Wacho's proefkotje
Andere smaken dan de mijne zijn louter toeval en met de groenselkes van den wacho

Foto


Inhoud blog
  • filou - 8;5% - Bierkasteek Izegem
  • Brewmaster D' Oude Maalderij - Lupulus
  • RSRV - 10% - Jessenhofke
  • Brewmash D'Oude Maalderij - Het Anker 8%
  • WNTR - 10%
  • Gulden Draak Brewmaster - 10,5%
  • MAYA - 6% - Jessenhofke Kuringen
  • Rodenbach Vintage 2007 - 7% - Rodenbach Roeselare
  • 200 - 10%- D'Oude Maalderij Izegem
  • Ross Triple 9%- Straete Brouwerie
  • Mash of the Classics - DOM - de la Senne
  • Belgique Tropique - 6% - StraeteBrouwerie
  • RGLR - 3,5% - Jessenhofke Kuringen (Hasselt)
  • Rangpur White - 6% - StraeteBrouwerie Desselgem
  • Bush Noêl - 12% - Dubuisson Pipaix
  • Poker Face Sherry - 6,5% - Het Nest -Oud-Turnhout
  • Stille Nacht - 12% - De Dolle Brouwers Esen
  • Sour 5,8% - Inter-Pol Mont (Houffalize
  • Stanneman Extra Dubbel (Ocean Aged)
  • 3 Fonteinen Oude Kriek - 5,7%
  • Le Fort 8,8% - Vander Ghinste Belleegem
  • Kwak Rouge - 8%
  • Artevelde 5,7%
  • Artevelde Grand-Cru - 7,2%
  • La Trappe Nillis - 0%
  • Punaise Boosy Blond - 9,5%
  • Blanche de Mont - 5,2
  • Rodenbach Vintage 2021 - 7%
  • St Feuillien grand Cru - 9,5%
  • Fourchette Grand-Cru - 7,5%
  • Ypra - 6%
  • Abbaye d'Aulne Premier Cru - 9%
  • Monk's Café -5,5%
  • Retrorik (Red wine barrel aged) - 12%
  • Tarot d'or
  • Chouffe Alcoholvrij
  • Gruut inferno - 9%
  • Bux Tripel - 8,5%
  • Zwoantje Blond - 6,5%
  • Mox Pearl - 4,6
  • Zwoantje Tripel - 9%
  • Collab de la Senne/D' Oude Maalderij - 4,%
  • Liefmans Oud Bruin - 5%
  • Maredsous 8%
  • Goudenband 2013
  • Hapkin - 8,5%
  • Choucke - 6,6%
  • Tervuro 6,5%
  • Zatte Bie - 9%
  • De Bie Velo 8%
  • Rodenbach Classic 1989 en 1991 -5,2%
  • Wilde Leeuw Brett Sauternes Millesime 2021
  • Rodenbach Caractère Rouge - 7,2%
  • Lindemans Cassis 3,5%
  • Jan Van Ryck Tripel - 8%
  • Tsjeeses Reserva Port Barrel Aged - 10 %
  • Guinesse Hop House 13 lager - 4,1 %
  • Stoffoesje 8,5% - D'Oude Maalderij Izegem
  • Abbaye des Rocs 9%
  • Bird of Prey (5,8%) - Uitlje Brewery Haarlem (NL)
  • Carlsberg 0% -
  • Rodenbach FruitAge
  • Hop Marijke
  • Wijze Willem 2021 - 7,5%
  • Grimbergen Blond 0.0
  • Cornet Oaked Alcoholarm (0,3%)
  • Rodenbach Alexander 5,6%
  • Piedboeuf Bruin 1,1%
  • Retrorik Rouge (Red Wine Barrel Aged)
  • Rodenbach Vintage 2020
  • Desperados 5,9%
  • waterloo - 8%
  • La Chouffee 40 (geel) - 8%
  • Victoria - 8,5%
  • Chouffe 40 (blauw) - 5,6%
  • Flurk Hopper - 6%
  • Dangerousse (6,5%)
  • Demi des Meléés (5,9%)
  • Kasteel Xtra - Van Honsebrouck, Izegem
  • Bavik Super Wit - De Brabandere Bavikhove
  • Oude Kriek Jart-elle, Lambiekfabriek, Sint Pieters Leeuw
  • Santé Blanc/Wit bier - Santé Beer Brugge
  • Cuvée Mam'zelle ) De Leite Ruddervoorde
  • Julia Sonny Joy - Belgin Brew Brothers, Zwevegem
  • Bavik Super Pils (blik - 5,2%) - De Brabandere, Bavikhove
  • Jupiler 0/0% - Piedboeuf (Jupiler) Jupille-sur-Meuse
  • Ferre Quad (10%) - Maenhout Pittem
