Inhoud blog
  • Startdag Natuurpunt Leuven en Algemene Vergadering
  • Al gaat de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel
  • Misbegrepen biodiversiteit, oorzaak van misverstanden en onnodig getwist? Of begin van een betere verstandhouding?
  • Verdraaiing van de feiten
  • Maak van deze Vlaamse regering een pluspunt voor de natuur
  • De jacht op de Vlaamse vos: weer een blunder van onze Vlaamse Minister van “Leef”milieu.
  • Zijn de Dino’s uitgestorven?
  • Natuurindicatoren 2010
  • Politiek café: biodiversiteit in Vlaanderen
  • Oostelijke ondersoort van de Poema uitgestorven.
  • Driedubbele hakbijl voor milieu en natuur
  • Van 18 tot 29 oktober gaat er in Nagoya (Japan) de tweejaarlijkse internationale top door van de VN Conventie over Biologische Diversiteit (CBD
  • Europa bezwijkt onder de Canadese druk om de voorwaarden te versoepelen waaronder olie gewonnen uit teerzand mag ingevoerd worden.
  • Foto
    Laatste commentaren
  • vijvers van bellefroid (meme)
        op De Vijvers van Bellefroid kunnen een mooi stukje natuur worden
  • vijvers van bellefroid (tibe )
        op De Vijvers van Bellefroid kunnen een mooi stukje natuur worden
  • BELLEFROID (elbi)
        op De Vijvers van Bellefroid kunnen een mooi stukje natuur worden
  • Vijvers Bellefroid (Bellefroid Ria)
        op De Vijvers van Bellefroid kunnen een mooi stukje natuur worden
  • foto's en meer info over de gebeurtenissen (Pieter-Jan Van de Velde)
        op De Peruaanse regering klaagt Indianenleider Pizango aan wegens gewelddadig verzet tegen de ontginning van het regenwoud, na de dodelijke rellen met de politie. De Indianen eisen respect voor hun gronden en het milieu.
  • Rondvraag / Poll
    Kan en moet de stad meer doen opdat de stadsdiensten en de inwoners energie kunnen besparen
    Ja
    Neen
    Bekijk resultaat

    Zoeken in blog

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    kris
    www.bloggen.be/kris

     

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Yves Vanden Bosch

    13-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Joke "Betonsokkel" Schauvlieghe
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze avond heb ik op Canvas onze nieuwe minister van Leefmilieu, Joke Schauvlieghe, bezig gehoord. Voor zover dat ik nog enige illusie zou hebben gekoesterd dat er in deze regering veel aan de bescherming van Leefmilieu en aan Natuurbehoud zou worden gedaan, is deze illusie wel vakkundig in de grond geboord. In haar antwoord over haar beleidslijn wat betreft leefmilieu kwam de nieuwe excellentie niet verder dan zeggen dat ze in Europa gaat pleiten voor het aanpassen van de Europese eisen aan de Vlaamse noden.

    Men mag mij verbeteren, maar dit klinkt voor mij in de oren als het bepleiten van uitzonderingsclausules om toch maar zo weinig mogelijk moeten rekening te houden met zoiets vervelend als leefmilieu.

    Een bijzonder schril contrast met de plannen van de Brusselse en de Waalse regeringen.

    De nieuwe minister van R.O. komt uit VOKA en volgens mij voorspelt dit niet veel goeds wat betreft de bescherming van de open ruimte zoals de BBL het in haar memorandum heeft gevraagd. Nu zou ik de heer Vermuyten nog het voordeel van de twijfel willen gunnen omdat hij nog grotendeels een onbeschreven blad lijkt, maar de verklaring van VOKA in de loop van de vorige week en het aannemen, desondanks, van de ministerportefeuille lijkt me toch op het betere bochtenwerk.

    Dit vraagt om een sterke oppositie.

