Hopelijk genieten jullie van de reportage's op deze blog,indien er vragen zijn kan je deze gerust stellen via e- mail bedankt voor het bezoekje vriendelijke groetjes Goethals Bianca
Gezellige cafétjes met een grote keuze aan Belgische streekbieren
Ons bier vooraadje
Op deze site maakt de gemeente Bredene wat reclame over de blog, waarvoor onze dank.
Goddelijke drank
06-05-2011
Tour de Geuze 2011 Hanssens Artisanaal deel 3/4
Bij Hanssens Artisanaal in Dworp werden die dag gerechten bereid met artisanale producten: wulken in geuzesoep, flensjes met vanille-ijs gedrenkt in geuzecoulis, een broodje gevogeltepastei met geuze/kriek confituur, een broodje met pottekaas en worsten gerookt op eik van Hanssens-vaten. Daarnaast kon je ook heel uitzonderlijk de exportbieren Hanssens Cassislambiek, Hanssens Frambozenlambiek en Hanssens Schaarbeekse kriekenlambiek (in beperkte hoeveelheden) degusteren en aankopen.
Tour de Geuze 2011 Brouwerij/Geuzestekerij 3 Fonteinen deel 2/4
Brouwerij 3 Fonteinen boodt de bezoekers lekkere boterhammen met plattekaas en 3 Fonteinen Oude Geuze naar een recept van Jeroen Meus. De hele dag lang signeerde Jeroen Meus exemplaren van zijn boek Dagelijkse Kost. Tevens was er verkoop van de Armand4.Een gloednieuwe Geuze verpact in een mooie geschenkverpakking en een unieke fles.
4 jaar geleden had ik het voorrecht om al een 5 tal lambikbrouwers en geuzestekers te bezoeken tijdens de tour de geuze.De 4 overgebleven brouwerijen stonden dit jaar met stip genoteerd om een bezoekje te brengen.Het weer was prachtig en een uitstekende dag stond op het programma enzo geschiedde ook.Hiermee laat ik jullie mee genieten van deze prachtige editie van de tour de geuze 2011.
Op zondag 1 mei 2011 stellen de lambikbrouwers rondom Brussel weer de brouwerijen open voor bezichtiging en proeverij van lambikken, oude geuzes en krieken. In totaal zijn er 9 brouwerijen te bezoeken. Allen verschillend, maar ze delen 1 passie: het brouwen van lambikbier. Bier van spontane gisting: er wordt dus geen gist toegevoegd, dit komt uit de lucht van het Pajottenland. In deze lucht bevinden zich de wilde gisten die het wort (graanextract, voordat het bier bier is) doen gisten. Deze gisten zouden zich enkel in de lucht rondom Brussel bevinden. Gepassioneerd zijn de brouwers en de medewerkers. Tijdens de bezoeken vertellen ze enthousiast over het brouwproces, maar laten ze zich ook zeer kritisch uit over grote commerciële brouwers. De benaming van het authentieke product is maar gedeeltelijk wettelijk beschermd. Erg tof om de bevlogenheid van deze brouwers mee te krijgen.De brouwerijen liggen allen in het Pajottenland.Voor de tweejaarlijkse Tour de Geuze wordt er door de (eigenwijze) lambikbrouwers samengewerkt. Van 8 HORAL leden (Boon, De Oude Cam, De Troch, 3 Fonteinen, Hanssens, Lindemans, Oud Beersel en Timmermans) wordt er lambik betrokken en wordt er een unieke Geuze gestoken. Deze traditie is in 2009 begonnen. Een uitzonderlijk mooi product is het geworden, en dat met de diversiteit aan lambikken, hulde aan de steker (Frank Boon). De smaak doet ook behoorlijk denken aan de Mariage Parfait (het topstuk van Brouwerij Boon).Deze megablend 2011 is deze maal uniek en super van smaak.
