Hopelijk genieten jullie van de reportage's op deze blog,indien er vragen zijn kan je deze gerust stellen via e- mail bedankt voor het bezoekje vriendelijke groetjes Goethals Bianca
Voor de jaarlijkse busreis had onze biervereniging De Waregemse Bierfanaten(W.B.F),
gekozen om richting kust te trekken.Aangezien we aan de kust wonen zou het
stom geweest zijn om eerst naar Waregem te rijden alvorens de trip aan te vangen.We hadden afgesproken
bij de eerste halte die de bus deed,namelijk Brouwerij Strubbe in Ichtegem.Eenmaal aangekomen werden
we hartelijk ontvangen door de brouwmeester zelf Mark Strubbe.Die een zeer profesionele uitleg gaf over de
verschillende ingredienten dat bier bevat,hij ging dieper in op de soorten hop,gist,water,malt.Zelfs veel zaken dat
we als bierliefhebber nog niet wisten.Iedereen luisterde dan ook aandachtig.Het eerste deel van de rondleiding vond
plaats in de brouwzaal met de prachtige koperen ketels.Na ook enkele vragen te hebben beantwoord vervolgenden we
onze weg richting bottelzaal.Waar we ook deskundige uitleg kregen over de werking van de verschillende machienes.
Tot slot gingen we naar de tuin om te kijken hoe de brouwerij zijn eigen bronwater gebruikt en filtert om bier te brouwen.
Deze bron bevind zich op zo'n 14 meterdiepte en 2 meter voor het aan de oppervlakte komt moet het dan opgepompt worden
om gefilterd en gezuiverd te worden in de biologische filterinstallatie.Uiteraard sloten we de rondleiding af met een biertje van
de brouwerij.Deze maal was het een frisse Strubbe pils(5%).Die heerlijk smaakte in het warme weer.Toen werd het tijd om richting
Oostende te trekken en meer bepaald naar De Oostendse bierjutterij.Oja tussendoor werd nog een kwisje gehouden met verschillende vragen over brouwerij Strubbe en de kust maar later meer daarover.
Voor de 28ste keer vond het Middelkerkse bierweekend plaats.Sinds 1983 gedurende
het derde weekend van juni is Middelkerke ket mekka van de bierliefhebbers.Elk jaar opnieuw is er
de gelegenheid om nieuwe en minder taditionele bieren te proeven.Horeca-uitbaters kermiskramen
en marktkramers toveren de zeedijk van Middelkerke om tot een gezellige en feestlijke promenade.
Enkel het weer wilde dit jaar niet mee.Er was een stormachtige wind,wat de temperatuur niet de
hoogte injaagde,gelukkig stonden er heel wat tenten waar je toch nog rustig van je biertje kon
genieten.Na een wandeling op de zeedijk besloten we daarna af te zakken naar kaffeethuis Den
Toogoloog in de Kerkstraat.Daar vond voor de eerste maal 'Bier in den hof' plaats waar een 4 tal
brouwerijen enkele van hun biertjes in de kijker plaatsten.Dit jaar waren Brouwerij Dupont,Brouwerij
Vandenbossche,Brouwerij Strubbe en Brouwerij De Ranke van de partij(deze laatste was zaterdag
helaas niet aanwezig,misverstand in de planning?)Ieder brouwerij stelde 1 biertje van de fles en 1 biertje
van het vat voor.De aanwezigen konden eventueel vragen stellen aan de brouwers of vertegenwoordiger
van de brouwerij betreffende de bieren.Met een proefglaasje kon je de verschillende bieren proeven. Jammer dat het weer niet echt mee wilde,en iedereen uiteraard in de tent zijn biertje proefde.Hopelijk zit het weer volgend jaar wat beter mee.Er was terug heel wat
bekend volk van de partij 'In den hof'.Uiteraard werd er terug veel gepraat met als hoofdthema uiteraard
'bier' als onderwerp.Het werd een gezellige namiddag die werd afgesloten binnenin met nog enkele
lekkere biertjes.Ons zien ze zeker volgend jaar terug,en hopelijk is de zon dan wel van de partij.
Bedankt Dirk en Karin en alle medewerkers voor de puike organisatie,en jullie inzet voor de Belgische bieren.
Na de felle brand van afgelopen maart lijkt men bij brouwerij De Dolle Brouwers zich stilaan terug in zijn normale ritme te begeven.Alles komt terug in zijn normaleplooi na enkele maandjes in de voormalige brouwerswoning(In de rust der Toeristen) de Oerbar te hebbeningericht.Is deze nu terug op zijn vertrouwde stek open.Uiteraard werd alles in een nieuw kleedje(lees kleurtje) gestoken en kan er terug volop genoten van de lekker artisanale biertjes.In eenvertrouwde sfeer. Niet enkel de Oerbar heeft een opfrisbeurt gekregen maar de ganse brouwerij is onder handen genomen zo is er nu meer opslagruimte en is de warme kamer zowaar 2 maal groter geworden.Dit alles kan je nog steeds zelf bewonderen op zaterdag middag vanaf 14u ofop zondagmiddag om 15u want dan vinden nog steeds de bijzonder boeiende rondleidingen plaats.Die je zeker 1maal in je leven moet meemaken.Nog steeds verzorgt door Kris zijn moeder die inmiddelsal 92 jaar is.Voor een boeiende middag en een lekker biertje moet je bij brouwerij De Dolle Brouwers zijn.
Brouwerij De Dolle Brouwers Roeselarestraat 12b 8600 Esen Tel:051/50.27.81 Gsm:0498/10.29.35 Enkel geopend in het weekend Zaterdag:van 9u tot 19u Zondag van 15u tot 19u Gesloten op hoogdagen
Op een druilrige zondagmiddag in juni.Besloten we om het niet zo ver van huis te gaan zoeken. We hadden er verschillende malen gepasseert en telkens gekeken hoe dit oud volks cafe werd omgetoverd tot een heuse blitze nieuwe zaak.Dus was onze interesse meteen gewekt. Alles werd in een nieuw kleedje gestoken en het moet gezegd zijn dit oogt prachtig.Natuurlijk kwamen om de bierkaart wat beter te 'inspecteren'.Het aanbod is ruim toch een 50 tal bieren staan er op de kaart.Ook viel ons op de alle trappisten verkrijgbaar waren aan dezelfde prijs. Een uitstekend initiatief vonden wij.Er ging een gezellige sfeer,en de bediening was er hartelijk. Specialiteit zijn de tapa's,en natuurlijk de bierkaart. Toen we buiten kwamen begon de zon zich een weg door het wolkendek te zoeken,zo zie je maar dat je het niet altijd ver van huis hoeft te zoeken.Ons zien ze er zeker nog. Stuyvenberg de herontdekking van een herberg.
Onder een stralende lentezon vertrokken we zondagmiddag richting Mater om ons naar het goed doel weekend te begeven t.v.v vzw De Wissel(is een instelling waar meisjes tussen 12 en 21 jaar die om of één of andere reden op een zijspoor zijn beland).Deze organisatie ging uit van de Leuvense Biertherapeuten vzw in samenwerking met Brouwerij Smisje,ook andere verenigingen aangesloten bij Zythos brachten hun steentje bij zoals Waregemse Bierfanaten,Bles,Heikantse Bierliefhebbers en de Aarschotse Bierwegers.Op zaterdag kon men een bezoekje brengen aan de andere brouwerij in de streek nl Brouwerij Cnudde,door middel van een mooie wandeling in de Vlaamse Ardennen,wij hoorden dat het beslist de moeite was maar konden er helaas niet bijzijn op zaterdag.Ook kon je op beide dagen genieten van warme beenhesp met frietjes,dat door iedereen werd gesmaakt.De sportievelingen konden ook een wandel of fiets route (brouwersroute) afwerken van verschillende kilometers.En 's avonds was er nog een optreden van The Roadies.Voor wie niets van deze 2 dagen wou missen kon er ook nog zijn tentje opzetten of in een nabijgelegen bed and breakfast logeren.Voor deze gelegenheid werd er ook een speciaal biertje uit de ketels 'getoverd' namelijk Smisje Wisselbier 2010(6,2%).Dit is een tarwebier naar Duitse stijl(zonder toeviging van kruiden)met dry-hopping op de lagertank.Waardoor dit een uniek bier is voor Belgie.Ook konden we proeven van het nieuwe bier Smiske(7%).Enkele leden van de bierverenigingen hebben brouwer Johan Brandt zelfs zover gekregen dat als er tegen eind september op een op te richten facebook groep 20.000 leden behaalt worden hij ieder jaar terug 1 van zijn bieren zal brouwen,die momenteel één voor één zullen verdwijnen.We genoten nog na met volle teugen van de lekkere biertjes en de mooie omgeving,een dikke pluim aan iedereen die dit prachtig initiatief tot een goed einde bracht.
Een 7,5° blonde, helder en schitterend in de fles enigszins gesluierd in het vat gezien zijn hergisting. Een fijn wit schuim dat aan het glas kleeft, bedekte een blonde met een frisse neus en een evenwichtige smaak tussen hop en kruiden. Een zogezegd speciaal bier maar ondanks alles gemakkelijk te drinken ..men moet toch oppassen voor zijn alkoholgehalte!
Brasserie Grain D'Orge
Joup, een gekruide bruine met karakter. Grote zus van de Brice die hiervan verschilt door het karamelaroma die het een rondere smaak geeft. Haar donker bruine kleur, haar overvloedig fijn en romig schuim, en haar alkoholgehalte van 7,5° maken van haar een echte Belgische speciale.
Brasserie Grain D'Orge
Cad'rousse 7,5% Brasserie Grain D'Orge
brouwer:
't Smisje
alc. vol.:
10%
categorie:
stout
bruin , Imperial stout ,gebrouwen met 7soorten mout en 4 hopsoorten
Oude Geuze hanssens artisanaal 6% Geuzestekerij Hanssens
Smaak: neigt qua karakter en smaak naar Vlaams oud-bruin met discrete aangename zurigheid - bittere karamel en fijne bitterheid
Ingrediënten: Water, tarwe, gerstemout & hop Alc. 6% Vol Kleur: Goudgeel Parfum: Hoppig aroma met typische geur van wilde gisten Smaak: De smaak van de Oude Geuze van Oud Beersel combineert van oudsher een aangename bitterheid met een zurig doch zacht karakter. De eerste slok verfrist de tong en opent de weg naar de wondere wereld van de spontange gisting met haar complexe subtiliteiten.
Een pittig blonde tripel van 8.5% die zich van de traditionele Boelensbieren onderscheid door het gebruik van een andere gistsoort en verschillende soorten hoppen.
Het was alweer een tijdje geleden dat we een bezoekje brachten aan Bistro Nieuwege en we hadden vernomen dat er heel wat meer biertjes op de kaart waren gekomen.Dus was het hoogtijd om er nog eens langs te gaan.Het is inderdaad een kaart geworden met meer dan 100 gesellecteerde streekbieren.Zeker de moeite waard om eens te langs te gaan.Bistro Nieuwege is een gezellig hoevetje gelegen langs het kanaal Brugge Oostende en is een uitstekende fietsroute op een boogscheut van de kust.De perfecte stop om wat energie op de doen.Je kan er ook een paar biergerechtjes verkrijgen zoals frietjes met huisgemaakt stoofvlees bereid met Westmalle.Na een babbeltje met de uitbater en enkele trouwe klanten keerden we voldaan huiswaarts.Voor wie in de buurt is zeker een aanrader. Ons zien ze alvast terug.
Een datum waar we al lang naar uitkeken was 29 april.Want dan kwam Chris Bauweraerts een woordje uitleg geven over het ontstaan van brouwerij Achouffe,en over de bieren van Duvel-Moortgat.Omdat we ook alles verzamelen van brouwerij Achouffe was dit meer dan een bijzondere avond voor ons.Onze vereniging H.O.P had voor deze avond gezorgd,meer bepaald onder voorzitter Carl Kins had de eerste contacten gelegd op één van zijn vele bierreizen door de U.S.A had hij Chris Bauweraerts ontmoet,en zo ging de bal aan het rollen.Er waren meer dan 50 personen aanwezig donderdagavond in 't Rusteel in Gullegem.Voor dat Chris aan zijn 'voorstelling' begon werd iedereen getrakteerd op enkle gadgets van brouwerij Achouffe en Duvel-Moortgat.Na eerst een voorstelling van de bieren van Duvel-Moortgat waaronder,Duvel,Mardedsous,Liefmans alsook een primeur het amateur brouwsel 'Zwarte Pol' die naar hetzelfde recept is gebrouwen als één van de Ommegang bieren gebrouwen door Pol Ghekiere die een bed en breakfast uitbaat in Mont.Na een korte pauze begon de historie over het ontstaan van de brouwerij in Achouffe,die op een heel ludieke en prettige manier werd verteld door Chris met heel wat leuke anekdotes tussendoor.Uiteraard proefden we tussendoor nog de biertjes van de brouwerij uit het feeën dal.Deze waren La Chouffe,Chouffe Bok,Mc Chouffe,N'ice Chouffe en Houblon Chouffe van het vat.Afgesloten werd met een glaasje bierbrandewijn Esprit d'Achouffe.Als klap op de vuurpijl kreeg iedereen het originele Chouffe Houblon glas mee als geschenk.Ook nog even vermelden dat onder de aanwezigen enkele brouwers waren en mensen die nauw betrokken zijn in de brouwerijwereld.Het werd een meer dan geslaagde avond en iedereen heeft zich geamuseerd.Dit was een topavond en zo mogen er in het jaar wel nog zijn.
Voor de 15 maal organiseerde Studentenclub Vilvordia hun jaarlijkse bierproeffestival,dit voor de 2e maal op de campus te Jette.Dit jaar werd het een jubileum jaar gevierd,dit konden de bezoekers merken aan de prachtige ,gevarieerde lijst bieren waarmee de studenten club uitpakte.Niet alleen bieren van Belgische brouwerijen,maar ook buitenlandse bieren vonden hun weg naar Jette.Wat gestart werd in 1996 als bierproefavond met 16 bieren is uitgegroeit tot een uit de kluiten gewassen evenement waar maar liefst 89 bieren de revue passeerden.De hoofddoelstelling is nog steeds het promoten van de Belgische Biercultuur.Maar er werd ook gekeken buiten de landsgrenzen waar bieren uit Nederland,Denemarken,Frankrijk,Italie,Duitsland en U.S.A,de smaakpapillen van de bezoekers beroerden.Er werd geproefd uit 15 cl glaasjes.Het Vilvordia bierproeffestival is opgevat als een groot café waar studenten en bierliefhebbers uit binnen-en buitenland als vrienden kunnen proeven van diverse bieren en broederlijk over hun geuren,kleuren en smaken discussiëren.Een echt volkscafé dus.Naast de 85 bieren uit de fles werden er ook 4 bieren van het vat geschonken.Eén wereldprimeur werd er ook geschonken!Ter ere van de 15de editie rakelden ze terug een oude traditie weer op namelijk:'Brouwerij in de kijker'.De keuze viel op brouwerij Dupont die extra aandacht kreeg met een artikel in de biergids en een ruime greep uit het gamma van de brouwerij.Ter gelegenheid van deze editie werd ook een speciaal T-shirt ontworpen waar de volledige bierlijst stond opgedrukt,je kon er de geproefde bieren op aanduiden,een bijzonder origineel idee!Een dikke pluim voor de organisatie die alles tot in de puntjes hebben geregeld,in het bijzonder Steven Vermeylen.Bedankt voor de prachtige namiddag die we mochten beleven en kijken al uit naar de volgende editie!
MANNEKENSVERE - Op de eerste verjaardag van het Waternekkersplein werd een nieuw bier voorgesteld, de Tripel Oud Mannekensvere.
De eerste verjaardag van het Waternekkersplein werd gisteren uitgebreid gevierd met de voorstelling van de Tripel Oud Mannekensvere. 'Wat past inderdaad beter dan een speciaal bier op een mooie verjaardag als deze', zegt Gino Maeckelbergh van het café-restaurant Oud Mannekensvere, die op het idee kwam om een eigen bier op de markt te brengen. 'De Tripel Oud Mannekensvere wordt gebrouwd door brouwerij de Halve Maan in Brugge en bevat een alcoholpercentage van 7 tot 9graden. Het heeft een lichtzoete, moutige smaak en is amberkleurig. Je kan het bier vergelijken met een typische tripel, bier waarbij een dubbele hoeveelheid mout wordt gebruikt. Het bier is alleen op vat verkrijgbaar', zegt Gino.
