Balenais eenEverson 33, een 10 m lange zeilboot, met vaste
zomerligplaats in Wolphaartsdijk (NL). In voor- en najaar beleven we vooral
leuke zeiltochten op het Veerse Meer en de Oosterschelde. DeBelgische en Nederlandse Kust
en de Westerscheldestaan
eveneens regelmatig op het programma.
In de vakanties gaan we verder : Denemarken (in 2009 en
2010), tot Edinburgh (Schotland in 2011), naar Jersey en Guersney, tot St Malo
en St. Cast (in 2012), de Engelse Oostkust, Londen, Chatham en dan zuidelijk
tot Weymouth (in 2013), Bornholm en zuid-Zweden (2014) en de Duitse Hansesteden en Rügen in 2015. Vakantie 2016 was 2,5 week Veerse Meer wegens motorproblemen, en nadien nog tot de Engelse Oostkust en Wells-next-the Sea ! 2017 werd het Kopenhagen, met heenreis via de Eider en het Kielerkanal.
2018 staat onze neus opnieuw richting de Oostzee... om samen met vrienden retour te komen naar Zeeland.
Zoeken in blog
Zeiljacht Balena
Zeilavonturen dichtbij en verder weg met onze Everson 33
17-09-2014
Familie-afspraak
Vrijdag 12 tot 14 september
Na een BBQ bij een collega van Kurt in Kalmthout op vrijdag belanden we na middernacht in Wolphaartsdijk.
We slapen wat uit, de zaterdag, en vertrekken rond de middag naar de Oosterschelde, bestemming Roompot. Rond LW zijn we bij de Zeelandbrug zodat we eronder kunnen zeilen. Het is een lekker zeiltochtje. We arriveren al rond 15 u in de Roompot Marina. Wat oprommelen en genieten van de najaarszon in de kuip. Rond 17 u komen Mirella, Patrick, Rama en Nando op bezoek. Ze zijn vandaag gaan fietsen en we hebben voor vanavond afgesproken om samen te eten. Eerst aperitief aan boord, en dan naar Kamperland, naar rest. De Griek - een aangename verrassing. Leuke avond en veel bij te babbelen...
Zondag is het aanvankelijk tamelijk bewolkt. We gaan zwemmen aan het strand, en nog wat wandelen en foto's maken. Geen haast, want we willen weer onder de Zeelandbrug... het is wel beginnen waaien, we zetten een reef omdat we gaan opkruisen en dan kunnen we zeker zo scherp varen. Na de Zeelandbrug is het ruime wind, nadien voor de wind, en zo kunnen we tot bijna in onze box zeilen. De sluis was nog druk bezet met de club van de Royal die retour kwam van Brughsluis.
Vrijdag hebben we eerst een afspraak met Dixies die naar de schade komt kijken van enkele weken geleden. Nadien vertrekken we nog op motor tot aan het Goese Sas voor een rustige nacht aan de steiger.
Zaterdag gooien we op tijd los, en gaat het zeilend tot de sluis van Bruinisse, de Grevelingen op. Daar zetten Ines en Ines de vervolging in, en ook Marc en Annick vertrekken ongeveer gelijktijdig. Allen tot het haventje van Bommenede... maar daar niet getreuzeld, want rond 14u30 start onze gids Annick met haar wandeling : zo'n 8 km eerst tot het wijnhuis van de Kleine Schorre voor een Zeeuwse wijnproeverij, en dan hop verder, nog 7 km tot rest. D'Ouwe Werf in Dreischor. Na ca. 19 km zijn we 's avonds terug op onze boten, moe en voldaan !
Zondag begint met een aangename plons in de Grevelingen en een gezamenlijk ontbijt op de Balena. Opnieuw lekker weer, wij zeilen met de halfwinder tot Bruinisse... de anderen hebben er al vlug de brui aan gegeven, en we worden samen geschut in Bruinisse. Op de Oosterschelde is het opkruisen... tot de wind rond 16u30 wegvalt. We gaan op motor verder, maar hebben iets té vlug de zeilen ingepakt, want even later begint het leuk te waaien. Soit, we hebben er een mooi weekend opzitten en belanden rond 19 u in onze box.
Vrijdag spreken we af om met Marc en Annick, Inge en Erik iets te drinken in Het Oorlam, als aanzet van een druk "verenigings"-weekend.
Zaterdag isKurt met de BASF-zeilclub minitor/instructeur op de polyvalkjes. Dit jaar gaat het door in Wolphaartsdijk, dus gemakkelijk voor ons. Inschepen op 50 m in vogelvlucht, maar wel in de GIETENDE regen om 10 u bij het onthaal. Soit, nadien klaart het wat uit. En ik ga boodschappen doen in Goes, maar eerst... traditie-afspraak in De Landbouw met P & G.
's Avonds : mosselsouper in de WSVW - de Veerse Meer-mosselen zijn DELICIEUS ! Nadien staat er een "bandje" op het podium met maar liefst 12 man ! Muziek tot 1 uur en dan is het meedogenloos gedaan. Zo gaat dat in NL !
Zondag een luie dag... wegens nog veel wind ... we socializen in de haven en halen al wandelend tot De Meerkoet een frisse neus.
Vanaf de grens in Nederland, raar maar waar, schijnt de zon! We kunnen in de kuip nog even wat drinken, en we zetten de kuiptent op. Inge en Erik komen langs en zo zetten we het weekend in.
Zaterdagochtend heeft het nog flink geregend, tegen 11 u is alles gedroogd en bij vertrek rond 12 u waait het rond 5 bft. We zeilen op fok tot de sluis, en ook op de Oosterschelde gaat het snel op de fok. We hebben tij mee, en zijn snel bij de Bergse Diepsluis. Kapp Linné ligt er op ons te wachten en samen varen we de kleine sluis in, de wind zit in de rug, dus goed uitkijken.
In Tholen is de grote steiger vrij gehouden voor een groep motorboten dus we moeten zelf een lege box gaan zoeken. Ndien bleek dat de groep pas morgen zal arriveren, soit, we liggen goed in de box.
' s Avonds gaan we met vier eten in het Hof van Tholen, een aanrader.
Zondag wandelen we na het ontbijt eerst nog even het dorp in, een fikse bui rond de middag, maar dan wint de zon het. Wel enorme wolkenpartijen boven zeeland... Onze retour Is pittig en leuk, volledig opkruisend tot de zandkreeksluis, We laten het grootzeil gereefd en daardoor kunnen We scherp varen. We meren aan in Wolphaartsdijk tegen 18.30 u, en samen met Marc en Annick kunnen we dineren in de kuip.
We vertrekken pas vrijdagavond naar W'dijk. Het zag er naar uit dat het vrijdag veel zou regenen, en uiteindelijk was het nog een mooie dag... We dineren aan boord, en spreken af met Saltwater om zaterdag naar Yerseke te varen.
Zaterdag na douche en ontbijt, vertrekken we naar de zandkreeksluis. Daar krijgen we de eerste en enige bui, maar het is er een van formaat... bermuda en laarzen lekkend nat... op de Oosterschelde tij tegen, en een ruime/voordewindse koers. Tegen dat we in Yerseke zijn, is alles opgedroogd. Als we de haven aanlopen, zien we al dat het druk is. Toch krijgen we nog een box toegewezen. Ook Saltwater ligt al veilig afgemeerd.
We wandelen het dorp in : 't is hier pokkedruk ! veel Vlamingen, ook Fransen en veel Chinezen of Japanners. De braderie verkoopt veel prullaria, we knabbelen kibbeling van de Viskeête en kopen verse mosselen om zelf aan boord klaar te maken. Het blijft dus de ganse verdere dag droog, en zodoende kunnen we nog in de kuip een aperitief nemen.
We blijven vanzelfsprekend wachten op het vuurwerk, gepland tegen 22 u. Maar dat is als wachten op Godot, maar de dag nadien vertelt de havenmeester dat er toch te veel wind stond, en dat de gemeente alles afgebazen had. Spijtig....
Zondag vertrekken we op tijd. Men geeft steeds meer wind, W/ZW 5/6 en vlagen tot 7, we zeilen alles tot de geul van de Zandkreeksluis, enkel op de fok is het al 6,5 kn, over de grond tot 8 kn dankzij de stroom mee. En net zoals gisteren, bij de sluis, terug een bui, iets minder fel. We meren aan in Wolphaartsdijk rond 12 u. en hebben nog rustig de tijd om wat te eten, op te rommelen en een koffie te drinken met Annick en Marc. Op de valreep arriveren Frans en Gilda nog even, maar dan moeten we vertrekken naar Stabroek...
Na de eerste werkweek, lonkt Zeeland... Of we weer naar de boot gaan? Wat een vraag...
Als we onze inboedel hebben binnengeladen, begint het te druppelen, dat zag er zo naar uit.
Na het eten, gaan we tot bij de Jest, ' t is van in Scheveningen geleden :).
Zaterdagochtend worden we om 5.30 u uit ons bed geschud... Wat is dat ? Blijkt dat de rits van de huik op het grootzeil niet dicht was, en door de felle wind die eronder kwam, was alles aan't klapperen.
Rond de middag vertrekken we naar Veere , het blijft warempel de hele dag droog ! Daar hebben we afgesproken met Edith en Gino en dochter Jade, even naar het marktje met verse oesters, garnalen, mosselen, en nadien aan boord van de Balena voor een klein toertje rond enkele eilandjes... De opstappers sturen, we zeilen op het fokje, lekker gemakkelijk en halvewinds. Terug aan de steiger, naast de Jest tijd voor een verfrissing, tijdens dewelke we opgeschrikt worden door enkele hekgolven van een voorbijvarende motorboot. We hebben net op tijd onze glazen fluitjes in de hand, maar dat belet niet dat de boot enkele serieuze trekken krijgt, waarbij het oog waardoor de meertouw loopt, afgebroken wordt ! Dat wordt werk voor de verzekering, en dat na 6 weken vakantie tot Bornholm. Het zal wel zijn zoals met de auto: de meeste accidenten gebeuren op minder dan 40 km van je thuis.
Toevallig komen ook nog Ines en Luc in Veere aan, en zo gaan we met een bende van 9 man eten bij de Italiaan aan de kade (geen groot succes, moet ik zeggen)...
We worden al enkele dagen gewaarschuwd dat een rest van orkaan Bertha naar Europa op komst is. Daarom vertrekken we op tijd vanuit Veere de zondagochtend, fokje vanaf Arnemuiden, rond 11 u zijn we net op tijd voor de wind goed gaat aanwakkeren terug in W'dijk... We dragen nog kledij en andere zaken naar de auto en om 16 u vertrekken we naar huis, het is ondertussen aan 't hozen !!!
Zondag 3 augustus - Colijnsplaat - Wolphaartsdijk - 10 M
Een laatste ochtend aan boord tijdens deze vakantie: eerst een lekkere duik in de Oosterschelde vanaf het strandje van Colijn, en dan ontbijt, samen met Piet en Rietje bij ons aan boord, en rond de middag vertrekken we, bijna windstil en voorbij halftij, zodat we onder de Zeelandbrug kunnen varen. Veel verkeer bij de zandreeksluis, het is er een halfuur wachten hetgeen uitzonderlijk is.
Kurt poetst de romp grondig, ik zoek de was bijeen. Alcyone is ook gisteren gerarriveerd van zijn vakantie, dus even bijpraten met Frans en Gilda. We worden door Marc en Annick nar huis gereden, maar eerst nog samen de ijskast leeg gegeten, dat was niet moeilijk want die was bijna leeg.
