Hopelijk genieten jullie van de reportage's op deze blog,indien er vragen zijn kan je deze gerust stellen via e- mail bedankt voor het bezoekje vriendelijke groetjes Goethals Bianca
Gezellige cafétjes met een grote keuze aan Belgische streekbieren
Ons bier vooraadje
Op deze site maakt de gemeente Bredene wat reclame over de blog, waarvoor onze dank.
Goddelijke drank
16-03-2010
Geproefde biertjes op De proefzolder
Na de voorstelling van het Kloefkappersbier,proefden we op de proef/bierzolder nog enkele unieke biertjes.Zoals je ziet is er steeds iets te beleven op de zolder van brouwerij Alvinne in Heule.Het was terug internationaal getint,we proefden bieren uit Denemarken,Zweden,Amerika... We keren er graag terug om met 'biervrienden' te genieten van dit heerlijke gerstenat.
Brouwerij Alvinne De proef/bier zolder Mellestraat 138 8501 Heule
In taverne-tapasbar Pado komen we graag langs,we worden er telkens van harte ontvangen door Patrick en Dominiek.Ook nu weer werden we getrakteerd op iets unieks.Er werd een 2 liter fles(Schwarzbier)open gedaan van microbrouwerij Rienzbrau uit Bruneck Italie,uit de naam was het niet af te leiden dat het biertje uit Italie afkomstig was.Maar Patrick had dit meegebracht toen hij op reis was in de streek.Het bier viel in de smaak,maar misschien toch licht geinfecteerd,maar smaakte nog best.Als 2e verassing had Dominiek ook nog iets nieuws bij meer bepaald een biertje van brouwerij Maenhout genoemd Koeketiene.Deze microbrouwerij is gelegen in Meulebeke en is nog maar enkele maanden opperationeel.Hun eerste biertje is een blond bier van 8,5%,en mag als geslaagd worden beschouwd.In de toekomst gaan we er zeker eens een bezoekje brengen.We hadden ondertussen al ook een 'oude Orval' van meer dan 5 jaar oud geproefd deze was werkelijk verbluffend,alsook een La Trappe witte trappist.Het is steeds een plezier om dit in aangenaam gezelschap te mogen proeven,en delen met andere vrienden die dezelfde passie delen.Nogmaals bedankt Patrick en Dominiek voor deze prachtige proeverij.
Tapasbar Pado Stationstraat 68 8700 Tielt
Witte Trappist 5,5% La Trappe Brouwerij Abdij Koningshoeven
Oude Orval 6,2% Gebotteld 06/01/2005 Brasserie d'Orval
Rienzbrau 5,6% Schwarzbier Brouwerij Rienzbrau Bruneck Italia
Op zondag 14 maart waren we aanwezig op de voorstelling van de Urthelpaté in 't Vijverhof in Tielt.Deze namiddag stelde unizo Tielt in samenwerking met brouwerij de Leyerth een paté voor op basis van één van hun bieren Urthel Samaranth 12,deze werd voor hen gemaakt door De Veurn' Ambachtse uit Alveringem.Na de voorstelling van de orde van de Urthels met een bijzonder mooi verhaal gebracht door Bas Van Ostaden(illustrator,Cronycker)over het ontsaan van de Erthels,en de tot ridder geslagen peter en meter.Was het moment aangekomen om de paté aan te snijden door de kersverse peter en meter van de Urthel-paté die beloofden het product zo goed mogelijk te vertegenwoordigen in de wijde omgeving.Brouwster Hildegard Van Ostaden was bijzonder fier op het feit dat haar bier gebruikt werd om een paté te vervaardigen.We genoten nog na van de lekkere biertjes die Hildegard brouwt uiteraard vergezeld met de lekkere paté.
Afgelopen zaterdag kwam een vrolijke bende hun bier voorstellen op de proefzolder in Heule.Enkle vrienden uit de Kempen hebben een clubje opgericht 'De bende van de kloef'met als doel talrijke bezoekjes te brengen aan allerlei lokaties onder de noemer 'genootschap van grote goesting'.Om het met een citaat van de bende te zeggen:Zij offeren zich op om de Belgische bier -en eetcultuur naar de buitenwereld te verspreiden.Het lidmaatschap is beperkt tot zielsgenoten.Een eigen clublokaal hebben ze ook meer bepaald herberg Piet Konijn aan de bareel in Booischoot statie.Twee leden (Danny Trappist en Dré Ganzepoot hadden hun zelfgebrouwen bier meegebracht om aan de talrijke aanwezigen te laten proeven van hun creatie.Gebrouwen in hun kleine hobby brouwerijtje 'Brouwerij Ganzepoot'.Het biertje viel bij velen in de smaak.Het is een blond biertje geworden met biologische Poperingse hop.En hoe kan het ook anders 'Ne Kloefkapper' genoemd.Prachtig tot wat zo'n vriendschap kan leiden.Het uitgebreide verslag kan je op hun blog lezen hoe alles tot stand kwam.In ieder geval is dit een unieke bende met een pracht van een hobby.Als je het ons vraagt mogen ze nog vele malen langs komen om te laten kennis maken met hun gerstennat.Even nog de leden voorstellen dit zijn:Jakke Kermis(voorzitter),Dré Ganzepoot(ondervoorzitter),Danny Trappist(secretaris),Jo Caramel(schatbewaarder)en erelid Piet Konijn.
Dat ze bij de Dolle brouwers niet bij de pakken blijven zitten na de gebeurtenissen van afgelopen week,werd bewezen door het oud brouwershuis in te richten als oerbar.Met enkele vrijwilligers hebben we vrijdag de handen uit de mouwen gestoken om het naar de zin van alle bezoekers te maken.We konden er al terug genieten van het vers gebrouwen Boskeun.Het deed Els en Kris deugd doordat alle mensen die op bezoek kwamen een hart onder de riem te steken.Ook de rondleidingen gaan door en sluiten af niet meer in de brouwerij,maar noodgedwongen in 'In de rust der toeristen'.Zo konden we ook nog eens genieten van de prachtige anekdotes van de inmiddels 92-jarige Moes.iedereen is van harte welkom in de nieuwe 'voorlopige' oerbar.Tijdens het weekend.Om van een lekker artisanaal biertje te genieten. Foto's brandweer:Luc de pompier ( http://luc-de-pompier.skynetblogs.be/)
Brouwerij De Dolle brouwers Roeselarestraat 12b 8600 Esen(Diksmuide) Tel:051/50.27.81
Rondleidingen op afspraak in de week zaterdag en zondag telkens om 15u
Voor de 7e maal werd 's lands grootste bierfestival georganiseerd.Het werd terug een enorm succes.Het publiek had de keuze uit meer dan 280 verschillende bieren van niet minder dan 61 Belgische brouwerijen en bierfirma's.Met andere woorden bijna de helft van alle Belgische brouwerijen en bierfirma's waren dit weekend aanwezig.Heel wat buitenlandse en binnenlandse bierliefhebbers vonden de weg naar de stadsfeestzaal in Sint-Niklaas.Alles werd in goede banen geleid door de 180 vrijwilligers die hun taak uitstekend deden.We proefden terug uit de 15cl proefglaasjes,met het Zythos logo.Uiteraard werd er weer verbroederd met tal van bekende gezichten uit de 'bierwereld'.De nieuwe biertjes werden vakkundig geproefd,maar uiteraard konden de 'klassiekers' ons ook bekoren.Het werd terug een prettig festival en we kijken al uit naar volgend jaar in dezelfde stad maar op een andere lokatie.Dat maakt ons uiteraard nog meer nieuwgierig.Noteer alvast maar in jullie agende Zythos bierfestival ,zaterdag 5 maart en zondag 6 maart 2011.Proficiat aan alle medewerkers en uiteraard brouwerijen/bierfirma's voor deze uitstekende editie.
We trotseerden toch het aangekondigde stormweer om een bezoekje te brengen aan huisbrouwerij Sint-Canarus in Gottem bij Deinze.Het was een blij weerzien want het was immers van Villagio Della Birra dat we Piet en echtgenote nog hadden gezien en dit is toch al enkele maanden geleden.Het is er steeds gezellig vertoeven in het kleine brouwerijtje met knus proeflokaal.Waar zelfs de Amerikaanse bierliefhebbers de weg weten te vinden naar het piepkleine dorpje.We praatten nog wat gezellig bij en dronken van de verschillende uitstekende bieren.daarna trokken we de storm tegemoet en zette onze weg voorzichtig verder.Volgende keer hopen we dat we eens gebruik kunnen maken van de mooie tuin,daarbij genietend van een lekker artisanaal biertje.
Huisbrouwerij Sint Canarus Polderweg 2 9800 Gottem(Deinze)
Gisteren werden bij De Dolle brouwers Boskeun en Oerbier Reserva 2009 gebotteld.En dit tussen de verbouwingswerken door die al goed gevorderd zijn.Heel wat van deze bieren vinden een weg naar het buitenland zoals Taiwan,U.S.A,Italie.Eenmaal per maand word er gebotteld en is dit heel arbeidsintensief zo worden de lege bakken manueel op de transportband geplaatst en gaan in de flessenwasmachine waarna de flessen manueel gecontroleerd worden alvorens afgevuld en voorzien van een etiket om daarna ook manueel in bakken of dozen worden geplaatst en gestapeld om richting warme kamer te gaan gedurende enkele weken.Na het harde werk konden we nagenieten van het nieuwe bier dat geschonken zal worden op het Zythos bier festival dat plaatsvind op zaterdag 6 en zondag 7 maart aanstaande in Sint-Niklaas.Het nieuwe bier heeft als naam gekregen EXPRMTL BREW AD 2010 (8,5%).Van de smaak verklappen wij u nog niets.Maar deze kunnen jullie zelf ontdekken volgend weekend op het ZBF.Allen daarheen dus.
Voor de 2e maal vond de Horecabeurs in het Bredense MEC Staf Versluys centrum plaats van 22 tot 25 februari .Dit jaar werd er gevoelig uitgebreid en werd er ieder dag uitgepakt met allerlei verschillende activiteiten zoals kookdemonstraties door chef kok Felix Alen en door Hotelschool Ter Duinen.De organisatie mag van een geslaagde 4 daagse spreken want uit de eerste berichten blijkt dat er 60% meer bezoekers waren dan het jaar voordien.Dankzij de bijna onbeperkte uitbreidings mogelijkheden,moderne infrastructuur en ruime gratis parkeergelegenheid heeft de beurs alle troeven in handen om uit te groeien tot de referentie voor de kusthoreca.Nieuw op deze editie was het brouwersplein waar je kon genieten van een lekker streekbiertje of een frisdrank.Het was in ieder geval een leuke en gezellige ontmoetingsplaats.Waar vele contacten werden gelegd.Een echt schot in de roos.Op naar een 3e editie.Puike organisatie,en volgend jaar zijn we zeker terug van de partij.
Op onze reis naar California verleden jaar hadden we heel wat Amerikaanse bieren meegebracht naar Belgie.Een proeverij drong zich dan ook op we vonden zonder problemen top proevers die ons wilde helpen.Om de Amerikaanse bieren te degusteren.Niemand minder dan William Roelens,Geroen Vansteenbrugge en Steven Vermeylen vonden de weg naar de kust waar de proeverij bij ons thuis plaats vond.We proefden van een zestal biertjes van verschillende Californische brouwerijen.Die vergezeld waren met 4 verschillende kaassoorten,en om de smaak te neutraliseren stukjes brood om onze smaakpapillen terug op peil te brengen.Het werd een leuke namiddag waar er inderdaad veelvuldig over bier gesproken werd.met andere woorden zeker voor herhaling vatbaar.Wij hebben in ieder geval genoten van de bijzondere bieren,deze werden stuk voor stuk lekker bevonden.Hierbij bedanken we onze gasten om de leuke namiddag en de attentie die ze mee hebben gebracht.
