Oefening f en i maken jullie als huiswerk, vergeet niet dat het op een collegeblad moet en dat je de vorige huistaken en toetsen moet verbeteren tegen dinsdag.
Vul je agenda voor de rest van het semester al in!
Lessen:
Maandag 03/11: Voorstelling 'De honden van Aktaioon' + 4.5 Oefeningen bij de werkwoorden. Dinsdag 04/11: Het adjectief als substantief gebruikt. Vest.4.4: Herhalingsoefeningen bij alle werkwoorden. Donderdag 06/11: Het huwelijk in Rome.
Donderdag 13/11: 5.1: Begrippen 'functie' en 'naamval'
Maandag 17/11: De nominatief en de accusatief van de eerste klasse + Vest.5.2: oefeningen Dinsdag 18/11: Toets caput 4 Vest. 5.2: Oefeningen bij de nom. en de acc. (eerste klasse) Donderdag 20/11: Herhalingsoefeningen.
Maandag 24/11: het NWD van het gezegde en het bijgesteld adjectief (HB p.67) Dinsdag 25/11: Weektoets + Vest.5.3: Oefeningen bij het NWD van het gezegde en het bijg.adj. Vest.5.4: Voorzetsels met de accusatief Donderdag 27/11: Vest.5.4 Voorzetsels met de accusatief + Vest.5.5 Centiem vindt een oplossing
Maandag 01/12: Vest.5.5 Centiem vindt een oplossing + Vest.5.6 Oef. bij het gebruik van de nom. en de acc. (eerste klasse) Dinsdag 02/12: 5.7 Wie zoekt, die vindt. Vest.5.8 De nom. en de acc. van de tweede klasse + oefeningen Donderdag 04/12: Oefeningen bij de nom. en de acc. van de tweede klasse + vragen over de leerstof.
Huistaken:
Dinsdag 04/11: Oefening 4.1 e (HB p.50) + een affiche over Latijn Donderdag 13/11: Oefening 4.4 f (HB p.55): Vertaal. Dinsdag 18/11: Oefening 4.5 c (HB p.62): Vertaal. Dinsdag 25/11:Oefening 5.2 f+i (HB p.66)
Toetsen:
Dinsdag 18/11: Toets caput 4. Dinsdag 25/11: Weektoets in verband met caput 5.
Tijd om te ontspannen en misschien zelfs wat Latijn te herhalen . Jullie kunnen bijvoorbeeld
1. al een huistaak maken, 2. de moeilijkste woordjes herhalen (zeker de werkwoorden en de kleine bijwoorden), 3. de theorie van caput 4 al wat herhalen zodat je volgend weekend minder werk hebt,...
Onthoud goed: regelmatig een klein beetje leren is veel beter dan één keer veel leren.
De volgende keer als er mensen aan bord mogen komen, moet de leerstof toch in ieder geval al een beetje beter eruit vloeien ;-).
Werk met jullie controlekaarten hé, zodat ik jullie kan helpen of tips geven als de resultaten wat minder zijn.
De toets over caput 4 wordt één van de laatste grote toetsen voor het examen. We moeten dan alleen caput 5 nog zien (in een vlucht) en dan is het al examen. Dus dat zijn ook de laatste grote punten die meetellen (naast de woordjes), dus je weet wat je te doen staat als je je punten een beetje omhoog wil trekken van Latijn. De toets zal op min of meer dezelfde manier opgesteld zijn als de toets over caput 3.
Verbeter tot slot goed de huistaken en de toetsen.
Het is trouwens met iets lekkers dat ik zal trakteren telkens als ik 19 stempels mag zetten voor jullie woordjes. Laat het een stimulans zijn voor jullie!
Tip: Ontspan ook voldoende é, ik wil geen overstresste leerlingen zien, want ik weet dat de meeste van jullie echt heel hard je best doen. Ontspanning is trouwens nodig om goed te kunnen studeren (dat is bewezen), op tijd en stond dus een leuke pauze inlassen is de boodschap! Ik ben trots op jullie. Volhouden!
