Hopelijk genieten jullie van de reportage's op deze blog,indien er vragen zijn kan je deze gerust stellen via e- mail bedankt voor het bezoekje vriendelijke groetjes Goethals Bianca
Dat de Gentsebiervereniging goed bezig is bewijst afgelopen zondag met hun activiteit:de eerste editie van 10 uur biercultuur.Op een originele manier werd 'biercultuur' voorgesteld aan het publiek.Dit gebeurde door onder meer 4 gastsprekers uit de bierwereld uit te nodigen om uitleg te geven over een bierig onderwerp naar hun keuze.Tijdens deze 'spreekbeurt' konden er 4 biertjes geproefd worden die deze gastsprekers aanprezen.Uiteraard ook met het woordje uitleg erbij.Na de 4 gastsprekers kon men dan biertjes proeven aan één van de 2 togen.Er was een een keuze uit ruim 25 biertjes,waaronder enkele primeurs en moeilijk te verkrijgen bieren.Daarna werden er om het uur nog verschillende workshops gegeven met telkens een ander bierig onderwerp.Door verschillende bierliefhebbers.Dit bleek een groot succes want binnen de korste keren zat de mezzanine vol.Wij proefden nog enkele biertjes voor we huiswaarts keerden.Iedereen was er het over eens dit wat een prachtig en origineel initiatief van deze jonge biervereniging.Dit was de eerste maal dat we op zo'n manier kennis maakten met de biercultuur.Dit kan enkel maar aangemoedigd worden.Ook organisatorisch verliep alles vlekkeloos de Gentse biervereniging verdiend hierdoor een dikke pluim. Hieronder in het kort nog even over wat de 4 gastsprekers vertelden. Als eerste spreker was niemand minder dan Casimir Elsen aan het woord. Casimir is bekend als secretaris van Zythos,en een waare wandelende bierencyclopedie.Hij vertelde over de geschiedenis van de Belgische brouwerijen,met nadruk op Brouwerij Kerkom omdat deze zoals Casimir uit Limburg afkomstig is.We vernamen dat er omstreeks 1900 in Belgie 3323 brouwerijen waren.Tijdens de eerste wereldoorlog nog ongeveer 1300,en in 2000 nog maar 125.Heel erg intersant hoe het kwam dat deze zo in dalende lijn ging.Hierbij werd het Bink blond 5%(Brouwerij Kerkom) gedegusteerd. De 2e spreker deze namiddag was Marc Dekeukeleire aan de beurt.Marc is bekend als 3e vennoot van brouwerij Alvinne.In zij vrije tijd maakt hij zijn eigen brood ,kaas en ontwikkelde zijn eigen gist genoemd Morpheus.Daarover ging ook deze spreekbeurt en natuurlijk ook over brouwerij Alvinne.Over het ontstaan van zowel de brouwerij als de gist die nu voor alle bieren word gebruikt.Hierbij hoe kan het ook anders werd het biertje Alvinne wild 5,9%(Brouwerij Alvinne) geproefd. De 3e spreker van de namiddag was Jan Rumes.Jan is bekend als voorzitter van Zythos en heeft ook zijn eigen biervereniging. Jan gaf uitleg over het ontstaan van het bier,en over de vereniging Zythos,hoe deze aan deze naam gekomen is.Vanuit Egypte(via Griekenland) enkele duizenden jaren geleden.In feite de voorgeschiedenis over bier,ook nog een woordje uitleg over de favoriete biersoort van Jan namelijk de Stout.Hierbij werd toepasselijk Hercule stout 9%(Brasserie des Legendes) geproefd. Als 4e en laatste spreker was David Leroy aan de beurt bekend als vice-voorzitter van Zythos en Bles.En amateurbrouwer.David had het over één van de belangrijkste ingredienten van bier namelijk hop.Over de verschillende hopsoorten,waar deze zoal in de wereld worden gekweekt.En over hoe specifiek de hoppeplant groeit,de verschillende soorten,zoals aromahoppen,en variteiten.Hierbij werd een hoppig biertje geproefd Elliot Brew 9%(De Struise Brouwers),met natuurlijk ook een woordje uitleg over deze brouwerij
Nieuwpoort geeft zijn bezoekers ieder jaar in de kerst en nieuwjaarsperiodede garantie op sneeuw. Het algemende concept is ondertussen bij zeer velen gekend. Rondom een sneeuwtapijt met een glijbaan van liefst 4 meter hoog en zo'n 30 m. lang.En dit jaar werd ook gedacht aan de allerkleinsten en hadden ze een molen met banden gemaakt om over de sneeuw te glijden,Er werden een tiental chalets opgesteld waar iedereen vrienden en kennissen kon ontmoeten om te toasten op zowel het oude als het nieuwe jaar.Of je nu wil sneeuwballen gooien of een sneeuwpop maken. Glühwein drinken of van erwtensoep smullen of genieten van een Chouffecoffee aan de chalet van Nieuwpoortse jeugdbrandweer alles kon.Of gewoon elkaar een vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar wensen. Alle redenen zijn goed genoeg om tijdens de eindejaarsdagen af te zakken naar Sneeuw in de Stad.Wij waren terug van de partij en genoten er van een paar N'ice chouffe
Zoals vermeld in het vorig verslag dat je op een wereldkaart kon aanduiden van waar je afkomstig was kan je zien van hoever ze eindelijk wel kwamen.Ikzelf was er van verbaast dat er mensen waren van Tasmania,Nieuw-Zeeland ,Kazakhstan,Brasilie,Guatemala,Alaska.Deze landen liggen nu eenmaal verweg van ons kleine Belgenland maar toch vinden ze de weg naar het kerstbierfestival in Essen.Op de mappen kan je zelf en kijkje nemen uit welke uithoeken van de wereld ze kwamen om de lekkere kerst en winterbieren te komen proeven.
