Balenais eenEverson 33, een 10 m lange zeilboot, met vaste
zomerligplaats in Wolphaartsdijk (NL). In voor- en najaar beleven we vooral
leuke zeiltochten op het Veerse Meer en de Oosterschelde. DeBelgische en Nederlandse Kust
en de Westerscheldestaan
eveneens regelmatig op het programma.
In de vakanties gaan we verder : Denemarken (in 2009 en
2010), tot Edinburgh (Schotland in 2011), naar Jersey en Guersney, tot St Malo
en St. Cast (in 2012), de Engelse Oostkust, Londen, Chatham en dan zuidelijk
tot Weymouth (in 2013), Bornholm en zuid-Zweden (2014) en de Duitse Hansesteden en Rügen in 2015. Vakantie 2016 was 2,5 week Veerse Meer wegens motorproblemen, en nadien nog tot de Engelse Oostkust en Wells-next-the Sea ! 2017 werd het Kopenhagen, met heenreis via de Eider en het Kielerkanal.
2018 staat onze neus opnieuw richting de Oostzee... om samen met vrienden retour te komen naar Zeeland.
Zoeken in blog
Zeiljacht Balena
Zeilavonturen dichtbij en verder weg met onze Everson 33
13-06-2012
2 juni - Kreeftenweekend in Burghsluis
De oorspronkelijke planning om met een hele bende naar Burghsluis te varen en daar kreeft te gaan halen bij Sam, valt een beetje in het water... ttz. kreeft wordt er wel besteld en gegeten, maar het "gros" van die bende blijft in Wemeldinge liggen... Samen met de Alcyone vertrekken we wel naar Burghsluis op zaterdag, zeer lekker zeilen en met wat zon !! Rond 16.30 uur meren we aan in de haven, en zo zijn we mooi op tijd bij de kreeftenvisser om onze gekookte kreeften op te halen... Verrukkelijk weer die Oosterscheldekreeft. Zondag een reef vooraleer we vertrekken, en dat is nodig voor het eerste stuk tot de Zeelandbrug... het is opkruisen geblazen, en 6 bft op de windmeter (af en toe nog meer). Voorbij Colijnsplaat is het veel rustiger en behalve wat buiswater en een kleine bui als we in de sluis liggen, geen regen...
Het mooie verlengde weekend van Pinksteren is het pokkedruk op het Veerse Meer en Oosterschelde... iedereen komt - eindelijk - buiten : zwemmer, surfer, kiter, catamaran en kleinzeilerij... daarbij nog alle snelle en minder snelle motorboten, kortom, een topweekend... je moet wel ogen op je rug hebben want zowel "zondagrecreant" als profs eisen vaak hun voorrang op (soms terecht, heel vaak onterecht)... We zeilen een kort stukje, en gaan voor anker met zicht op Veere, Kamperland en Oostwatering en varen met het bijbootje en de nieuwe fluistermotor naar de Schutteplaat... we moeten het wel eens proberen voor we op vakantie vertrekken...
Eindelijk belooft het beter weer te zijn : ons "Channel Cross Clubke" heeft zich aangesloten bij de WSV van Wolphaartsdijk om gezamenlijk naar Dover te zeilen.
Een troep van 17 boten, waaronder een specialleke (Wurrel) die een alternatief-programma onderschrijft !
Vertrek op woensdag, 16/5, via Veerse Meer en Vlissingen, de Noordzee op tot Oostende. Een mooi gezeild traject, enkele rakken want een scherp doel tot Oostende. Maar we zijn blij want droog en zonnig weer... Gezellige drukte in de haven omwille van de Dover Strait Race, we liggen behoorlijk gestapeld maar hebben gelukkig een rustige nacht.