  • Oehoe Donker (7,5%) - Heidebrouwerij Ede (Nl)
  • Mox Ruby (6%) - D' Oude Maalderij Izegem
  • La Chatte - Angèle (7%) - Brasserie des Tchèts
  • Obsquur (10%) - Ruimtegist Kortrijk
  • Ganz Geit - Mortselarij, Mortsel
  • Fly Away - De Feniks Gullegem/Heule
  • Wilderen Goud 6,2%- Brouwerij & Distilleerderij Wilderen.
  • Voske - Brew4Nature, Mol -Het Nest Oud-Thunhout
  • Godisvremd - De Graal Brakel / Vissenberg Nijlen
  • IRA, De Zevende Zonde - Hugel Kortrijk
  • Clémentine - Atrium, Marche-en-Famenne
  • Gigant Blonde Kveik IPA - Gigant De Panne
  • Gigant Session Sour IPA - Gigant De Panne
  • La Cambre IPA (4,5%) - Het Anker Mechelen
  • La Cambre Blond 5,6% - Het Anker Mechelen
  • Ferre White/Blanche - 5,5% - Maenhout Pittem
  • Curse of the Cristal Coconut (11%) - BramBrass Heestert
  • Maître Tripel Bourbon Barrel Aged (9%)- De Meester Lendelede
  • Curse of the Cristal Coconut - BramBrass Heestert
  • Boer Bloem - De proefbrouwerij Lochristi
  • Goose 312 - Goose Island Beer Company (USA) - AB InBev
  • Oude Geuze Boon - Boon Lembeek
  • Bavik Super Pils - Brouwerij De Brabandere Bavikhove
  • Vaccin 1.0 Alvinne Moen
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Martha Guilty Pleasure
  • Farang
  • Rodenbach Alexander
  • Cimay Groen
  • Ringmaster
  • Maitre Brut
  • Nogne Ø Dark Horison 7 Barrel Aged,
  • Royal Blood 10,5 %
  • Ferre Rosé 4,5%
  • Cou Cou Kriek Royal
  • Cou Cou Pilsener
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Vaccin 1.0 - Brouwerij Alvinne Moen
  • Horny Hornet
  • Dul Meesterke Red Wine BA
  • Lichtenhainer
  • Vulpuloid
  • Bavo
  • Maes 0.0 %
  • Ferre IPA
  • Brewmanche 't Hofbrouwerijke
  • Beau Monde
  • GeWoon
  • Pater Lieven blond
  • Kasteel Nitro Blond
  • Maarkedalse TRipel
  • Martha (Sexyblond)
  • Geen Franjes, maar Kastanjes
  • Kasteel Nitro Noir
  • White Dragon
  • Viven Nada IPA
  • Jazz Black Cognac Magic
  • Cross Continent Road Trip
  • Duvel 666
  • Bolleke Hop
  • Reninge Oud Bruin
  • WUK Oaked Bo2 en Bo1
  • Chimay Tripel (wit)
  • Alpaca Panties
  • Hops & Roses
  • Retrorik Rouge
  • Hommelbier 2021
  • Nonkel Pater
  • Bière des amis 0,0%
  • Cuvée De Villé
  • Kapittel Gluten Free
  • Patience for Eylenbosch
  • Slaapmutske Floss Kriek glutenvrij
  • Kuul blond
  • Stoffaesje 2020
  • Silly Saison
  • Farang 2020
  • Trappist Rochefort 8
  • la Trappe Puur
  • Pumpkins Nightmare
  • Bienne
  • XL Verjaardagbier
  • Halloweener
  • Omer Brut Nature
  • Brunehaut blond
  • St Hubertus Blanche
  • Qantelaar 2020
  • Hop The Brewer 2020
  • Lupulus Blanche
  • 365 Huispils Delhaize (Blik)
  • Super Fresca
  • Papegaei
  • Energibajer
  • Bloody Michelle
  • Remembrance 14/18
  • Kveik IPA
  • Twister
  • Naft
  • Georges IV
  • Smoked Porter
  • Hoppig Blond
  • Chili IPA
  • 42 Four Two Session IPA
  • Orbiz
  • Rouge Max
  • Lorelei
  • Sour IPA
  • Oude Geuze Devillé
  • Zenne Pils
  • Delveaux
  • Chouffe Blanche
  • vandeStreek PlayGround IPA
  • Claudette

