Hopelijk genieten jullie van de reportage's op deze blog,indien er vragen zijn kan je deze gerust stellen via e- mail bedankt voor het bezoekje vriendelijke groetjes Goethals Bianca
Gezellige cafétjes met een grote keuze aan Belgische streekbieren
Ons bier vooraadje
Op deze site maakt de gemeente Bredene wat reclame over de blog, waarvoor onze dank.
Goddelijke drank
24-04-2010
Oud Mannekesvere Tripel
MANNEKENSVERE - Op de eerste verjaardag van het Waternekkersplein werd een nieuw bier voorgesteld, de Tripel Oud Mannekensvere.
De eerste verjaardag van het Waternekkersplein werd gisteren uitgebreid gevierd met de voorstelling van de Tripel Oud Mannekensvere. 'Wat past inderdaad beter dan een speciaal bier op een mooie verjaardag als deze', zegt Gino Maeckelbergh van het café-restaurant Oud Mannekensvere, die op het idee kwam om een eigen bier op de markt te brengen. 'De Tripel Oud Mannekensvere wordt gebrouwd door brouwerij de Halve Maan in Brugge en bevat een alcoholpercentage van 7 tot 9graden. Het heeft een lichtzoete, moutige smaak en is amberkleurig. Je kan het bier vergelijken met een typische tripel, bier waarbij een dubbele hoeveelheid mout wordt gebruikt. Het bier is alleen op vat verkrijgbaar', zegt Gino.
Vernieuwd plein
Het Waternekkersplein, dat vorig jaar volledig werd vernieuwd en uitgerust werd met zitbanken en heel wat groen, groeide niet alleen uit tot een ontmoetingsplaats voor bewoners, maar tot een stopplaats voor fietsers en wandelaar. De naam van het plein is een verwijzing naar een oude legende die vertelt over kwelgeesten - de waternekkers - die in de grachten en de sloten leven en 's nachts mensen in het water trekken.(bron De Standaard)
Samen met de Gentse biervereniging bezochten we Huisbrouwerij Den Tseut is een klein ambachtelijke brouwerij midden in het dorp van Oosteeklo.De naam "den Tseut" verwijst naar de spotnaam van de Oosteeklonaren de varkens.Oosteeklo is een varkensgemeente en Den Tseut is het dialect voor varken.Ze zijn gestart in juni 2008, dan is hun1ste biertje gebrouwen, het huisbier Den Tseut. Het brouwen zit bij Stefan in het bloed, zijn beide grootvaders waren actief in de brouwsector. Zijn ene grootvader was brouwer bij Van Hoorebeke in Assenede, de ander was aan de slag in de mouterij te Boekhoute. Stefan heeft een opleiding gevolgd aan de Hoge School te Gent en slaagde er met grote onderscheiding. Zo heeft hij thuis zijn installatie zelf ontworpen. Ze blijven klein en ambachtelijk en hebben ondertussen 6 biertjes:Den Tseut, Den Bras, Den Drupneuze, en hun tripel Den Bi3r. De Belle Cies hun aperitiefbier.Binnenkort(eind mei) zal je de biertjes kunnen proeven in het gloednieuwe proeflokaal,aanpalend aan de brouwerij.
