Ik ben Gerard
Ik ben een man en woon in Almelo (Nederland) en mijn beroep is werktuigbouwkundige (gepensioneerd).
Ik ben geboren op 05/12/1931 en ben nu dus 93 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Muziek, fotografie, postzegels,atletiek.
Ik ben getrouwd met Iet, heb 2 kinderen en 5 kleinkinderen.
MIJN FOTOMUZIEKPOST
Mijn hobby's en activiteiten
27-02-2010
RIETEN DAKEN (4)
Na zeven weken zijn de rietdekkers dan eindelijk klaar. De steigers en de rommel zijn opgeruimd en de woonboerderij staat te pronken in ons mooie landschap. Het heeft een paar centen gekost maar het resultaat mag er zijn!
De lagen riet worden op een speciale manier vastgemaakt aan het dak. Op de gordingen van het dak zijn bij dit huis rietlatten aangebracht. Men spreekt hier van een traditionele open dakconstructie omdat men aan de binnenkant direct tegen het riet aankijkt. Tegenwoordig wordt er meer gebruik gemaakt van het schroefdak. De gordingen worden bedekt met houten platen waarop het riet wordt vastgemaakt met draad waaraan schroeven zijn bevestigd. Op deze latten worden de bossen riet gelegd en vervolgens over de volle breedte verdeeld. Daarna wordt horizontaal over deze laag een metalen ronde staaf van ongeveer 5 mm. dik gelegd zoals op de foto is te zien.
Met een speciaal gereedschap wordt een dunne r.v.s. draad schuin door de laag gestoken tot aan de onderkant van de rietlat; het handvat van dit gereedschap steekt nog iets boven de rietlaag uit (aan de onderkant van het blauwe zeil). De rietdekker steekt het andere gereedschap dat hij in zijn hand heeft ook schuin naar beneden maar precies aan de andere kant van de rietlat. De draad komt in het oog van het gereedschap, hij trekt dit omhoog en de draad kan vastgetrokken worden om de metalen ronde staaf van 5 mm. Op deze manier zit het hele rietpakket muurvast op het dak.
Hier een detail van het dak waar precies onder de schoorsteen de houten rietlatten te zien zijn waarop het riet later wordt vastgezet met r.v.s. binddraad. Het dak bestaat uit spanten waarover weer gordingen zijn aangebracht; op deze gordingen worden vervolgens weer om de 30 cm. rietlatten bevestigd. Dit heet een open dak. Tegenwoordig wordt er een dakbeschot toegepast zodat je van de binnenkant niet tegen het riet kijkt; het is ook brandveiliger. Dat vastzetten van riet vereist een speciale techniek. Ik heb me dat door één van de rietdekkers nauwkeurig laten uitleggen. Hiervoor is speciaal gereedschap ontwikkeld maar daarover later meer.
Na het verwijderen van het oude riet wordt op het dak laagsgewijs een nieuwe rietlaag aangebracht. De bossen riet worden naast elkaar gelegd, over de volle breedte verdeeld tot een gelijkmatige laag en daarna vastgemaakt aan de rietlatten. Steeds schuift men een laag naar boven toe op.
Rietdekkers staan bijna de gehele tijd schuin op het dak, een niet zo prettige werkhouding, lijkt me.
Het in lagen gelegde riet wordt vervolgens met een speciaal gereedschap aangeklopt om een mooie en vlakke zijkant te krijgen.
Hier nog weer eens een detail hoe de rietdekker de rieten laag vlak klopt om een mooie strakke zijkant te krijgen.