De huistaken zijn heel goed. Ik geef een 4,5 als het goed is en een 5 op 5 als ik echt verbaasd ben. De andere oefening staat op 20. Dus het huiswerk staat in totaal op 25. Ik hoop dat de grote toets over caput 4 ook zo goed zal zijn!
1. Aandacht gevraagd om alles wat niet in het huistaakmapje hoort, maar wel in je map, uit het mapje te halen en te sorteren in je Latijnse map. 2. Vergeet niet te verbeteren en vooraleer je verbetert een streep te trekken onder je huistaak... Het corrigeren is eigenlijk het belangrijkste van de hele huistaak omdat je dan kan leren uit je fouten zodat je niet meer opnieuw dezelfde fouten maakt. (Als er een paraaf staat op het groene voorblad, wil dat zeggen dat je goed verbetert hebt. Weet je niet hoe je iets moet verbeteren, vroeg het op de site...) 3. Stop alle toetsen in de juiste volgorde in je mapje (eerst het eerste huiswerk, dan het tweede,...)
Ik vind het heel leuk om jullie te kunnen belonen met goede punten, alleen heb ik een klein probleempje...: van velen kreeg ik één van de twee delen van het huiswerk niet (of de affiche, of 4.1e). Brengen jullie dat tegen donderdag in orde? (Nathan, Wout, Hélène, Maarten, Alex)
Bij dit onderdeeltje van de site mogen jullie trouwens ook vragen stellen in verband met problemen bij de correctie van huistaken. Zo kunnen jullie elkaar eventueel helpen...
Vergeet niet jullie controlekaarten te gebruiken en de herhalingsblaadjes voor de woordjes.
Huistaakmapje:
1. 15/09: Oefening 2.5 b+c (HB p.20) 2. 23/09: Oefening 2.6 e+f (HB p.24) 3. 30/09: Herhalingsoefeningen 4. 07/10: 3.2 Oefeningen bij de naamwoorden op -er: c + d + e (HB p.36) 5. 13/10: Oefening 3.5: c (HB p.42) + Controletoets 3+4 (WB p.103-104) 6. 04/11: 4.1 Oefeningen bij de langeklinkerstammen: e (HB p.50)+ affiche 7. 13/11: 4.4 Oefeningen op de werkwoorden : f (HB p.55) 8. 18/11: 4.5 Oefeningen bij de persoonlijke voornaamwoorden: c (HB p.62)
Het valt me op dat jullie
1. vaak de pagina in het handboek vergeten te noteren in jullie opgave. 2. jullie groene voorblad van de huistaken niet in orde is. 3. heel veel leerlingen in het rood verbeteren in plaats van in het groen... :-s. 4. heel goede affiches maken!
Tip voor het maken van huistaken: Bestudeer eerst de theorie en kijk de oefeningen erboven en/of eronder nog eens na, zodat je zeker de oefening correct maakt!
Ik steek heel veel werk en tijd in deze site (ten koste soms van mijn andere sites voor het vierde en het vijfde) omdat ik dacht dat jullie goed zouden meewerken. Enkel Joyce lijkt regelmatig te kijken en eens te reageren. Als ik merk dat dit zo blijft, dan zal ik natuurlijk ook minder en minder moeite doen voor de site. Er staan nog steeds oefeningen op in verband met het gezegde en het bijgesteld adjectief waarvan de bedoeling was dat jullie dit samen maakten door middel van te reageren op de site. Op de toneeltjes kwam er enkel nog maar reactie van Joyce en dan niet specifiek commentaar op toneeltje (wel een complimentje voor iedereen), maar vooral met de vraag of er punten op staan... Terwijl ik gehoopt had dat sommigen hun verhaaltje op die reageersite een beetje zouden veranderen en verlengen. (Die toneeltjes typen heeft mij veel tijd gekost... ) We moeten als team aan deze site werken... Ik reken op jullie medewerking.
In verband met Leefsleutels moet ik jullie nog melden dat jullie zeker tegen volgende week maandag elk vier vragen (niet drie, niet vijf, maar precies vier) moeten hebben opgeschreven op een collegeblad als huistaak voor Leefsleutels. Die vragen mogen jullie dan stellen aan de meters en peters in de volgende les want dan komen ze op bezoek. Zorg ervoor dat je allemaal verschillende vragen hebt. Denk er goed over na en vraag niet te veel hulp aan je vrienden of vriendinnen.