Op 16 april werd het nieuwe biertje "Den Mulder" (blond en 8°alc.) voorgesteld. Het bier, gemaakt uit gerst, haver, rogge en spelt, kwam er op initiatief van molenaar Johan Van Holle (Ertvelde) in samenwerking met de coöperatieve mmm...eetjesland.. Johan Van Holle van vzw Stenenmolen en rosmolen uit Ertvelde pelt, kuist en maalt zelf de speltgranen die zijn broer Dirk in assenede teelt. Deze oeroude graansoort is opnieuw in opmars, is zeer gezond en niet met pesticiden besproeid. het is geproefd en goed bevonden. Bedankt Stefan en Ria en de Gentse biervereniging voor de prachtige namiddag,het was er echt genieten
Huisbrouwerij Den Tseut Stefan De Decker en Ria Danneels Oosteeklo-Dorp 40 9968 Oosteeklo
Onder geruime belangstelling stelde Thijs Maenhout zijn eerste biertje voor aan de talrijke genodigden.Het is een blond bier van 8,5%,met de nodige koriander toetsjes,en een lichtjes fruitige(droge) afdronk, het draagt de naam Koeketiene.De naam verwijst naar de ontmoeting met zijn vrouw tijdens het kaarten.De brouwerij is gelegen in de Westvlaamse gemeente Meulebeke en was vroeger een fabriekje van rundsbouilon Gerdox.Die hij na de nodige verbouwingen inrichtte tot een brouwerijtje met bijhorend proefzaaltje.Thijs volgde een cursus bierbrouwen(bij Alvinne) en kocht de brouwinstalatie van brouwerij 't Brouwkot in Gullegem,in een vorig leven stond deze ook al bij brouwerij De Glazen Toren in Erpe-Mere.Het lijkt een bijzondere installatie te worden,want heel wat ervaren brouwers leerden ermee werken.Na de nodige papiermolen en aanpassingen te hebben gedaan kon Thijs beginnen aan zijn eerste biertje te brouwen.Het is tof om te zien hoe de brouwerij traditie verdergezet wordt door jeugdig enthousiasme,dit kan enkel maar de Belgische biercultuur ten goede komen. Doe zo verder Thijs,nog veel brouwgenot en nieuwe biertjes toegewenst
Voor de 4e maal organiseerde de Waregemse Bierfanaten hun festival de Waregemse Bierhappening dit telkens op Paaszaterdag.Na 3 succesvolle edities besloten ze het deze maal over een andere boeg te gooien.Dit jaar was het een afgelankte versie(lees light versie).Dit wilde zeggen maar enkele brouwerijstanden(3).Zo stonden ondermeer brouwerij Bavik uit Bavikhove,Brouwerij Contreras uit Gavere en een stand die alle Belgian Family Brewers vertegenwoordigde.Voor deze 'light' editie wisten de organisatoren een mooie bierlijst samen te stellen met meer dan 60 bieren.Waaronder toch enkele unieke bieren.Ook de lokatie was deze maal ergens anders er werd geopteerd voor de buurgemeente Beveren-Leie,in het oc 't Klokhuis.Toch wel een mooie zaal.De medewerkers zetten hun beste beentje voor,en alles verliep dan ook perfect.Wij genoten van het festival en hopen er volgend jaar terug bij te zijn om te ontdekken,proeven,en genieten.
Op Pasen gingen we naar de Toogoloog in Middelkerke om hoe kan het ook anders een Paasbiertje te proeven.Niet zomaar een Paasbiertje maar het bijna niet in Belgie te verkrijgen.St.Bernardus Paasbier(7,7%),wat bestemd voor de Deense (bier)markt.Maar gelukkig kon Dirk toch beslag leggen op enkele flessen zodat we toch konden proeven van dit uitzonderlijk biertje.Hierbij een korte beschrijving die terug te vinden op de fles.Uniek Belgisch bier van hoge gisting met nagisting op de fles.Dit Paasbier is een uitgebalanceerd evenwicht tussen zoet en bitter,tussen volmondig en fris.Het heeft een frisse,fruitige neus met een volle smeuïge schuimkraag.Het wordt gebrouwen in de rijke traditie van de St Bernardus brouwerij,gebruik maken van louter de beste mouten,hoppe,en suikers.Onze eigen gist en het specifieke water van de brouwerij vormen die diepe kracht van onze bieren.Dit Paasbier beantwoord dan ook aan ons credo:St Bernardus,hemels nectar binnen handbereik.