In winterse taferelen vond het 16e kerstbierfestival plaats.Door de sneeuw trokken we richting de Heuvelhal in Essen waar het grootste kerstbier festival ter wereld plaatsvond.Zoals ieder jaar waren we vroeg van de partij,want in een mum van tijd is de zaal volzet.Zoals nu ook het geval was.Zodra we,de nodige bonnetjes,en proefglaasjes hadden gehaald kon het proeven beginnen.Na een eerste blik in het festivalboekje,konden we maar liefst kiezen uit 154 Kerstbiertjes.Waarvan een 20 tal van het vat waaronder enkele exclusieve.Ook dit jaren weren er warme bieren en speciale bieren.Als je honger had kon je je natuurlijk versmaden aan een portie stoofvlees met Kerstbier bereid of aan een Kerstbiersoep of een Trappistenkaasbordje.Nieuw dit jaar was dat er een aanwezigheidstombola was zodat je elk uur kans maakte op een mooie prijs.Ook werd iedereen verwelkomt in verschillende talen.Zo kon je ook aanduiden op een wereldkaart waar je vandaan kwam,en kon je een prijsje winnen.Allemaal leuke nieuwe extra toevoegingen aan deze editie.Wat alleen maar kan toegejuigd worden.Ook nieuw dit jaar was dat een viertal restaurants uit de streek gedurende het festival en de weken ervoor een speciaal biermenu voorstelden.Prachtig initiatief!Ook nieuw was de pendelbus die om de 30 min af en aan reed naar het station.O.B.E.R maakt er zijn werk van ieder jaar blijven ze ons verbazen.Niet moeilijk dat vele bierliefhebbers uit alle hoeken van de wereld hun weg vinden naar Essen.Ten opzichte van vorig jaar waren er maar liefst 20 nieuwe kerstbieren te proeven.Zodat de jaarlijkse bezoeker een reden ten meer heeft om af te zakken naar dit topevenement.Wij genoten er zoals ieder jaar met volle teugen van.En het mag gezegd zijn reeds vanaf september tellen we reeds af naar ket Kerstbierfestival.En dit zullen er waarschijnlijk nog velen zijn.O.B.E.R doe zo verder.Hopelijk mogen er nog heel veel edities volgen.Noteer alvast maar de volgende editie op 17en 18 december 2011.
Onlangs was ik bij men ouders en we besloten om eens de dozen met oude foto's van de kinderjaren boven te halen.Ik ontdekte een oude Libelle van September 1986.Daar vondt ik recepten van koken met bieren.Zelfs toen al probeerden ze om ons te laten koken met streekbieren.Dit was trouwens ook het jaar van het bier en er werd voor deze gelegenheid ook een postzegel uit gebracht.Ik was toen net 21 jaar en wist nog niets van al dat lekkere bier dat de Belgische markt te bieden had.Dit is echte nostalgie voor mij.Intussen weet ik al wel dat er heel wat lekkere bieren zijn en geniet er volop van.