    Archief
  • Alle berichten

    Wie proeft...die vindt
    PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
    12-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Triporteur Basta
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Melissa van Bierhalle Deconinck zocht voor BierBrief 480 het in het grote en unieke gamma triporteurbieren. Het werd tevens aangeboden bij de nieuwe Roeselaarse BierProefClub tPlakkertje.  Brouwer Bert Van Hecke gooide ooit verse broden in zijn kookketel (Rosie Rasta) en op vraag van een Italiaanse importeur probeerde hij het nu met Roeselaarse Pasta.Uniek was ook de kweekgisting waar hij Italiaanse Torpedino tomaten en een scheut Cuzziol olio extra vergine di olivia invoerde. Als brouwketels koos de Roeselaarse moutbakker voor de het nieuwe Heulse 'Belgian Brew Factory'. Het resultaat van deze IPA (Italian Pasta Ale) is zachte moutbitterheid met een sterk aromatisch gehalte en amper 4,5%.

    PROEFKOTJE: Helder licht amberkleurig met een kleine vuilwitte schuimkraag en stevige carbonatatie.Een hevige hoppigheid heerst in het licht gekruid aroma en ook in een vol mondgevoel komt de kruidige hopbitterheid over de hele lijn tot uiting. Lichtjes gekruid en fruitig en ook een beetje zoet eindigt het met een leuke hopbitterheid in een zeer lang aanhoudende droge afdronk.

    BOM Brewery, Oude Oekenestraat 4, Roeselare - gsm Bert 0479/68 10 24 - bert@bombrewery.com - http://www.bombrewery.com

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weretha
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegekregen van de plaatselijke brouwer/meubelmaker tijdens het ROJO Bierfestival te Kortemark. Ooit gebrouwen (1 mei 2015) ter gelegenheid van 1350 jaar bestaan van de gemeente Werken door de schoonbroers Peter Verlinde  (Kortemarkse meubelmaker) en Pieter De Winter, Projectleider wegenbouw uit Wichelen) en later voor grotere capaciteit (10.000 liter) in de ketels van Deca Services Woesten. Plaatselijk wordt dit bier gedronken in de enige echte Werkense bierpot.

    PROEFKOTJE: Helder amber kleurig met romige witte schuimkraag en een gezonde carbonatatie. Zoet en fruitig moutaroma. Een volmondige moutbitterheid heerst in een citrus gevoelige smaak en eindigt met een lichtbittere afdronk. Goede mee- en doordrinker.

    Bierfirma Den Buiten, Torhoutstraat 16, Kortemark - gsm Peter: 0476/53 10 47 - bierlevir@gmail.com - www.levir.be

    Reageer (0)

    08-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Julia, the birth
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekregen tijdens een avondje biergenieten bij Kevin en Marinka in 't Kruiske Deerlijk. Dit zeer geslaagd blond hopperke werd, na plaatselijk proefbrouwsel door de brouwbroers Mathieu en Thibault Lateur, in grotere capaciteit (5000 flesjes) gebrouwen bij Brouwerij Eutropius Menen. De naam is een link naar de komende verhalen van Julie Claerhout (echtg. van Mathieu). In het brouwproces werd gebruik gemaakt van gerst- en tarwemout met toevoeging van de hopsoorten Cascade en Amarillo wat er een fris zomers bier van maakt.

    PROEFKOTJE: Wazig licht gouden kleur met mooie witte schuimkraag en zeer pittige carbonatatie. Een bloemig maar vooral fruitig (mango, perzik) hoparoma waarin wel een beetje plaats is voor zachte kruidigheid en de gebruikte mouten.  Deze hoedanigheid vindt je ook terug in de zoet aanvoelende hopbittere toon, fruitig en kruidig en die zich laat leiden tot een droge, aangenaam bittere afdronk.

    Belgian Brew Brothers, Leopold-III laan 25 Kortrijk - 0473/63 59 98 - info@juliabeers.be - http://www.juliabeers.be

    Huurbrouwerij Eutropius, Hogeweg 263 Menen - 0494/39 99 66 - info@brouwerij-eutropius.be - http://www.brouwerij-eutropius.be

    Reageer (0)

    07-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doktor Rudi 2018
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In BierBrief 479 koos Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck uit het grote gamma van haar Anzegemse vrienden. Dit ketelzurig bier (melkzuur in de wort) werd voor de eerste maal gebrouwen in 2017 samen met brewer Omar Ansari (leerling van Peter Bouckaert) van Surly Brewing Compagny Minnesota USA. Naarst toevoeging van oregano en limoengras werd de dry-hopping gedaan met de Niew-Zeelandse triploïde hopsoort Dr Rudi (vandaar de naam).