    13-07-2009 om 23:11 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    10-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peru?
    Op 10 juni jl. postte ik hier het bericht "De Peruaanse regering klaagt Indianenleider Pizango aan wegens gewelddadig verzet tegen de ontginning van het regenwoud, na de dodelijke rellen met de politie. De Indianen eisen respect voor hun gronden en het milieu. "


    De dagen die daarop volgden gonsde het nog even van berichten, niet in het minst omdat er 2 Getuigenissen waren van Marijke Deleu en Thomas Quirynen over het bloedige conflict in Peru, dit op 19 juni in Gent.
    Sindsdien is het muisstil geworden.

    Vlaamse pers, waar zit je?

    Hadden er op de bewuste moment geen Vlamingen geweest in Peru dan valt het sterk te betwijfelen of er wel iets in onze pers verschenen was.

    Is bieuws alleen maar belangrijk als we het op ons zelf kunnen betrekken?

    10-07-2009 om 22:36 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ruimtelijke ordening in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord
    Een snelle lezing van wat in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord staat over ruimtelijke ordening doet bij mij vragen rijzen en alarmbellen rinkelen. Niet in het minst omwille van het wollige en omfloerste taalgebruik. Met die tekst kan men alle kanten op en ook die kant die verre van verkieslijk is. Er wordt nochtans geschermd met dure woorden rond duurzaamheid. Tegelijk staat er helemaal niets te lezen, ook niet tussen de regels, over hergebruik van oude bedrijfsterreinen.
    Toegegeven, het is een snelle lezing en hopelijk staat het ergens wel te lezen.

    10-07-2009 om 22:12 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    17-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Dit staat te lezen op de website van de stad vanaf 16 mei: kan men het cynischer bedenken? Zeker als men weet dat al die verenigingen, comités, buurtorganisaties massaal hebben gereageerd op de oproep.
    En wat inderdaad met de auto? Blijkbaar heeft die alles te zeggen aan dit stadsbestuur.
     
    "Op zondag 28 juni is de historische binnenstad van Leuven autovrij. Het wordt niet zomaar een dag zonder wagens, maar een dag waarbij de straten en pleinen gevuld zijn met initiatieven van inwoners, verenigingen en stadsdiensten. De binnenstad is die dag één groot recreatiegebied voor wandelaars en fietsers. Zo is er de achtste editie van de Tofsportdag, waarop honderden kinderen proeven van verschillende sportactiviteiten. En proeven kan ook aan ‘de langste tafel’ (voor 1.000 Leuvenaars!) in de Bondgenotenlaan, een initiatief van de ‘Stad van de Smaak’.

    Het zal je niet verwonderen dat heel wat activiteiten in het teken staan van de zwakke weggebruiker: een tweedehands fietsenmarkt, allerlei fietstochten, een verkeerspark voor kinderen, gekke fietsen, mogelijkheid tot graveren van fietsen. Maar ook de dode hoek en de toegankelijkheid van voetpaden staan op het programma.

    Leuven Autovrij is er voor en door de inwoners. Netwerk Duurzaam Leuven riep alle verenigingen, comités, buurtorganisaties op om die dag een ludieke actie op touw te zetten. De reactie was massaal: circus in het stadspark, ritjes met de huifkar, een blote-voetenpad, een boekenmarkt, dansdemonstraties, buurtfeesten, … het gebeurt allemaal tijdens Leuven Autovrij!

    Wat met de auto?
    Alleen de historische binnenstad is volledig afgesloten voor alle verkeer. Daarnaast zijn ook bepaalde straten auto- en parkeervrij gemaakt. Alle openbare parkings zijn toegankelijk, behalve de parking van de Supercity in de Bondgenotenlaan."

     

    17-06-2009 om 13:23 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    16-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Urge Kenya to enact a ban on carbofuran pesticide and protect these majestic, wild lions »
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Lions in Kenya are dying horrific deaths from carbofuran pesticide poisoning, a toxic chemical used on crops. Unfortunately, once one animal has been poisoned, its carcass attracts other wildlife, poisoning animals and predators up the food chain – including the iconic and beautiful African lions.