Donderdag vroeg vertrek om 6 u. Uit de briefing blijkt dat de wind uit de goede richting zit, maar we zullen moeten duimen dat die niet wegvalt... Daarom hadden we gisteren al de high-aspect vervangen door de genua, en daardoor kunnen we een mooie snelheid houden. Na 3 uurtjes halen we zelfs de halfwinder bovendeks - ideale situatie : geen golfslag, ruim water en halve wind... - dus daar gaan we ! Na ca. 43 mijl, is de wind zo goed als op, en zijn we bij de traffic lane, die we op motor oversteken. Even wachten voor een grote tanker en hop, verder maar, bestemming Dover. Als de White Cliffs in het vizier komen, is het nog even uitkijken voor het uit- en binnenvaren van de ferry's maar doordat die een aparte entree hebben, is het wel overzichtelijk. Met de andere boten wachten we tot 20 u op de opening van de deuren die toegang geven tot het Granville Dock. Sommigen trekken er meteen op uit, wij blijven aan boord eten, ... en vallen al gauw in slaap/ Vrijdag - appél om 9u30 voor briefing en aansluitend vertrekken we voor een bezoek aan Dover Castle. Hoewel we al eerder in Dover waren, hadden we dit kasteel nog niet bezocht : de moeite waard ! Er zijn verschillende musea en historische sites, en je kan er gerust een dag in doorbrengen. We hebben niet alles kunnen bekijken, want we wilden toch ook nog even in de stad rondwandelen, en ook nog een echt Engels sfeertje opsnuiven in de pub waar we 7 jaar geleden ook al eens kwamen : The Eight Bells !
's Avonds is een BBQ voorzien in de Yacht Club van de marina, maar te lang wordt er niet gebleven, het is heel vroeg op, of gewoon vroeg op voor een lange retour tot Zeebrugge op zaterdag...
Wij kiezen, zoals de Hasewint, voor de deuropening vanaf 9 uur... toch iets "menselijker" dan de eerdere opening om 4 uur... Het wordt inderdaad een lange dag, ca. 78 mijlen tot Zeebrugge. Aanvankelijk lekker zeilen, inclusief halfwinder wederom. Maar zoals verwacht mindert de wind en het wordt vooral veel "brommen" bij ons aan boord... Voordeel is dan weer, dat er tamelijk normaal gekookt en gegeten kan worden, en zo arriveren we in het donker, na 23 uur in de haven. We leggen ons vast naast de Wurrel en de Saltwater. Nog een slaapmutske bij Christel en Stéphane.
Zondag is het om 10u30 briefing, de meute vertrekt richting Zeeland. Wij wachten nog even tot het tij goed doorzet, en gelukkig hebben we vanmorgen nog de genua verwisseld voor de (kleinste) werkfok... We zetten ook 2 reven in het grootzeil, want het stuift behoorlijk. Vanaf de kop van Zeebrugge tot het havenhoofd in Vlissingen is het amper 2 uur zeilen (15 mijl), volledig bezeild in één rak, en scherp aan de wind. Eens de sluis voorbij, leggen we ons vast en wachten we op Alcyone. Samen verder op het Kanaal en rond 19 u. starten we op het Veerse Meer, ... in potdichte mist, het is hier precies "winterzeilen", we zien amper 1 boei ver.
Tijdens deze eerste "echte" trip van het jaar, hebben we 230 mijl afgelegd en zijn we gespaard gebleven van regen tijdens de zeiltochten (dat is al heel wat als je de afgelopen weken en maanden bekijkt)...
Terug op de vertrouwde zomerligplaats in Wolphaartsdijk
Zo, sinds zondag 22 april liggen we terug op ons vaste plaatske in Wolphaartsdijk. En dit zonder een meter te zeilen. Sinds 14 april terug te water, alles ging vlot, mast erop, verstaging afstellen, en enkele leveringen van het thuisfront met zeilen, huiken, kussens, matrassen, en basisgerief. De fok staat er op, na een tussenstop bij de zeilmaker, want bij de eerste poging scheurde die langs de voorlijkpees een tiental cm in...
We varen van het Goese Sas tot Wolphaartsdijk op motor, zo kan die even lopen... De 2 sluizen door, en we komen droog aan, dat is al heel wat in deze "wisselvallige tijden". We meren aan in een bijna lege haven, ttz wel veel boten maar geen volk. De vaste landvasten worden opnieuw op maat geknoopt en zo zijn we (bijna) klaar voor een nieuw zeilseizoen : als het weer zich ook gereed zet, kunnen we erin vliegen !
De laatste poll van het Britse magazine Yachting Monthly - zullen de Britse zeilers België als bestemming boycotten omwille van hun standpunt inzake "rode diesel" - spijtige resultaten zou ik zeggen !
1. Een goede planning heeft vruchten
afgeworpen. Sinds 11 november lag onze boot in de loods, en meteen zijn we ook
maar met het vuilste werk begonnen : het onderwaterschip en de kiel afgekrabd,
afgeschuurd, afgekuist, ontvet... enkele weekenden zagen we eruit als vuile
smurfen (blauwe antifouling dus). Aansluitend het teakhout van de bakskisten
uitgebroken hoewel enkele latjes het vorige seizoen al los kwamen, zaten de
meesten nog HEEL goed vast : met hamer en beitel moesten ze eruit geslagen
worden. Dat heeft Kurt enkele zaterdagen en zondagen kunnen voelen en ik
mogen aanhoren. De aansluiting van de brandstoftoevoer aan de mazouttank had
een lekje, en dat werd ook verholpen; meteen ook een standmeting en nieuw
deksel erop en hopelijk alles geurvrij Na de ergste vrieskou half februari,
zijn we dan begin maart begonnen met de schilderwerken : primer laag 1,
plamuren, primer op plamuur, primer laag 2, en 2 lagen antifouling, zwart deze
keer, dat belooft voor volgend jaar
2. Na weken rekenen en nadenken over hoe eraan te
beginnen, hebben we toch beslist om het vernieuwen van de bakskisten met
teakhout over te laten aan een vakman
we zouden er TE lang over doen, en hebben er het gereedschap niet voor. Dus
komt Bob, de ambachtelijke houtbewerker,de maten opnemen. Hij gaat alles in zijn atelier voorbereiden en belooft
ons dat alles er piekfijn zal opliggenvoor de Pasen.
3. Deze winter was een seizoen van af en toe neen zeggen. Niet al te veel sociale
weekendactiviteiten, want s morgens op tijd paraat om naar het Goese Sas te
rijden. Wat we zelden geweigerd hebben, is als iemand ons kwam vragen : Zeg,
gaan jullie mee naar het Loze Vissertje voor een snert ? Ik denk dat we er de
helft van de voorraad geconsumeerd hebben.
En zo zijn we dus in april, de mast is al gepoetst en in de
was gezet. Verstagingen eraan, vers gewassen lijnen er terug in, Volgende
zaterdag de bootromp nog waxen, Pasen even niet werken, en de pasmaandag alles
nog eens checken. 14 april moet alles klaar zijn, want dan gaat ie terug in het
water.
In de winter kunnen we natuurlijk niet veel nieuwe verslagen "posten", wel hebben we ons logboek bijgewerkt op de laptop, en dus kan ik hierbij een linkje plaatsen met de informatie van onze vakantie (afstanden enz.). Die vind je dus als je op onderstaande link klikt.
11 november is het zeilseizoen echt voorbij - Mast gaat eraf en Balena in de kraan voor de winterstalling... Op de tractor naar de loods en klaar voor de winterwerken.
Zuiderse sferen op Grevelingen - 1 tot 4 september
Dankzij een extra dag op vrijdag en mooie weersvoorspellingen, vertrekken we voor een verlegd weekendje Grevelingen. Donderdagavond al aan de steiger van het Goese Sas en vrijdag rustig zeilen tot Bruinisse en via de sluis de Grevlingen op. We leggen ons vast aan de steiger va de Mosselplaat. 's Avonds arriveert Alcyone nog, en drinken we samen nog wat in de kuip. Zaterdag is het heet ! Geen wind en eigenlijk dus geen zeilweer. We vertrekken rond de middag tot 2 mijl van de steiger, en gooien het anker. Tijd voor de eerste zwembeurt van het seizoen. Zalig ! Nadien kunnen we nog even zeilen tot het haventje van Bommenede. 's anchts barst een hevig onweer los. Zondag retour naar Wolphaartsdijk, gelukkig is er wind !
Vrijdagavond vertrekken we snelsnel, want we hebben een verjaardag te vieren met vrienden in het Goese Sas. Om 19u15 leggen we ons vast aan de buitensteiger voor de nacht, en zijn op tijd voor apero en diner in Het Loze Vissertje. De zaterdag varen we met de Balena tot het centrum van Goes om onze BBQ-inkopen te doen. Plan is om straks naar Arnemuiden te zeilen en daar onze eerste BBQ van het jaar te vieren met Saltwater en Kapp Linné-crew. Zo gezegd zo gedaan. Het is al na 18 uur als we er arriveren, Saltwater ligt in een box, Kapp Linné en wij mogen aan de passantensteiger blijven liggen. Eer we aan tafel zitten, is het donker, maar wel gezellig... Zondag hebben we met Marlies en Edwin afgesproken om met een open bootje te gaan zeilen : hebben we dus nog nooit gedaan, maar superleuk, mede dankzij het schitterende zomerweer en de 3/4 bft wind. We leggen met een oranjeplaat-bootje meer dan 16 mijl af... Aansluitend komen Marlies en Edwin bij ons aan boord en zeilen we met hen naar Wolphaartsdijk.
