Ergens in India
we are a circle, within a circle, with no beginning and never ending..
Inhoud blog
  • Mumbai
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    09-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mumbai
    Vaak voelt het einde van iets aan als een begin. Het is een stimulans verder te gaan, een potentie die gerealiseerd kan worden. Het is vaak tegen het einde van iets dat men met informatie begint te gooien en je uitnodigt om andere wegen uit te proberen. Alsof je ogen worden geopend en je meer mogelijkheden kan zien.
    Ik kom nu terug naar een meer ‘bekend’ (wat ook relatief is) leven, leg de andere mogelijkheden naast me neer, wetende dat ik nog een heel leven voor me heb. Gulzigheid doet trouwens de intensiteit van iets verkleinen. En het is goed om keuzes te maken, dewelke nooit verkeerd hoeven te zijn. Vorige week las ik een citaat: “If it is a mistake, at least you learn something, in wich it’s no longer a mistake.” (Eckart Tolle).
    De buurvrouw van de plaats waar ik verblijf is een professionele violiste. Zelf geeft ze geen les; haar moeder wel, die ik net gemist heb. Maar ik kreeg gisteren een prive-concert (repetitie) van haar en een Amerikaanse violist. Wat me nog meer verheugde om Indische muziek te leren. Vandaag ga ik luisteren naar de Amerikaanse violist en mijn laatste avond hier geven ze samen een optreden, een combinatie van (westerse) folk en Indiase (klassieke/folk) muziek.
    Van de fotograaf, waarbij ik verblijf, leer ik mijn foto’s bewerken. Ik kreeg hierin ook les in mijn laatste jaren middelbaar, waarvan er weinig is blijven hangen doordat ik niet erg gemotiveerd was. Door een collectieve luiheid of momenteel een sterkere motivatie omdat het mijn eigen foto’s en intrinsieke ervaringen zijn?
    Enkele dagen geleden stonden we vroeg op en gingen we fotograferen bij een meer in de buurt (in de ochtendmist), wat achteraf een illegale praktijk bleek, omdat we werden tegengehouden. Blijkbaar was er een bord aanwezig met onzichtbare letters, verroest, enkel in Hindi en op een niet erg zichtbare plaats waarop stond dat het niet toegelaten was foto’s te maken. Maar de agressiviteit in de man maakte duidelijk dat hij geld van ons wou. Het is blijkbaar toch iets wat voor veel mensen een stressfactor is.
    Soms heb ik het gevoel niet meer in India te zijn. Alsof ik in een tussenfase zit. Gisteren reisde ik naar het zuiden van Mumbai om toch nog even de Indische sferen op te snuiven. Mumbai heeft trouwens ook iets weg van Londen, enkel is het minder ‘primitief’ dan Koltata. Ik bezocht enkele markten, de toeristische en minder toeristische. Deze laatste vind ik meer interessant, en je word er iets minder bedrogen. Je kan er conversaties voeren –hoewel er soms een communicatiebarriere is – zonder dat men iets van je verwacht. En ik hou van de locale treinen. Men hangt bijna letterlijk uit de trein, waardoor je een frisse wind kan voelen in de hitte. En ik ben op m’n gemak tussen de vrouwen, zonder de aanwezigheid van starende blikken (toch niet met seksuele intenties). Gisteren zat ik tussen een groep vrouwen die gierden van het lachen, wat erg aanstekelijk was. 
    Wat ik vooral zal missen van India is het straatleven. Alles – uitgezonderd het fysieke contact tussen mannen en vrouwen - lijkt hier op straat te gebeuren, tot en met het scheren van baarden.