Kaffeethuis Den Toogoloog Kerkstraat 7 8430 Middelkerke Tel:059/31.53.13
Afgelopen dinsdagavond waren we afgezakt naar Tielt om een Soirée Dupont mee te maken die plaatsvond in Tapasbar Pado.Er was heel wat belangstelling.Voor wat een top avond ging worden.Tijdens deze avond gingen de producten van brouwerij Dupont uit Tourpes wat in de kijker geplaatst worden.Er wordt niet enkel bier gebrouwen maar ook kaas gemaakt en tot voor kort werd er ook brood gebakken,en dat allemaal in eigen beheer.Bij ieder biertje dat geproefd werd een hapje gegeten die perfect paste bij het biertje.Ondertussen werd op een deskundige wijze de historie en de bieren vakkundig uitgelegd door Gust Simons vetegenwoordiger van Brouwerij Dupont.De gerechtjes werden op een proffesionele manier klaargemaakt door Patrick.Deze waren stuk voor stuk pareltjes om duimen en vingers van af te likken.Het was meer dan een geslaagde avond,en wat ons betreft mogen ze regelmatig zoiets organiseren.Iedereen genoot van de biertjes en hapjes,en de leuke avond.Nogmaals proficiat aan het Pado team voor deze prachtige avond.
Maandag mocht onze vereniging H.O.P voor de Zytholoog de bieren proeven van Brouwerij Van Hounsebrouck dit wilde zeggen een 8 tal biertjes van naderbij bekijken,de verschillende proefwaarnemingen noteren.Zo kan er dan in de volgende Zytholoog de proefwaarnemingen gelezen worden.Een 16 tal H.O.P-leden maakten hun opwachting in het zaaltje van het Brouwershof,het cafétje gelegen naast de brouwerij.Er werd geproefd,geruikt en alles zorgvuldig genoteerd op het proefformulier.Het werd een gezellige avond met een primeur namelijk Cuvée du Chateau die voor het eerst op fles verkrijgbaar is.We bedanken daarbij brouwerij Van Hounsebrouck,voor de fles Cuvée du Chateau die we cadeau gekregen hebben.
Voor de 8e maal organiseerden de Zeelse Schuimkragen hun 2 jaarlijkse bierkwis.Vlug inschrijven was de boodschap want deze editie was al geruime tijd volzet.Dat wilde zeggen dat er 39 ploegen waren ingeschreven.Heel veel lokale verenigenen vonden de weg naar Zele om in school Pius X deel te nemen aan de boeiende kwis.Heel wat bekende(bier)gezichten waren dan ook aanwezig.Er waren zelfs verenigingen bij die met 4 ploegen deelnamen om zo de kans te vergroten op de eindwinst.Wij deden mee als één van de ploegen van de Waregemse Bierfanaten(WBF).Alles werd goed in elkaar gestoken,zo moest men een rode draad vinden die extra punten opleverde,er was eenblindproeverij(4 trappistenbieren proberen uit elkaar te halen),en telkens een ronde met verschillende vragen over brouwerijen en toebehoren,zoals een foto ronde,bieren in verschillende talen,brouwerij attributten herkennen,Tournée Génerale enz...Prachtig in beeld gebracht.Na iedere ronde werden de oplossingen gegeven en konden je al een idee hebben wat je score was.Het werd een razend spannende eindstrijd die ging tussen Bles,De Leuvense Biertherapeuten en De Gésloeties(WBF).De top drie scheidde elkaar maar met 1 puntje.Er was een extra vraag nodig om de winnaar aan te duiden,waarbij Bles uit Zottegem aan het langste eind trok en zo de trotse winnaar werd van de 8ste editie van de Zeelse bierkwis.Op de 2e plaats eindigde De Leuvense Biertherapeuten en verdienstelijk 3e werd De Gésloeties(WBF).Maar uiteindelijk ging iedereen met een mooie prijs naar huis,want iedereen mocht een prijs in ontvangst nemen.Inderdaad er was een prachtige prijzenpot zodat iedereen tevreden huiswaarts trok.In ieder geval proberen wij om binnen 2 jaar terug deel te nemen en beter te doen dan dit jaar.Poficiat aan De Schuimkragen voor de organisatie en de leuke avond die we mochten meemaken.
Voor de negende maal organiseerde De Leuvense Biertherapeuten(LBT) hun festival,dit jaar onder de noemer La Tournée Belge.Er kwamen 66 bieren uit 11 verschillende provincies aan bod.Alles vond plaat in Taverne 'De Stille Waters' in het prachtige provinciaal domein te Kessel-Lo,nabij Leuven.de organisatoren hadden uit iedere provincie nieuwe bieren of echte klassiekers gekozen van de 66bieren die er te proeven waren,waren er 23 nieuwe bij,die pas uitgekomen waren na de vorige editie.Heel wat te proeven dus.Maar geen nood indien je niet alles kon proeven kon je gerust vragen om het biertje niet te openen om eventueel mee te nemen naar huis.Alles werd in goede banen geleid door de medewerkers van LBT.Het weer zat dit jaar gelukkig ook wat mee zodat het terrasje buiten telkens aardig vol zat,en waar je ook mooie foto's kon nemen van de natuur.We praatten tussendoor met verschillende bierliefhebbers genietend van ons streekbiertje.Het was voor ons de eerste maal op dit festival,en hebben ons reuze geamuseerd.Proficiat aan de organisatoren en hopelijk mag het festival nog jaren plaatvinden op deze prachtige lokatie.
Na de voorstelling van het Kloefkappersbier,proefden we op de proef/bierzolder nog enkele unieke biertjes.Zoals je ziet is er steeds iets te beleven op de zolder van brouwerij Alvinne in Heule.Het was terug internationaal getint,we proefden bieren uit Denemarken,Zweden,Amerika... We keren er graag terug om met 'biervrienden' te genieten van dit heerlijke gerstenat.
Brouwerij Alvinne De proef/bier zolder Mellestraat 138 8501 Heule
In taverne-tapasbar Pado komen we graag langs,we worden er telkens van harte ontvangen door Patrick en Dominiek.Ook nu weer werden we getrakteerd op iets unieks.Er werd een 2 liter fles(Schwarzbier)open gedaan van microbrouwerij Rienzbrau uit Bruneck Italie,uit de naam was het niet af te leiden dat het biertje uit Italie afkomstig was.Maar Patrick had dit meegebracht toen hij op reis was in de streek.Het bier viel in de smaak,maar misschien toch licht geinfecteerd,maar smaakte nog best.Als 2e verassing had Dominiek ook nog iets nieuws bij meer bepaald een biertje van brouwerij Maenhout genoemd Koeketiene.Deze microbrouwerij is gelegen in Meulebeke en is nog maar enkele maanden opperationeel.Hun eerste biertje is een blond bier van 8,5%,en mag als geslaagd worden beschouwd.In de toekomst gaan we er zeker eens een bezoekje brengen.We hadden ondertussen al ook een 'oude Orval' van meer dan 5 jaar oud geproefd deze was werkelijk verbluffend,alsook een La Trappe witte trappist.Het is steeds een plezier om dit in aangenaam gezelschap te mogen proeven,en delen met andere vrienden die dezelfde passie delen.Nogmaals bedankt Patrick en Dominiek voor deze prachtige proeverij.
Tapasbar Pado Stationstraat 68 8700 Tielt
Witte Trappist 5,5% La Trappe Brouwerij Abdij Koningshoeven
Oude Orval 6,2% Gebotteld 06/01/2005 Brasserie d'Orval
Rienzbrau 5,6% Schwarzbier Brouwerij Rienzbrau Bruneck Italia
Op zondag 14 maart waren we aanwezig op de voorstelling van de Urthelpaté in 't Vijverhof in Tielt.Deze namiddag stelde unizo Tielt in samenwerking met brouwerij de Leyerth een paté voor op basis van één van hun bieren Urthel Samaranth 12,deze werd voor hen gemaakt door De Veurn' Ambachtse uit Alveringem.Na de voorstelling van de orde van de Urthels met een bijzonder mooi verhaal gebracht door Bas Van Ostaden(illustrator,Cronycker)over het ontsaan van de Erthels,en de tot ridder geslagen peter en meter.Was het moment aangekomen om de paté aan te snijden door de kersverse peter en meter van de Urthel-paté die beloofden het product zo goed mogelijk te vertegenwoordigen in de wijde omgeving.Brouwster Hildegard Van Ostaden was bijzonder fier op het feit dat haar bier gebruikt werd om een paté te vervaardigen.We genoten nog na van de lekkere biertjes die Hildegard brouwt uiteraard vergezeld met de lekkere paté.