Met een extra dag op vrijdag, genieten we van een 4-daagse op ons "buitenverblijf". Donderdagavond na een stop in Goes, en mosseltjes eten in het Wilhelminadorp, vertrekken we de vrijdagochtend (ttz bijna middag), naar de Oosterschelde. We weten eigenlijk nog niet waarnaartoe. In de sluis babbelen we met Mia en Willy van de Oban, en besluiten ook naar Steenbergen te zeilen, daar zijn we nooit geweest met de boot. Leker gezeild, wel grijs. Prachtig varen op de Vliet tot de haven. Zaterdag vertrekken we met de fietsjes naar het Benedensaske, op bezoek bij Marc en Annick, maar dan begint het fatsoenlijk te regenen, en blijven we een tijdje in hun gezellig clubhuisje... Uiteindelijk beslissen we om nog met de boot tot De Heen te varen, en samen met hen te gaan eten in rest. Goe Leven. Zondag rond de middag vertrekken we richting Grevelingen, om een bezoekje te brengen aan de Saltwater die in Port Zélande vakantie viert. Mooi zonnig weer, en lekkere zeildag. Mediterraanse sfeer in de luxe-haven. En maandag, na een kort bezoek aan het Noordzeestrand, een prachtige zonnige zeildag retour naar Wolphaartsdijk. 85 mijl erbij !
We hebben al even nagelaten om ons blog te updaten... maar bij deze een korte samenvatting van augustus, september en oktober : bijna alle weekenden gezeild, of minstens aan boord verbleven. En meestal droog en zacht weer. Nog enkele speciale weekenden toegelicht.
Zaterdag 30 juli Roompot Marina Colijnsplaat ( 5,5 M)
En zo komt het einde
van onze vakantie steeds dichterbij Maar zolang we niet afgemeerd zijn in de
eigen haven, is het nog steeds verlof. Dus vandaag nog een minitripje, van
Roompot Marina tot Colijnsplaat, op het fokje, we hebben nog tij mee. Samen met
Saltwater zijn we op een uurtje in de haven.
We verwachten hier ook
nog de Kapp Linné, die vanuit het Goese Sas komt, en zo steken we s avonds met
zijn zessen de benen onder tafel in de Yachtclub van Colijn.
Zondag 31 juli Colijnsplaat Wolphaartsdijk (9 M)
Laatste vakantiedag aan
boord. Ontbijt op de Kapp Linné, met alles erop en eraan. En dan vertrekken we
rond 13u15, tij mee, geen zuchtje wind, dus op de motor Saltwater en Kapp
Linné vertrekken gelijktijdig, en we worden nog begeleid door de First van Marc.
Ook op het Veerse meer op de motor. Het was zacht weer, en in de namiddag trekt
het open, en het wordt nog lekker zonnig en warm. Hopelijk het begin van de
echter zomer 2011 in België en NL We hebben het in GB zeker droger gehad dan
hier.
In Wolphaartsdijk meren
we aan, terug de vaste meertouwen aan de steiger en oprommelen. Luc komt ons
ophalen, en aansluitend eten we opnieuw aan boord van hun boot in het Goese Sas. Rond tien tien uur worden we in Schoten afgezet en daarmee eindigt onze 6 weken
durende vakantie
Vrijdag 29 juli Blankenberge - Roompot Marina (42,5 M)
We maken ons klaar en
vertrekken, nog even tij tegen, richting de Roompot. Wind NO, 3 en 4, soms 5,
en op de kop, maar straks, volgens de meteo krimpend naar N. Dus eerst
opkruisen, voor Zeebrugge is het weer behoorlijk druk, zeker in vergelijking
met de Engelse Oost- en Noordoostelijke Kust van waar we komen. Leuk zeilen,
droog en grijs, echt BelgischNederlands weer. Na een ver rak in zee, tij mee en dankzij
gekrompen wind, mooie aandewindse koers tot de sluis van de Roompot. Met
Christel en Stéphane spreken we af in de Marina van de Roompot.
Saltwater arriveert een
uurtje na ons, net op tijd voor het aperitief.