Met een 20 tal leden van de Waregemse Bierfanaten waren we aanwezig op de eerste Kerst-en Winterbieren proeverij.Alles werd in goed banen geleid door door bierfanaat en tevens penningmeester Geroen Vansteenbrugge.Die aan de hand van een pps voorstelling zorgvuldig en deskundig uitleg gaf in zijn welbekende stijl over de te proeven biertjes.De vereniging had een extra inspanning geleverd in plaats van 6 biertjes te proeven zoals aangekondigd kregen we al een kerstgeschenkje in de vorm van 2 extra Kerstbiertjes.Uiteraard werd met de nodige anekdotes die Geroen vertelde,het een gezellige bedoening.Ook was er terug een brood(met bier bereid),om de smaakpapillen terug te neutraliseren.Iedereen mocht de nodige vragen stellen,terwijl hij/zij van het biertje proefde.Op het einde van de proeverij werd ook een top3 van de geproefde biertjes gemaakt dit was het resultaat van de proeverij: Op de eerste plaats,goud dus met ruime voorsprong:Kerstpater(Brouwerij Vanden Bossche).Het zilver ging naar Val Dieu bière de Noël( Brouwerij Abbaye de Val Dieu).Het brons ging naar(een groot ex-aequo)Winter 11(Brouwerij Hof Ten Dormaal),Rudolphe(Brouwerij de Silenrieux),St-Bernardus Christmas Ale(Brouwerij St-Bernardus) Ook nog even de 8 geproefde biertjes vermelden in deze volgorde geproefd.
Père Noël 7% (Brouwerij De Ranke) Val Dieu bière de Noël 7%(Brouwerij Abbaye de Val Dieu) Saint Martin Cuvée de Noël 8,5%(Brouwerij de Brunehaut) Winter 11 7,3%(Brouwerij Hof ten Dormaal) Rudolphe 9% (Brouwerij de Silenrieux) Kerstpater 9% (Brouwerij Vanden Bossche) Hof Korvatunturi 11% (Brouwerij 't Hofbrouwerijke) St. Bernardus Christmas Ale 10%(Brouwerij St.Bernardus)
Dit alles ging door in het bovenzaaltje van taverne 't Peerdeke in het hartje van Waregem. Op naar een volgende gezellige en leuke activiteit.
Zoals steeds als ook maar de eerste sneeuwvlokken vallen zijn we er als de kippen bij om iedere keer in zomerse kledij met een bijpassend biertje te poseren.Deze keer kozen we voor de "Special Reserva" van De Dolle Brouwers,dit biertje is een echte aanrader voor wie van zurige bieren houdt.Door de traditionele oerbier 2 jaar in Bourgognevaten te laten rijpen en er stille nacht aan toe te voegen bekom je dit goddelijk bier.Met een alcoholgehalte van 13° is het echt wel nat en straf!Een ideaal biertje dus om je te verwarmen op winterse dagen.Op naar de volgende sneeuwval..... http://www.dedollebrouwers.be/
Afgelopen weekend trotseerden we het barslechte weer om naar het 17e weekend der Belgische bieren te gaan in het Cultuurcentrum in Hasselt.Men kon er terug 3 dagen genieten van meer dan 140 verschillende streekbieren.Waaronder heel wat primeurs en 110 bieren die in 2010 zijn gebrouwen.Terug een indrukwekkende lijst die De Limburgse Biervrienden voor elkaar hebben gekregen.De zaal zat al aardig vol toen we omstreeks 14.30u aankwamen.En de medewerkers waren al druk in de weer om iedereen te bedienen.Na eerst de nodige jetons te hebben gekocht,en de gratis consumptie(op vertoon van je Zythos lidkaart).Kon het proeven beginnen.We begonnen met een proefplankje.Je kon een keuze maken uit 12 bieren van het vat,daar kon je 4 bieren van kiezen die in een proefplankje in glaasjes van 15cl werden voorgesteld.Dit werd door velen gesmaakt want we zagen heel veel proefplankjes die hun weg vonden naar de bierliehebbers.Natuurlijk proefden we van biertjes die voor ons nieuw waren.Na een uurtje kwam Bart en zijn dochter ons vergezellen aan tafel,zo konden we extra biertjes proeven zonder het volledige flesje te consumeren.Na 2 uur zat de zaal compleet vol en was het moeilijk om nog een plaatje te bemachtigen.Zo zie je maar dat bier in de lift zit,en dat vele mensen wel een lekker streekbiertje lusten.We mogen gerust stellen dat het bierweekend terug een schot in de roos was en dat de talrijke medewerkers van De Limburgse Biervrienden hun taken perfect deden.We genoten met volle teugen van deze prachtige(zonder naar het weer buiten te kijken) namiddag.Een dikke pluim voor alle medewerkers en organisatie van dit prachtige festival.We kijken er ieder jaar naar uit om naar het 'verre' Limburg te gaan om dit festival een bezoekje te brengen.