    PROEFKOTJE: Wazig bleekgele kleur met weinig of geen schuimkraag en carbonatatie. In een fruitig citrusaroma komt het gebruik van de hopsoort enorm door met vooral veel aandacht voor het melkzurig aspect bij het bier. In een redelijk licht mondgevoel geniet men duidelijk van een aangename spontane ketelgisting waarbij een kruidige citrustoets zijn belangrijkheid vertoont en op het einde een milde zurigheid behoud in de korte maar pittige afdronk. Zeer geschikt als abieritief.

    Brouwerij 't Verzet, Grote Leiestraat 117, Anzegem - gsm Jens Tack: 0470/17 06 34 - info@brouwerijtverzet.be - www.brouwerijtverzet.be

    Reageer (0)

    04-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pekker
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor het eerst geproefd tijdens de voorstelling in de Izegemse brouwerij en intussen van genoten in de talrijke plaatselijke horecazaken. 'Pekker', een naam die zich in de geschiedenis van de stad van schoenen en borstels heeft geworteld vooral door het gebruik van de hete kleverige zwarte stof in beide ambachten. Gezien het pekken pas op het einde van de bewerking kwam en het zwarte goedje lang moest drogen gingen de 'pekkers' al die uren op café zitten waardoor de volksmond iedereen die laat nog aan de toog hing ook pekker genoemd werd en Izegem de bijnaam van de pekkerstede opleverde. Jef Pirens, in samenspraak met bierverdeler Yves Rosseel (zoon van de gelijknamige verdwenen Izegemse brouwerij), kwam dan ook op het idee zijn karaktervolle creatie als stadsbier van Izegem  te verkrijgen. Het werd ook geen gewoon pilsje maar een stevig gezelschapsbier dat door alle lagen van de Izegemse bevolking zal gesmaakt worden.

    PROEFKOTJE: Wazig okerkleurig met romige schuimkraag en voldoende carbonatatie. In een moutig aroma zit toch een gezonde fruitigheid waarbij tussendoor een aangename kruiding een weg zoekt. De smaak beheerst een lichte moutbitterheid met een zacht zoete inval die vooral met de plaatselijke gist een citrusgevoel aanwakkert en zelfs een lichte hoppigheid opduikt. De afdronk is mild moutbitter met ook hier wat citrus en kruidige aandacht die de volgende bestelling inluidt. Gezelschapsbier voor de echte pekkers en zijn aanhangers.

    Brouwerij d'Oude Maalderij / Estaminet De Brouwerij, Ardooisestraat 130, Izegem (Emelgem) - 0486/69 30 34 - info@doudemaalderij.com - http://www.doudemaalderij.com

    Bierhandel Brouwerij Rosseel, St Jorisstraat 38, Izegem - 051/30 11 31 - info@brouwerijrosseel.be - www.brouwerijrosseel.be

    Reageer (0)

    02-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stanneman Extra Dubbel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze ook naar zijn zoontje Stan genoemd bier door brouwer Erwin Vermeulen geschonken. Na enkele probeersels in  eigen kweek werd deze 'Belgian Strong Dark Ale' stijl werd dan in grotere capaciteit gebrouwen in de ketel van Brouwerij Pirlot Zandhoven, die volgens mij meer naar een stout dan naar een dubbel smaakt. zeer geschikt als dessertbier.

    PROEFKOTJE: Bijna zwarte kleur met romige beige schuimkraag en voldoende carbonatatie.. In een soort vanille aroma blijkt zacht geroosterde zwarte chocolade een groot deel te bestrijken met toch wat kruidigheid (kaneel?) door vermengd. Een zoet aanvoelende smaak waarbij de intense chocolade bitterheid ook hier veel aandacht krijgt bij een aangename alcoholwarmte. en eindigt op een koffiebittere afdronk die je nog een tijdje kan blijven nagenieten

    Bierfirma Stanneman, Erwin Vermeulen, Stippelweg 11 Herstelt - gsm: 0476/44 09 17 - erwin.vermeulen2@telenet.be - ook op Facebook

    Brouwerij Pirlot, Heistraat 3, Zandhoven - 0475/42 61 95 - 03/314 33 70 - info@kempisch-vuur.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blanche de Namur Appel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit fris zomerbier meegekregen in Brugge Proeft door vertegenwoordiger John Barrez. Het is een variant of de appelversie van Redbocq maar als basis het befaamde Blanche de Namur. Aangepaste receptuur met toevoeging van verse lichtzure appels. Gebrouwen met tarwemout en inbreng van kaneel, koriander en  sinaasappelzeste. Deze variant is zeer laag in alcohol (3,1%) en zeer geschikt bij het aanmaken van cocktails of granito.

