Hopelijk genieten jullie van de reportage's op deze blog,indien er vragen zijn kan je deze gerust stellen via e- mail bedankt voor het bezoekje vriendelijke groetjes Goethals Bianca
Gezellige cafétjes met een grote keuze aan Belgische streekbieren
Ons bier vooraadje
Op deze site maakt de gemeente Bredene wat reclame over de blog, waarvoor onze dank.
Goddelijke drank
17-04-2011
Den toogoloog is klaar voor de zomer
Bierspeciaalzaak en kaffeethuis
is klaar voor de zomer.Gisteren een bezoekje gebracht en je kon er vollop van de zon genieten op het vernieuwde terras waar het er gezellig vertoeven was.Karen en dirk baten deze zaak met hart en ziel uit waarmee je dan ook altijd een juiste beschrijving en uitleg van het bier te horen krijgt,Naast de passie voor bier hebben ze ook een voorliefde voor Orval die correct word geschonken en je kan er ook een keuze maken van Orval van verschillende jaargangen.Verder word de uitstekende bierkaart geregeld aangepast zodat je er steeds terecht kan voor een speciaal of nieuw biertje van de fles of van het vat.Gisteren proefde ik van de Quadruppel van het vat van één jaar oud van brouwerij Koningshoeven.Wat me gisteren ook direct opviel is dat de nieuwe hulp een goeie bierschenker is.Hij deed het op de correcte manier.Ik vind dat dit toch ook wel eens mag vermeld worden,want er zijn weinig goeie bierschenkers.Karen en Dirk bedankt voor de altijd hartelijke ontvangst en een hele lange en warme zomer toegewenst met veel biergenieters op jullie nieuw terras.
Rattevalbrugbier donker en blond ik heb een vermoeden dat het huisbiertje een etiketbier is van de brouwerij Van Steenberge .......als er iemand is die dat kan bevestigen gelieve dit te melden op de blog
Dit biertje werd geschonken door Jan en Dora van het strandpaviljoen de molen te Cadzand
NIEUWPOORT - Nieuwpoortse Roste Jeanne Panne, zo heet het stadsbier dat vanaf juni vorig jaar april op de markt is en gebrouwen wordt door de Struise Brouwers.Een licht wazig oranjeachtige kleur, hints van brood en noten, hop met een aroma van bloemen en een zachte nasmaak. Zo proeft volgens de kenners tijdens de voorstelling in de Stadshalle het nieuwe Nieuwpoortse bier, een lekker biertje met een alcoholpercentage van zeven procent, dat zowel als aperitief als bij vis- en vleesgerechten geserveerd kan worden. 'De naam van het bier verwijst naar de befaamde Nieuwpoortse heks Jeanne Panne Zij was immers ook gekend voor haar kruidenrecepten en dranken. En de aanvulling 'Roste' heeft te maken met de kleur van het bier.' Het recept werd bedacht door de Struise Brouwers uit Vleteren. 'Maar het idee zelf komt van Jan D'Hondt, die in de stad Nieuwpoort de befaamde tweejaarlijkse Heksenfeesten regisseert en ons in contact bracht met de brouwers Het is de bedoeling dat de Roste Jeanne Panne een blijver wordt, en dus niet alleen tijdens de komende Heksenfeesten menig dorstige keel zal laven. 'Inderdaad. En naast de flessen van 33en 75 centiliter zullen de horecazaken het ook in vaten van twintig liter kunnen kopen, en dat vanaf 1 juni 2010.Wie op café een Roste Jeanne Panne bestelt, zal rond de 3,5euro betalen. 'En dat is normaal voor een zwaardere biersoort .Ik heb er van een Roste Jeanne genoten op het gezellig terras van de kinderboerderij de lenspolder te nieuwpoort.De boerderij laat kinderen opnieuw in aanraking komen met het boerderijleven. Ze landbouwproducten laten ontdekken en verwerken en ze ook de kans geven om dieren in levenden lijve te bekijken en aan te raken.Dat is de opdracht die de Kinderboerderij De Lenspolder doorheen de 4 seizoenen tracht waar te maken. De boerderij beschikt over een erf met rondscharrelend pluimvee, konijnen, een vijver met verschillende eendensoorten en schildpadden, en een weide met enkele grotere boerderijdieren.
De Zythos bierfestivals is een van de grootste bierfestivals een België. Dit jaar vondt het plaats op vijf en zes maart.In totaal stonden er ongeveer 60 brouwers die gezamenlijk circa 200 bieren aan de bierproever presenteren. Op het festival staan veelal de brouwers zelf achter de standjes.Het festival vondt plaats in de stadsfeestzaal in St.-Niklaas voor de 8 ste editie en lokte terug veel volk uit alle streken van de wereld.Het Zythos BierFestival is zo gekend in binnen- en buitenland dat de Belgische brouwerijen altijd op het festival hun nieuwe bieren voor stellen. Zij weten dat ze een geïnteresseerd publiek zullen vinden en presenteren daarom ook een aantal meer exclusieve brouwsels. Er vallen dus vele primeurs te rapen die bovendien soms van het vat getapt worden en geven er dan ook graag een woordje uitleg overOp naar het volgend Zythos bierfestival die waarschijnlijk volgend jaar op een nieuwe lokatie zal plaats vinden omdat de stadsfeestzaal plaats moet maken voor een woonerf.We zien wel....in ieder geval zullen we de nieuwe zaal ook wel vinden.Alle wegen leiden naar Zythos bierfestival
De derde editie van de Horecabeurs in het Meeting- en Eventcentrum Staf Versluys en aanbouwhallen in Bredene was een enorm succes!
Tussen 21 en 24 februari 2011 mochten de 85 standhouders op een oppervlakte van 4.000 m² maar liefst 5.000 professionele bezoekers verwelkomen, die vooral de service, het aanbod en de gezelligheid bejubelden. Het aantal standhouders was met 60 procent gestegen in vergelijking met vorig jaar en zij konden met voldoening terugblikken op deze editie.
Door de vele positieve reacties zijn er ook nieuwe potentiële standhouders geïnteresseerd in de volgende editie van de Horecabeurs, die zal plaatsvinden van 27 februari tot 1 maart 2012.
Dat de Gentsebiervereniging goed bezig is bewijst afgelopen zondag met hun activiteit:de eerste editie van 10 uur biercultuur.Op een originele manier werd 'biercultuur' voorgesteld aan het publiek.Dit gebeurde door onder meer 4 gastsprekers uit de bierwereld uit te nodigen om uitleg te geven over een bierig onderwerp naar hun keuze.Tijdens deze 'spreekbeurt' konden er 4 biertjes geproefd worden die deze gastsprekers aanprezen.Uiteraard ook met het woordje uitleg erbij.Na de 4 gastsprekers kon men dan biertjes proeven aan één van de 2 togen.Er was een een keuze uit ruim 25 biertjes,waaronder enkele primeurs en moeilijk te verkrijgen bieren.Daarna werden er om het uur nog verschillende workshops gegeven met telkens een ander bierig onderwerp.Door verschillende bierliefhebbers.Dit bleek een groot succes want binnen de korste keren zat de mezzanine vol.Wij proefden nog enkele biertjes voor we huiswaarts keerden.Iedereen was er het over eens dit wat een prachtig en origineel initiatief van deze jonge biervereniging.Dit was de eerste maal dat we op zo'n manier kennis maakten met de biercultuur.Dit kan enkel maar aangemoedigd worden.Ook organisatorisch verliep alles vlekkeloos de Gentse biervereniging verdiend hierdoor een dikke pluim. Hieronder in het kort nog even over wat de 4 gastsprekers vertelden. Als eerste spreker was niemand minder dan Casimir Elsen aan het woord. Casimir is bekend als secretaris van Zythos,en een waare wandelende bierencyclopedie.Hij vertelde over de geschiedenis van de Belgische brouwerijen,met nadruk op Brouwerij Kerkom omdat deze zoals Casimir uit Limburg afkomstig is.We vernamen dat er omstreeks 1900 in Belgie 3323 brouwerijen waren.Tijdens de eerste wereldoorlog nog ongeveer 1300,en in 2000 nog maar 125.Heel erg intersant hoe het kwam dat deze zo in dalende lijn ging.Hierbij werd het Bink blond 5%(Brouwerij Kerkom) gedegusteerd. De 2e spreker deze namiddag was Marc Dekeukeleire aan de beurt.Marc is bekend als 3e vennoot van brouwerij Alvinne.In zij vrije tijd maakt hij zijn eigen brood ,kaas en ontwikkelde zijn eigen gist genoemd Morpheus.Daarover ging ook deze spreekbeurt en natuurlijk ook over brouwerij Alvinne.Over het ontstaan van zowel de brouwerij als de gist die nu voor alle bieren word gebruikt.Hierbij hoe kan het ook anders werd het biertje Alvinne wild 5,9%(Brouwerij Alvinne) geproefd. De 3e spreker van de namiddag was Jan Rumes.Jan is bekend als voorzitter van Zythos en heeft ook zijn eigen biervereniging. Jan gaf uitleg over het