Hopelijk genieten jullie van de reportage's op deze blog,indien er vragen zijn kan je deze gerust stellen via e- mail bedankt voor het bezoekje vriendelijke groetjes Goethals Bianca
Gezellige cafétjes met een grote keuze aan Belgische streekbieren
Ons bier vooraadje
Op deze site maakt de gemeente Bredene wat reclame over de blog, waarvoor onze dank.
Goddelijke drank
08-05-2011
Den Toetëlèr.
Brouwerij Gustave Lathuy uit Hoeselt,brouwerij St-Jozef van de familie Bollen,brouwerij De Renese de preston en brouwerij Lormans allen uit Beverst, brouwerij Lambrechts en Verjans uit Bilzen... verdwenen allemaal voor 1940. Enkel de brouwerij van de Familie Peters en brouwerij de Es uit Schalkhoven overleefden. Ze brouwden er het gersten, dubbel gersten en hun frisdranken jipy . Toch stopten alle activiteiten er begin jaren negentig. Deze sluiting kwam hard aan bij de familie Peters. Nu ruim 20 jaar later.. In 2008 werd het idee van een nieuwe brouwerij geboren .Kurt en Luc maakten al enige tijd wat kleine brouwsels.Toch bleef één biertje telkens opvallen: het witbier met vlierbloesem. Het enthousiasme groeide evenals de vraag naar dit bier. Eerst werd er gepolst om het bier eventueel te laten brouwen, maar dat voelden deze kerels niet goed aan. We zouden het zelf gaan doen, eigenhandig! De stap richting eigen brouwerij was gezet. Het brouwerspand is gelegen op de kleistraat 54 te Hoeselt, op de grens met Hoeselt-Beverst-Bilzen. Wie de werkplaats ooit kende had nooit kunnen vermoeden dat deze nu als een mooi ogende ambachtelijke brouwerij zou dienen. Luc nam afscheid van zijn garage en zorgde voor een moderne inkleding van deze ruimte.Om zoveel mogelijk te besparen werden de werken allemaal zelf uitgevoerd,het succes van het vlierbloesembier kreeg de naam uitgevoerd. Toetëlèr betekent bij ons in de volksmond vlierstruik. Het oud hout van de vlierstruik is hol. Vroeger maakten ze hiervan fluitjes of toeters, vandaar de naam: Den Toetëlèr. Witbieren zijn trouwens de bieren van onze voorouders. Het zijn de bieren waarin onze geteelde grondstoffen terug te vinden zijn, gerst, tarwe en haver. De vlierbloesem sluit perfect bij dit rijtje aan.Den Toetëlèr is een levend bier, hooggegist, ongefilterd met hergisting, leverbaar in fles maar ook in vat. Wat toch niet zo gewoon is. Onze brouwmethode is zeer traditioneel. Kokend water wordt aan het beslag toegevoegd om de nodige enzymatische omzettingen te bekomen, in de brouwerswereld het stijgend infuus genoemd. Filteren geschiedt op een traditionele filterplaat, geholpen door een automatisch roer- en snijwerk. In de kookketel worden de aromatische hoppen en vlierbloesems toegevoegd. Het bier gist in de 2200L melktanks. Door hun grote oppervlakten kan de gist hier ongestrest zijn werk doen. Na de gisting laten we den Toetëlèr lageren op 12°C. Den Toetëlèr heeft een korte lageringstijd en na een week wordt er op 75 cl en in vaten eigenhandig afgevuld
Gisteren waren we er van de party en met het mooie weer was het er zalig.We genoten van de fris getapte Toetëlèr.Wie vandaag nog zin geeft.....allen daar heen zou ik zeggen.En aan de brouwers van Den Toetëlèr veel succes toegewenst en veel brouwgenot.
Gisterenavond konden we bij H.O.P het weekend niet beter in zetten dan met een selectie van uiteenlopende bieren en smaken chocolade.We kregen er 7 bieren met een praline die aangepast was met het bier dat er geschonken werd.Maar natuurlijk smaken verschillen en niet iedereen vond de combinatie van de 2 even goed bij elkaar passen.Daarom werd er dan ook na ieder biertje de mening gevraagt met een score op10.Ik vond het persoonlijk een hele moeilijke opdracht om de smaken van bier en chocolade te combineren.Wat we wel ondervonden was dat zuur bier soms wel heel anders ging smaken na het proeven van de zoete chocolade.Jean-Pierre Hauspy van Délice Chocolates hielp ons met goeie raad . Marc Hauspy starte zijn eigen chocoladezaak in 1976. Enkele jaren later vergezelde zijn vrouw Harolda hem en samen openden ze een nieuwe winkel en productieatelier in 1978. Eind 2003 nemen hun zoon Jean-Pierre Hauspy en zijn vrouw Jocelyne de zaak over.Vandaag is de chocolaterie Délice een goedgekende zaak met een hoge reputatie in België en het buitenland. Samen met een team professionele medewerkers garanderen zij een constant niveau van kwaliteit ,Jean-Pierre hielp ons wel met goede raad hoe te proeven van de chocolade en het bier.Het was terug een heel leerlijke avond met eens een ander concept dan dat we gewoon zijn.
Brouwerij Boon was tijdens de Toer de Geuze uitzonderlijk bereikbaar per bus en schip vanuit Halle voor slechts 1 euro. Voor wie zin had in een bootreisje + brouwerijbezoek-degustatie ? Opstappen kon aan de Suikerkaai in Halle of aan het sas te Lembeek. Aan de brouwerij kon je alle soorten geuze en kriek proeven, alsook 3 soorten lambiek rechtstreeks van t vat. De laatste flessen Kriek Mariage Parfait 2008 en Geuze Mariage Parfait 2006 zijn verkrijgbaar in het bierwinkeltje.
Bij Hanssens Artisanaal in Dworp werden die dag gerechten bereid met artisanale producten: wulken in geuzesoep, flensjes met vanille-ijs gedrenkt in geuzecoulis, een broodje gevogeltepastei met geuze/kriek confituur, een broodje met pottekaas en worsten gerookt op eik van Hanssens-vaten. Daarnaast kon je ook heel uitzonderlijk de exportbieren Hanssens Cassislambiek, Hanssens Frambozenlambiek en Hanssens Schaarbeekse kriekenlambiek (in beperkte hoeveelheden) degusteren en aankopen.
Tour de Geuze 2011 Brouwerij/Geuzestekerij 3 Fonteinen deel 2/4
Brouwerij 3 Fonteinen boodt de bezoekers lekkere boterhammen met plattekaas en 3 Fonteinen Oude Geuze naar een recept van Jeroen Meus. De hele dag lang signeerde Jeroen Meus exemplaren van zijn boek Dagelijkse Kost. Tevens was er verkoop van de Armand4.Een gloednieuwe Geuze verpact in een mooie geschenkverpakking en een unieke fles.
4 jaar geleden had ik het voorrecht om al een 5 tal lambikbrouwers en geuzestekers te bezoeken tijdens de tour de geuze.De 4 overgebleven brouwerijen stonden dit jaar met stip genoteerd om een bezoekje te brengen.Het weer was prachtig en een uitstekende dag stond op het programma enzo geschiedde ook.Hiermee laat ik jullie mee genieten van deze prachtige editie van de tour de geuze 2011.
Op zondag 1 mei 2011 stellen de lambikbrouwers rondom Brussel weer de brouwerijen open voor bezichtiging en proeverij van lambikken, oude geuzes en krieken. In totaal zijn er 9 brouwerijen te bezoeken. Allen verschillend, maar ze delen 1 passie: het brouwen van lambikbier. Bier van spontane gisting: er wordt dus geen gist toegevoegd, dit komt uit de lucht van het Pajottenland. In deze lucht bevinden zich de wilde gisten die het wort (graanextract, voordat het bier bier is) doen gisten. Deze gisten zouden zich enkel in de lucht rondom Brussel bevinden. Gepassioneerd zijn de brouwers en de medewerkers. Tijdens de bezoeken vertellen ze enthousiast over het brouwproces, maar laten ze zich ook zeer kritisch uit over grote commerciële brouwers. De benaming van het authentieke product is maar gedeeltelijk wettelijk beschermd. Erg tof om de bevlogenheid van deze brouwers mee te krijgen.De brouwerijen liggen allen in het Pajottenland.Voor de tweejaarlijkse Tour de Geuze wordt er door de (eigenwijze) lambikbrouwers samengewerkt. Van 8 HORAL leden (Boon, De Oude Cam, De Troch, 3 Fonteinen, Hanssens, Lindemans, Oud Beersel en Timmermans) wordt er lambik betrokken en wordt er een unieke Geuze gestoken. Deze traditie is in 2009 begonnen. Een uitzonderlijk mooi product is het geworden, en dat met de diversiteit aan lambikken, hulde aan de steker (Frank Boon). De smaak doet ook behoorlijk denken aan de Mariage Parfait (het topstuk van Brouwerij Boon).Deze megablend 2011 is deze maal uniek en super van smaak.
Geuze stekerij Oud Beersel boodt alle bezoekers een gratis lambiekproevertje. Wie honger heeft, kon er terecht voor Bourgondische lekkernijen zoals varken aan t spit, gemarineerd met lambiekbier, broodjes met kwaliteitsvlees van Hoeve Cuvry en stoofvlees met Oude Geuze Oud Beersel en vol au vent bereid door restaurant Boelekewis. De lokale fanfare zorgt voor de muzikale noot. Er zijn ook een springkasteel, een schminkstand en speciale effecten door Ducrosfx, een bar en een winkeltje waar collectieflessen werden verkocht.
Dit weekend was het terug zover ik trok terug richting Jette om het uitstekende 'studentenbierfesival' in de Erasmushogeschool bij te wonen.Dit alles werd in goed banen geleid door bierkenner Steven Vermeylen die alles strak coordineerde zodat alles perfect verliep.Hier een beknopt verslag over dit uitstekende bierfestival.De 16de editie van het gerenommeerde bierfestival van Studentenclub n.k. Vilvordia met '70 parels van de Belgische biercultuur' en een tiental buitenlandse topbieren. Dit alles wordt geserveerd in de nieuwe proefglaasjes van 15 cl. Naar aanleiding van het 55-jarig bestaan van de club schenken we opnieuw een eigen feestbier: Aphis. Dit oranjeblond bier, gehopt met Chinook, werd met de hulp van onze studenten gebrouwen en gebotteld bij Microbrouwerij Den Triest in Kapelle-Op-Den-Bos. Het festival was vrij toegankelijk vanaf 11 uur. De toegang was gratis. Behalve onze meer dan 80 excellente bieren voorzien we barbecue en Belgisch kazen. En een muzikale ondersteuning van niemand minder dan Marino Punk.Terug een uitstekende editie met pareltjes van bieren,toch één van de top festivals die in dit bierland georganiseerd word,petje af voor de organisatie dit is een festival die een meerwaarde brengt aan de Belgische biercultuur,hopelijk mogen we daar nog jarenlang van genieten!
Voor de 2e maal organiseerde biervereniging BLES hun Bierquiz.Hun belofte was een leuke maar 'harde' bierquiz'.Ruim op tijd waren Geroen Vansteenbrugge en ik aangekomen aan café 't Verval(zaal Zotte kost).Want we hadden nog afgesproken met nog 2 mede quizers uit andere verenigingen want samen sta je sterker uiteraard.Er waren dus 10 teams van 4 personen ingeschreven.Na eerst een woordje uitleg door voorzitter Johan Devleeshouwer en onder de deskundige leideing van quizmaster 'Randall Silver' kon de quiz gestart worden.Er waren telkens verschillende themas.Zoals de etiketten ronde,foto's van brouwerijen,de proefronde.....Kortom een meer dan boeiende quiz waar menig hersenkronkel werd gevormd.En natuurlijk werd er veel bijgeleerd ook.na een 4 uur duurende strijd werd het pleit gewonnen door de Leuvense Biertherapeuten,met als verdientselijk 2e O.B.E.R,gevolgd met exequo door de Limburgse biervrienden en dan wij met ons gemengd team bestaande uit leden van H.O.P,WBF,de Gentse biervereniging en BLES.Uiteraard was iedereen tevreden,het was een gezellige avond en bijzonder leerrijk.We tekenen zeker present voor deel 3.Proficiact aan BLES voor de uitstekende organisatie en ontvangst.
De Waregemse Bierfanaten organiseerden voor de eerste keer de Nationale Pilstest en kregen daarvoor uiteindelijk 38 bierkenners aan de proeftafels in sportcentrum De Treffer. Zij kregen van Geroen Vansteenbrugge te horen dat er in twee rondes telkens zes andere pilssoorten in een neutraal proefglas werden aangeboden. Het was dan zaak om de brouwsels op basis van kleur, geur en schuimkraag te determineren, nadat ze uiteindelijk ook werden geproefd.Bavik werd opnieuw erkend tot beste pils, voor Cristal, Jupiler en Stella. Merkwaardige vaststelling: geen enkele Waregemse cafébaas was op post om zelf eens zijn kennis te testen van zijn basisproduct: het pilsbier. "Ik ben vooral tevreden met de zeer gevarieerde opkomst," verklaart woordvoerder Geroen Vansteenbrugge van WBF. "Er was heel wat jeugd aan de verschillende tafels... met proevers uit Brugge, Merelbeke, Zottegem,Bredene,Izegem, een pak uit het Kortrijkse en natuurlijk Waregem en directe omgeving (Deerlijk, Anzegem, Wortegem, Zulte). Het doet ook deugd dat er van Roman én Bavik een ervaren deelnemer zijn stem uitbracht. En de aanwezigheid vanwege het stadsbestuur was alleszins een waardering". Alle aanwezigen waren het er over eens: "Pilsbier proeven is geen klein bier". "Een vijftal bijkomende proevers kon de einduitslag voor de plaatsen drie tot acht flink door elkaar hebben gehaald. De resultaten lagen immers dicht bij elkaar.Er waren twee blinde proefrondes met telkens zes bieren. Eerst kwamen Romy, Maes, Bockor, Bavik, Cara en Jupiler aan bod. Enkel Cara scoorde zwak. Bavik droeg duidelijk de voorkeur weg van de aanwezigen. In de tweede ronde werden enkele nieuwere pilsen geproefd zoals Estaminet (Palm), Mongozo (Huyghe) en Eupener (Haacht). Ze deden het iets minder. De grotere merken als Primus (Haacht), Cristal Alken en Stella Artois deden het goed. De winnaars van beide rondes, nl. Bavik en Cristal, werden nog eens nageproefd en ook toen bevestigde iedereen de eerste impressie: Bavik (97 punten) haalde het voor Cristal Alken (94) en (verrassend toch wel) Jupiler (91). Stella (90) en Primus (89) werden van nabij gevolgd door Maes en Bockor (88,5). Estaminet (86) deed het ook nog vrij behoorlijk. Eupener (81), Romy (79,5) en Mongozo (79) hadden het moeilijker.Enkel Cara(75) had het nog moeilijker om het publiek te overtuigen. ALLE PILSBIEREN WAREN VERS VAN DE BROUWERIJ GELEVERD EN VAN EEN 25 cl. FLES. Hieronder nog eens overzichtelijk de uitslag van de nationale pilstest georganiseerd door de Waregemse Bierfanaten,waarvoor dank voor de perfecte organisatie!
1. Bavik Premium pils - Bavik, Bavikhove 97 2. Premium pils Christal - Alken-Maes, Alken 94 3. Jupiler - InBev, Jupille-sur-meuse 91 4. Stella Artois - InBev, Leuven 90 5. Primus Pils - Haacht, Boortmeerbeek 89 6. Bockor Pils - Bockor, Bellegem 88.5 7. Maes Pils - Alken-Maes, Mechelen 88.5 8. Estaminet Primium Pils Palm, Steenhuffel 86 9. Eupener Pils - Haacht, Boortmeerbeek 81 10. Romy Pils - Roman, Mater 79.5 11. Mongozo Primium Pilsener Huyghe, Melle 79 12. Cara Pils - Haacht, Boortmeerbeek 75
Het Smiske, een blond, volmondig bier, hopbitter van smaak en met een alcoholgehalte van zeven procent. Vooral de inwoners van Mater lieten geen kans onbenut om op de bekendheid van het Oudenaardse bruin bier te hameren. Zo groeide bij brouwer Johan het idee om naast het Smiske ook een nieuw bruin bier te brouwen: 'Maar ik wilde in geen geval een kopie van het typisch Oudenaards bruin. Het Smiske Bruin is een niet al te donker bier met rode schijn, afkomstig door het gebruik van caramel en mout, en met een zachte moutbittere smaak. Een bier is gebrouwen op de meest zuivere wijze, zonder toevoeging van kleur- of smaakstoffen, niet gefilterd en ongepasteuriseerd.
Johan Brandt: 'Ik stelde er een blonde Smiske 'natuur' voor dat ik door een Hop Randall liet lopen. Dat is een uitvinding van de Amerikaanse brouwer Sam Calagiano van Dog-Fish Brewery, die het bier door een soort filter gevuld met hopbloemen liet lopen om zo een ter plaatse doorgestroomde dry-hopping te verkrijgen. Ik was de eerste die dit principe in België toepaste en dat zal ik tijdens het feestweekend nog eens herhalen. De filter zal dan gevuld worden met Amerikaanse bloemen van cascadehop, vooral gekend voor zijn citrusachtig aroma en pompelmoesachtige smaak. Het Smiske Cascade is dan ook een bier voor de liefhebbers van hoppige en bittere bieren.'
Na de 15 de editie van het bierfestival vorig jaar,was het nu de organiserende studentenclub die de feestneus mocht dragen.Reeds 55 jaar staat de teergeliefde studentenclub garant voor ....feest.Geen feest zonder bier.Na hun Hexapoda die ze lieten brouwen voor hun 50 verjaardag trokken ze nu naar brouwerij Den Triest in Kappelle-op-den-bos waar ze onder leiding van brouwer Marc Struyf het brouwproces van het nieuwe biertje van A tot Z konden beleven.Aphus wat bladluis betekend werd het kind gedoopt,genoemd naar het eerste studentenblad in een ver verleden.Nog een ander idee kwam tot leven.zo kon je er uit hun zelfontworpen nieuwe proefglaasjes proeven.Ook werd er gezorgt voor wat muzikale verstrooiing gebracht door Marino Punk die ooit nog op een vorige editie aanwezig was maar toen was dat nog in Vilvoorde.Het was er weer gezellig vertoeven met tal van binnen en buitenlandse bieren.Op naar VBPF'12
Home Vermeylen maakt, samen met home Fabiola, Home Heymans, home Boudewijn, Home Bertha de Vriese en home Astrid, deel uit van de studentenhomes van de Universiteit Gent. De ingang is gelegen langs het Stalhof, langs de grote parking van de Decascoop.
Home Vermeylen presenteert: STRAFFE STREEKBIERENFESTIVAL 2nd EDITION
Om 20h00 was er de amusante voordracht door Sofie Vanrafelghem (co-auteur "100 x proeven van straffe streekbieren") en David Le Roy (ondervoorzitter Zythos, amateur-brouwer) over volgende bieren: Naked Ladies, Trappist Rochefort 10, Boon Geuze Mariage Parfait, Femme fatale, Ma Mère Spéciale.Na de voordracht was er nog een festival waar je er kon genieten van tal van bekende en exclusieve streekbieren .deze kon je er verkrijgen aan 1 euro per proefglaasje van 15 cl.Je kan ook voor meer informatie over straffe streekbieren terecht bij de gids 100x proeven van straffe streekbieren Deze gids presenteert 100 straffe streekbieren uit de vijf Vlaamse provincies. Met het verhaal van de brouwers, de samenstelling van de bieren en niet te vergeten de adressen waar je kunt proeven. Klassiekers zoals de Westvleteren Tripel en 'Bolleke' de Koninck, maar ook Slaapmutske Bruin, Rare Vos en Zeunt zullen zowel kenner als leek bekoren. Bruno Loockx en co-auteur Sofie Vanrafelghem selecteerden de streekbieren in alle onafhankelijkheid. Bovendien krijg je toeristische tips in de omgeving van elk van de 100 adressen. Heel wat fiets- en wandeltochten doorkruisen het land van het bier, maar ook aan cultuur geen gebrek. Begin de dag actief en eindig met een streekbiertje op een van de prachtige locaties. De 100 straffe streekbieren worden in beeld gebracht door sightwaysphotography. De sfeervolle foto's van interieur, omgeving, bezoekers en leuke details laten je de 100 streekbieren voorproeven.
Steenkerke is een landelijk dorpje in de provincie west vlaanderen en een deelgemeente van stad veurne. Het patronaatsrecht behoorde toe aan de abt van de Sint-Bertijns e Sint-Omaars. Het dorp telt ongeveer 434 inwoner. De dorpskern ligt nog steeds tussen de velden, maar bevindt zich slechts op een paar honderd meter van de stedelijke kern en het industrieterrein van Veurne, waarvan het door de snelweg A18/E40wordt gescheiden.Er is goed nieuws te Steenkerke, want Frederik David en Marijke Verbrugghe openen het café Kunstemaecker. Dit op de hoek van de Steengracht West en de Steenkerkestraat, dus waar het vroege café de Zwaan was. In twintig dagen hebben we het helemaal gerenoveerd, zegt Frederik. De naam Kunstemaecker verwijst naar de website van Frederik waar hij kortverhalen neerschrijft over bier en whisky. Op 12 februari ging hun herberg open. Een kunstenmaker is onder meer iemand die anderen blaasjes wijsmaakt. Zulke mensen zitten vaak aan de toog.Maar het is ook een mooie Nederlandstalige naam, wat wij belangrijk vinden. Een jazz muziekje luidt uit de boxen van café Kunstemaecker. Er zijn ongeveer 50 soorten streekbieren en 20 soorten whisky.Wat ik ook bewonder is dat dit een cafeetje is waar ze denken aan de aller kleinsten want ze hebben er een tafelbiertje van faro.Sommige bieren kan je exclusief van het vat drinken.In herberg zal je er binnenkort zelfs aan een waterpijp kunnen lurken.Je kan er ook genieten van het biertje genaamt Golden Pier Kloeffe 8,1% dit is een lekker fris blond bier.Tevens kan je in dezelfde straat enkele beelden van de kunstenaar en zanger Willem Vermandere bewonderen.Deze staan in en om de kerk en aan zijn woning.Echt de moeite om dit kleine dorpje te gaan bezoeken en je dorst te gaan lessen