We slapen uit, het korte
nachtje van gisteren en de uurswijziging zijn nog niet verteerd. Laat ontbijt,
en we verleggen ons naar de haven van de VVW. Frans en Gilda hebben er voor ons
een box gereserveerd en we liggen dicht bij hen.
In de namiddag gaat Kurt een stukje zeilen met Frans en Roland op de Alcyone, en
s avonds gaan we samen met Gilda, Angèle en Frans eten in de stad.
Rond middernacht staan
er 1.000 mijlen op onze teller van
deze vakantie !!! We hebben al 41
reisdagen achter de rug en alles is totnogtoe goed verlopen. Maar een
verhaal is geen verhaal als er niet eens iets spannends gebeurt en dus
Rond middernacht
naderen we het ankergebied van de Westhinder, de wind krimpt waardoor we ruimer
gaan zeilen, maar voor de wind willen we niet. Plots zie ik op het scherm van
de AIS een schip dat vanuit zijn stilstand vertrekt, en dat met een snelheid
van 6 knopen onze richting uitkomt Paniek op de Balena. Kurt kan dit schip
niet localiseren, en ik zie dat het op minder dan 0,5 mijl bevindt. Motor wordt
gestart om de koers te wijzigen en dan gaat het vlug : de motor valt uit ! Wat
kan dat zijn ? Geen tijd om na te denken, we moeten hier eerst weg. Dus zeilen
terug bij, koers 90 ° en via marifoon op 16, bevestigt Traffic De Wandelaar dat
dit OK is.
We steken gecontroleerd
de traffic zone over, De Wandelaar volgt mee op, en ondertussen bedenken we dat
we Blankenberge niet bij nachte al zeilend kunnen aanlopen. Kustwacht Oostende
informeert ons dat ze de Rescue van Blankenberge zullen verwittigen van zodra
we op 2 mijl voor Blankenberge komen. Zo gezegd zo gedaan, en om 4 u. ( 5 u.
Belgische tijd), pikt de RIB Sterken Dries ons op sleeptouw tot de haven, waar
we een half uur later toekomen. Wat een avontuur. Moeten we daarvoor 1.000
mijlen afgelegd hebben om dan in een Belgische haven binnengesleept te worden.
Maar alles is goed afgelopen, en we kruipen nog even onder de wol
11 uur : wakker ! en
ondanks het nachtelijk avontuur, toch even goed geslapen ! Nu moeten we
nakijken wat er aan de hand is met de motor Kurt duikt onder de boot, en er
zit dus een touw rond de schroef. Die is er vlug afgesneden, en daarmee is het
euvel verdwenen
We blijven vandaag in
de box naast de reddingsbrigade liggen. Morgen zien we wel weer verder.
Via de het sluisje - op
afspraak - worden we vanaf 8u30 terug op traditionele wijze versast, samen met
een klein motorbootje. Een klein stukje op motor omdat we hier geen risicos
kunnen permitteren in verband met het afgaand tij, maar na 4 mijl, zeilen op en
met deze wind, NW voornamelijk 3 en 4 bft, is het zeer fijn zeilen. Doel :
Harwich, zodat we morgen, woensdag kunnen oversteken naar de Belgische Kust.
Stilaan naderen we de
Noordzee met een reeks ondiepe banken, en hoewel het redelijk grijs is, hebben
we allebei het gevoel dat we even goed vandaag kunnen doorgaan naar
Blankenberge, de meteo geeft stabiel weer voor de zone Thames, af en toe een
bui (dat zullen we nog wel zien), en zo beslissen we om een traject tussen de
banken uit te stippelen om dan het verkeersscheidingsstelsel van de Noordhinder
te passeren.
Alles verloopt vlot,
tussen de banken af en toe goed de diepte in het oog houden, maar met de
plotter en de recente kaarten is dat natuurlijk een stuk gemakkelijker.
Bovendien is er weinig zeegang. We schieten goed op. Wegens geen te grote
helling kan ik eten klaar maken, en alles goed volgen via AIS.