Afgelopen zaterdag kwam een vrolijke bende hun bier voorstellen op de proefzolder in Heule.Enkle vrienden uit de Kempen hebben een clubje opgericht 'De bende van de kloef'met als doel talrijke bezoekjes te brengen aan allerlei lokaties onder de noemer 'genootschap van grote goesting'.Om het met een citaat van de bende te zeggen:Zij offeren zich op om de Belgische bier -en eetcultuur naar de buitenwereld te verspreiden.Het lidmaatschap is beperkt tot zielsgenoten.Een eigen clublokaal hebben ze ook meer bepaald herberg Piet Konijn aan de bareel in Booischoot statie.Twee leden (Danny Trappist en Dré Ganzepoot hadden hun zelfgebrouwen bier meegebracht om aan de talrijke aanwezigen te laten proeven van hun creatie.Gebrouwen in hun kleine hobby brouwerijtje 'Brouwerij Ganzepoot'.Het biertje viel bij velen in de smaak.Het is een blond biertje geworden met biologische Poperingse hop.En hoe kan het ook anders 'Ne Kloefkapper' genoemd.Prachtig tot wat zo'n vriendschap kan leiden.Het uitgebreide verslag kan je op hun blog lezen hoe alles tot stand kwam.In ieder geval is dit een unieke bende met een pracht van een hobby.Als je het ons vraagt mogen ze nog vele malen langs komen om te laten kennis maken met hun gerstennat.Even nog de leden voorstellen dit zijn:Jakke Kermis(voorzitter),Dré Ganzepoot(ondervoorzitter),Danny Trappist(secretaris),Jo Caramel(schatbewaarder)en erelid Piet Konijn.
Dat ze bij de Dolle brouwers niet bij de pakken blijven zitten na de gebeurtenissen van afgelopen week,werd bewezen door het oud brouwershuis in te richten als oerbar.Met enkele vrijwilligers hebben we vrijdag de handen uit de mouwen gestoken om het naar de zin van alle bezoekers te maken.We konden er al terug genieten van het vers gebrouwen Boskeun.Het deed Els en Kris deugd doordat alle mensen die op bezoek kwamen een hart onder de riem te steken.Ook de rondleidingen gaan door en sluiten af niet meer in de brouwerij,maar noodgedwongen in 'In de rust der toeristen'.Zo konden we ook nog eens genieten van de prachtige anekdotes van de inmiddels 92-jarige Moes.iedereen is van harte welkom in de nieuwe 'voorlopige' oerbar.Tijdens het weekend.Om van een lekker artisanaal biertje te genieten. Foto's brandweer:Luc de pompier ( http://luc-de-pompier.skynetblogs.be/)
Brouwerij De Dolle brouwers Roeselarestraat 12b 8600 Esen(Diksmuide) Tel:051/50.27.81
Rondleidingen op afspraak in de week zaterdag en zondag telkens om 15u
Voor de 7e maal werd 's lands grootste bierfestival georganiseerd.Het werd terug een enorm succes.Het publiek had de keuze uit meer dan 280 verschillende bieren van niet minder dan 61 Belgische brouwerijen en bierfirma's.Met andere woorden bijna de helft van alle Belgische brouwerijen en bierfirma's waren dit weekend aanwezig.Heel wat buitenlandse en binnenlandse bierliefhebbers vonden de weg naar de stadsfeestzaal in Sint-Niklaas.Alles werd in goede banen geleid door de 180 vrijwilligers die hun taak uitstekend deden.We proefden terug uit de 15cl proefglaasjes,met het Zythos logo.Uiteraard werd er weer verbroederd met tal van bekende gezichten uit de 'bierwereld'.De nieuwe biertjes werden vakkundig geproefd,maar uiteraard konden de 'klassiekers' ons ook bekoren.Het werd terug een prettig festival en we kijken al uit naar volgend jaar in dezelfde stad maar op een andere lokatie.Dat maakt ons uiteraard nog meer nieuwgierig.Noteer alvast maar in jullie agende Zythos bierfestival ,zaterdag 5 maart en zondag 6 maart 2011.Proficiat aan alle medewerkers en uiteraard brouwerijen/bierfirma's voor deze uitstekende editie.