwer en luisteraar! Hij stond in bewondering voor de creativiteit en vindingrijkheid van alle kunstenaars.
De kunstwerken die voor hem refereren naar zijn eigen religieus en arbeidsverleden vond hij indrukwekkend. Voor hem doet het werk van Georges Blom hem denken aan de vroegere 'brikoven' en van het werk van Claudia Sochacki had hij al eerder zelf ontdekt dat het om een 'kapelke' gaat.
Practig toch hoe een 83 jarige man met zo'n lang verleden kan genieten van hedendaagse kunst!
23-07-2008
Foto's van mijn project
Beste bezoeker,
Zoals u al in de kranten hebt kunnen lezen zijn de reacties op mijn werk postitief. Ook de bezoekers van de binnenlocaties vinden het boeiend om rond te kijken en hun Mosaans verleden te (her)ontdekken.
De meeste mensen nemen ook actief deel aan de sociale sculptuur door de vragenlijst in te vullen.
Ik heb ook al veel boeiende discussies gehad in verband met identiteit en de toekomst.
Het begrip 'transhumanisme' is een belangrijk gespreksonderwerp geworden.
Ik toon u hieronder overzichtsfoto's van mijn hedendaagse triptiek.
Let ook even op de verlichting.in de drie kamers...