    PROEFKOTJE: Wazig strogeel van kleur met romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Het aroma wordt vooral beheerst door de fruitigheid van verse appel en het gebruik van de diverse ingrediënten en hier is ook honing gevoel merkbaar. Een licht mondgevoel herbergt vooral een licht zure appelsmaak waarin een frisse tarwebitterheid met daarin wat kruidigheid en zoete honing een weg zoekt naar een fruitige, lichtbittere korte afdronk.

    Brasserie du Bocq, Rue de la Brasserie 4, Purnode - gsm John Barrez: 0470/964 364 - info@brasseriedubocq.be - www.dubocq.be

    Reageer (0)

    24-02-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stanneman Blond
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekregen van Erwin Vermeulen, winnaar van Vayamundo bier 2016. Deze blonde lekkernij komt van de receptuur van het Vayamundobier maar naast de gebruikelijke hopsoort Saaz een versterking toe te voegen met Mosaïc en Sorachi (ook als dry-hopping) wat een heerlijk gevoel veroorzaakte. De naam is een link naar Stan, het zoontje van brouwer Erwin. Na thuis in eigen stek gebrouwen werd het in grotere capaciteit in de ketels van brouwerij Pirlot in Zandhoven gebrouwen.

    PROEFKOTJE Helder blonde kleur met romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een fruitig (banaan) moutaroma waarin de gebruikte Pirlotgist maar vooral de hopaanvoer zijn deel eist. In de aangenaam zoetgevoelige smaak komt de hopbitterheid goed tot uiting en eindigt met een heerlijk zacht hopbittere lange afdronk. Zeer geschikt als abieritief maar ook als gezelschapsbier.

    Bierfirma Stanneman, Stippelberg 11 Herstelt - gsm Erwin: 0476 44 09 17 - http://nl.nl.facebook.com/erwin.vermeulen.18

    Brouwerij Pirlot, Heistraat 3 Zandhoven - 0475 42 61 95 - 03 314 33 70 - info@kempisch-vuur.be - www.kempisch-vuur.be


    Reageer (0)

    18-02-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kriek (Hof ten Dormaal)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze Belgische sour vond ik in het grote gamma van de familie Janssens tijdens een zoektocht bij Bierhalle Deconinck Vichte. Een de traditionele wijze gebrouwen fruitbier met toevoeging van krieken van Tildonkse kweek die na inenting van spontane gisting en een gedwongen rustperiode in eiken vaten een heerlijk zure voldoening krijgen.

    PROEFKOTJE:  Mooie rode kleurgloed met kleine, maar fijne, lichte rosé schuimkraag en een pittige carbonatatie. Het moutaroma beperkt zich vooral tot de zuurte van de krieken te koesteren door het eikenhouten verhaal. Zeer aangrijpende krieksmaak die zijn weg zoekt met naar een azijnzurige uitweg en eindigt op een zeer aangename, licht fruitige en nog wat zure afdronk die wel nog een tijdje blijft nazinderen in de keel. en voor de biergenieters een leuk abieritief.

    Hoevebrouwerij Hof ten Dormaal, Caubergstraat 2, Tildonk - gsm Jef: 0498/31 97 76 - jef@hoftendormaal.be - ook op FB


    Reageer (0)

    10-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IPA Green Killer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegebracht bij een bezoek aan Bierhalle Deconinck Vichte. Dit hopvol bier werd reeds gebrouwen sedert 2014 als opvolger van het kleurrijke en vrouwvriendelijke 'Pink Killer'. Met naast gebruik van gerstemout is er een toevoeging van vier verschillende hopsoorten in diverse momenten van het brouwproces. Een zeer lekker (voor wie van zachte bitterheid houd) abieritief en past bij vele lekkere maaltijden.

    PROEFKOTJE: Goudblonde kleur met mooie, vaste witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. In het fruitig (perzik, annanas) en licht gekruid aroma wordt vooral aandacht gevestigd op het gebruik van de hopsoorten maar er is ergens ook een glimp mout. In de zachte karaktervolle smaak komt , vooral door de dry-hopping, de stevige heersende bitterheid die verder leidt naar een droge, zeer hopbittere lange afdronk.