Geniet nog van jullie vakantie, want na al het harde werken hebben jullie dat zeker verdiend. Groeten Mevrouw Carels
Print deze oefening af en maak het mondeling of controleer met behulp van deze antwoorden de oefeningen die je al maakte in de klas (en thuis afwerkte eventueel). Deze oefeningen kunnen op een toets of examen gevraagd worden.
1. R ze horen 2. O ze gaan naar 3. O ze zijn afwezig 4. R ze moeten, ze zijn verschuldigd 5. R jullie maken klaar 6. O ik ga weg 7. R ik heb 8. R we komen (venIo en niet venEo) 9. O hij gaat terug 10. R hij vindt terug 11. R jullie weten (vierde vervoeging) 12. O ze gaan voorbij (volgens ire, praetereo, zie HB p.53) 13. O ik ben aanwezig (volgens esse) 14. R we geven (dare wordt vervoegd volgens het model amare, eerste vervoeging) 15. O jullie gaan weg/uit 16. R jullie weten niet (nescire, nescIo en niet eerste persoon enkelvoud op -eo zoals bij ire)
Heb je vragen stel ze dan via deze site aan je klasgenoten. De eerste na de vakantie maken we oefeningen op de werkwoorden. Hoe beter je deze oefening en de theorie (HBp.48-49+53) kent, hoe beter en sneller je die oefeningen zal kunnen maken natuurlijk. Ik geloof echt dat we ervoor kunnen zorgen dat iedereen de oefeningen goed kan maken.
Ik plaats hieronder de toneelstukjes die jullie schrijven met wat commentaar erbij. Door te reageren kunnen jullie je toneelstukje afschrijven of beoordelen welk toneeltje jullie het leukst vinden. Complimentjes geven kan nooit kwaad. ;-)
Fijne vakantie nog! Groeten R.Carels
1. Lowie, Louis, Julie en Laurens
Probleem: Het leger van keizer Julius is uitgemoord. Oplossing: Hij maakt een school om nieuwe soldaten op te leiden.
Julius: Waar is mijn leger?
Cléà: Maak een school om een nieuw leger op te leiden.
Julius: .....
Opmerking: Dit is geen komedie! De typische personages zoals we die geleerd hebben, spelen niet mee in dit verhaal... Ook is het geen alledaags onderwerp, maar een grootschalig legeronderwerp.
2. Louise, Geertje, Nathan en Alex
Meisje: Ik ben verliefd op een jongen. Vader: Is hij rijk? Meisje: Ik weet het niet. Moeder: Is het een mooie jongen? Meisje: Ik vind het een hele mooie jongen? Broer: Ken ik hem? Meisje: Ik weet het niet. Broer: Ga je er mee trouwen? Meisje: Ja, ik wil dat wel. Broer: Neen! Niet doen! Ik ben verliefd op jou! Moeder: Daar zal ik een stokje voor steken. Vader: Maar je bent niet rijk. Dus dan mag dat neit. God van de liefde/Amor: Ik ben hier. Het is opgelost!
Opmerking: Lang toneelstukje, jullie hebben je tijd goed gebruikt! Let er wel op dat een meisje er niet over zou beginnen dat ze verliefd is, aangezien ze normaal uitgehuwelijkt werd (ze werd op jonge leeftijd al beloofd aan een oudere man als een soort zakelijke overeenkomst). Wat is trouwens de oplossing van het verhaaltje? Wat beslist Amor?
3.Sara, Lisa, Martijn en Wout
De zoon is hopeloos verliefd op het meisje...
Zoon: Oh, Petra, ik hou zoveel van jou! Waarom moet ik met een ander trouwen? Mama: Papa is verdwenen! Slaaf: Kom, laten we hem zoeken. Meisje: Ja, ik kom.
Na uren zoeken vonden ze hem maar hij was vriendelijk?!
Papa: Weet je wat zoon, je mag kiezen met wie je trouwt. Zoon: Joepie! Dan trouw ik met het meisje (Petra).