    Urge Kenya to enact a ban on carbofuran pesticide and protect these majestic, wild lions »

    Lions are a vulnerable species that depend on a wide variety of wildlife to survive. With a diet that ranges from wildebeest and hippos to smaller animals such as hares and birds, they are at tremendous risk of poisoning from carbofuran pesticide.

    While the Kenyan government has stopped allowing sales of the pesticide in their country, some members of Kenya's parliament still oppose a ban of the pesticide.

    As home to the most iconic and celebrated wildlife on the African continent, it is important that Kenya ban this poison immediately. Please take action today. Send your message to Kenya's Minister of Tourism and Wildlife, and urge Kenya to protect lions and other wildlife from carbofuran pesticide »

    16-06-2009 om 22:59 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Save the Endangered Species From Logging in Malaysi

    In the region of Terengganu, Malaysia, a stretch of forest filled with endangered wildlife is disappearing.

    Put an end to the unnecessary logging that's killing endangered wildlife! >>

    In preparation for a new hydroelectric project, the Terengganu state government is logging and then flooding the forest. But here's the twist: They are logging three times more land than is needed.


    As this valuable forest disappears, so will many species that inhabit the area, such as the endangered Sumatran rhinoceros and the Malayan tiger.

    The International Union for Conservation of Nature has deemed 94 plant and animal species in the region threatened by extinction. In the face of reckless logging, these species have little hope of survival.

    Urge the Malaysian prime minister to protect the wildlife and stop the unnecessary logging of the high-value forest in the Terengganu region >>

    16-06-2009 om 22:56 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alleen de badplaatsen in Knokke-Heist voldoen aan de Europese maximumwaarden voor zwemwater.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Maar zes van de veertig badplaatsen aan de Belgische kust voldoen aan de richtnormen van de Europese Unie voor zwemwater aan de kust (15 procent, zie ook DS 16 juni). Die zes badplaatsen zijn alle in Knokke-Heist, tegen de Nederlandse grens.

    Doordat maar zo weinig Belgische kustbadplaatsen aan deze kwaliteitsnorm voldoen, zijn we na Roemenië de slechtste leerling van de EU. Dat betekent echter niet dat het ongezond zou om aan de Belgische kust pootje te baden. Integendeel, alle badplaatsen halen de minimale normen voor hygiëne en kwaliteit die Europa ons oplegt (minder streng dan de richtnormen).

    Verwacht wordt dat dit ook in de toekomst zo zal blijven. Gisteren was verkeerdelijk gemeld dat de strenge richtnorm vanaf 2015 bindend zou worden. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) laat weten dat de minimumnormen die nu gelden, inderdaad strenger worden gemaakt, maar dat gebeurt niet aan de hand van deze richtnormen. Er komen heel andere minimumnormen. Ze zullen strenger zijn, maar voor België niet zo desastreus als de richtnormen. Deze richtnormen verdwijnen gewoon vanaf 2015.

    'Er zijn nieuwe wetenschappelijke inzichten, die een betere meting toelaten', zegt VMM-woordvoerster Mie Van den Kerckhove. 'Dat wordt de basis voor deze nieuwe minimumnorm. De Europese Unie stapt af van het systeem van richtnormen.' De richtnormen zijn nooit bindend geweest. Het zijn eerder na te na streven doelstellingen.

    16-06-2009 om 22:52 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Info-avond in Gent: Getuigenis Thomas & Marijke over conflict in PeruVrij, 19/06/2009 - 19:30 - 22:00
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Getuigenissen van Marijke Deleu en Thomas Quirynen over het bloedige conflict in Peru

    In het noorden van Peru voeren meer dan 30 000 inheemse bewoners protest tegen de grondstoffenpolitiek van de Peruviaanse staat. Gebrek aan ecologische en sociale bescherming, uitbuiting en schending van mensenrechten leidden tot protestacties en wegblokkades in heel het amazonegebied. De strijd wordt steeds grimmiger: begin mei kondigde de regering 'de staat van alarm' in deze zone af, wat een vrijgeleide betekent voor het gebruik van geweld door de politie en het leger.

    De gevolgen zijn dan ook schrijnend: vrijdag 5 juni werden tijdens vreedzame protesten in Bagua (noord-Peru) meer dan 30 protestanten vermoord. Twee Vlaamse vrijwilligers van Catapa, een Vlaamse NGO die werkt rond mijnbouw in Latijns-Amerika, waren aanwezig bij deze rellen. Uit veiligheidsoverwegingen worden zij nu naar België gerepatrieerd. Op vrijdag geven zij het exclusieve relaas van de moeizame strijd van de inheemse bevolking tegen de exploitatie en verarming van hun land, voor een duurzame economie en een menswaardig bestaan en de opofferingen die zij hiervoor maken.


    Vrijdag 19 Juni 2009,
    Faculteit Economie en Bedrijfskunde UGent,
    Auditorium 2 @ 19u30
    Hoveniersberg, Gent

    Meer info
    : www.catapa.be (of directe link: http://catapa.be/nl/zuidactie/peru)

    16-06-2009 om 13:39 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    10-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De Peruaanse regering klaagt Indianenleider Pizango aan wegens gewelddadig verzet tegen de ontginning van het regenwoud, na de dodelijke rellen met de politie. De Indianen eisen respect voor hun gronden en het milieu.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Alberto Pizango Chota is de leider van de groep AIDESEP, de voornaamste organisatie die opkomt voor de rechten van de inheemse bevolking in Peru. Hij bestrijdt de verkoop van olieconcessies aan buitenlandse oliebedrijven door de overheid, omdat de gronden volgens de Indianen aan de inheemse bevolking toebehoren.

    In augustus 2008 trad Pizango op de voorgrond bij protesten door inheemse bewoners van het Amazonewoud. Daarbij hielden ze politiemannen gegijzeld. Als antwoord daarop kondigde de overheid de noodtoestand af. Daardoor kreeg de overheid de macht om het leger in te zetten om de demonstranten met geweld te verwijderen en te arresteren.

    De spanningen kwamen tot een hoogtepunt toen Pizango verklaarde dat 'de inheemse bevolking zich beschermde tegen overheidsagressie'. De protestacties eindigden toen Pizango en zijn AIDESEP in september 2008 het parlement konden overtuigen om de twee decreten af te schaffen die hadden geleid tot de protesten. Die decreten waren tot stand gekomen onder invloed van president Alan García, en hadden als doel het grondgebied van de Indianen open te stellen voor oliebedrijven.

    Pizango verklaarde dat zijn overwinning 'een nieuwe dageraad aankondigde voor de inheemse bevolkingsgroepen van het land'. De problemen bleven echter niet lang uit. Vanaf april dit jaar begon zich hetzelfde scenario af te spelen als vorige zomer. De overheid bleef multinationals toelaten om aan mijnbouw en olie- en aardgasontginning te doen. Er kwamen opnieuw protestacties. De Indianen legden olie- en gaspompen lam en blokkeerden het weg- en rivierverkeer.

    Afgelopen vrijdag kwamen inheemse betogers de straat op met vederkronen en traditionele speren, waarop de politie in de massa begon te schieten. President Alan García had al gewaarschuwd voor een gewelddadige reactie om 'de orde te herstellen' in de opstandige gebieden. Plaatselijke ziekenhuizen konden het aantal gewonden niet bijhouden en moesten hun deuren barricaderen. Er is geen zekerheid over het precieze aantal slachtoffers, maar er is sprake van een veertigtal doden bij de betogers en een tiental bij de politie.

    De politie zou de lijken van de inheemse slachtoffers in zakken hebben gestopt en in een rivier hebben gedumpt. Marijke Deleu, een Belgische medewerkster van de ngo Catapa, was ter plaatse toen het bloedige conflict vrijdag zijn hoogtepunt bereikte en zag hoe de politie lijken meenam. 'Zo proberen ze het officiële dodental te verlagen', zegt ze in een persmededeling.

    De inheemse bevolking beschuldigt president Garcia van 'genocide' en roept op tot internationale solidariteit. Garcia blijft erbij dat zijn reactie gepast was en vindt het niet kunnen dat de Indianen denken dat zij kunnen beslissen wat er op hun territorium gebeurt. Volgens hem heeft Peru de investeringen nodig om de armoede te bestrijden.

    Pizango noemt de gebeurtenissen van vrijdag 'de ergste slachting van ons volk in 20 jaar'. Hij zei ook nog: 'Ons protest is altijd vreedzaam geweest. We willen gewoon respect voor ons territorium en voor het milieu.' Om te ontkomen aan zijn arrestatie, heeft Pizango zijn toevlucht gezocht in de ambassade van Nicaragua. (ivm)

    10-06-2009 om 10:32 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Autovrije zondag een lachertje.

    Toen ik voor de eerste keer hoorde dat er in Leuven een autovrije zondag zou komen waarbij de volledige stad autovrij werd viel ik zowat van mijn stoel.

    Een autoloze zondag ín Leuven! Ongelooflijk! Onmogelijk!

    Inderdaad...

    Nu weten de organisatoren van "wijk voor de fiets" wat het stadsbestuur denkt over hun onvolprezen fietsmanifest: het huidige college zegt heel simpel met het middelvingertje omhoog "Up Yours".

    10-06-2009 om 10:29 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De stemmen zijn geteld.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen En voor Groen! is het tegengevallen. Vlaanderen heeft eens te meer teruggeplooid op zichzelf. Kan je het de mensen verwijten? Gisteren, in de canvascrack, bleek nog maar eens hoe slecht geïnformeerd de gemiddelde Vlaming is over alles wat buiten Vlaanderen gebeurt. We hebben een constitutionele crisis nodig opdat de media beginnen te berichten over Wallonië. En over het Buitenland krijgen we alleen iets te horen als het héél erg (en dus sensationeel) is of als een Vlaming ook slachtoffer is.
    De Vlamingen worden voortdurend versterkt in hun idee dat het Vlaanderen vs. De Boze Buitenwereld is en dat we het op ons eigen nekeer gaan oplossen.
    Die navelstarende zelfgenoegzaamheid hebben we gemeen met de Waalse bevolking van 40 jaar geleden, we weten allemaal dat de crisis van de jaren '70 daar ongemeen hard heeft toegeslagen, Wallonië kruipt nu pas uit het diepe dal waar het toen is ingesukkeld.
    Te vrezen valt dat de huidige crisis gecombineerd met de communitaire verdwazing ons in datzelfde schuitje gaat doen belanden.

    Daarom ook is het nodig dat Groen! hoe dan ook voortwerkt aan zijn standpunten over de Groene Economie en de Green New Deal.

    Persoonlijk heb ik niet te klagen over mijn verkiezingsuitslag, het is duidelijk dat mijn boodschap over natuurbehoud en biodiversiteit gesmaakt werd.

    10-06-2009 om 09:29 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    07-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In de duivensport zeggen ze nu "Wachten"

    Het is zover, de stemverichtingen, zoals het zo mooi klinkt, zijn begonnen. Op dit moment heb ik al verschillende steunbetuigingen gekregen, soms vanuit een onverwachte hoek, nog andere vanuit mijn gemeenteraadslidverleden.
    Dat is bemoedigend.
    Ik heb er dan ook een goed gevoel bij.







    07-06-2009 om 09:51 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    02-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De gevolgen van de klimaatverandering zijn al goed merkbaar

    Jaarlijks sterven ongeveer 300.000 mensen aan de gevolgen van de klimaatsveranderingen. Wereldwijd lijden 300 miljoen mensen onder de opwarming van de aarde. Ook de financiële gevolgen zijn niet te overzien. De klimaatsveranderingen kosten elk jaar 90 miljard euro. Door een verstoorde natuur en de daaruit volgende voedseltekorten en ziektes kan de klimaatsverandering tegen 2030 jaarlijks de dood van een half miljoen mensen veroorzaken. Dat blijkt uit een studie die door de voormalige VN-secretaris Kofi Annan vrijdag in Londen werd voorgesteld.