Orchard White 5,7% Belgian-Style Ale Brewed with spices,wheat & oats Brewed & bottled by the Bruery,Placentia,California
Saison Rue 8,5% Belgian-style Ale brewed with rye and brettanomyces Brewed & bottled by the bruery,Placentia,California
Wee Heavy 10% Scotch Style Ale Brewed & Bottled by AleSmith San Diego,California
Oaked Arrogant Basterd Ale 7,2% Ale aged with American oak wood chips The Stone Brewing co,Escondido,San Diego county,California
Older viscosity 2008 12% Malt beverage in oak barrels Port Brewing company- The Lost Abbey ,San Marcos, California
Olde Gnarly Wine Style Ale 11% Brewed and bottled by The Lagunitas Brewing Co. Petaluma,California
Voor de 3e maal organiseerde de Nijlense biervereniging Nijlen OnbegrensT(NOTvzw) hun bierbeurs.Het was de eerste maal dat we er een bezoekje brachten.Alles was perfect georganiseerd zo kon je bij aanvang een proefglaasje(13cl)aanschaffen en kon je voor 1 euro een biertje proeven.Het concept was hetzelfde als op het Zythos bierfestival.De standen worden opgenhouden door de brouwers of medewerkers.Je kan er met je proefglaasje terecht en je keuze maken uit de verschillende biertjes.Ook handig was het info boekje waar je wat info kon vinden over de bieren en brouwerijen.Er kwam heel wat volk opdagen op het festivalletje waardoor er een gezellige drukte heerste.Je kon er ook plaats nemen in het midden en genieten van de brouwerijstandjes rondom je heen.Voor deze 3e editie hadden de organisatoren een 18 tal brouwerijen/bierfirma's uitgenodigd.Die de Gildezaal bezetten.Het was eens leuk andere gezichten te zien zo kan je ook zien dat 'kleinere organisaties' puik werk verichten om de Belgische bieren in de kijker te zetten.Het is de bedoeling van de vereniging om mensen uit hun 'cocoon' gewoonte te halen en terug samen brengen rond activiteiten de verbredend werken op vlak van 'socialisering'.Zoals de vereniging zelf zegt:Als de bezoekers een wandeling maken doorheen onze bierbeurs leren ze de verschillende streken kennen met hun typische karakter,maar ook vaststellen van de verschillende smaakuitdagingen een bier moet meerwaarde vormen.Beter konden wij het niet zeggen.Op naar een vierde editie.
Een stokoud laag gebouwtje,langs een onverharde weg,verborgen in het 400ha groote Zoersel bos.Het oogt pittoresk maar op het eerste zicht ook bescheiden.Halverwege de negentiende eeuw was Hendrik Concience de man die zijn volk leerde lezen een regelmatig bezoeker van Zoersel.Hier in het Boshuisje,zou hij zijn verhaal gehoord hebben dat hem inspireerde tot het schrijven van 'De Loteling'.Nog steeds word deze herberg en eetgelegenheid met kaarsen verlicht en verwarmd met een leuvense stoof en open haard.Het was er de lokatie voor vele opnames van verschillende dokumentaires en films.Wij besloten met ons boek 100x straffe streekbieren ook eens een bezoekje te brengen aan de prachtige Kempische hoeve,waarvan meer dan 200 jaar als herberg uitgebaad.We genoten in een gezellige sfeer van een Loteling donker(7%) en Loteling licht(tripel)(8,5%) brouwerij Huyghe van het vat.Ook kan je er genieten van streekgerechten waarvoor mensen van heinde en verre komen.Waaronder Spare-ribs van het huis als aanrader.Als je door de mooie natuur hebt gewandeld,gefietst,is dit een ideaal rustpunt om te genieten van een lekker streekbiertje.
Voor we afzakten naar de Nijlense bierbeurs besloten we om nog eventjes iets te gaan eten in 'Stamirant' De Stroopop in Halle-Zoersel.Dit werd ons getipt door 'Vader Abt'(Danny Van Tricht).En het was idd meer dan de moeite waard om een bezoekje te brengen.In een wondermooie omgeving tussen de Halse bossen.Wat het nog meer iddylisch maakte was het mooie winterlandschap.Heel wat fietsers en wandelaars houden er eventjes halt om terug wat krachten bij te doen.De eet-en drankaart is dan ook uitgebreid met heel wat streekgebonden specialiteiten.Je hebt er ruime keuze uit verschillende Trappisten,Geuze's,abdijbieren enz...De specilaiteiten van het huis zijn de verschillende vleesgerechten klaargemaakt op de lava-grill.De kindjes kunnen er spelen in de speeltuin.Het was er reuze gezellig aan de houtstoof waar we ons te goed deden aan een lekkere omelet 'De Stroopop' en een boterham met Westmalle kaas.Daarbij dronken we een Kempisch vuur Tripel en Kempisch Vuur 3 dubbel.Als afsluiter dronken we een biertje dat we nog niet kenden namelijk een Oelegems Titsenbier.Als je in de buurt bent is dit een absolute aanrader om een bezoekje te brengen aan dit prachtige 'Stamirant'.Oja nog even bijvermelden dat de Stroopop een straf streekbier café is waar 'straf bier' getapt wordt.
"Stamirant" De Stroopop Liefkenshoek 151 2980 Halle-Zoersel
Met een 30 tal Zythologen waren we afgelopen zaterdag afgezakt naar de Westhoek meer bepaald Oostvleteren,waar De Struise brouwers onlangs hun intrek hebben genomen in het oude dorpschooltje.Voor de 4e maal vond deze (Zythos)gathering plaats.Heel wat bierliefhebbers hadden er een hele trip opzitten.Organisator Joo Helsen had zelfs voor vervoer gezord uit de 'stille' kempen.We werden hartelijk ontvangen door Urbain en Carlo,die ons trakteerden op heel wat lekkers,zo konden we kiezen uit 4 biertjes die uit de tapkraan vloeiden.Aardmonnik,Struisselensis,Doubble bock en Pannepot.Iedereen genoot duidelijk van de lekkere bieren,en er werd heel wat bijgepraat over allerlei 'bierige' dingen.Na een korte speech van voorzitter Jan Rumes werd het tijd voor een rondleiding door Urbain van deze gelegenheid konden we proeven van een uniek brouwsel namelijk:Wild Pannepot batch 1/08.Wat bij iedereen in de smaak viel.Het is leuk te constateren dat er brouwerijen zijn die durven expirimenteren met bier,zo kunnen er prachtige brouwsels tot stand komen.Teruggekomen in het bier(klas)lokaaltje werd nog heel wat bijgepraat.Dit was meer dan een geslaagde namiddag in leuk gezelschap,wat zeker nog voor herhaling vatbaar is.Hierbij willen we nog Urbain,Carlo,en het Struise team bedanken voor de prachtige ontvangst en lekkere bieren.Ook iedereen bedankt die aanwezig was op deze 3e Zythos gathering.
We vertoefden dit weekend in de Westhoek we brachten een bezoekje aan het cultuurdorpje Wulveringem(Beauvoorde) bekend onder andere van hun paté,maar ook voor het prachtige kasteeltje dat omsteeks de 12e eeuw is ontstaan.Waar een heel historisch verhaal aan verbonden is voor meer info (www.erfgoed-vlaanderen.be ).In deze landelijke omgeving brachten we ook een bezoekje aan praatcafé Tuur Djés.In dit gezellige café waar Jan met de pet en Albert met de pittelair elkaar ontmoeten.Kan je terecht voor lekkere lokale specialiteiten,streekbiertjes,verwenkoffies enz...Ook komen er kunstenaars regelmatig hun werk voorstellen in het kunstatelier.De naam Tuur Djès komt de reus van een voormalig bewoner kaasmaker en dorpsfilosoof ,die binnenkort terug zijn opwachting zal maken.Ook komen er regelmatig muziekanten optreden.Als je in de buurt bent zeker eens bezoeken Willy en Marieke zullen je er hartelijk ontvangen.