ontstaan van het bier,en over de vereniging Zythos,hoe deze aan deze naam gekomen is.Vanuit Egypte(via Griekenland) enkele duizenden jaren geleden.In feite de voorgeschiedenis over bier,ook nog een woordje uitleg over de favoriete biersoort van Jan namelijk de Stout.Hierbij werd toepasselijk Hercule stout 9%(Brasserie des Legendes) geproefd. Als 4e en laatste spreker was David Leroy aan de beurt bekend als vice-voorzitter van Zythos en Bles.En amateurbrouwer.David had het over één van de belangrijkste ingredienten van bier namelijk hop.Over de verschillende hopsoorten,waar deze zoal in de wereld worden gekweekt.En over hoe specifiek de hoppeplant groeit,de verschillende soorten,zoals aromahoppen,en variteiten.Hierbij werd een hoppig biertje geproefd Elliot Brew 9%(De Struise Brouwers),met natuurlijk ook een woordje uitleg over deze brouwerij
Nieuwpoort geeft zijn bezoekers ieder jaar in de kerst en nieuwjaarsperiodede garantie op sneeuw. Het algemende concept is ondertussen bij zeer velen gekend. Rondom een sneeuwtapijt met een glijbaan van liefst 4 meter hoog en zo'n 30 m. lang.En dit jaar werd ook gedacht aan de allerkleinsten en hadden ze een molen met banden gemaakt om over de sneeuw te glijden,Er werden een tiental chalets opgesteld waar iedereen vrienden en kennissen kon ontmoeten om te toasten op zowel het oude als het nieuwe jaar.Of je nu wil sneeuwballen gooien of een sneeuwpop maken. Glühwein drinken of van erwtensoep smullen of genieten van een Chouffecoffee aan de chalet van Nieuwpoortse jeugdbrandweer alles kon.Of gewoon elkaar een vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar wensen. Alle redenen zijn goed genoeg om tijdens de eindejaarsdagen af te zakken naar Sneeuw in de Stad.Wij waren terug van de partij en genoten er van een paar N'ice chouffe
Zoals vermeld in het vorig verslag dat je op een wereldkaart kon aanduiden van waar je afkomstig was kan je zien van hoever ze eindelijk wel kwamen.Ikzelf was er van verbaast dat er mensen waren van Tasmania,Nieuw-Zeeland ,Kazakhstan,Brasilie,Guatemala,Alaska.Deze landen liggen nu eenmaal verweg van ons kleine Belgenland maar toch vinden ze de weg naar het kerstbierfestival in Essen.Op de mappen kan je zelf en kijkje nemen uit welke uithoeken van de wereld ze kwamen om de lekkere kerst en winterbieren te komen proeven.
In winterse taferelen vond het 16e kerstbierfestival plaats.Door de sneeuw trokken we richting de Heuvelhal in Essen waar het grootste kerstbier festival ter wereld plaatsvond.Zoals ieder jaar waren we vroeg van de partij,want in een mum van tijd is de zaal volzet.Zoals nu ook het geval was.Zodra we,de nodige bonnetjes,en proefglaasjes hadden gehaald kon het proeven beginnen.Na een eerste blik in het festivalboekje,konden we maar liefst kiezen uit 154 Kerstbiertjes.Waarvan een 20 tal van het vat waaronder enkele exclusieve.Ook dit jaren weren er warme bieren en speciale bieren.Als je honger had kon je je natuurlijk versmaden aan een portie stoofvlees met Kerstbier bereid of aan een Kerstbiersoep of een Trappistenkaasbordje.Nieuw dit jaar was dat er een aanwezigheidstombola was zodat je elk uur kans maakte op een mooie prijs.Ook werd iedereen verwelkomt in verschillende talen.Zo kon je ook aanduiden op een wereldkaart waar je vandaan kwam,en kon je een prijsje winnen.Allemaal leuke nieuwe extra toevoegingen aan deze editie.Wat alleen maar kan toegejuigd worden.Ook nieuw dit jaar was dat een viertal restaurants uit de streek gedurende het festival en de weken ervoor een speciaal biermenu voorstelden.Prachtig initiatief!Ook nieuw was de pendelbus die om de 30 min af en aan reed naar het station.O.B.E.R maakt er zijn werk van ieder jaar blijven ze ons verbazen.Niet moeilijk dat vele bierliefhebbers uit alle hoeken van de wereld hun weg vinden naar Essen.Ten opzichte van vorig jaar waren er maar liefst 20 nieuwe kerstbieren te proeven.Zodat de jaarlijkse bezoeker een reden ten meer heeft om af te zakken naar dit topevenement.Wij genoten er zoals ieder jaar met volle teugen van.En het mag gezegd zijn reeds vanaf september tellen we reeds af naar ket Kerstbierfestival.En dit zullen er waarschijnlijk nog velen zijn.O.B.E.R doe zo verder.Hopelijk mogen er nog heel veel edities volgen.Noteer alvast maar de volgende editie op 17en 18 december 2011.