    In de slotverklaring van een conferentie in Londen drongen de wetenschappers erop aan om tegen 2050 de uitstoot van broeikasgassen te halveren. Daarvoor zouden de industrielanden tegen 2020 de uitstoot van broeikasgassen moeten reduceren met 25 tot 40 procent.

    Annan beschreef de klimaatsverandering als "de grootste uitdaging voor de mensheid van onze tijd". Volgens de internationale organisatie Global Humanitarian Forum zullen tegen 2030 ongeveer 660 miljoen mensen door de klimaatsveranderingen getroffen zijn. Dat kan gaan van hongersnood tot ziektes en watertekorten.

    In totaal worden ongeveer 4 miljard mensen bedreigd door het stijgen van de waterspiegel, overstromingen en stormen. Veel van die mensen leven in de armste delen van Afrika en Azië.

    De voormalige VN-secretaris stelt de resultaten van de studie komende maandag tijdens de VN-klimaatsonderhandelingen in Bonn voor. Daar komen meer dan 3.000 experts samen om over de toekomst van de bescherming van het klimaat te spreken. Ook de bespreking van de opvolger van het Kyoto-protocol staat op het programma. Dat laatste wordt op het einde van het jaar in Kopenhagen vastgelegd.

    02-06-2009 om 13:41 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    01-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waar zijn ze dan heel die tijd mee bezig geweest?
    N.a.v. de verkiezingen van 7 juni voor zowel het Vlaams als het Europees Parlement heeft de SP.a een brief aan de Leuvenaar in de brievenbussen gestopt. Niets aan de had zou je zeggen: 't zijn verkiezingen en alle partijen, inbegrepen Groen!, doet daar aan mee.

    Inderdaad, en de SP.a heeft het volste recht om dat te doen.

    Ik wil het dan ook over de inhoud hebben en die inhoud deed me steil achterover slaan:

    Zo stelt de Leuvense SP.a  dat "..We willen daarom de helft van de huizen in Leuven laten isoleren tegen het eind van de volgende regering" en " de productie van duurzame energie moet in onze stad (i.c. Leuven) minstens verdubbelen voor 2012!"

    WAAR ZIJN ZE DAN DE HELE TIJD MEE BEZIG GEWEEST???

    Voor zover ik mij herinner heeft sinds 1995 de SP.a de ambten van burgemeester, de schepen van openbare werken én de schepen van leefmilieu in handen. Voor zover ik mij herinner dient Agalev en later Groen! telkens opnieuw voorstellen in van strekking zoals  hierboven en telkens opnieuw veegt o.a. diezelfde SP.a diezelfde voorstellen van tafel, met bewoordingen als "onmogelijk", "onrealistisch"," belachelijk"... en zo kan ik nog even verder gaan.

    Als de SP.a werkelijk zou menen dat ze "hiervoor willen gaan" zouden we dit allang gemerkt hebben aan de dadendrang in het door hen gedomineerd Schepencollege.

    01-06-2009 om 22:47 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    31-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fietsmanifest
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hierbij onderschrijf ik volledig de doelstellingen van het onderstaand fietsmanifest van 3012WD en aangesloten verenigingen:(zie ook www.wijkvoordefiets.be/)

    Fietsmanifest

    De fiets is een milieuvriendelijk, democratisch en sportief transportmiddel dat een betere plaats verdient in onze maatschappij. De fiets is het ideaal transportmiddel op lokaal niveau en uitermate geschikt voor aanvullend transport bij gebruik van het openbaar vervoer.

    Het voorliggende manifest is het resultaat van de inspanningen en reflectie van een werkgroep die bestaat uit verschillende verenigingen uit Leuven en omliggende gemeenten: Bertem, Herent, Haacht, Rotselaar, Holsbeek, Lubbeek, Bierbeek, Oud-Heverlee en Huldenberg, onder coördinatie van het dorpscomité 3012WD van Wilsele-Dorp.

    De verenigingen en scholen die zich aansluiten bij het algemeen principe van dit fietsmanifest staan vermeld onderaan.