Om 19u30 steken we de
Noordhinder over, enkele cargos maar goed op te volgen, en ook het cruiseschip
de Costa Magica (dat ik ooit bezocht heb) glijdt op een halve mijl voor ons
voorbij.Twee uur later is deze
autoroute achter de rug, even uitblazen Stilaan valt de avond, en het grijze
weer maakt dat het ook een donkere nacht zal worden. Maar we zijn content
want we zijn nog bedoeling om op een smal deel over te steken tot hier alles goed
Terug op tijd
vertrekken, rond 6u30 verlaten we Bradwell al op de motor richting westen,
verder de rivier op waar het bij laagwater droogvalt. Het is opnieuw erg zonnig
maar nog fris op dit uur. We hebben dus een date om 8 uur voor de sluis van Heybridge. Die gaat enkel open
rond hoogwater en op afspraak, en samen met 2 andere zeilers worden we versast,
door Martin de lock keeper. Het gaat
er hier zeer traditioneel aan toe, alles manueel, niets geautomatiseerd, een
aantal omstaanders helpen mee. Als de sluiskleppen geopend worden stroomt het
water tot 2 knopen binnen : dus alles goed vasthouden !
De havenmeester helpt ook iedereen met aanmeren en zo liggen we rond 9 uur al
keurig vast. Tijd voor een Engels ontbijt op het terras van de tea-room van het
droogvallende haventje.
We laten ons vertellen
dat het kanaal verder zeer mooi is en je kan gemakkelijk met het bijbootje naar
de supermarkt roeien dat willen we dan wel eens proberen, we hebben
boodschappen te doen, en ook nog 2 x 5 l diesel te kopen. We vertrekken om 11
uur, in onze kleine rubberboot, aanvankelijk gaat het goed, enkele bruggetjes
onder, fietsers, wandelaars, vissers langs het jaagpad, en wij tussen de
eendjes, de waterlelies en het lis op weg naar de Tesco maar dan is er steeds
meer zeegras (?), en roeien we steeds vast. Die laag is soms 5 cm dik, en we
moeten die echt openduwen, zodoende gaat het zeer traag, en duurt dit tripje
1,5 uur. Te voet zouden we dat wel sneller gedaan hebben. Dus in de supermarkt
geen verse producten kopen, want alles zou bedorven zijn eer we terug waren
brood, wat fruit, enz. en de diesel en terug het bootje in ! Wat een
onderneming
In de avond ruimen we
de dinghy op, die gaan we niet meer nodig hebben, en daar kruipt wat tijd in.
Diner aan boord, en met het tweede hoogwater vandaag komen er weer 3 boten
binnen, weer spektakel aan het sluisje.
Rond middernacht staan
er 1.000 mijlen op onze teller van
deze vakantie !!! We hebben al 41
reisdagen achter de rug en alles is totnogtoe goed verlopen. Maar een
verhaal is geen verhaal als er niet eens iets spannends gebeurt en dus
Rond middernacht
naderen we het ankergebied van de Westhinder, de wind krimpt waardoor we ruimer
gaan zeilen, maar voor de wind willen we niet. Plots zie ik op het scherm van
de AIS een schip dat vanuit zijn stilstand vertrekt, en dat met een snelheid
van 6 knopen onze richting uitkomt Paniek op de Balena. Kurt kan dit schip niet
localiseren, en ik zie dat het op minder dan 0,5 mijl bevindt. Motor wordt
gestart om de koers te wijzigen en dan gaat het vlug : de motor valt uit ! Wat
kan dat zijn ? Geen tijd om na te denken, we moeten hier eerst weg. Dus zeilen
terug bij, koers 90 ° en via marifoon op 16, bevestigt Traffic De Wandelaar dat
dit OK is.
We steken gecontroleerd
de traffic zone over, De Wandelaar volgt mee op, en ondertussen bedenken we dat
we Blankenberge niet bij nachte al zeilend kunnen aanlopen. Kustwacht Oostende informeert
ons dat ze de Rescue van Blankenberge zullen verwittigen van zodra we op 2 mijl
voor Blankenberge komen. Zo gezegd zo gedaan, en om 4 u. ( 5 u. Belgische tijd),
pikt de RIB Sterken Dries ons op sleeptouw tot de haven, waar we een half uur
later toekomen. Wat een avontuur. Moeten we daarvoor 1.000 mijlen afgelegd
hebben om dan in een Belgische haven binnengesleept te worden. Maar alles is
goed afgelopen, en we kruipen nog even onder de wol
11 uur : wakker ! en
ondanks het nachtelijk avontuur, toch even goed geslapen ! Nu moeten we
nakijken wat er aan de hand is met de motor Kurt duikt onder de boot, en er
zit dus een touw rond de schroef. Die is er vlug afgesneden, en daarmee is het
euvel verdwenen
We blijven vandaag in
de box naast de reddingsbrigade liggen. Morgen zien we wel weer verder.