
Wat is voedselallergie?
Wanneer men last heeft van een voedselallergie betekent dit dat het lichaam specifieke afweerstoffen tegen bepaalde allergenen in de voeding maakt. Bij een voedselallergie is er dan ook sprake van een abnormale reactie van het afweersysteem.
Hoe ontstaan allergische klachten bij voedselallergie?
De allergische klachten bij een voedselallergie ontwikkelen zich doordat het lichaam in contact komt met bepaalde eiwitten uit de voeding (allergeen). Wanneer het lichaam deze specifieke eiwitten niet accepteert worden er afweerstoffen door het lichaam gemaakt, vanaf dit moment reageert het lichaam gevoelig op deze eiwitten.
Voedselallergie en erfelijke overdraagbaarheid
Een allergische reactie kan erfelijk overdraagbaar zijn. Wanneer de beide ouders een allergische aandoening hebben, dan neemt de kans dat het kind ook een allergische aandoening heeft met 80 % toe. Heeft geen van de ouders een allergische aandoening, dan is de kans dat een kind een allergie ontwikkelt ongeveer 10 %.
Waneer een allergische reactie op voeding optreed….
De allergische reactie op voeding kan heel wisselend zijn, in de meeste gevallen treed een allergische reactie binnen enkele minuten tot een paar uur op, maar dit kan ook langer duren.
Het kan zelfs zijn dat een allergische reactie pas na enkele dagen optreed, dit is veelal het geval bij eczeem. Doordat een allergische reactie soms later optreed is het lastig om de oorzaak en het gevolg te bepalen.
Het is dan ook raadzaam een voedseldagboek bij te houden, hierin wordt precies bijgehouden wat er per dag wordt genuttigd, hierdoor is het mogelijk inzicht te krijgen in het voedingspatroon en de reacties hierop.
Komt een voedselallergie op iedere leeftijd voor?
Er zijn verschillende uitingsvormen van allergie te onderscheiden. Welke uiting naar voren komt is afhankelijk van de leeftijd. Bij pasgeborenen is een voedselallergie duidelijk te zien door maagdarm –en / of huidklachten. Jonge kinderen hebben veel last van eczeem en kinderen in de leeftijdsklasse 4 – 7 jaar krijgen vaak last van hun luchtwegen, te denken aan bijvoorbeeld astma. Pubers en adolescenten krijgen vaak last van hooikoorts. Het kan zijn dat bovengenoemde uitingsvormen elkaar opvolgen, er wordt dan gesproken van een allergische mars.
Pasgeborenen en jonge kinderen krijgen meer te maken met een voedselallergie dan volwassenen. Hier is een duidelijke oorzaak voor aan te geven, de darmen zijn bij jonge kinderen nog niet volledig ontwikkeld, waardoor het kan voorkomen dat de eiwitten niet volledig worden afgebroken, die deeltjes kunnen allergieën oproepen. Wanneer de darmen volledig ontwikkelt zijn kunnen ze deze eiwitten veelal wel verdragen. De ontwikkeling van de darmen is rond het vierde jaar volledig.
Op welke voedingsmiddelen komen reacties het meeste voor?
1. Appels 2. Kippenei 3. Koemelk 4. Noten 5. Pinda’s 6. Sesamzaad 7. Soja 8. Vis, schaal- en schelpdieren
Welke klachten kunnen bij een voedselallergie ontstaan?
Bij een voedselallergie zijn de klachten individueel bepaald, een individu heeft op bepaalde voeding telkens dezelfde allergische reactie, maar dit kan per voedingsmiddel wel weer verschillen. De klachten variëren dus per persoon en per voedingsmiddel, daarnaast kunnen de reacties van mild tot zeer ernstig variëren.
1. Hart- en vaatstelsel: Anafylactische shock 2. Huid: Eczeem, galbulten, jeuk, oedeem, uitslag 3. Luchtwegen: Astmatische klachten, neusklachten, oogklachten 4. Maagdarmstelsel: Braken, diarree, jeuk in de mond, misselijkheid, obstipatie 5. Overig: Excessief huilen, groeiachterstand, gedragsklachten
Bron Allergiewinkel.nl
|