Zaterdag 2 augustus - Roompot Betonhaven - Colijnsplaat - 7 M
Direct het water in voor een ochtendzwemronde in de "baai van Alderney", zo genoemd door Jenny , en wij kunnen het niet bevestigen of ontkennen want we zijn er nog niet geweest. Na de koffie vertrekken we op de fok. Het anker heeft zich goed in de kleiachtige kleiachtige modder ingegraven, en het Is een vuile bedoening op de voordek. Korte trip tot Colijnsplaat, maar "dankzij" de stroom tegen, duurt het nog 2 uur... We arriveren er gelijk met de Najade Ngataki, niet afgesproken dus puur toeval. Nadien komen ook Saltwater en Vivre, wat een verwelkoming en bevriende gezichten na 6 weken vakantie. We ruimen eerst wat op, en Kurt spuit heel het anker, de ketting en de ankerbak schoon. In de namiddag is het kletsen hier en daar, nadien aperitief op de Vivre en aansluitend gaan we eten in Bistro Zeelandia, democratisch en lekker. Het is een zeer warme nacht.
Vrijdag 1 augustus - Scheveningen - Roompot Betonhaven - 50 M
Om 8 u staat Kurt te wachten bij de Jumbo, vers brood voor onderweg halen, en om 8.45 u varen we de haven van Scheveningen buiten. Zonnig (we zijn niet meer anders gewend), spijtig dat de wind pal in 't snuitje staat, 3 bft. De eerste twee uur motoren we tot de oversteek van de Maasmond, we melden zoals gebruikelijk aan, en luisteren verder uit. Blijkt dat er ook voor de pleziervaart regelmatig koers gewijzigd wordt door de grote cargo's die binnen of buiten varen. Dit alles wordt perfect gecoördineerd door Verkeerspost Maasmond. Hierna gaat het verder kruisend op zeil, rustig tij mee. Na drie uur is de wind te zwak, en dus weer verder op motor. Aan de Roompotsluis worden we snel versast, en in de Betonhaven achter de hoek laten we het anker zakken om 18 u. Er liggen al boten, maar toch nog ruimte zat, tijd voor aperitief en noodrantsoen, ttz het stoofvlees gaat er eindenlijk aan ... het is een rustige avond , we zitten tot bijna middernacht buiten.
Onze bevriende boten vertrekken, we blijven nog een dag lanterfanten in badstad Scheveningen. In de voormiddag wat prullen aan boord, en in de namiddag een wandeling naar het zuidstrand. Lekker warm, zonnig, een stranddag zoals die hoort te zijn.
's Avonds gaan we eten in het bierrestaurant Rootz aan de haven, ze hebben een zeer uitgebreide selectie Belgische bieren, uitzondelijk echt: alle Belgische en Nederlandse trappistenbieren, behalve Westvleteren, en echt veel speciaalbieren, ook van Nederlandse microbrouwerijen. Kurt kiest een, voor ons onbekend, bier van de Scheldebrouwerij uit Hoogstraten, nl. Zeezuiper, en ik de wel bekende en geliefde Duchesse de Bourgogne, als begeleiders bij de voorgerechten. Bij het hoofdgerecht, allebei een trapppistentripel, nl. Chimay en Achel. De entourage en de bieren zijn goed verzorgd, de service is voortreffelijk, de gerechten mochten wat fijner, maar toch een mooie avond.
Een korte trip vandaag, zonnig en NW-wind, 3/4 bft... 10.15 u vertrekken we gelijk na Jest en FF, een leuke koers, met een knik in de schoot, autopilot Massimo op 208 graden, en zeilen maar. Vandaag een heel pak meer zeilers gezien tijdens deze tocht. Kurt binnen in de kajuit nog wat rusten, ik buiten met sudoku en af en toe kopje buiten de buiskap . Zo mag het altijd zijn.
Tegen 14 u vlakbij het havenhoofd van Scheveningen haalt de Minx ons in, en een halfuur later zijn we allemaal afgemeerd; we kiezen een box uit, want we willen hier morgen nog blijven liggen, de anderen bij de passanten in pakketjes lanszij.
We verkennen Scheveningen opnieuw, voor ons is het vier jaar geleden, maar voor de rest veel langer, en ze zijn verbaasd over de vele positieve veranderingen. Er Is hier idd veel werk gemaakt om bepaalde wijken te renoveren en op te knappen. Even een stop bij, ja natuurlijk, de watersportzaken van Vrolijk en Maritiem, en een pintje met maatje/paling/kibbeling. Ook langs de strandboulevard, en dan kopen we bij de Jumbo Zeeuwse mosselen.
We aperitieven op de Jest en Inge maakt twee lekkere potten mosselen; op de Minx naast ons, zelfde tafereel, en zo zitten we toch bij elkaar voor deze laatste gezamenlijke avond.
Wekker staat op tijd, maar ik ben sinds 2.30 u half wakker, en hoor de wind gieren tussen de masten in de haven. Wellicht maak ik me meer ongerust dan nodig, maar ik zie het toch niet zo zitten om nu te vertrekken, dan liever met het volle tij vanaf 11/11.30... Kurt, nog met de oordopjes in, begrijpt me verkeerd, denkt dat het hard regent, en draait zich nog eens om. Ik verwittig Jest en FF die gaan vertrekken, we zien elkaar vanavond wel.
Terug bed in, en diepe korte slaap. Nu hebben we nog een gewone ochtend, ontbijt, we verkassen al uit de box voor nieuwe passanten, douchen en maken spek en ei voor onderweg. Om 11.15 u vertrek, 2 reven in grootzeil en de high aspect, eens de bocht boven Vlieland gerond, kunnen we de zeilen bijzetten, en dat voor het hele traject. Heel de dag droog, boven land zien we de aangevoerde wolken grijs worden, maar in de namiddag Is het aangenaam en zonnig, dus ons hoor je niet klagen. De voordewindse koers kan soms wel draaglijk zijn, zoals vandaag, omdat er voldoende wind Is, meestal tussen 15 en 20 knopen, en nadat we het grootzeil ontreefd hebben, zet Kurt de kleine telescopische boom op de fok zodat we vlinderend opschieten.
Tijdens dit traject, zien we bijna geen andere zeilers, enkele vissers. Het is eigenlijk een saai stuk Nederlandse Kust. Tegen 21.15 zijn we bij de aanloop van Ijmuiden, even uitkijken voor 2 binnenvarende cargo's en één buitenvarende, en dan naar de marina, waar we verwelkomd worden door Jest, FF en ook de Minx. Serge en Claire, en opstapper, hebben het traject Cuxhaven-Ijmuiden in een ruk gedaan, ca. 230 M.
Met een zakje crackers en kaas in de hand, gaan we aan boord bij FF. Vele nieuwe verhalen van Rügen en Polen van Serge en Claire, dat worden opnieuw doelen voor een volgende vakantie.
Voor de verandering: geen zon vandaag bij het opstaan. Er wordt veel regen, mogelijk onweer, voorspeld, maar vooral in zuiden en midden van Nederland. En als het dan geen mooi weer is, kan er misschien wel gezeild worden. Er staat wel een stevige wind, maar we zouden dan maar tot Den Helder gaan, ca. 33 mijl, en moeten dan rond 11 u vertrekken. We bekijken de recente kaarten nog eens, en de geul die naar Den Helder leidt, het molengat, is sinds vorig jaar niet meer betond met rood en groene tonnen, enkel gele tonnekes liggen er nog en de geul Is onderhevig aan verzanding. Met de voorspelde wind van 5 en 6 bft N/NO weten we natuurlijk niet welke golven er zullen staan in deze ondiepe geul - volgens recente peilingen een kort stuk met minimum van 2,7 m bij laagwater. Na conclaaf met zes in onze kuip, wordt er beslist om niet te vertrekken en morgen ineens verder te varen tot Ijmuiden, dan vermijden we deze geul. Zo, dan hebben we opnieuw een vrije namiddag...