    Brasserie de Silly, Rue Ville 2, Silly - 068/25 04 80 - silly@silly.beer.com - http://www. silly.beer?com

    Reageer (0)

    08-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witty Nelson
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Estlandse zigeunerbrouwerij Vaat uit Tallinn heeft de opdracht gegeven aan Dany De Smet (Brij Slaapmutske) om hun receptuur van deze speciale witten te laten brouwen bij De Proefbrouwerij. De Estlandse recepturen zijn ontstaan  door een Internationale groep met verschillende achtergronden maar met een gezamenlijke passie voor bieren met een onafhankelijke creativiteit, nauwkeurig gebrouwen en uitstekende drinkbaarheid en dat vonden e onder meer bij brouwer Dany De Smet. Vandaar.... Deze uitzonderlijke witten waarbij naast de goed gekozen hopsoorten de nadruk werd gelegd via de dry-hopping van de Nieuw-Zeelandse dubbeldoelhop Nelson Sauvin.

    PROEFKOTJE: Wazig blond gouden kleur met een romige witte schuimkraag en de nodige carbonatiatie. In het aroma overvalt u een fruitig gekruide hoppigheid  waarbij tussendoor een zachte moutigheid merkbaar is. De licht gezoete fruitigheid in de smaak brengt vooral de gebruikte hopsoort naar boven en daarbij een fruitige invloeg meebrengt en eindigt op een aangename, droge hopbittere afdronk waarbij de fruitigheid meer naar abricoos schijnt te gaan maar ook het kruidig accent blijft behouden. Zeer mooi abieritief bij alle gelegenheden.

    Gipsy Brewery Vaat, Türi  6, Tallinn (Estland) - vaat@vaat.ee - http://vaat.ee

    Brouwerij Slaapmutske, Oefenplein 15, Melle - 09/231 93 86 - 0476/28 08 23 - info@slaapmutske.be - www.slaapmutske.be

    Reageer (0)

    22-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winterbier 2017
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aangeboden door de lieftalige Gaverhopke assistente Elsie Baert tijdens de voorstelling in Bierhalle Deconinck en meteen gekozen voor BierBrief 475 door Melissa Dhooge die er meteen een foto van nam in haar originele stijl. De aanwezigheid van een goed gekozen kruiden spectrum als jeneverbes, gagel en kruidnagel maakt van het geheel een feestelijke indruk.

    PROEFKOTJE: Donker goudblonde kleur met mooie eenvoudige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Mede door zijn licht amber gekleurdheid heeft het aroma een opwelling van een abdijtripel maar vooral zijn kruidige uitstraling laat hem de winterperiode overleven.  Een goed doordrinkbaar geheel waarbij de tamelijk licht geroosterde bitterheid en invloed van de gebruikte kruiden goed verteerd en met een zeer toegankelijk gevoel naar een frisse gloed de afdronk waar een mooie gist-moutbitterheid en een nog steeds aangename kruidigheid een rol van betekenis kan en mag geven in de winterse bierwereld.

    Brouwerij Gaverhopke, platanendreef 16 Waregem (Nieuwenhove) - 0497/760 412 - info@tgaverhopke.be - www.tgaverhopke.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.I Pit's A
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Geschonken door Gaëtan van Bossuwé Brewing via 't Kruiske Deerlijk. Deze receptuur van het befaamde duo Gaëtan Vandenbulcke en Géraldine Legein ook weer gebrouwen bij Brouwerij Eutropius Menen. Deze bijzonder unieke hoppigaard werd gebrouwen als aandenken aan het vele vrijwilligerswerk dat al 29 jaar wordt gedaan in het Kortrijkse jeugdhuis De Pit's, een onderdeel van de 'Bang Zoom Noise Productions' (Sint-Rochuslaan 1). De invoeging van onder meer de hopsoorten Simcoe en Challenger maken er een uniek stukje hopgehalte van en het wordt dus weer genieten van deze uitzonderlijke recepturen.

    PROEFKOTJE: Goudblondje met romige witte schuimkraag en een stevige carbonatatie. Het aroma wordt door de hopsoorten beheerst maar met toch wat ruimte voor de gebruikte mout. Een zeer aangename hopbitterheid zweeft doorheen het smaakpallet waarbij, naar het einde toe ook de mout een plaatsje vindt en met zijn zachte, fruitige hopbitterheid in de droge afdronk zich dan ook aanbiedt als perfecte dorstlesser bij onder meer een lang verblijf in de Kortrijkse Pit's.

    Bossuwé Brewing, Leiestraat 22 Kortrijk - gsm: 0479/123 629 - mail: tony@bossuwe.com - http://www.bossuwe.com - ook op FB en Instagram.