Hij loopt naar het meisje en zegt: Zoon: Wil je met me trouwen? Meisje: Ja.
En ze leefden nog lang en gelukkig.
Opmerking: Geef uitleg over waarom en waar de papa verdwenen is. Is het omdat hij boos is? Is het om een heel andere reden? Benoem je personages als ze vernoemd worden in het dialoog: niet 'het meisje', wel 'Petra' of 'Lucia' of ...
4. Van onbekenden....
In het begin: Er is een waardevolle ring gestolen.
Koningin: Mijn ring is gestolen! Koning: Ik heb je stiefbroer gezien rond je kamer aan het neuzen. Hij heeft het zeker weggenomen. Koningin: Maar, ik dacht dat ik muizen heb zien weglopen. Koning: Muizen, hahahaha!
Dan blijkt dat de koning gelijk had en ze vond de ring terug in een muizenhol...
Opmerking: Kort en krachtig. Koningen kende men wel niet, dus het zou een gewone meester en meesteres moeten zijn in het verhaal.
5. Joyce, Hélène, Arno en Maarten
Marcus: Ik heb geen zin om naar school te gaan. Ga jij Paulus? Paulus: Oké, tot vanavond! Meesteres: Oké leerlingen, grote overhoring vandaag! Paulus: (ademt heel moeilijk) Ooh mevrouw, mag ik even naar buiten, ik heb last van mijn ademhaling. Meesteres: Ja, ga maar even naar buiten, maar kom vlug terug. Paulus: Oké, dit is mijn kans! (Paulus loopt snel naar huis.) Marcus, Marcus! Het is grote toets vandaag, ga vlug! Marcus: (gaat de klas binnen, maakt zijn toets) Ik word kort van adem! Mag ik naar buiten? Meesteres: (wordt een beetje boos) Weeral? Komaan, vlug dan! Marcus: (gaat naar buiten en wisselt met Paulus) De rest van de dag verloopt alles goed.
Opmerking: In de Klassieke Oudheid waren er enkel mannelijke leerkrachten en die waren allesbehalve mild! Naar school gaan was alleen iets wat voor enkele gelukzakken was weggelegd, dus ze bleven zeker niet thuis. Een toneelstuk gaat ook meestal niet over kinderen omdat het doelpubliek eigenlijk de volwassenen was. Maar: Ik vind het een heel origineel en leuk verhaaltje!
Maandag 03/11: Voorstelling 'De honden van Aktaioon' + 4.5 Oefeningen bij de werkwoorden. Dinsdag 04/11: Het adjectief als substantief gebruikt. Vest.4.4: Herhalingsoefeningen bij alle werkwoorden. Donderdag 06/11: Het huwelijk in Rome.
Donderdag 13/11: 5.1: Begrippen 'functie' en 'naamval'
Maandag 17/11: De nominatief en de accusatief van de eerste klasse + Vest.5.2: oefeningen Dinsdag 18/11: Toets caput 4 Vest. 5.2: Oefeningen bij de nom. en de acc. (eerste klasse) Donderdag 20/11: Herhalingsoefeningen.
Maandag 24/11: het NWD van het gezegde en het bijgesteld adjectief (HB p.67) Dinsdag 25/11: Weektoets + Vest.5.3: Oefeningen bij het NWD van het gezegde en het bijg.adj. Vest.5.4: Voorzetsels met de accusatief Donderdag 27/11: Vest.5.4 Voorzetsels met de accusatief + Vest.5.5 Centiem vindt een oplossing
Maandag 01/12: Vest.5.5 Centiem vindt een oplossing + Vest.5.6 Oef. bij het gebruik van de nom. en de acc. (eerste klasse) Dinsdag 02/12: 5.7 Wie zoekt, die vindt. Vest.5.8 De nom. en de acc. van de tweede klasse + oefeningen Donderdag 04/12: Oefeningen bij de nom. en de acc. van de tweede klasse + vragen over de leerstof.