    09-03-2008, 07:28 geschreven door Leen  
    04-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.boven de wolken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    04-03-2008, 16:39 geschreven door Leen  
    03-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varanasi
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    03-03-2008, 17:35 geschreven door Leen  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vertragen om te versnellen
    Na een tijd tussen de mannen, was het aangenaam nog eens vrouwelijk gezelschap te hebben en lange (nachtelijke) conversaties te voeren. Het uitwisselen van perspectieven relativeert en verrijkt je eigen wereldbeeld en maakt dingen duidelijk.
    Het laatste dansoptreden dat we zagen, was erg professioneel en expressief, alsook de live muziek.
    Onderweg van Khajuraho naar Satna (waar ik de trein zou nemen), was een weids landschap te zien, af en toe een berg (gek verschijnsel in India), plotseling uit het niets een prachtige rivier met rotsblokken, enkele  geraamtes van buffalo’s en vele (oude) bomen in verschillende vormen; bomen die zichzelf vlechten en roteren, met gaten if soms zonder binnenkant (ik blijf er door gefascineerd). In Khajuraho was er een restaurant in een boom, erg inspirerend. 
    Ik bracht enkele uren door in het station van Satna, omdat ik een klop had van de zon en omdat Satna zelf niet erg interessant was. Men noemt het ‘the cement city’.
    Soms voel ik me egoistisch geen geld te geven aan mensen die komen bedelen. Ik doe dat ergens prinicpieel, om bedelen niet te stimuleren. Ik wil eerder mensen helpen zichzelf te helpen. Net zoals klassieke geneeskunde zich focust op de genezing van (acute) ziekte, en niet op de genezing van de mens als geheel, is volgens mij het geven van geld een oplossing voor het moment, maar verandert het de levenssituatie van de persoon niet. Sara vertelde me het omgekeede. Ze zei me dat ze zich egoistisch voelt geld te geven. Zo kan ze zich beter voelen (op dat moment), haar schuldgevoel verkleinen, hoewel ze niet echt helpt. 
    Tegelijkertijd voel ik me er ongemakkelijk bij geen geld te geven, terwijl je het kan. En in ontwikkelingslanden als India is het niet vanzelfsprekend om voor een alternatieve inkomstbron te kiezen, sociale zekerheid is hier onbestaande.
    Mijn trein was enkele uren te laat (waardoor ik in totaal 8 uur moest wachten), wat me wat bezorgd maakte over mijn aankomstuur (ik wou niet in de nacht arriveren). Maar verrassend genoeg arriveerde mijn trein maar met maar een uur vertraging. De trein zelf was overvol en warm, wat een erg onhygienisch gevoel gaf, naast mijn zwarte voeten van het stof. Een grote familie deelden de bedden naast me en het gangpad was ook bezaaid met mensen. We reden af en toe door tunnels, waardoor de trein plotseling pikkedonker werd. 
    Vlakbij Mumbai zag ik groetenveldjes aangelegd tussen de sporen en ook de was die – op een Indische wijze, dus op de grond met stenen erop – gedroogd werd tussen de sporen. Om van plaatsbesparing te spreken..
    Aangekomen in het station, een sterke visgeur ruikend, kon ik gelukkig snel de persoon waar ik zou verblijven bereiken. Ik nam een locale trein – voor de eerste keer tussen enkel vrouwen – en arriveerde bij een Indische fotograaf, die me nu verwend met cornflakes; hij heeft momenteel een collectie verschillende soorten cornflakes door zijn vorige foto-opdracht, naast lekker Indisch eten. 
    In India is oranje de kleur van heligheid. Nu begrijp ik waarom ik soms werd aangesproken als heilig, terwijl men naar mijn haar verwees. Het is niet om de lengte (wat ik eerst dacht), maar om de kleur. Op 22 maart is het ‘holy day’, een nationale feestdag in India waar men met oranje kleurstof naar elkaar smijt. Jammer dat ik dat mis. 
    Hoewel ik nog hier probeer te zijn, is het een vreemde gedachte dat ik binnenkort weer naar huis kom. Ik denk dat terugkomen evenveel moed vraagt dan vertrekken. Vertragen was een grote uitdaging voor me, alsook het niet eenvoudig zal zijn om me terug in versnelling te zetten en terug in de wereld van de deadlines te vertoeven.  Doordat ik steeds de neiging heb om naar balans te zoeken, zijn extremen een uitdaging. Maar dat is nog geen reden om ze te vermijden. Bij genoeg immuniteit maken ze je flexiebeler en rijker.
    De gedachte aan terugkeren geeft me een dubbel gevoel, zoals verschillende ervaringen onderweg. Vele ervaringen en plaatsen waren zowel aangenaam als een uitdaging. Ik voel dat het tijd wordt enkele mensen terug te zien, en tegelijkertijd zijn er ‘hier’ nog vele interessante plaatsen die me aantrekken. Zoals het idee om mijn plannen te wijzigen, hier nog even te blijven en dan met iemand die ik in zuiden leerde kennen samen naar huis te fietsen. Maar teveel wijziging brengt meer onrust en dus bewaar ik enkele ideeen voor een volgende reis. 
    Ik ben jullie trouwens erg dankbaar me een blog te laten starten. Het zijn maar woorden, en ze kunnen misschien niet mijn volledige ervaring vatten, maar ze geven een suggestie. En het deed me goed woorden te geven aan mijn ervaringen. Het is als een soort ordenen van wat er binnenkomt.
    “Life is like a circle, and someday if we travel in opposite directions on the circle, we will meet again.”

    03-03-2008, 17:32 geschreven door Leen  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marktbewandelaarster in Khajuraho
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    03-03-2008, 17:28 geschreven door Leen  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Na een lange beproeving van jullie geduld, hier enkel foto’s..   



    03-03-2008, 17:23 geschreven door Leen  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nepal in detail
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    03-03-2008, 17:20 geschreven door Leen  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kolkata
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    03-03-2008, 16:59 geschreven door Leen  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varanasi
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    03-03-2008, 16:49 geschreven door Leen  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    03-03-2008, 16:47 geschreven door Leen  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nepal
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    03-03-2008, 16:44 geschreven door Leen  
    Archief per week
  • 26/05-01/06 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
    Gastenboek
  • buy viagra soft tabs pills
  • how many viagra prescription
  • viagra jelly no prescription
  • online viagra utah
  • watermelon and viagra

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Links
  • WWOOF
  • een begin, ter compensatie van de uitstoot (green seat)
  • Leen Schillebeeckx

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs