Hopelijk genieten jullie van de reportage's op deze blog,indien er vragen zijn kan je deze gerust stellen via e- mail bedankt voor het bezoekje vriendelijke groetjes Goethals Bianca
Afgelopen dinsdagavond waren we afgezakt naar Tielt om een Soirée Dupont mee te maken die plaatsvond in Tapasbar Pado.Er was heel wat belangstelling.Voor wat een top avond ging worden.Tijdens deze avond gingen de producten van brouwerij Dupont uit Tourpes wat in de kijker geplaatst worden.Er wordt niet enkel bier gebrouwen maar ook kaas gemaakt en tot voor kort werd er ook brood gebakken,en dat allemaal in eigen beheer.Bij ieder biertje dat geproefd werd een hapje gegeten die perfect paste bij het biertje.Ondertussen werd op een deskundige wijze de historie en de bieren vakkundig uitgelegd door Gust Simons vetegenwoordiger van Brouwerij Dupont.De gerechtjes werden op een proffesionele manier klaargemaakt door Patrick.Deze waren stuk voor stuk pareltjes om duimen en vingers van af te likken.Het was meer dan een geslaagde avond,en wat ons betreft mogen ze regelmatig zoiets organiseren.Iedereen genoot van de biertjes en hapjes,en de leuke avond.Nogmaals proficiat aan het Pado team voor deze prachtige avond.
Maandag mocht onze vereniging H.O.P voor de Zytholoog de bieren proeven van Brouwerij Van Hounsebrouck dit wilde zeggen een 8 tal biertjes van naderbij bekijken,de verschillende proefwaarnemingen noteren.Zo kan er dan in de volgende Zytholoog de proefwaarnemingen gelezen worden.Een 16 tal H.O.P-leden maakten hun opwachting in het zaaltje van het Brouwershof,het cafétje gelegen naast de brouwerij.Er werd geproefd,geruikt en alles zorgvuldig genoteerd op het proefformulier.Het werd een gezellige avond met een primeur namelijk Cuvée du Chateau die voor het eerst op fles verkrijgbaar is.We bedanken daarbij brouwerij Van Hounsebrouck,voor de fles Cuvée du Chateau die we cadeau gekregen hebben.
Voor de 8e maal organiseerden de Zeelse Schuimkragen hun 2 jaarlijkse bierkwis.Vlug inschrijven was de boodschap want deze editie was al geruime tijd volzet.Dat wilde zeggen dat er 39 ploegen waren ingeschreven.Heel veel lokale verenigenen vonden de weg naar Zele om in school Pius X deel te nemen aan de boeiende kwis.Heel wat bekende(bier)gezichten waren dan ook aanwezig.Er waren zelfs verenigingen bij die met 4 ploegen deelnamen om zo de kans te vergroten op de eindwinst.Wij deden mee als één van de ploegen van de Waregemse Bierfanaten(WBF).Alles werd goed in elkaar gestoken,zo moest men een rode draad vinden die extra punten opleverde,er was eenblindproeverij(4 trappistenbieren proberen uit elkaar te halen),en telkens een ronde met verschillende vragen over brouwerijen en toebehoren,zoals een foto ronde,bieren in verschillende talen,brouwerij attributten herkennen,Tournée Génerale enz...Prachtig in beeld gebracht.Na iedere ronde werden de oplossingen gegeven en konden je al een idee hebben wat je score was.Het werd een razend spannende eindstrijd die ging tussen Bles,De Leuvense Biertherapeuten en De Gésloeties(WBF).De top drie scheidde elkaar maar met 1 puntje.Er was een extra vraag nodig om de winnaar aan te duiden,waarbij Bles uit Zottegem aan het langste eind trok en zo de trotse winnaar werd van de 8ste editie van de Zeelse bierkwis.Op de 2e plaats eindigde De Leuvense Biertherapeuten en verdienstelijk 3e werd De Gésloeties(WBF).Maar uiteindelijk ging iedereen met een mooie prijs naar huis,want iedereen mocht een prijs in ontvangst nemen.Inderdaad er was een prachtige prijzenpot zodat iedereen tevreden huiswaarts trok.In ieder geval proberen wij om binnen 2 jaar terug deel te nemen en beter te doen dan dit jaar.Poficiat aan De Schuimkragen voor de organisatie en de leuke avond die we mochten meemaken.
Voor de negende maal organiseerde De Leuvense Biertherapeuten(LBT) hun festival,dit jaar onder de noemer La Tournée Belge.Er kwamen 66 bieren uit 11 verschillende provincies aan bod.Alles vond plaat in Taverne 'De Stille Waters' in het prachtige provinciaal domein te Kessel-Lo,nabij Leuven.de organisatoren hadden uit iedere provincie nieuwe bieren of echte klassiekers gekozen van de 66bieren die er te proeven waren,waren er 23 nieuwe bij,die pas uitgekomen waren na de vorige editie.Heel wat te proeven dus.Maar geen nood indien je niet alles kon proeven kon je gerust vragen om het biertje niet te openen om eventueel mee te nemen naar huis.Alles werd in goede banen geleid door de medewerkers van LBT.Het weer zat dit jaar gelukkig ook wat mee zodat het terrasje buiten telkens aardig vol zat,en waar je ook mooie foto's kon nemen van de natuur.We praatten tussendoor met verschillende bierliefhebbers genietend van ons streekbiertje.Het was voor ons de eerste maal op dit festival,en hebben ons reuze geamuseerd.Proficiat aan de organisatoren en hopelijk mag het festival nog jaren plaatvinden op deze prachtige lokatie.
Na de voorstelling van het Kloefkappersbier,proefden we op de proef/bierzolder nog enkele unieke biertjes.Zoals je ziet is er steeds iets te beleven op de zolder van brouwerij Alvinne in Heule.Het was terug internationaal getint,we proefden bieren uit Denemarken,Zweden,Amerika... We keren er graag terug om met 'biervrienden' te genieten van dit heerlijke gerstenat.
Brouwerij Alvinne De proef/bier zolder Mellestraat 138 8501 Heule
In taverne-tapasbar Pado komen we graag langs,we worden er telkens van harte ontvangen door Patrick en Dominiek.Ook nu weer werden we getrakteerd op iets unieks.Er werd een 2 liter fles(Schwarzbier)open gedaan van microbrouwerij Rienzbrau uit Bruneck Italie,uit de naam was het niet af te leiden dat het biertje uit Italie afkomstig was.Maar Patrick had dit meegebracht toen hij op reis was in de streek.Het bier viel in de smaak,maar misschien toch licht geinfecteerd,maar smaakte nog best.Als 2e verassing had Dominiek ook nog iets nieuws bij meer bepaald een biertje van brouwerij Maenhout genoemd Koeketiene.Deze microbrouwerij is gelegen in Meulebeke en is nog maar enkele maanden opperationeel.Hun eerste biertje is een blond bier van 8,5%,en mag als geslaagd worden beschouwd.In de toekomst gaan we er zeker eens een bezoekje brengen.We hadden ondertussen al ook een 'oude Orval' van meer dan 5 jaar oud geproefd deze was werkelijk verbluffend,alsook een La Trappe witte trappist.Het is steeds een plezier om dit in aangenaam gezelschap te mogen proeven,en delen met andere vrienden die dezelfde passie delen.Nogmaals bedankt Patrick en Dominiek voor deze prachtige proeverij.
Tapasbar Pado Stationstraat 68 8700 Tielt
Witte Trappist 5,5% La Trappe Brouwerij Abdij Koningshoeven
Oude Orval 6,2% Gebotteld 06/01/2005 Brasserie d'Orval
Rienzbrau 5,6% Schwarzbier Brouwerij Rienzbrau Bruneck Italia
Op zondag 14 maart waren we aanwezig op de voorstelling van de Urthelpaté in 't Vijverhof in Tielt.Deze namiddag stelde unizo Tielt in samenwerking met brouwerij de Leyerth een paté voor op basis van één van hun bieren Urthel Samaranth 12,deze werd voor hen gemaakt door De Veurn' Ambachtse uit Alveringem.Na de voorstelling van de orde van de Urthels met een bijzonder mooi verhaal gebracht door Bas Van Ostaden(illustrator,Cronycker)over het ontsaan van de Erthels,en de tot ridder geslagen peter en meter.Was het moment aangekomen om de paté aan te snijden door de kersverse peter en meter van de Urthel-paté die beloofden het product zo goed mogelijk te vertegenwoordigen in de wijde omgeving.Brouwster Hildegard Van Ostaden was bijzonder fier op het feit dat haar bier gebruikt werd om een paté te vervaardigen.We genoten nog na van de lekkere biertjes die Hildegard brouwt uiteraard vergezeld met de lekkere paté.
Afgelopen zaterdag kwam een vrolijke bende hun bier voorstellen op de proefzolder in Heule.Enkle vrienden uit de Kempen hebben een clubje opgericht 'De bende van de kloef'met als doel talrijke bezoekjes te brengen aan allerlei lokaties onder de noemer 'genootschap van grote goesting'.Om het met een citaat van de bende te zeggen:Zij offeren zich op om de Belgische bier -en eetcultuur naar de buitenwereld te verspreiden.Het lidmaatschap is beperkt tot zielsgenoten.Een eigen clublokaal hebben ze ook meer bepaald herberg Piet Konijn aan de bareel in Booischoot statie.Twee leden (Danny Trappist en Dré Ganzepoot hadden hun zelfgebrouwen bier meegebracht om aan de talrijke aanwezigen te laten proeven van hun creatie.Gebrouwen in hun kleine hobby brouwerijtje 'Brouwerij Ganzepoot'.Het biertje viel bij velen in de smaak.Het is een blond biertje geworden met biologische Poperingse hop.En hoe kan het ook anders 'Ne Kloefkapper' genoemd.Prachtig tot wat zo'n vriendschap kan leiden.Het uitgebreide verslag kan je op hun blog lezen hoe alles tot stand kwam.In ieder geval is dit een unieke bende met een pracht van een hobby.Als je het ons vraagt mogen ze nog vele malen langs komen om te laten kennis maken met hun gerstennat.Even nog de leden voorstellen dit zijn:Jakke Kermis(voorzitter),Dré Ganzepoot(ondervoorzitter),Danny Trappist(secretaris),Jo Caramel(schatbewaarder)en erelid Piet Konijn.
Dat ze bij de Dolle brouwers niet bij de pakken blijven zitten na de gebeurtenissen van afgelopen week,werd bewezen door het oud brouwershuis in te richten als oerbar.Met enkele vrijwilligers hebben we vrijdag de handen uit de mouwen gestoken om het naar de zin van alle bezoekers te maken.We konden er al terug genieten van het vers gebrouwen Boskeun.Het deed Els en Kris deugd doordat alle mensen die op bezoek kwamen een hart onder de riem te steken.Ook de rondleidingen gaan door en sluiten af niet meer in de brouwerij,maar noodgedwongen in 'In de rust der toeristen'.Zo konden we ook nog eens genieten van de prachtige anekdotes van de inmiddels 92-jarige Moes.iedereen is van harte welkom in de nieuwe 'voorlopige' oerbar.Tijdens het weekend.Om van een lekker artisanaal biertje te genieten. Foto's brandweer:Luc de pompier ( http://luc-de-pompier.skynetblogs.be/)
Brouwerij De Dolle brouwers Roeselarestraat 12b 8600 Esen(Diksmuide) Tel:051/50.27.81
Rondleidingen op afspraak in de week zaterdag en zondag telkens om 15u
Voor de 7e maal werd 's lands grootste bierfestival georganiseerd.Het werd terug een enorm succes.Het publiek had de keuze uit meer dan 280 verschillende bieren van niet minder dan 61 Belgische brouwerijen en bierfirma's.Met andere woorden bijna de helft van alle Belgische brouwerijen en bierfirma's waren dit weekend aanwezig.Heel wat buitenlandse en binnenlandse bierliefhebbers vonden de weg naar de stadsfeestzaal in Sint-Niklaas.Alles werd in goede banen geleid door de 180 vrijwilligers die hun taak uitstekend deden.We proefden terug uit de 15cl proefglaasjes,met het Zythos logo.Uiteraard werd er weer verbroederd met tal van bekende gezichten uit de 'bierwereld'.De nieuwe biertjes werden vakkundig geproefd,maar uiteraard konden de 'klassiekers' ons ook bekoren.Het werd terug een prettig festival en we kijken al uit naar volgend jaar in dezelfde stad maar op een andere lokatie.Dat maakt ons uiteraard nog meer nieuwgierig.Noteer alvast maar in jullie agende Zythos bierfestival ,zaterdag 5 maart en zondag 6 maart 2011.Proficiat aan alle medewerkers en uiteraard brouwerijen/bierfirma's voor deze uitstekende editie.
We trotseerden toch het aangekondigde stormweer om een bezoekje te brengen aan huisbrouwerij Sint-Canarus in Gottem bij Deinze.Het was een blij weerzien want het was immers van Villagio Della Birra dat we Piet en echtgenote nog hadden gezien en dit is toch al enkele maanden geleden.Het is er steeds gezellig vertoeven in het kleine brouwerijtje met knus proeflokaal.Waar zelfs de Amerikaanse bierliefhebbers de weg weten te vinden naar het piepkleine dorpje.We praatten nog wat gezellig bij en dronken van de verschillende uitstekende bieren.daarna trokken we de storm tegemoet en zette onze weg voorzichtig verder.Volgende keer hopen we dat we eens gebruik kunnen maken van de mooie tuin,daarbij genietend van een lekker artisanaal biertje.
Huisbrouwerij Sint Canarus Polderweg 2 9800 Gottem(Deinze)
Gisteren werden bij De Dolle brouwers Boskeun en Oerbier Reserva 2009 gebotteld.En dit tussen de verbouwingswerken door die al goed gevorderd zijn.Heel wat van deze bieren vinden een weg naar het buitenland zoals Taiwan,U.S.A,Italie.Eenmaal per maand word er gebotteld en is dit heel arbeidsintensief zo worden de lege bakken manueel op de transportband geplaatst en gaan in de flessenwasmachine waarna de flessen manueel gecontroleerd worden alvorens afgevuld en voorzien van een etiket om daarna ook manueel in bakken of dozen worden geplaatst en gestapeld om richting warme kamer te gaan gedurende enkele weken.Na het harde werk konden we nagenieten van het nieuwe bier dat geschonken zal worden op het Zythos bier festival dat plaatsvind op zaterdag 6 en zondag 7 maart aanstaande in Sint-Niklaas.Het nieuwe bier heeft als naam gekregen EXPRMTL BREW AD 2010 (8,5%).Van de smaak verklappen wij u nog niets.Maar deze kunnen jullie zelf ontdekken volgend weekend op het ZBF.Allen daarheen dus.
Voor de 2e maal vond de Horecabeurs in het Bredense MEC Staf Versluys centrum plaats van 22 tot 25 februari .Dit jaar werd er gevoelig uitgebreid en werd er ieder dag uitgepakt met allerlei verschillende activiteiten zoals kookdemonstraties door chef kok Felix Alen en door Hotelschool Ter Duinen.De organisatie mag van een geslaagde 4 daagse spreken want uit de eerste berichten blijkt dat er 60% meer bezoekers waren dan het jaar voordien.Dankzij de bijna onbeperkte uitbreidings mogelijkheden,moderne infrastructuur en ruime gratis parkeergelegenheid heeft de beurs alle troeven in handen om uit te groeien tot de referentie voor de kusthoreca.Nieuw op deze editie was het brouwersplein waar je kon genieten van een lekker streekbiertje of een frisdrank.Het was in ieder geval een leuke en gezellige ontmoetingsplaats.Waar vele contacten werden gelegd.Een echt schot in de roos.Op naar een 3e editie.Puike organisatie,en volgend jaar zijn we zeker terug van de partij.