Geuze stekerij Oud Beersel boodt alle bezoekers een gratis lambiekproevertje. Wie honger heeft, kon er terecht voor Bourgondische lekkernijen zoals varken aan t spit, gemarineerd met lambiekbier, broodjes met kwaliteitsvlees van Hoeve Cuvry en stoofvlees met Oude Geuze Oud Beersel en vol au vent bereid door restaurant Boelekewis. De lokale fanfare zorgt voor de muzikale noot. Er zijn ook een springkasteel, een schminkstand en speciale effecten door Ducrosfx, een bar en een winkeltje waar collectieflessen werden verkocht.
Dit weekend was het terug zover ik trok terug richting Jette om het uitstekende 'studentenbierfesival' in de Erasmushogeschool bij te wonen.Dit alles werd in goed banen geleid door bierkenner Steven Vermeylen die alles strak coordineerde zodat alles perfect verliep.Hier een beknopt verslag over dit uitstekende bierfestival.De 16de editie van het gerenommeerde bierfestival van Studentenclub n.k. Vilvordia met '70 parels van de Belgische biercultuur' en een tiental buitenlandse topbieren. Dit alles wordt geserveerd in de nieuwe proefglaasjes van 15 cl. Naar aanleiding van het 55-jarig bestaan van de club schenken we opnieuw een eigen feestbier: Aphis. Dit oranjeblond bier, gehopt met Chinook, werd met de hulp van onze studenten gebrouwen en gebotteld bij Microbrouwerij Den Triest in Kapelle-Op-Den-Bos. Het festival was vrij toegankelijk vanaf 11 uur. De toegang was gratis. Behalve onze meer dan 80 excellente bieren voorzien we barbecue en Belgisch kazen. En een muzikale ondersteuning van niemand minder dan Marino Punk.Terug een uitstekende editie met pareltjes van bieren,toch één van de top festivals die in dit bierland georganiseerd word,petje af voor de organisatie dit is een festival die een meerwaarde brengt aan de Belgische biercultuur,hopelijk mogen we daar nog jarenlang van genieten!
Voor de 2e maal organiseerde biervereniging BLES hun Bierquiz.Hun belofte was een leuke maar 'harde' bierquiz'.Ruim op tijd waren Geroen Vansteenbrugge en ik aangekomen aan café 't Verval(zaal Zotte kost).Want we hadden nog afgesproken met nog 2 mede quizers uit andere verenigingen want samen sta je sterker uiteraard.Er waren dus 10 teams van 4 personen ingeschreven.Na eerst een woordje uitleg door voorzitter Johan Devleeshouwer en onder de deskundige leideing van quizmaster 'Randall Silver' kon de quiz gestart worden.Er waren telkens verschillende themas.Zoals de etiketten ronde,foto's van brouwerijen,de proefronde.....Kortom een meer dan boeiende quiz waar menig hersenkronkel werd gevormd.En natuurlijk werd er veel bijgeleerd ook.na een 4 uur duurende strijd werd het pleit gewonnen door de Leuvense Biertherapeuten,met als verdientselijk 2e O.B.E.R,gevolgd met exequo door de Limburgse biervrienden en dan wij met ons gemengd team bestaande uit leden van H.O.P,WBF,de Gentse biervereniging en BLES.Uiteraard was iedereen tevreden,het was een gezellige avond en bijzonder leerrijk.We tekenen zeker present voor deel 3.Proficiact aan BLES voor de uitstekende organisatie en ontvangst.
De Waregemse Bierfanaten organiseerden voor de eerste keer de Nationale Pilstest en kregen daarvoor uiteindelijk 38 bierkenners aan de proeftafels in sportcentrum De Treffer. Zij kregen van Geroen Vansteenbrugge te horen dat er in twee rondes telkens zes andere pilssoorten in een neutraal proefglas werden aangeboden. Het was dan zaak om de brouwsels op basis van kleur, geur en schuimkraag te determineren, nadat ze uiteindelijk ook werden geproefd.Bavik werd opnieuw erkend tot beste pils, voor Cristal, Jupiler en Stella. Merkwaardige vaststelling: geen enkele Waregemse cafébaas was op post om zelf eens zijn kennis te testen van zijn basisproduct: het pilsbier. "Ik ben vooral tevreden met de zeer gevarieerde opkomst," verklaart woordvoerder Geroen Vansteenbrugge van WBF. "Er was heel wat jeugd aan de verschillende tafels... met proevers uit Brugge, Merelbeke, Zottegem,Bredene,Izegem, een pak uit het Kortrijkse en natuurlijk Waregem en directe omgeving (Deerlijk, Anzegem, Wortegem, Zulte). Het doet ook deugd dat er van Roman én Bavik een ervaren deelnemer zijn stem uitbracht. En de aanwezigheid vanwege het stadsbestuur was alleszins een waardering". Alle aanwezigen waren het er over eens: "Pilsbier proeven is geen klein bier". "Een vijftal bijkomende proevers kon de einduitslag voor de plaatsen drie tot acht flink door elkaar hebben gehaald. De resultaten lagen immers dicht bij elkaar.Er waren twee blinde proefrondes met telkens zes bieren. Eerst kwamen Romy, Maes, Bockor, Bavik, Cara en Jupiler aan bod. Enkel Cara scoorde zwak. Bavik droeg duidelijk de voorkeur weg van de aanwezigen. In de tweede ronde werden enkele nieuwere pilsen geproefd zoals Estaminet (Palm), Mongozo (Huyghe) en Eupener (Haacht). Ze deden het iets minder. De grotere merken als Primus (Haacht), Cristal Alken en Stella Artois deden het goed. De winnaars van beide rondes, nl. Bavik en Cristal, werden nog eens nageproefd en ook toen bevestigde iedereen de eerste impressie: Bavik (97 punten) haalde het voor Cristal Alken (94) en (verrassend toch wel) Jupiler (91). Stella (90) en Primus (89) werden van nabij gevolgd door Maes en Bockor (88,5). Estaminet (86) deed het ook nog vrij behoorlijk. Eupener (81), Romy (79,5) en Mongozo (79) hadden het moeilijker.Enkel Cara(75) had het nog moeilijker om het publiek te overtuigen. ALLE PILSBIEREN WAREN VERS VAN DE BROUWERIJ GELEVERD EN VAN EEN 25 cl. FLES. Hieronder nog eens overzichtelijk de uitslag van de nationale pilstest georganiseerd door de Waregemse Bierfanaten,waarvoor dank voor de perfecte organisatie!
1. Bavik Premium pils - Bavik, Bavikhove 97 2. Premium pils Christal - Alken-Maes, Alken 94 3. Jupiler - InBev, Jupille-sur-meuse 91 4. Stella Artois - InBev, Leuven 90 5. Primus Pils - Haacht, Boortmeerbeek 89 6. Bockor Pils - Bockor, Bellegem 88.5 7. Maes Pils - Alken-Maes, Mechelen 88.5 8. Estaminet Primium Pils Palm, Steenhuffel 86 9. Eupener Pils - Haacht, Boortmeerbeek 81 10. Romy Pils - Roman, Mater 79.5 11. Mongozo Primium Pilsener Huyghe, Melle 79 12. Cara Pils - Haacht, Boortmeerbeek 75
Het Smiske, een blond, volmondig bier, hopbitter van smaak en met een alcoholgehalte van zeven procent. Vooral de inwoners van Mater lieten geen kans onbenut om op de bekendheid van het Oudenaardse bruin bier te hameren. Zo groeide bij brouwer Johan het idee om naast het Smiske ook een nieuw bruin bier te brouwen: 'Maar ik wilde in geen geval een kopie van het typisch Oudenaards bruin. Het Smiske Bruin is een niet al te donker bier met rode schijn, afkomstig door het gebruik van caramel en mout, en met een zachte moutbittere smaak. Een bier is gebrouwen op de meest zuivere wijze, zonder toevoeging van kleur- of smaakstoffen, niet gefilterd en ongepasteuriseerd.
Johan Brandt: 'Ik stelde er een blonde Smiske 'natuur' voor dat ik door een Hop Randall liet lopen. Dat is een uitvinding van de Amerikaanse brouwer Sam Calagiano van Dog-Fish Brewery, die het bier door een soort filter gevuld met hopbloemen liet lopen om zo een ter plaatse doorgestroomde dry-hopping te verkrijgen. Ik was de eerste die dit principe in België toepaste en dat zal ik tijdens het feestweekend nog eens herhalen. De filter zal dan gevuld worden met Amerikaanse bloemen van cascadehop, vooral gekend voor zijn citrusachtig aroma en pompelmoesachtige smaak. Het Smiske Cascade is dan ook een bier voor de liefhebbers van hoppige en bittere bieren.'
Na de 15 de editie van het bierfestival vorig jaar,was het nu de organiserende studentenclub die de feestneus mocht dragen.Reeds 55 jaar staat de teergeliefde studentenclub garant voor ....feest.Geen feest zonder bier.Na hun Hexapoda die ze lieten brouwen voor hun 50 verjaardag trokken ze nu naar brouwerij Den Triest in Kappelle-op-den-bos waar ze onder leiding van brouwer Marc Struyf het brouwproces van het nieuwe biertje van A tot Z konden beleven.Aphus wat bladluis betekend werd het kind gedoopt,genoemd naar het eerste studentenblad in een ver verleden.Nog een ander idee kwam tot leven.zo kon je er uit hun zelfontworpen nieuwe proefglaasjes proeven.Ook werd er gezorgt voor wat muzikale verstrooiing gebracht door Marino Punk die ooit nog op een vorige editie aanwezig was maar toen was dat nog in Vilvoorde.Het was er weer gezellig vertoeven met tal van binnen en buitenlandse bieren.Op naar VBPF'12
Home Vermeylen maakt, samen met home Fabiola, Home Heymans, home Boudewijn, Home Bertha de Vriese en home Astrid, deel uit van de studentenhomes van de Universiteit Gent. De ingang is gelegen langs het Stalhof, langs de grote parking van de Decascoop.
Home Vermeylen presenteert: STRAFFE STREEKBIERENFESTIVAL 2nd EDITION
Om 20h00 was er de amusante voordracht door Sofie Vanrafelghem (co-auteur "100 x proeven van straffe streekbieren") en David Le Roy (ondervoorzitter Zythos, amateur-brouwer) over volgende bieren: Naked Ladies, Trappist Rochefort 10, Boon Geuze Mariage Parfait, Femme fatale, Ma Mère Spéciale.Na de voordracht was er nog een festival waar je er kon genieten van tal van bekende en exclusieve streekbieren .deze kon je er verkrijgen aan 1 euro per proefglaasje van 15 cl.Je kan ook voor meer informatie over straffe streekbieren terecht bij de gids 100x proeven van straffe streekbieren Deze gids presenteert 100 straffe streekbieren uit de vijf Vlaamse provincies. Met het verhaal van de brouwers, de samenstelling van de bieren en niet te vergeten de adressen waar je kunt proeven. Klassiekers zoals de Westvleteren Tripel en 'Bolleke' de Koninck, maar ook Slaapmutske Bruin, Rare Vos en Zeunt zullen zowel kenner als leek bekoren. Bruno Loockx en co-auteur Sofie Vanrafelghem selecteerden de streekbieren in alle onafhankelijkheid. Bovendien krijg je toeristische tips in de omgeving van elk van de 100 adressen. Heel wat fiets- en wandeltochten doorkruisen het land van het bier, maar ook aan cultuur geen gebrek. Begin de dag actief en eindig met een streekbiertje op een van de prachtige locaties. De 100 straffe streekbieren worden in beeld gebracht door sightwaysphotography. De sfeervolle foto's van interieur, omgeving, bezoekers en leuke details laten je de 100 streekbieren voorproeven.
Steenkerke is een landelijk dorpje in de provincie west vlaanderen en een deelgemeente van stad veurne. Het patronaatsrecht behoorde toe aan de abt van de Sint-Bertijns e Sint-Omaars. Het dorp telt ongeveer 434 inwoner. De dorpskern ligt nog steeds tussen de velden, maar bevindt zich slechts op een paar honderd meter van de stedelijke kern en het industrieterrein van Veurne, waarvan het door de snelweg A18/E40wordt gescheiden.Er is goed nieuws te Steenkerke, want Frederik David en Marijke Verbrugghe openen het café Kunstemaecker. Dit op de hoek van de Steengracht West en de Steenkerkestraat, dus waar het vroege café de Zwaan was. In twintig dagen hebben we het helemaal gerenoveerd, zegt Frederik. De naam Kunstemaecker verwijst naar de website van Frederik waar hij kortverhalen neerschrijft over bier en whisky. Op 12 februari ging hun herberg open. Een kunstenmaker is onder meer iemand die anderen blaasjes wijsmaakt. Zulke mensen zitten vaak aan de toog.Maar het is ook een mooie Nederlandstalige naam, wat wij belangrijk vinden. Een jazz muziekje luidt uit de boxen van café Kunstemaecker. Er zijn ongeveer 50 soorten streekbieren en 20 soorten whisky.Wat ik ook bewonder is dat dit een cafeetje is waar ze denken aan de aller kleinsten want ze hebben er een tafelbiertje van faro.Sommige bieren kan je exclusief van het vat drinken.In herberg zal je er binnenkort zelfs aan een waterpijp kunnen lurken.Je kan er ook genieten van het biertje genaamt Golden Pier Kloeffe 8,1% dit is een lekker fris blond bier.Tevens kan je in dezelfde straat enkele beelden van de kunstenaar en zanger Willem Vermandere bewonderen.Deze staan in en om de kerk en aan zijn woning.Echt de moeite om dit kleine dorpje te gaan bezoeken en je dorst te gaan lessen
Met 36 bierproevers waren we afgezakt naar 't Rusteel in Gullegem om een avondje bieren te proeven,georganiseerd door biervereniging H.O.P.Meer bepaald bieren gerijpt op houten vaten.Ook niet de 'klassieke' bieren die op vaten zijn gerijpt zoals geuzes/lambik,oud bruin.Maar biertjes die speciaal door de brouwers op vat zijn 'gestoken' om een extra toets te geven aan het moederbier.Ondertussen lijken meer en meer brouwers dit toe te passen.Onder de deskundige leiding van Carl Kins die telkens voor een biertje werd geproefd prachtig uitlegde zoals:Dat er al vaten in Europa waren reeds vanaf de 3° eeuw. Men noemde ze ook fust‟ of foeder‟.Normaal gezien was er ook een gastspreker te gast maar Davy Spiessens had het te druk met de werzaamheden in de nieuwe brouwerij van Alvinne in Moen.Maar Carl deed dit perfect.Ook werd aan de proevers gevraagd om telkens na 1 geproefd biertje het degustatie formulier in te vullen.Dit alles werd in goede banen geleid door voorzitter Lode van Biervliet.Carl vertelde verder over: Verschillende gebruikte vaten als eik, kastanje, ceder en kwamen we wel te weten dat: hoe kleiner het vat hoe rapper de rijping. Ook dat men allerlei soorten in een uitwisselcircuit steekt zoals wijn, bier, tabasco om de smaak op verschillende manieren te bewerken. De Calvadosvaten van Alvinne hebben een bewogen leven achter de rug. Meer dan 10 jaar rijpte er cognac in en daarna werd het eikenhout na acht jaar lang te zijn doordrongen met Calvados bier ingebracht van Alvinne. Zo gaat dat circuit ook tussen tal van bier- en distilleerfabrieken.Heel leerrijk dus allemaal.Hieronder de geproefde biertjesmet een beetje uitleg over smaak en kleur.Zo kwamen we aan het einde van een zeer leerrijke proeving en met dank aan brouwerij Alvinne voor het (goedkoper) ter beschikking stellen van deze heerlijk bieren.
Alvinne Alvino Bourgogne Barrel Oak Aged Alvino(5,5%) is een bier op basis van een wilde gist waarvan druiven werden toegevoegd.Het bier rijpte enkele maanden op Bourgogne vaten .Het bier heeft toetsen van druiven en rode wijn. Dit bier zal slechts eenmaal per jaar beschikbaar zijn in genummerde champagneflessen. Bevat gerstemout gebrouwen en gebotteld in brouwerij Alvinne (toen nog Heule) De democratische proeftocht gaf als resultaat voor het visuele: weinig schuim, wazig geen pareling en als kleur kozen we voor bruin. De geur was vineus, zuur (melkzuur) en het gevoel van alcohol bleef niet lang hangen in de droge afdronk.
Bush de Nuits Bij Brasserie Dubuisson in Pipaix gerijpt op oude wijze in eiken vaten die voorheen wijn Nuits Saint-Georges (Bourgogne) bevatten, is de Bush de Nuits(13%) een bier dat bijzonder gulle wijnaroma's van rode vruchten ontwikkelt, hetgeen zich vertaalt in een even harmonieus als verrassend evenwicht. De Bush de Nuits is ongefilterd en hergist in de fles. Proef: visueel licht bruine kleur, voor anderen donker amber, iets wazig en met een ringlaagje schuim, licht parelend. In het aroma geen alcohol, wel een lichte calvadosgeur (?), een zoet bittere smaak met een lichtzurige toets in het mondgevoel. In de afdronk smaakt met het hout en een warm alcoholische zindering.
Alvinne oak aged Melchior Alvinne Melchior oak aged (Calvados)(11%) De Melchior, een bier gebrouwen met mosterdzaad, is gerijpt gedurende zes maanden in de Calvados vaten. Deze vaten bevatten Cognac voor 10 jaar en Calvados voor acht jaar. We hebben deze vaten gevonden bij een lokale boer in de Franse Cotentin.HOP-proeft:visueel: geen schuim, helder geen pareling en van kleur gekozen voor licht amber. In de geur een lichte gewaarwording van diacetyl. Het alcoholisch mondgevoel gaat richting Calvados. De smaakt wordt een lichte zoete en iets bittere toets. In de afdronk is er een weinig aangenaam alcoholisme gewaar.
Embrasse Peated Oak Aged De Dochter van de Korenaar. Dit bier uit Baarle-Hertog kreeg zijn naam door het feit dat de hun Embrasse (9%) op Schotse Single maltvaten, waar Lagavullin jarenlang heeft gerijpt, wordt gelagerd. HOP proeft: visueel, weinig romig schuim en zwart van kleur. Het heeft een kruidige aardegeur met toets van Oxo. Ook de smaak is kruidig maar iets medicinaal. Toetsen van steranijs en peper merkbaar. Nogal wat alcohol in de afdronk.
Peated Oak Aged Ambrasse II - De Dochter van de Korenaar. Bij deze aflevering heeft brouwer Ronald Mengerik zijn Embrasse‟ met als basis (9%) maar waarbij het hoger gebrachte alcohol percentage niet werd gecontroleerd, ondergebracht in vaten van de Ierse whisky Connemara (geturft). De smaak is iets alcoholiser en minder medicinaal dan zijn zusterbier op het Schotse Single Malt vat.
Mikkeller Beer Geek Breakfast (Bourbon Edition) Door het lageren in die Bourbonvaten krijgt het bier zowel rauw als ambitieus een perfecte balans. De koffiemout, de hop en de bourbon vormen de H. Drievuldigheid op een zwarte en solide basis van mout en haver. Dit is een grand-cru maar beter wordt het niet. Ingrediënten: Water, mout (gebrande caramunich), hop (Centennial en Cascade), gist (ale) en Vietnamese ca phe Chon koffie. Vervolgens het bier op te slaan 3 maanden in bourbon vaten (10.5%). De kleur is zeer zwart, dikke en wandklevende schuimlaag. Zowel in de geur als in de smaak een overdreven koffiegeur en een degelijke, maar evenwichtige alcohol gewaarwording.
Op 1 april was ik aanwezig op de presentatie van het huisbier van 'De Herdershoeve'een 17e eeuwse hoeve in Eernegem.Waar men terecht kan voor een streekbiertje, lekkere menu's en snacks.Het bier werd 'tZelste'gedoopt.Dit blond amberkleurig biertje van 6%alc.is tot stand gekomen door uitbater Frederik Turpeyn in samenwerking met Ive Mostrey(uitbater 't Koelschip).Het bier wordt gebrouwen in de ketels van brouwerij Strubbe in Ichtegem.Na een woordje uitleg over het tot stand komen,van het bier en de ingrdienten door brouwer Marc Strubbe,kon iedereen proeven van het verse brouwsel.Ondertussen kon men genieten van de live muziek gebracht door Joery en Jenne Decleir(idd zoon van..).Die er de meteen de sfeer in brachten door klassieke rocknummertjes te brengen.Het talrijk opgekomen publiek wist dit te apprecieren alsook het nieuwe biertje.