Vernieuwd plein
Het Waternekkersplein, dat vorig jaar volledig werd vernieuwd en uitgerust werd met zitbanken en heel wat groen, groeide niet alleen uit tot een ontmoetingsplaats voor bewoners, maar tot een stopplaats voor fietsers en wandelaar. De naam van het plein is een verwijzing naar een oude legende die vertelt over kwelgeesten - de waternekkers - die in de grachten en de sloten leven en 's nachts mensen in het water trekken.(bron De Standaard)
Samen met de Gentse biervereniging bezochten we Huisbrouwerij Den Tseut is een klein ambachtelijke brouwerij midden in het dorp van Oosteeklo.De naam "den Tseut" verwijst naar de spotnaam van de Oosteeklonaren de varkens.Oosteeklo is een varkensgemeente en Den Tseut is het dialect voor varken.Ze zijn gestart in juni 2008, dan is hun1ste biertje gebrouwen, het huisbier Den Tseut. Het brouwen zit bij Stefan in het bloed, zijn beide grootvaders waren actief in de brouwsector. Zijn ene grootvader was brouwer bij Van Hoorebeke in Assenede, de ander was aan de slag in de mouterij te Boekhoute. Stefan heeft een opleiding gevolgd aan de Hoge School te Gent en slaagde er met grote onderscheiding. Zo heeft hij thuis zijn installatie zelf ontworpen. Ze blijven klein en ambachtelijk en hebben ondertussen 6 biertjes:Den Tseut, Den Bras, Den Drupneuze, en hun tripel Den Bi3r. De Belle Cies hun aperitiefbier.Binnenkort(eind mei) zal je de biertjes kunnen proeven in het gloednieuwe proeflokaal,aanpalend aan de brouwerij.
Op 16 april werd het nieuwe biertje "Den Mulder" (blond en 8°alc.) voorgesteld. Het bier, gemaakt uit gerst, haver, rogge en spelt, kwam er op initiatief van molenaar Johan Van Holle (Ertvelde) in samenwerking met de coöperatieve mmm...eetjesland.. Johan Van Holle van vzw Stenenmolen en rosmolen uit Ertvelde pelt, kuist en maalt zelf de speltgranen die zijn broer Dirk in assenede teelt. Deze oeroude graansoort is opnieuw in opmars, is zeer gezond en niet met pesticiden besproeid. het is geproefd en goed bevonden. Bedankt Stefan en Ria en de Gentse biervereniging voor de prachtige namiddag,het was er echt genieten
Huisbrouwerij Den Tseut Stefan De Decker en Ria Danneels Oosteeklo-Dorp 40 9968 Oosteeklo
Onder geruime belangstelling stelde Thijs Maenhout zijn eerste biertje voor aan de talrijke genodigden.Het is een blond bier van 8,5%,met de nodige koriander toetsjes,en een lichtjes fruitige(droge) afdronk, het draagt de naam Koeketiene.De naam verwijst naar de ontmoeting met zijn vrouw tijdens het kaarten.De brouwerij is gelegen in de Westvlaamse gemeente Meulebeke en was vroeger een fabriekje van rundsbouilon Gerdox.Die hij na de nodige verbouwingen inrichtte tot een brouwerijtje met bijhorend proefzaaltje.Thijs volgde een cursus bierbrouwen(bij Alvinne) en kocht de brouwinstalatie van brouwerij 't Brouwkot in Gullegem,in een vorig leven stond deze ook al bij brouwerij De Glazen Toren in Erpe-Mere.Het lijkt een bijzondere installatie te worden,want heel wat ervaren brouwers leerden ermee werken.Na de nodige papiermolen en aanpassingen te hebben gedaan kon Thijs beginnen aan zijn eerste biertje te brouwen.Het is tof om te zien hoe de brouwerij traditie verdergezet wordt door jeugdig enthousiasme,dit kan enkel maar de Belgische biercultuur ten goede komen. Doe zo verder Thijs,nog veel brouwgenot en nieuwe biertjes toegewenst
Voor de 4e maal organiseerde de Waregemse Bierfanaten hun festival de Waregemse Bierhappening dit telkens op Paaszaterdag.Na 3 succesvolle edities besloten ze het deze maal over een andere boeg te gooien.Dit jaar was het een afgelankte versie(lees light versie).Dit wilde zeggen maar enkele brouwerijstanden(3).Zo stonden ondermeer brouwerij Bavik uit Bavikhove,Brouwerij Contreras uit Gavere en een stand die alle Belgian Family Brewers vertegenwoordigde.Voor deze 'light' editie wisten de organisatoren een mooie bierlijst samen te stellen met meer dan 60 bieren.Waaronder toch enkele unieke bieren.Ook de lokatie was deze maal ergens anders er werd geopteerd voor de buurgemeente Beveren-Leie,in het oc 't Klokhuis.Toch wel een mooie zaal.De medewerkers zetten hun beste beentje voor,en alles verliep dan ook perfect.Wij genoten van het festival en hopen er volgend jaar terug bij te zijn om te ontdekken,proeven,en genieten.