Op onze reis naar California verleden jaar hadden we heel wat Amerikaanse bieren meegebracht naar Belgie.Een proeverij drong zich dan ook op we vonden zonder problemen top proevers die ons wilde helpen.Om de Amerikaanse bieren te degusteren.Niemand minder dan William Roelens,Geroen Vansteenbrugge en Steven Vermeylen vonden de weg naar de kust waar de proeverij bij ons thuis plaats vond.We proefden van een zestal biertjes van verschillende Californische brouwerijen.Die vergezeld waren met 4 verschillende kaassoorten,en om de smaak te neutraliseren stukjes brood om onze smaakpapillen terug op peil te brengen.Het werd een leuke namiddag waar er inderdaad veelvuldig over bier gesproken werd.met andere woorden zeker voor herhaling vatbaar.Wij hebben in ieder geval genoten van de bijzondere bieren,deze werden stuk voor stuk lekker bevonden.Hierbij bedanken we onze gasten om de leuke namiddag en de attentie die ze mee hebben gebracht.
Orchard White 5,7% Belgian-Style Ale Brewed with spices,wheat & oats Brewed & bottled by the Bruery,Placentia,California
Saison Rue 8,5% Belgian-style Ale brewed with rye and brettanomyces Brewed & bottled by the bruery,Placentia,California
Wee Heavy 10% Scotch Style Ale Brewed & Bottled by AleSmith San Diego,California
Oaked Arrogant Basterd Ale 7,2% Ale aged with American oak wood chips The Stone Brewing co,Escondido,San Diego county,California
Older viscosity 2008 12% Malt beverage in oak barrels Port Brewing company- The Lost Abbey ,San Marcos, California
Olde Gnarly Wine Style Ale 11% Brewed and bottled by The Lagunitas Brewing Co. Petaluma,California
Voor de 3e maal organiseerde de Nijlense biervereniging Nijlen OnbegrensT(NOTvzw) hun bierbeurs.Het was de eerste maal dat we er een bezoekje brachten.Alles was perfect georganiseerd zo kon je bij aanvang een proefglaasje(13cl)aanschaffen en kon je voor 1 euro een biertje proeven.Het concept was hetzelfde als op het Zythos bierfestival.De standen worden opgenhouden door de brouwers of medewerkers.Je kan er met je proefglaasje terecht en je keuze maken uit de verschillende biertjes.Ook handig was het info boekje waar je wat info kon vinden over de bieren en brouwerijen.Er kwam heel wat volk opdagen op het festivalletje waardoor er een gezellige drukte heerste.Je kon er ook plaats nemen in het midden en genieten van de brouwerijstandjes rondom je heen.Voor deze 3e editie hadden de organisatoren een 18 tal brouwerijen/bierfirma's uitgenodigd.Die de Gildezaal bezetten.Het was eens leuk andere gezichten te zien zo kan je ook zien dat 'kleinere organisaties' puik werk verichten om de Belgische bieren in de kijker te zetten.Het is de bedoeling van de vereniging om mensen uit hun 'cocoon' gewoonte te halen en terug samen brengen rond activiteiten de verbredend werken op vlak van 'socialisering'.Zoals de vereniging zelf zegt:Als de bezoekers een wandeling maken doorheen onze bierbeurs leren ze de verschillende streken kennen met hun typische karakter,maar ook vaststellen van de verschillende smaakuitdagingen een bier moet meerwaarde vormen.Beter konden wij het niet zeggen.Op naar een vierde editie.