    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poperings Hommelbier 2018
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aangeboden door Sandrino Desender, vertegenwoordiger voor Leroy Breweries. Deze jaarlijkse creatie van Karel Leroy is een Limited Edition van den Harvest (9000 liter of ongeveer 1000 bakken) werd gebrouwen in de ketels van de biermakerij in Boezinge met verschillende mouten en de hoppigheid komt vooral uit de soort Saphir. Wordt ieder jaar (sedert 1981) als aandenken bij de Poperingse Hoppefeesten.

    PROEFKOTJE: Mooi goudkleurig met romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Complex aroma waarin de plaatselijke gist, de gekende mouten en vooral de hommelwerking ieder zijn aandacht trekken. Een gebloemde, licht fruitige, hopbittere smaak een beetje aangesterkt door wat matige moutinval en naar het einde toe afsluit met een frisse, aangename, droge citrusgevoelige afdronk. Wordt dus genieten.

    Leroy Breweries, Diksmuidesteenweg 404 Boezinge - 057/422 005 - Sandrino: 0476/24 80 68 - info@leroybreweries.be - www.leroybreweries.be - ook op FB

    Reageer (0)

    18-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sacrificed Saint
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als ambassadeurs van Project Homobeerectus' komt de nummer vijf in die reeks natuurlijk onder de aaandacht van Melissa Dhooge. De digitale klok op de site sloeg over op 6 december 2017 en het duo Pirens-Kindt greep naar de geest van de komende (heilige) feestdagen en koos voor een gekruiste heilige met voedsel als cookiekruiden maar met Belgische hop. Onder de slogan 'Anguis latem in herb ' wensen ze iedereen een 'very mary Christmalt'

    PROEFKOTJE: Roodbruine kleur met romige licht beige schuimkraag en stevige carbonatatie. Se plaatselijke gist komt mooi in beeld in dit moutgelateerd aroma waarin ook een plaatsje is voor onze hop. Een gemoedelijk scherpe smaak weerspiegeld een zachte mout-gistbitterheid waarin de gebruikte hop zijn rechten een beetje opeist en waarbij de smaak en kruidigheid van klaaskoeken pas laat in de mond opduikt en zich verderzet in een droge, aangenaam gekruide afdronk0 Heerlijk gezelschapsbier tijdens de komende feestdagen. Een alternatief winterbier  die een mens gelukkig doorheen de komende feestdagen brengt. Opgelet: beperkt in voorraad en verkrijgbaar bij de uitgekozen 30 ambassadeurs.

    Brouwerij d'Oude Maalderij, Ardooisestraat 130 Izegem (Emelgem) - Jef Pirens: 0486/69 30 34 - Brecht Kindt: 0468/22 64 01 - doudemaalderij@hotmail.com

    http://www.homobeerectus.be


    Reageer (0)

    14-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In de naam van de vader Tripel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aangeboden, geproefd en opgetekend tijdens Winterbierfestival te Waregem (WBF). Hans Dusselier en zijn zoon Victor, beiden brouwers met de zogenaamde hoek af, zijn gegroeid uit de wijnhandel De Solari en brouwen voorlopig hun speciale bieren in de ketels van de bevriende brouwerij Craywinckelhof in Lubbeek, dit in afwachting van eigen kweek waar ze leuke specialiteitjes gaan uitbrengen. Deze unieke tripel onder het motto: Pure Natural Taste werd gebrouwen met tarwe- en gerstemout en invoer van de verschillende hopsoorten: Magnum, Challender, Hallertaü Hersbrucher, Goldings Styrian Goldings en Saaz. De kruiding met cardomon en sinaasappelzeste maakt er een fris biertje van.

    PROEFKOTJE: Wazige blonde met een kleine maar koppige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Fruitig (een beetje banaan) naar de hop wijzend aroma waarin de toets kruidigheid al merkbaar is. In de aangename smaak is een licht hopbitterheid heersend en de invoer van het cardemon en appelsienzeste zijn weg zoekt naar een zachte hopbitterheid, fruitig en frisse afdronk. Mooie aanrader als begeleider . voor een avondje vol gezelligheid.

    Bierfirma H. Hart / De Solari, Brusselsesteenweg 85a Kwatrecht (Wetteren) - 0488/13 78 78 - info@desolari.be - http://www.desolari.be

    Reageer (0)

    13-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fond Tradition Kriek 2016
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aangeboden tijdens persconferentie Michelle's Pub in Bierkasteel Izegem. Het brouwsel heeft bij de verhuis naar de nieuwe gistkuipen  in het Bierkasteel de invloed van Mandel- en andere Brett invloeden op perfecte wijze opgevangen. Een blending van oud en nieuw en een rustperiode in de eikenhouten foeders werd daarna gevoed met Oblacinska krieken (Joegoslavische morellen) die het bier een frisse, aangenaam zoet melkzurig geheel bezorgde.