Onlangs was ik bij men ouders en we besloten om eens de dozen met oude foto's van de kinderjaren boven te halen.Ik ontdekte een oude Libelle van September 1986.Daar vondt ik recepten van koken met bieren.Zelfs toen al probeerden ze om ons te laten koken met streekbieren.Dit was trouwens ook het jaar van het bier en er werd voor deze gelegenheid ook een postzegel uit gebracht.Ik was toen net 21 jaar en wist nog niets van al dat lekkere bier dat de Belgische markt te bieden had.Dit is echte nostalgie voor mij.Intussen weet ik al wel dat er heel wat lekkere bieren zijn en geniet er volop van.
Met een 20 tal leden van de Waregemse Bierfanaten waren we aanwezig op de eerste Kerst-en Winterbieren proeverij.Alles werd in goed banen geleid door door bierfanaat en tevens penningmeester Geroen Vansteenbrugge.Die aan de hand van een pps voorstelling zorgvuldig en deskundig uitleg gaf in zijn welbekende stijl over de te proeven biertjes.De vereniging had een extra inspanning geleverd in plaats van 6 biertjes te proeven zoals aangekondigd kregen we al een kerstgeschenkje in de vorm van 2 extra Kerstbiertjes.Uiteraard werd met de nodige anekdotes die Geroen vertelde,het een gezellige bedoening.Ook was er terug een brood(met bier bereid),om de smaakpapillen terug te neutraliseren.Iedereen mocht de nodige vragen stellen,terwijl hij/zij van het biertje proefde.Op het einde van de proeverij werd ook een top3 van de geproefde biertjes gemaakt dit was het resultaat van de proeverij: Op de eerste plaats,goud dus met ruime voorsprong:Kerstpater(Brouwerij Vanden Bossche).Het zilver ging naar Val Dieu bière de Noël( Brouwerij Abbaye de Val Dieu).Het brons ging naar(een groot ex-aequo)Winter 11(Brouwerij Hof Ten Dormaal),Rudolphe(Brouwerij de Silenrieux),St-Bernardus Christmas Ale(Brouwerij St-Bernardus) Ook nog even de 8 geproefde biertjes vermelden in deze volgorde geproefd.
Père Noël 7% (Brouwerij De Ranke) Val Dieu bière de Noël 7%(Brouwerij Abbaye de Val Dieu) Saint Martin Cuvée de Noël 8,5%(Brouwerij de Brunehaut) Winter 11 7,3%(Brouwerij Hof ten Dormaal) Rudolphe 9% (Brouwerij de Silenrieux) Kerstpater 9% (Brouwerij Vanden Bossche) Hof Korvatunturi 11% (Brouwerij 't Hofbrouwerijke) St. Bernardus Christmas Ale 10%(Brouwerij St.Bernardus)
Dit alles ging door in het bovenzaaltje van taverne 't Peerdeke in het hartje van Waregem. Op naar een volgende gezellige en leuke activiteit.
Zoals steeds als ook maar de eerste sneeuwvlokken vallen zijn we er als de kippen bij om iedere keer in zomerse kledij met een bijpassend biertje te poseren.Deze keer kozen we voor de "Special Reserva" van De Dolle Brouwers,dit biertje is een echte aanrader voor wie van zurige bieren houdt.Door de traditionele oerbier 2 jaar in Bourgognevaten te laten rijpen en er stille nacht aan toe te voegen bekom je dit goddelijk bier.Met een alcoholgehalte van 13° is het echt wel nat en straf!Een ideaal biertje dus om je te verwarmen op winterse dagen.Op naar de volgende sneeuwval..... http://www.dedollebrouwers.be/