Op Pasen gingen we naar de Toogoloog in Middelkerke om hoe kan het ook anders een Paasbiertje te proeven.Niet zomaar een Paasbiertje maar het bijna niet in Belgie te verkrijgen.St.Bernardus Paasbier(7,7%),wat bestemd voor de Deense (bier)markt.Maar gelukkig kon Dirk toch beslag leggen op enkele flessen zodat we toch konden proeven van dit uitzonderlijk biertje.Hierbij een korte beschrijving die terug te vinden op de fles.Uniek Belgisch bier van hoge gisting met nagisting op de fles.Dit Paasbier is een uitgebalanceerd evenwicht tussen zoet en bitter,tussen volmondig en fris.Het heeft een frisse,fruitige neus met een volle smeuïge schuimkraag.Het wordt gebrouwen in de rijke traditie van de St Bernardus brouwerij,gebruik maken van louter de beste mouten,hoppe,en suikers.Onze eigen gist en het specifieke water van de brouwerij vormen die diepe kracht van onze bieren.Dit Paasbier beantwoord dan ook aan ons credo:St Bernardus,hemels nectar binnen handbereik.
Kaffeethuis Den Toogoloog Kerkstraat 7 8430 Middelkerke Tel:059/31.53.13
Afgelopen dinsdagavond waren we afgezakt naar Tielt om een Soirée Dupont mee te maken die plaatsvond in Tapasbar Pado.Er was heel wat belangstelling.Voor wat een top avond ging worden.Tijdens deze avond gingen de producten van brouwerij Dupont uit Tourpes wat in de kijker geplaatst worden.Er wordt niet enkel bier gebrouwen maar ook kaas gemaakt en tot voor kort werd er ook brood gebakken,en dat allemaal in eigen beheer.Bij ieder biertje dat geproefd werd een hapje gegeten die perfect paste bij het biertje.Ondertussen werd op een deskundige wijze de historie en de bieren vakkundig uitgelegd door Gust Simons vetegenwoordiger van Brouwerij Dupont.De gerechtjes werden op een proffesionele manier klaargemaakt door Patrick.Deze waren stuk voor stuk pareltjes om duimen en vingers van af te likken.Het was meer dan een geslaagde avond,en wat ons betreft mogen ze regelmatig zoiets organiseren.Iedereen genoot van de biertjes en hapjes,en de leuke avond.Nogmaals proficiat aan het Pado team voor deze prachtige avond.
Maandag mocht onze vereniging H.O.P voor de Zytholoog de bieren proeven van Brouwerij Van Hounsebrouck dit wilde zeggen een 8 tal biertjes van naderbij bekijken,de verschillende proefwaarnemingen noteren.Zo kan er dan in de volgende Zytholoog de proefwaarnemingen gelezen worden.Een 16 tal H.O.P-leden maakten hun opwachting in het zaaltje van het Brouwershof,het cafétje gelegen naast de brouwerij.Er werd geproefd,geruikt en alles zorgvuldig genoteerd op het proefformulier.Het werd een gezellige avond met een primeur namelijk Cuvée du Chateau die voor het eerst op fles verkrijgbaar is.We bedanken daarbij brouwerij Van Hounsebrouck,voor de fles Cuvée du Chateau die we cadeau gekregen hebben.