De Herdershoeve Zedelgemsesteenweg 58 8480 Eernegem
is klaar voor de zomer.Gisteren een bezoekje gebracht en je kon er vollop van de zon genieten op het vernieuwde terras waar het er gezellig vertoeven was.Karen en dirk baten deze zaak met hart en ziel uit waarmee je dan ook altijd een juiste beschrijving en uitleg van het bier te horen krijgt,Naast de passie voor bier hebben ze ook een voorliefde voor Orval die correct word geschonken en je kan er ook een keuze maken van Orval van verschillende jaargangen.Verder word de uitstekende bierkaart geregeld aangepast zodat je er steeds terecht kan voor een speciaal of nieuw biertje van de fles of van het vat.Gisteren proefde ik van de Quadruppel van het vat van één jaar oud van brouwerij Koningshoeven.Wat me gisteren ook direct opviel is dat de nieuwe hulp een goeie bierschenker is.Hij deed het op de correcte manier.Ik vind dat dit toch ook wel eens mag vermeld worden,want er zijn weinig goeie bierschenkers.Karen en Dirk bedankt voor de altijd hartelijke ontvangst en een hele lange en warme zomer toegewenst met veel biergenieters op jullie nieuw terras.
Rattevalbrugbier donker en blond ik heb een vermoeden dat het huisbiertje een etiketbier is van de brouwerij Van Steenberge .......als er iemand is die dat kan bevestigen gelieve dit te melden op de blog
Dit biertje werd geschonken door Jan en Dora van het strandpaviljoen de molen te Cadzand
NIEUWPOORT - Nieuwpoortse Roste Jeanne Panne, zo heet het stadsbier dat vanaf juni vorig jaar april op de markt is en gebrouwen wordt door de Struise Brouwers.Een licht wazig oranjeachtige kleur, hints van brood en noten, hop met een aroma van bloemen en een zachte nasmaak. Zo proeft volgens de kenners tijdens de voorstelling in de Stadshalle het nieuwe Nieuwpoortse bier, een lekker biertje met een alcoholpercentage van zeven procent, dat zowel als aperitief als bij vis- en vleesgerechten geserveerd kan worden. 'De naam van het bier verwijst naar de befaamde Nieuwpoortse heks Jeanne Panne Zij was immers ook gekend voor haar kruidenrecepten en dranken. En de aanvulling 'Roste' heeft te maken met de kleur van het bier.' Het recept werd bedacht door de Struise Brouwers uit Vleteren. 'Maar het idee zelf komt van Jan D'Hondt, die in de stad Nieuwpoort de befaamde tweejaarlijkse Heksenfeesten regisseert en ons in contact bracht met de brouwers Het is de bedoeling dat de Roste Jeanne Panne een blijver wordt, en dus niet alleen tijdens de komende Heksenfeesten menig dorstige keel zal laven. 'Inderdaad. En naast de flessen van 33en 75 centiliter zullen de horecazaken het ook in vaten van twintig liter kunnen kopen, en dat vanaf 1 juni 2010.Wie op café een Roste Jeanne Panne bestelt, zal rond de 3,5euro betalen. 'En dat is normaal voor een zwaardere biersoort .Ik heb er van een Roste Jeanne genoten op het gezellig terras van de kinderboerderij de lenspolder te nieuwpoort.De boerderij laat kinderen opnieuw in aanraking komen met het boerderijleven. Ze landbouwproducten laten ontdekken en verwerken en ze ook de kans geven om dieren in levenden lijve te bekijken en aan te raken.Dat is de opdracht die de Kinderboerderij De Lenspolder doorheen de 4 seizoenen tracht waar te maken. De boerderij beschikt over een erf met rondscharrelend pluimvee, konijnen, een vijver met verschillende eendensoorten en schildpadden, en een weide met enkele grotere boerderijdieren.