Huistaken:
Dinsdag 04/11: Oefening 4.1 e (HB p.50) + een affiche over Latijn Donderdag 13/11: Oefening 4.4 f (HB p.55): Vertaal. Dinsdag 18/11: Oefening 4.5 c (HB p.62): Vertaal. Dinsdag 25/11:Oefening 5.2 f+i (HB p.66)
Toetsen:
Dinsdag 18/11: Toets caput 4. Dinsdag 25/11: Weektoets in verband met caput 5.
Gemiddelde toets + wat op je toetsenmapje moet staan...
Gemiddelde toets: 14/20 Ik plaatste de woordjes maar op vijf omdat ze bij de meesten nogal slecht waren... Opvallend: de mensen die slecht of niet verbeteren, halen ook weinig punten op de weektoets...
Roze mapje:
08/09: Woordenschattoets 1 16/09: Weektoets 1 23/09: Woordenschattoets 2 23/09: Weektoets 2 (Het onderwijs in het oude Rome,...) 29/09: Woordenschattoets 3 30/09: Weektoets 3 07/10: Caput 1-2 + weektoets 4 13/10: Woordenschattoets 4 14/10: Woordenschattoets 5 14/10: Weektoets 5 21/10: Caput 3
Plaats de toetsen in de juiste volgorde, vul je roze voorblad in en VERBETER!
Tegen donderdag 23 oktober moeten jullie de vertaling maken van de tekst die we vandaag in de klas lazen over Centiem die polst bij zijn zoon wie zijn liefje is (en vooral of ze rijk is!). Het is een goeie oefening om de langeklinkerstammen te leren vertalen. Jullie hebben een stappenplan om te vertalen, gebruik dat! Zorg ervoor dat je om de vijf regels eens samenvat voor jezelf wat er nu eigenlijk al precies gebeurd is in het verhaal. Dit is geen huistaak, maar gewoon iets wat je thuis moet doen. Het moet dus niet op een collegeblad. We zullen het dan klassikaal verbeteren begin volgende les.
Tegen de dinsdag na de herfstvakantie maken jullie een leuke affiche over het vak Latijn + oefening e (over de langeklinkerstammen) zie agenda op de site. Belangrijk: dit geldt als één huistaak samen (met twee onderdeeltjes dus).
Ik maakte nog een site (een kleinere) met wat extra materiaal voor diegene die geïnteresseerd zijn. Dit is echter helemaal niet verplicht! Deze site (namelijk van bloggen) is en blijft de belangrijkste bron van informatie voor jullie.
Hier jullie leerkracht Latijn. Als jullie dit
mailtje ontvangen hebben, sturen jullie dan een mailtje ter bevestiging
terug a.u.b.? Hier enkele belangrijke puntjes:
1. Begin in
het weekend al te leren aan jullie herhalingstoets, op één avond iets
leren blijft veel minder lang plakken dan regelmatig leren en herhalen.
Leer geen uren aan een stuk, het is menselijk niet mogelijk je zolang
te concentreren.
2. Verbeter jullie toetsen en huistaken.
3.
Gebruik de controlekaart voor het leren van woordjes, voor het leren
van de toets én voor het maken van een huistaak (deze week niet).
4.
Uit het motivatiebriefje van iedereen heb ik kunnen afleiden dat velen
schrik hebben voor toetsen Latijn. Als het een geruststelling is: die
toetsen en huistaken tellen voor minder dan de helft mee op jullie
uiteindelijke rapport. Die toetsen en huistaken zijn er voornamelijk om
jullie te helpen om doorheen het hele jaar te studeren en om eventuele
problemen voor de examens al aan te pakken. Toetsen en huistaken zijn
een middel voor de leerkracht om te zien waar er problemen zijn, of het
vak genoeg bijgehouden wordt, of er specifieke dingen moeten herhaald
worden naar de examens toe (kerstvakantie),... Panikeer dus niet te
hard als het eens niet meevalt! Wie regelmatig werkt, zal er zeker
geraken!
5. De toets van dinsdag zal gaan over caput 3. A. Kijk in
je werkboek, handboek en in je notities. B. De huistaken en toetsen die
over caput 3 reeds gingen zijn ook belangrijk. C. De bedoeling van het vak
Latijn is dat jullie Latijnse zinnen leren vertalen, daarom worden
voornamelijk veel oefeningen gevraagd op de toetsen. Je kan de
oefeningen schriftelijk maar ook mondeling herhalen. Belangrijk is om
te weten waarom je fouten maakt of gemaakt hebt (op die manier kan je
ze in het vervolg vermijden).
6. In de bijlage vinden jullie de
herhalingstoets van Lisa, misschien kunnen jullie die maken om te
oefenen (ook de correctiesleutel zit erbij).
7. Hermaak ook
enkele controletoetsen op het einde van je werkboek eventueel om te
herhalen of je alle theorie wel goed kent (je kan dan verbeteren met je
handboek).
8. De vertaling van de leestekst stuur ik jullie ook
nog door. Vertalingen van een tekst moeten nooit in de huistakenmap,
dat ik gewoon een taak die in het zwart moet staan in jullie agenda.
9. In de bijlage nog extra info over het gezegde.
Kort samengevat:
Het meisje is arm. de jongen = onderwerp, hij doet iets; is = koppelwerkwoord (KWW) en arm = NWD van gezegde WAT is het meisje? arm, arm ZEGT iets over het onderwerp (het meisje) Puella est pauper. (pauper op laatste plaats trouwens ook)
De arme jongen is dwaas. Hier staat 'arm' vooraan, heel dicht
bij een substantief (z.n.) namelijk jongen, het is er heel dicht BIJGESTELD, dus bijgesteld adjectief! WELKE jongen? de arme.
Dwaas aan de andere kant staat dan weer achteraan: WAT is de arme jongen? dwaas --> het ZEGT (-->geZEGde) iets over het onderwerp (de arme jongen)
Pauper puer est stultus. 1. pauper = bijgesteld adjectief bij
zijn dominant puer 2. stultus is NWD van gezegde bij pauper puer (ond.)
en est (KWW)
10. Als je vragen hebt, mag je me altijd contacteren.
Succes en geniet nog van jullie weekend! Groeten R.Carels
Maandag 20 oktober: 7 Afwerking theater + De vervoeging van de langeklinkerstammen.
Dinsdag 21 oktober: 6 Toets caput 3 + Langeklinkerstammen 7 4.2 Marcus wil trouwen, maar...
Donderdag 23 oktober: 3 Onregelmatige werkwoorden (ire) + 4.4 Oefeningen bij de werkwoorden.
2. Woordenschat:
Tegen maandag 20 oktober: voc. 1-210 Tegen dinsdag 21 oktober: voc. 1-217 Tegen donderdag 23 oktober: voc. 1-225 Tegen maandag 3 november: Herhaling van ALLE woordjes die we al geleerd hebben.
3. Huistaken:
Tegen dinsdag 21 oktober: geen huistaak Tegen dinsdag 4 november: Oef. 4.1e (HB p. 50) + affiche
De affiche mag met de computer of met de hand getekend of gemaakt zijn. Het moet een klein A4-blaadje slechts groot zijn. Alles in verband met het vak Latijn mag erop. We gaan de afiches dan gebruiken om lokaal 728 mee op te fleuren. Denk aan films, personages, liedjes, woordjes, grammatica,... Zorg dat je naam op de ommezijde van het blad staat! 4. Toetsen:
Tegen dinsdag 21 oktober: caput 3 - esse/posse, - substantieven en adjectieven die eindigen op -er, - bezittelijke voornaamwoorden, - NWD van gezegde - het theater in het Oude Rome (slechts een kleine vraag hieruit) - de leesteksten moet je NIET kennen (in verband met Centiem)
De toets staat op 25 punten. Leer goed de kadertjes in het HB, vergeet je WB niet te bestuderen en maak vooral veel oefeningen opnieuw! Bekijk je vorige toetsen en huistaken eens opnieuw en leer uit je fouten.
Opgelet! Er staan soms fouten in die vertalingen... Dit kan helpen als controlemiddel, maar als je ze gewoon overschrijft, leer je natuurlijk niets bij en dan val je door de mand op de toets!
Als je bij Google zoekt bij afbeeldingen onder de term 'Roman theatre', vind je nog veel meer foto's! Als je ze wil delen met de klas, kan je dat doen in de reacties op dit bericht...