    PROEFKOTJE: Robijnrode kleur met kleine roze schuimkraag en pittige carbonatatie. Een fruitig kriekenaroma heerst over een lichte moutachtigheid en brengt de aanwezigheid in de houten foeders tot leven. De unieke fruitigheid van de Joegoslavische krieken mengt zich zeer in balans met de melkzurigheid uit het brouwproces, een lichte moutbitterheid en het houtgevoel brengt het frisse perceptie naar een melkzurige, zoete maar toch droge afdronk die er een zeer lekker doordrinker van maakt en mijn persoonlijk gevoel een gezelschapsbier voor elke gelegenheid.

    Bierkasteel / Bouwerij Van Honsebrouck, Ingelmunstersestraat 46 Izegem (Emelgem) ) 051/62 27 31 - gsm Fr. Boulez: 0471/21 74 03 - info@bierkasteel.be - www.bierkasteel.be

    Reageer (0)

    08-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Smitteletha
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aangeboden en genoten tijdens Winterbierfestival 2017 der Waregemse BierFanaten. Brouwmeester Bart De Wolf haalde ter gelegenheid van de 1000 ste jaardag v an zijn gemeente Smetlede de lokale geschiedenis in een bierflesje. Zijn 1000 liter invattende microbrouwerij haalde de naam via de hele familie met Bart, dochters Sarah en Nikita en vrouwtje Nadia. Komt er nog bij dat er in een oude smidse wordt gebrouwen (zie etik).

    PROEFKOTJE: Amberkleurig met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Zoetig aanvoelend moutaroma met invloed van de gebruikte hop. In een tamelijk vol mondgevoel is de inmenging van de mout en hop zeer in balans in de gezamenlijke bitterheid en eindigt met een droge, licht hopbittere aangename afdronk. Zeer lekker gezelschapbier.

    Microbrouwerij Basanina, Kapellestraat 30 Smetlede - 09/ 366 24 32 - 0478/03 28 54 - info@saisonlucien.be - www.basanina.be


    Reageer (0)

    06-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bels Vosken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aangeboden door Marc De Bondt, bierdeskundige voor het brouwduo Marc Verberckmoes en Dimitri Verbrackel tijdens het Vayamondo huisproject 'To beer or not to beer' te Houffalize.  Deze laag-in-alcool frisse doordrinker komt ook voor de eerste keer op vat in de bierhandel.

    PROEFKOTJE: Donker goudkleurig (naar licht amber toe) met snel verdwijnende witte schuimkraag en mooie carbonatatie. Een fruitig moutaroma waarbij ook de hop aanwezigheid haar weg zoekt. De smaak krijgt een citrusachtige indruk waarbij de hop en mout enlkaars aanwezigheid goed verteren. Een aangenaam mondgevoel eindigt op een droge, citrusgevoelige (gistbitter?) frisse afdronk.

    Brouwerij 't Kroontje, Hoge brug 62 Denderbelle - Dimi: 0495 433 325 - Marc: 0476 213 794 - contact@tkroontje.be - www.tkroontje.be

    Reageer (0)

    03-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moab-O !
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 'De Keuze van Mel' in BierBrief 472 koos Melissa Dhooghe opnieuw voor een toppertje uit het gamma van Gaëtan Vandenbulcke en Géraldine Legein. Hun vierde bier werd een roggetripel die eveneens werd gebrouwen in de ketels van Eutropius Menen. Naast rogge en karwijzaad werden ook de hopsoorten Magnum en Hallertau Mittelgruh toegevoegd. De naam werd gekozen als 'Mother of all Bomb-Outs'  gezien de gracieuze link naar hun eersteling Bomb-Out.

    PROEFKOTJE: Amberkleurig met romige witte schuimkraag en een stevige carbonatatie. Een rijkelijk aroma waarin het fruitige en het kruidige  van het rogge gebeuren met de aanwezigheid van de verschillende hopsoorten goed tot zijn recht komt. Een fruitig (perzik) mondgevoel waarbij de frisse anijssmaak zich verenigt in een zoet, lichtzurige kruidigheid met de rogge en eindigt met een aangename hopbittere weerklank  in de zachte afdronk. Zeer lekker gezelschapsbier.

    Bossuwé Brewing, Leiestraat 22 Kortrijk - Géraldine: 0494/540 536 - Gaëtan: 0479/123 629 - tony@bossuwe.com

    Reageer (0)

    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs