Hopelijk genieten jullie van de reportage's op deze blog,indien er vragen zijn kan je deze gerust stellen via e- mail bedankt voor het bezoekje vriendelijke groetjes Goethals Bianca
Steenkerke is een landelijk dorpje in de provincie west vlaanderen en een deelgemeente van stad veurne. Het patronaatsrecht behoorde toe aan de abt van de Sint-Bertijns e Sint-Omaars. Het dorp telt ongeveer 434 inwoner. De dorpskern ligt nog steeds tussen de velden, maar bevindt zich slechts op een paar honderd meter van de stedelijke kern en het industrieterrein van Veurne, waarvan het door de snelweg A18/E40wordt gescheiden.Er is goed nieuws te Steenkerke, want Frederik David en Marijke Verbrugghe openen het café Kunstemaecker. Dit op de hoek van de Steengracht West en de Steenkerkestraat, dus waar het vroege café de Zwaan was. In twintig dagen hebben we het helemaal gerenoveerd, zegt Frederik. De naam Kunstemaecker verwijst naar de website van Frederik waar hij kortverhalen neerschrijft over bier en whisky. Op 12 februari ging hun herberg open. Een kunstenmaker is onder meer iemand die anderen blaasjes wijsmaakt. Zulke mensen zitten vaak aan de toog.Maar het is ook een mooie Nederlandstalige naam, wat wij belangrijk vinden. Een jazz muziekje luidt uit de boxen van café Kunstemaecker. Er zijn ongeveer 50 soorten streekbieren en 20 soorten whisky.Wat ik ook bewonder is dat dit een cafeetje is waar ze denken aan de aller kleinsten want ze hebben er een tafelbiertje van faro.Sommige bieren kan je exclusief van het vat drinken.In herberg zal je er binnenkort zelfs aan een waterpijp kunnen lurken.Je kan er ook genieten van het biertje genaamt Golden Pier Kloeffe 8,1% dit is een lekker fris blond bier.Tevens kan je in dezelfde straat enkele beelden van de kunstenaar en zanger Willem Vermandere bewonderen.Deze staan in en om de kerk en aan zijn woning.Echt de moeite om dit kleine dorpje te gaan bezoeken en je dorst te gaan lessen
Met 36 bierproevers waren we afgezakt naar 't Rusteel in Gullegem om een avondje bieren te proeven,georganiseerd door biervereniging H.O.P.Meer bepaald bieren gerijpt op houten vaten.Ook niet de 'klassieke' bieren die op vaten zijn gerijpt zoals geuzes/lambik,oud bruin.Maar biertjes die speciaal door de brouwers op vat zijn 'gestoken' om een extra toets te geven aan het moederbier.Ondertussen lijken meer en meer brouwers dit toe te passen.Onder de deskundige leiding van Carl Kins die telkens voor een biertje werd geproefd prachtig uitlegde zoals:Dat er al vaten in Europa waren reeds vanaf de 3° eeuw. Men noemde ze ook fust‟ of foeder‟.Normaal gezien was er ook een gastspreker te gast maar Davy Spiessens had het te druk met de werzaamheden in de nieuwe brouwerij van Alvinne in Moen.Maar Carl deed dit perfect.Ook werd aan de proevers gevraagd om telkens na 1 geproefd biertje het degustatie formulier in te vullen.Dit alles werd in goede banen geleid door voorzitter Lode van Biervliet.Carl vertelde verder over: Verschillende gebruikte vaten als eik, kastanje, ceder en kwamen we wel te weten dat: hoe kleiner het vat hoe rapper de rijping. Ook dat men allerlei soorten in een uitwisselcircuit steekt zoals wijn, bier, tabasco om de smaak op verschillende manieren te bewerken. De Calvadosvaten van Alvinne hebben een bewogen leven achter de rug. Meer dan 10 jaar rijpte er cognac in en daarna werd het eikenhout na acht jaar lang te zijn doordrongen met Calvados bier ingebracht van Alvinne. Zo gaat dat circuit ook tussen tal van bier- en distilleerfabrieken.Heel leerrijk dus allemaal.Hieronder de geproefde biertjesmet een beetje uitleg over smaak en kleur.Zo kwamen we aan het einde van een zeer leerrijke proeving en met dank aan brouwerij Alvinne voor het (goedkoper) ter beschikking stellen van deze heerlijk bieren.
Alvinne Alvino Bourgogne Barrel Oak Aged Alvino(5,5%) is een bier op basis van een wilde gist waarvan druiven werden toegevoegd.Het bier rijpte enkele maanden op Bourgogne vaten .Het bier heeft toetsen van druiven en rode wijn. Dit bier zal slechts eenmaal per jaar beschikbaar zijn in genummerde champagneflessen. Bevat gerstemout gebrouwen en gebotteld in brouwerij Alvinne (toen nog Heule) De democratische proeftocht gaf als resultaat voor het visuele: weinig schuim, wazig geen pareling en als kleur kozen we voor bruin. De geur was vineus, zuur (melkzuur) en het gevoel van alcohol bleef niet lang hangen in de droge afdronk.
Bush de Nuits Bij Brasserie Dubuisson in Pipaix gerijpt op oude wijze in eiken vaten die voorheen wijn Nuits Saint-Georges (Bourgogne) bevatten, is de Bush de Nuits(13%) een bier dat bijzonder gulle wijnaroma's van rode vruchten ontwikkelt, hetgeen zich vertaalt in een even harmonieus als verrassend evenwicht. De Bush de Nuits is ongefilterd en hergist in de fles. Proef: visueel licht bruine kleur, voor anderen donker amber, iets wazig en met een ringlaagje schuim, licht parelend. In het aroma geen alcohol, wel een lichte calvadosgeur (?), een zoet bittere smaak met een lichtzurige toets in het mondgevoel. In de afdronk smaakt met het hout en een warm alcoholische zindering.
Alvinne oak aged Melchior Alvinne Melchior oak aged (Calvados)(11%) De Melchior, een bier gebrouwen met mosterdzaad, is gerijpt gedurende zes maanden in de Calvados vaten. Deze vaten bevatten Cognac voor 10 jaar en Calvados voor acht jaar. We hebben deze vaten gevonden bij een lokale boer in de Franse Cotentin.HOP-proeft:visueel: geen schuim, helder geen pareling en van kleur gekozen voor licht amber. In de geur een lichte gewaarwording van diacetyl. Het alcoholisch mondgevoel gaat richting Calvados. De smaakt wordt een lichte zoete en iets bittere toets. In de afdronk is er een weinig aangenaam alcoholisme gewaar.
Embrasse Peated Oak Aged De Dochter van de Korenaar. Dit bier uit Baarle-Hertog kreeg zijn naam door het feit dat de hun Embrasse (9%) op Schotse Single maltvaten, waar Lagavullin jarenlang heeft gerijpt, wordt gelagerd. HOP proeft: visueel, weinig romig schuim en zwart van kleur. Het heeft een kruidige aardegeur met toets van Oxo. Ook de smaak is kruidig maar iets medicinaal. Toetsen van steranijs en peper merkbaar. Nogal wat alcohol in de afdronk.
Peated Oak Aged Ambrasse II - De Dochter van de Korenaar. Bij deze aflevering heeft brouwer Ronald Mengerik zijn Embrasse‟ met als basis (9%) maar waarbij het hoger gebrachte alcohol percentage niet werd gecontroleerd, ondergebracht in vaten van de Ierse whisky Connemara (geturft). De smaak is iets alcoholiser en minder medicinaal dan zijn zusterbier op het Schotse Single Malt vat.
Mikkeller Beer Geek Breakfast (Bourbon Edition) Door het lageren in die Bourbonvaten krijgt het bier zowel rauw als ambitieus een perfecte balans. De koffiemout, de hop en de bourbon vormen de H. Drievuldigheid op een zwarte en solide basis van mout en haver. Dit is een grand-cru maar beter wordt het niet. Ingrediënten: Water, mout (gebrande caramunich), hop (Centennial en Cascade), gist (ale) en Vietnamese ca phe Chon koffie. Vervolgens het bier op te slaan 3 maanden in bourbon vaten (10.5%). De kleur is zeer zwart, dikke en wandklevende schuimlaag. Zowel in de geur als in de smaak een overdreven koffiegeur en een degelijke, maar evenwichtige alcohol gewaarwording.
Op 1 april was ik aanwezig op de presentatie van het huisbier van 'De Herdershoeve'een 17e eeuwse hoeve in Eernegem.Waar men terecht kan voor een streekbiertje, lekkere menu's en snacks.Het bier werd 'tZelste'gedoopt.Dit blond amberkleurig biertje van 6%alc.is tot stand gekomen door uitbater Frederik Turpeyn in samenwerking met Ive Mostrey(uitbater 't Koelschip).Het bier wordt gebrouwen in de ketels van brouwerij Strubbe in Ichtegem.Na een woordje uitleg over het tot stand komen,van het bier en de ingrdienten door brouwer Marc Strubbe,kon iedereen proeven van het verse brouwsel.Ondertussen kon men genieten van de live muziek gebracht door Joery en Jenne Decleir(idd zoon van..).Die er de meteen de sfeer in brachten door klassieke rocknummertjes te brengen.Het talrijk opgekomen publiek wist dit te apprecieren alsook het nieuwe biertje.