We hebben de dorpsstraat met de mooie winkeltjes nog niet verkend dus wandelen daar naartoe. Het lijkt wat op de genre winkeltjes in Veere en Zoutelande. Het klaart in de namiddag ook helemaal open, maar we horen wel dat het in grote delen van Nederland heel veel regen viel.
Na het avondeten nog koffie bij Jest en kleine proeverij van Vlielandse gebakjes, en niet laat het bed in voor vroeg vertrek morgen, afspraak om 5 u...
Een ontspannen ochtend in de haven van Vlieland, in de late voor middag heeft de Jest een box te pakken, Inge en Erik pakken ook hun fietsen en Jean en hilde zijn fietsen gaan huren. Eerst even bij de spar vlees en groenten voor de BBQ van vanavond inslaan, en dan hetzelfde toertje fietsend op het eiland. De wind is nu leuker, tegenwinds in de heen en wind mee in de retour. We maken een korte stop op het noordzeestrand voor plonske, en dan verder tot strand bij de haven, dit is de grens zowat tussen de noordzee en de Waddenzee, en het karakter is verschillend: wel één constante, een warm zonneke. Zwemmen en platte rust.
Voor de BBQ nemen we alle ingrediënten en benodigdheden, incl, onze stoeltjes, mee naar de uitgekozen plek, in een heide-achtig terrein, zeer lekker beschut tegen de wind. Nog even een emmer watertje water halen, en dan apero/dinner time rond het vuur. Zeer gezellig, en aansluitend drinken we koffie mét op de FastForward.
Rond middernacht is het compleet windstil, en omdat ze voor morgenvroeg regen geven, willen We nu nog de genua afhalen en de high-aspect opzetten. Met de hulp van de vrienden Is dat in een mum geklaard en kan iedereen gaan slapen.
Op tijd eruit want enkele van de bruinevlootschepen waar we naast liggen, vertrekt om 8 uur. We gooien los en meren tijdelijk even aan naast een groot zeiljacht. De havenmeester meldt dat alle jachten in deze kom een box zullen krijgen, een klein uurtje wachten, dan zullen vele jachten vertrokken zijn zodat er plaats is.
Rond 10 u is deze klus geklaard, we liggen aan de F steiger, in een tsjokvolle haven dus. Heel wat anders dan de rust in de Deense en Duitse havens, maar dit is natuurlijk een populaire vakantiebestemming voor veel Nederlandse families.
We vertrekken met de fiets voor een eilandrondrit, heel simpel, 10 km zuidelijk langs de Waddenzee heen tot het militair domein - de helft van Vlieland Is beperkt toegankelijk, enkel in weekend en te voet - en dan retour via de duinen bij het noordzeestrand, en dat Is pittiger want wind tegen en wat op en neer. We stoppen hier aan het strand voor een frisse duik, fotosessie met meeuwen en wat lezen. Nadien verder tot het dorp voor een hapje op een zonnig terras,gezellige drukte hier: de ferry is net gearriveerd, en het is duidelijk zaterdag, dus wisseldag voor vakantiehuisjes enz. Er wordt gezeuld met koffers en tassen, en de fietsverhuurzaken hebben het ontzettend druk.
Terug in de haven vernemen we dat Jest en Fast Forward op komst zijn; hoewel Brandaris omriep dat Vlieland weer vol was, laat men wel jachten toe dieeen lange tocht achter de rug hebben - het blijft uiteindelijk een "aanloophaven". FF kan zelfs nog een box bemachtigen, Jest ligt bij de bruine vloot.