Al een paar jaar kennen we Bart Van Eeckhoutte als een een echte bierliefhebber en kwamen we hem geregeld tegen op bierfestivals.Natuurlijk kwam in die gesprekken het thema bier zorgvuldig voor.Ook zagen we hem telkens zijn lijstje zorgvuldig nakijken welke bieren hij wilde kopen/proeven.Uiteraard waren we benieuwd wat hij daar mee deed?Etiketten verzamelen,bier proeven en noteren.Toen bleek dat hij alle flesjes verzamelde fronsten we onze wenkbrouwen.Ja inderdaad Bart verzamelt(lege) bierflesjes en bierglazen.Het liefst bieren dat hij zelf heeft geproeft.Van zijn collectie heeft hij 90% geproeft.De andere flesjes zijn van mensen die op reis gaan en een flesje meebrengen.De meeste flesjes bier uit zijn collectie haalt Bart van bierfestivals en gespecialiseerde drankencentrales.Als Bart een bierfestival bezoekt proeft hij enkel de bieren dat hij nog niet heeft geproeft(meestal nieuwe bieren).Alles is een 9 tal jaar geleden begonnen zegt hij.Met eerst een kastje vol met voornamelijk Trappisten.Maar langzamerhand kwam er nog een kast bij enz,enz..Wat ook nog opmerkelijk is dat Bart alles zelf opzoekt zonder gebruik van internet,want dat heeft hij niet.Alle bieren worden nauwkeurig bijgehouden in wat hij noemt zijn 'toverboek'.Daar vindt je alle bieren alfabetisch gerangschikt met de nodige uitleg.Zo zie je maar tot wat een verzameling kan leiden.Wij waren blij dat we zijn verzameling eens mochten fotograferen want dit is toch wel iets unieks vonden wij.Nog enkele cijfers die Bart ons heeft gegeven.Uiteraard is dit maar een moment opname want zijn verzameling groeit nog dagelijks.Tot ons bezoek had Bart het volgende 2720 verschillende bierglazen,kleine bierflesjes(25cl en 33cl) 5556,grote bierflessen(37,5cl,75cl en groter)3373.Indrukwekkende cijfers als je het ons vraagt.De verzameling is niet te bezoeken,maar als je Bart het vriendelijk zou vragen toont hij wel zijn unieke collectie.Wij voegden ook nog enkele flesjes toe aan zijn verzameling en beleefden nog een toffe namiddag.Bedankt Bart voor de uitnodiging en de lekkere bieren en succes met je collectie.
Na de bierattributen ruilbeurs in Hoegaarden besloten we om nog een gezellig cafétje te bezoeken kwestie van het nuttige aan het aangename te koppelen.Onze keuze viel op het MuseumCafé op de grote markt in Tienen.Dit cafétje is gelegen pal naast het suiker museum vandaar ook de naam.Als je het suiker museum bezoekt loop je als het ware het café binnen.Een leuke combinatie.Het MuseumCafé van de Erfgoedsite Tienen draagt de Hagelandse streekbieren hoog in het vaandel. Vrijwel alle streekbieren die in de Streekshop op de Grote Markt te koop aangeboden worden, kan je in het MuseumCafé degusteren. Tijdens de Streekbierenweek en de Streekbierenmarkt worden de streekbieren nog eens extra in de schijnwerpers geplaatst.Nadat Tienen in juni dit jaar kon kennismaken met het vermeende streekbier "Tiense kweiker", lanceert de stad nu zelf via de Erfgoedsite (het Toreke) een tweede streekbier, namelijk de "Lorejas".Bierverkoper Miel Mattheus ging voor zijn "Kweiker" te leen bij brouwerij Den Hopperd in de provincie Antwerpen. De stad Tienen bestelde haar "Lorejas" bij brouwerij De Proefbrouwerij in de provincie Oost-Vlaanderen.Zo heeft Tienen nu twee echte eigen streekbieren die... niet in Tienen gebrouwen worden.We hadden zeker de juiste keuze gemaakt en voor wie van een heerlijk streekbiertje houdt is dit het juiste adres.Meer dan een bezoekje waard.
MuseumCafé Grote Markt 4 3300 Tienen
Openingsuren: Elke dag van 10.00 tot 17.00 uur (behalve op maandag) Dinsdag is her MuseumCafé al open om 9.00 uur Gesloten op 24,25,26 en 31 december en 1 en 2 januari Tel:016/80.56.66