De Herdershoeve Zedelgemsesteenweg 58 8480 Eernegem
is klaar voor de zomer.Gisteren een bezoekje gebracht en je kon er vollop van de zon genieten op het vernieuwde terras waar het er gezellig vertoeven was.Karen en dirk baten deze zaak met hart en ziel uit waarmee je dan ook altijd een juiste beschrijving en uitleg van het bier te horen krijgt,Naast de passie voor bier hebben ze ook een voorliefde voor Orval die correct word geschonken en je kan er ook een keuze maken van Orval van verschillende jaargangen.Verder word de uitstekende bierkaart geregeld aangepast zodat je er steeds terecht kan voor een speciaal of nieuw biertje van de fles of van het vat.Gisteren proefde ik van de Quadruppel van het vat van één jaar oud van brouwerij Koningshoeven.Wat me gisteren ook direct opviel is dat de nieuwe hulp een goeie bierschenker is.Hij deed het op de correcte manier.Ik vind dat dit toch ook wel eens mag vermeld worden,want er zijn weinig goeie bierschenkers.Karen en Dirk bedankt voor de altijd hartelijke ontvangst en een hele lange en warme zomer toegewenst met veel biergenieters op jullie nieuw terras.
Rattevalbrugbier donker en blond ik heb een vermoeden dat het huisbiertje een etiketbier is van de brouwerij Van Steenberge .......als er iemand is die dat kan bevestigen gelieve dit te melden op de blog
Dit biertje werd geschonken door Jan en Dora van het strandpaviljoen de molen te Cadzand
NIEUWPOORT - Nieuwpoortse Roste Jeanne Panne, zo heet het stadsbier dat vanaf juni vorig jaar april op de markt is en gebrouwen wordt door de Struise Brouwers.Een licht wazig oranjeachtige kleur, hints van brood en noten, hop met een aroma van bloemen en een zachte nasmaak. Zo proeft volgens de kenners tijdens de voorstelling in de Stadshalle het nieuwe Nieuwpoortse bier, een lekker biertje met een alcoholpercentage van zeven procent, dat zowel als aperitief als bij vis- en vleesgerechten geserveerd kan worden. 'De naam van het bier verwijst naar de befaamde Nieuwpoortse heks Jeanne Panne Zij was immers ook gekend voor haar kruidenrecepten en dranken. En de aanvulling 'Roste' heeft te maken met de kleur van het bier.' Het recept werd bedacht door de Struise Brouwers uit Vleteren. 'Maar het idee zelf komt van Jan D'Hondt, die in de stad Nieuwpoort de befaamde tweejaarlijkse Heksenfeesten regisseert en ons in contact bracht met de brouwers Het is de bedoeling dat de Roste Jeanne Panne een blijver wordt, en dus niet alleen tijdens de komende Heksenfeesten menig dorstige keel zal laven. 'Inderdaad. En naast de flessen van 33en 75 centiliter zullen de horecazaken het ook in vaten van twintig liter kunnen kopen, en dat vanaf 1 juni 2010.Wie op café een Roste Jeanne Panne bestelt, zal rond de 3,5euro betalen. 'En dat is normaal voor een zwaardere biersoort .Ik heb er van een Roste Jeanne genoten op het gezellig terras van de kinderboerderij de lenspolder te nieuwpoort.De boerderij laat kinderen opnieuw in aanraking komen met het boerderijleven. Ze landbouwproducten laten ontdekken en verwerken en ze ook de kans geven om dieren in levenden lijve te bekijken en aan te raken.Dat is de opdracht die de Kinderboerderij De Lenspolder doorheen de 4 seizoenen tracht waar te maken. De boerderij beschikt over een erf met rondscharrelend pluimvee, konijnen, een vijver met verschillende eendensoorten en schildpadden, en een weide met enkele grotere boerderijdieren.
De Zythos bierfestivals is een van de grootste bierfestivals een België. Dit jaar vondt het plaats op vijf en zes maart.In totaal stonden er ongeveer 60 brouwers die gezamenlijk circa 200 bieren aan de bierproever presenteren. Op het festival staan veelal de brouwers zelf achter de standjes.Het festival vondt plaats in de stadsfeestzaal in St.-Niklaas voor de 8 ste editie en lokte terug veel volk uit alle streken van de wereld.Het Zythos BierFestival is zo gekend in binnen- en buitenland dat de Belgische brouwerijen altijd op het festival hun nieuwe bieren voor stellen. Zij weten dat ze een geïnteresseerd publiek zullen vinden en presenteren daarom ook een aantal meer exclusieve brouwsels. Er vallen dus vele primeurs te rapen die bovendien soms van het vat getapt worden en geven er dan ook graag een woordje uitleg overOp naar het volgend Zythos bierfestival die waarschijnlijk volgend jaar op een nieuwe lokatie zal plaats vinden omdat de stadsfeestzaal plaats moet maken voor een woonerf.We zien wel....in ieder geval zullen we de nieuwe zaal ook wel vinden.Alle wegen leiden naar Zythos bierfestival
De derde editie van de Horecabeurs in het Meeting- en Eventcentrum Staf Versluys en aanbouwhallen in Bredene was een enorm succes!
Tussen 21 en 24 februari 2011 mochten de 85 standhouders op een oppervlakte van 4.000 m² maar liefst 5.000 professionele bezoekers verwelkomen, die vooral de service, het aanbod en de gezelligheid bejubelden. Het aantal standhouders was met 60 procent gestegen in vergelijking met vorig jaar en zij konden met voldoening terugblikken op deze editie.
Door de vele positieve reacties zijn er ook nieuwe potentiële standhouders geïnteresseerd in de volgende editie van de Horecabeurs, die zal plaatsvinden van 27 februari tot 1 maart 2012.
Dat de Gentsebiervereniging goed bezig is bewijst afgelopen zondag met hun activiteit:de eerste editie van 10 uur biercultuur.Op een originele manier werd 'biercultuur' voorgesteld aan het publiek.Dit gebeurde door onder meer 4 gastsprekers uit de bierwereld uit te nodigen om uitleg te geven over een bierig onderwerp naar hun keuze.Tijdens deze 'spreekbeurt' konden er 4 biertjes geproefd worden die deze gastsprekers aanprezen.Uiteraard ook met het woordje uitleg erbij.Na de 4 gastsprekers kon men dan biertjes proeven aan één van de 2 togen.Er was een een keuze uit ruim 25 biertjes,waaronder enkele primeurs en moeilijk te verkrijgen bieren.Daarna werden er om het uur nog verschillende workshops gegeven met telkens een ander bierig onderwerp.Door verschillende bierliefhebbers.Dit bleek een groot succes want binnen de korste keren zat de mezzanine vol.Wij proefden nog enkele biertjes voor we huiswaarts keerden.Iedereen was er het over eens dit wat een prachtig en origineel initiatief van deze jonge biervereniging.Dit was de eerste maal dat we op zo'n manier kennis maakten met de biercultuur.Dit kan enkel maar aangemoedigd worden.Ook organisatorisch verliep alles vlekkeloos de Gentse biervereniging verdiend hierdoor een dikke pluim. Hieronder in het kort nog even over wat de 4 gastsprekers vertelden. Als eerste spreker was niemand minder dan Casimir Elsen aan het woord. Casimir is bekend als secretaris van Zythos,en een waare wandelende bierencyclopedie.Hij vertelde over de geschiedenis van de Belgische brouwerijen,met nadruk op Brouwerij Kerkom omdat deze zoals Casimir uit Limburg afkomstig is.We vernamen dat er omstreeks 1900 in Belgie 3323 brouwerijen waren.Tijdens de eerste wereldoorlog nog ongeveer 1300,en in 2000 nog maar 125.Heel erg intersant hoe het kwam dat deze zo in dalende lijn ging.Hierbij werd het Bink blond 5%(Brouwerij Kerkom) gedegusteerd. De 2e spreker deze namiddag was Marc Dekeukeleire aan de beurt.Marc is bekend als 3e vennoot van brouwerij Alvinne.In zij vrije tijd maakt hij zijn eigen brood ,kaas en ontwikkelde zijn eigen gist genoemd Morpheus.Daarover ging ook deze spreekbeurt en natuurlijk ook over brouwerij Alvinne.Over het ontstaan van zowel de brouwerij als de gist die nu voor alle bieren word gebruikt.Hierbij hoe kan het ook anders werd het biertje Alvinne wild 5,9%(Brouwerij Alvinne) geproefd. De 3e spreker van de namiddag was Jan Rumes.Jan is bekend als voorzitter van Zythos en heeft ook zijn eigen biervereniging. Jan gaf uitleg over het ontstaan van het bier,en over de vereniging Zythos,hoe deze aan deze naam gekomen is.Vanuit Egypte(via Griekenland) enkele duizenden jaren geleden.In feite de voorgeschiedenis over bier,ook nog een woordje uitleg over de favoriete biersoort van Jan namelijk de Stout.Hierbij werd toepasselijk Hercule stout 9%(Brasserie des Legendes) geproefd. Als 4e en laatste spreker was David Leroy aan de beurt bekend als vice-voorzitter van Zythos en Bles.En amateurbrouwer.David had het over één van de belangrijkste ingredienten van bier namelijk hop.Over de verschillende hopsoorten,waar deze zoal in de wereld worden gekweekt.En over hoe specifiek de hoppeplant groeit,de verschillende soorten,zoals aromahoppen,en variteiten.Hierbij werd een hoppig biertje geproefd Elliot Brew 9%(De Struise Brouwers),met natuurlijk ook een woordje uitleg over deze brouwerij