Dit zijn de eerste Belgen die we tijdens de vakantie ontmoeten, in heel Duitsland, Denemarken en Zweden geen enke Belgisch schip gezien. Het wordt een leuk weerzien met allerlei verhalen natuurlijk. We improviseren tapa-avond in kuip, en plannen om morgen zeker nog te bljven.
Donderdag 24 & vrijdag 25 juli - Cuxhaven - Vlieland - 152 M
Het blijven warme dagen en ook de nachten zijn aangenaam. Daarom een nachttocht op ons program. We moeten niet te vroeg vertrekken uit Cuxhaven, en hebben alle tijd om vers brood te halen, en we vervangen ook de fok door de genua: voorspelde wind in de Duitse Bocht is NO4, in de nacht NO 3/4.
We gooien los rond 12.30, een kort stuk op motor en dan de zeilen op. Na een uurtje rollen we de genua in en kunnen we de halfwinder uithalen. Dan valt de wind een tijd weg, motor op en 3 uur later terug op zeil. Het is wat weinig wind om snel op te schieten, en als we dan op motor zijn, vinden we het spijtig om toch niet te zeilen. Maar deze zeer ruime koers is natuurlijk niet de snelste.
We varen rustig de Elbe af, traverseren aansluitend de verkeersscheidingsstels van Alte en Neue Weser en Jade, en dan zijn we een hele tijd gerust. We eten pasta aan boord, en kleden ons iets warmer aan voor de avond en nacht... maar echt koud of vochtig wordt het gelukkig niet. We zien een machtig mooie zonsondergang en zeilen de donkerte in (eigenlijk pas echt donkerdonker rond 00.30). Rond die tijd klapperen de zeilen weer zodanig dat we besluiten om terug te motoren. Om en om rust/slaapt één van ons even in de kajuit of op de bank buiten. Wel goed uitijken voor de vissers, vooral voor Norderney zijn er heel wat.
En rond 4 uur begin je in het oosten al licht te zien. Dan valt de vermoeidheid pas echt, en rond 6 uur is ook het koudste moment. Rond 8 uur nog eens proberen op zeil, we hebben ondertussen beslist om niet Lauwersoog binnen te lopen, maar verder te gaan tot Vlieland of Terschelling, dat is hetzelfde zeegat tussen de 2 eilanden binnenvaren. Voorkeur gaat uit naar vlieland maar daar kan het in vakanties vol zijn zodat je alsnog elders moet gaan. Verkeerspost Brandaris meldde reeds via de marifoon dat de haven van Texel uitzonderlijk vol is, en dat er beperkte plaatsen zijn in vlieland. We roepen voor de zekerheid nog even op, en het zou moeten lukken in vlieland. We meren aan naast drie platbodems en een grote Dehler, blij dat we hier zijn, en natuurlijk goed moe. 152 mijlen hebben in afgelegd in 29 uren, zeker niet snel, maar nu we hier zijn, kunnen we nog rustig enkele dagen op de wadden of aan de Nederlandse kust vertoeven zonder te stressen over het weer.
Vandaag vroeg weg, onder een strakblauwe hemel gooien we om 7.15 al los, met nog ongeveer 36 mijl motoren in het vooruitzicht, kunnen we ontbijten op het kielerlanaal. Kurt staat al om 8 u in zwembroek aan het stuur, minder druk dan gisteren, maar toch heel wat coasters en pilots onderweg. Ik kan tijdens dit traject binnen poetsen en een pastasaus maken voor morgen. Bij Brünsbuttel zijn de jachtensluizen weer in werking, als We eraan komen kunnen We meteem binnenvaren, en ook versassen gebeurt zeer snel, om 13.30 zijn we na ongeveer 4 weken opnieuw op getijdewter, in casu hier de Elbe.
Noordoostelijk windje, 4 bft voorspeld, maar hier Is dat wel minder. Met de stroom erbij zijn we toch op 3 uurtjes in Cuxhafen, we zeilden enkel op het fokje. Eerst verkeerdelijk in een rode box, dus niet vrij en verleggen we ons naar een vrije box. We wandelen naar een pompstation en supermarkt en na een deugddoende douche, zoeken we het terras van de jachtclub op, daar is het nu goed toeven met een briesje.
