9 maart 1252 Arnold IV graaf van Loon en Chiny verkoopt een woud gelegen tussen Genk, Zonhoven en Hasselt, aan de Cisterciënserinnenabdij van Herckenrode. Dit woud werd "Buscurake" genoemd. De abdij bouwde er een hoeve die de eerste twee eeuwen werd bewerkt door lekenbroeders van de abdij.
Tweede helft 14de eeuw De abdij van Herckenrode verhuurde haar "grangiae (hoeve)" aan "halfwinnen" (=pachters die werkten voor de helft van de opbrengst). In 1447 werd Bokrijk een gewone pachthoeve. De abdij bleef eigenaar tot aan het Franse bewind.
Vanaf 1719 In de registers werd dit 'met beuken beplant stuk grond langs het water' voor het eerst met "Bouchreyck" aangeduid.
22 april 1797 Verkoop Bokrijk voor 90.000 fr aan een inwoner van Maastricht. Later kwam het domein in handen van Rittweijer, directeur van de Société Génerale de Belgique. Tot 1859 woonde er zijn schoonzoon graaf van Coghen, die toen minister van financiën was.
21 maart 1938 Verkoop door de S.V. Middenkredietkas van de Boerenbond aan de provincie Limburg. De grote promotor voor deze aankoop was de toenmalige Provinciegouverneur H. Verwilghen. Reeds lang koesterde hij de idee een cultuur- en natuurproject met elkaar te verbinden.
Op 6 oktober 1953 -De Bestendige Deputatie van de Provincie Limburg besloot, onder dynamische impuls van Gouverneur Louis Roppe, in Bokrijk een Openluchtmuseum op te richten. Een belangrijke en historische beslissing: met de naoorlogse industriële revolutie en de toenemende welvaart in de "fifties" dreigde immers het woonlandschap in Vlaanderen op korte tijd verloren te gaan. - Eerste conservator werd Dhr. J. Weyns - Wetenschappelijke aanpak bij de uitbouw: eerst werd een gebouw ter plaatse grondig onderzocht en gedateerd, vervolgens vakkundig gedemonteerd en naar Bokrijk overgebracht. Zo werden op minder dan 20 jaar een 100-tal gebouwen uit het Vlaamse agrarische landschap van de ondergang gered. Het creëren van een dorpsbeeld dat in hoge mate de historische werkelijkheid benaderde, was baanbrekend in de wereld van de openluchtmusea. Vanaf het begin werden deze gebouwen ingericht met voorwerpen op de plaats waar deze in het gebouw thuishoorden.
1960 Start planning en opbouw van een stadskwartier "De Oude Stad". Hiermee wilde men een overzicht van de evolutie van de stedelijke architectuur van de late middeleeuwen tot de 19de eeuw te realiseren. Het eerste gedeelte is klaar: prachtige oude panden uit Antwerpen rond een stadsplein. Het geeft een mooi inzicht in de ontwikkeling van de stad in de late middeleeuwen: m.n. de overgang van hout- naar steenbouw, en waarom de mens het platteland verliet en in de stad zijn geluk beproefde.
Ik ben axel
Ik ben een man en woon in Veltem-Beisem (België) en mijn beroep is scholier.
Ik ben geboren op 25/10/1993 en ben nu dus 31 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: lopen en zwemmen.
You're an approachable blogger who tends to have many online friends. People new to your blogging circle know they can count on you for support. You tend to mediate fighting and drama. You set a cooperative tone. You have a great eye for design - and your blog tends to be the best looking on the block!