Geen haast deze morgen, we rekenen 9 uur nodig te hebben om het Nord-Ostseekanal uit te varen. Kurt gaat naar tankstelle en supermarkt en om 11 u zijn we bij de sluis van Holtenau. De "alte schleusen" die voor de pleziervaart dienst doen, zijn nog altijd niet actief wegens onderhoud, en van de 2 grote sluizen voor de beroepsvaart, is er ook maar één die operationeel is. We hadden al iets opgevangen over STAU maar hadden niet goed begrepen waarover het ging. Enkele grote schepen liggen te wachten, en moeten zich op afroep door de sluiswachter naar de sluis begeven. De sportboten, zeil- en pleziermotorboten, moeten wachten. We meren even af aan de kade bij de oude vuurtoren van Holtenau en als de drie grote schepen vastliggen, mogen de sportboten binnen, het zijn er ondertussen zo'n 30 ! We schuiven naar voren, tussen 2 grote door, daar is nog voldoende plaats. Naast ons komt nog een groot aluminium jacht liggen, en dan moet er betaald gaan worden. Deze keer moet het cash, de betaalautomaten werken nog altijd niet...
Op het kanaal Is het veel drukker dan alle vorige keren: zo te zien Is hier een economische "hausse" aan de gang. De vloot sportboten tuft verder onder een brandende zon, het is 29 gr in de kajuit... En we kruisen grote containerschepen, kustvaartcargo's, pontjes en passagiersschepen... Bij Rendsburg staan de signaallichten op 3 x rood, dwz dat we niet verder mogen, Kurt draait als eerste om, en we roepen via vhf de trafficdienst op: we moeten ongeveer een uur wachten omdat er groot schip gaat passeren. Tja, dan kunnen we vanavond niet meer in Brünsbuttel geraken, eventueel nog wel tot een ankergebied; we kiezen er dan toch maar voor om hier in een haventje te overnachten, nl. In Büdelsdorf, een klein gezellig haventje, we waren er vroeger ook al eens.
Te warm op de boot, en daarom kiezen we aan de wal, onder de verfrissende bomen, een tafel met banken uit om te aperitieven, en geraken aan de babbel met een Duits koppel, over politiek en zeilen natuurlijk. We eten een frisse Griekse salade aan boord, bekijken nog een alternatieve planning via de Eider maar dat zal niet voor dit jaar zijn, te weinig gegevens.
We slapen onder de blote hemel (raam en verduistering boven ons bed helemaal open ;-)) tt
Maandag 21 juli - Heiligenhafen - Moltenört - 36 M
We vallen in herhaling, veel zon, veel wind. We zetten voor de verandering geen wekker, na het ontbijt nog naar de supermarkt en apotheek, rond 11 u. Is alles opgeruimd en vertrekken we met een stevige bries. Het moeilijkste van de dag: hier buiten geraken... Op een schoonheidsfoutje na, gaat dit goed, we varen Heiligenhafen buiten op motor, omdat deze smalle geul in de wind ligt. Eens we op open water zijn, fok open en... Daar gaan we weer, we noteren constant 5 en 6 bft, maar met deze zeer ruime wind, is dat een makkie :)... 25 mijlen zijn zo voorbij, en dan moeten we gijpen om de Kieler Fjord in te varen. Om 17u rollen we de fok op en varen we de haven van Moltenört binnen, hier hebben we snel een groene, dus lege box gevonden.
We zetten meteen de zonnetent op want het is hier, wederom, bakken en braden. Diegenen die zeggen dat het in Scandinavië en Noord - Duitsland geen mooi weer is, moeten beslist eens polshoogte komen nemen.
Relaxtime op de Balena en diner onder de zonnetent en rustige avond.