    Wij richten hierbij een oproep tot iedere burger:

    • 1. we kunnen allen meer gebruik maken van de fiets, vooral voor korte verplaatsingen.
    • 2. als fietser zijn we hoffelijk in het verkeer tegenover alle andere weggebruikers, (we denken hierbij zowel aan voetgangers, fietsers, autobestuurders, maar ook tov vrachtwagens, rolstoelgebruikers,…)
    • 3. als fietser volgen we altijd de verkeersregels.

    Om mensen er toe aan te zetten meer te voet te gaan of de fiets te gebruiken, moeten de overheden ervoor zorgen dat de voorzieningen hiertoe nog verbeteren. Het realiseren van volgende punten zal hier zeker toe bijdragen:

    In verband met het beleid:

    • 1. Dit manifest is een vraag gericht naar elk bestuurlijk niveau, zowel federaal, Vlaams, provinciaal als gemeentelijk.
    • 2. Elk bestuurlijk niveau stelt een deskundig fietsbeleidsplan op. Men houdt hierbij rekening met bestaande plannen en normen, zoals het vademecum fietsvoorzieningen (Vlaams Gewest), de gemeentelijke mobiliteitsplannen, provinciaal fietsnetwerk,…
    • 3. Regelmatig (bv jaarlijks) worden de fietsknelpunten binnen het werkingsgebied geïnventariseerd. Budgetten worden voorzien om deze weg te werken onder meer door het verbeteren van de infrastructuur, oversteken te realiseren en missing links weg te werken. Alle niveau’s werken structureel samen om dit te doen. Ook de gemeenten onderling pakken dit gezamenlijk aan zoals ook op het gebied van aanleg, signalisatie en onderhoud beter wordt samengewerkt (vb. sneeuwvrij maken van fietspaden, fietspadbreedte en-materiaal,…) Een goed fietspad mag niet stoppen aan de gemeentegrens.
    • 4. Jaarlijks gebeurt een evaluatie over het gevoerde fietsbeleid en aan de hand van het gemeentelijk mobiliteitsplan en wordt een status opgemaakt en geëvalueerd met betrekking tot het wegwerken van de fietsknelpunten.
    • 5. Elk niveau neemt fietsambtenaren in dienst of duidt deze aan binnen de dienst. Deze worden betrokken bij alle mogelijke aspecten die consequenties hebben voor fietsers. Elk niveau richt tevens een fietscommissie op waarin alle geledingen van de maatschappij vertegenwoordigd zijn (bv verenigingen van zwakke weggebruikers, fietsersbonden, buurtverenigingen, jeugdverenigingen, scholen en oudercomités, werkgevers, …)

    In verband met infrastructuur:

    • 6. Bij het realiseren van grote ruimtelijke ontwikkelingen, nieuwe bedrijventerreinen of kantoorzones, grote inplantingen van woongebieden… worden de plannen getoetst op fietsvriendelijkheid. Er dienen minimum normen opgelegd te worden voor fietsstallingen bij woningen, winkels, horeca en kantoren. Zo nodig dienen omkleedruimtes en douches voorzien (bv bij kantoren).
    • 7. Bij de heraanleg van straten worden de plannen op fietsveiligheid en -vriendelijkheid gescreend. Wijken worden maximaal aangelegd in lussen, waarbij de auto slechts 1 ingaande en 1 uitgaande straat heeft, en de fietser snelle verbindingsmogelijkheden heeft. Sluipverkeer dient vermeden. Aan stations, bushaltes, in dorps- en stadscentra worden voldoende fietsstallingen voorzien met hoge steunbeugels (zo mogelijk overdekt).
    • 8. De kortste weg tussen 2 buurten is een voet- en/of fietspad met veilige kruisingen. Indien dit kortste pad onveilig is, dient dit zo snel mogelijk opgelost te worden en kan als tussenoplossing een langer traject verkozen worden. (Inter)gemeentelijke fietscorridors naar scholen, stations, ziekenhuizen, winkel- en kantoorcentra worden uitgewerkt. Fietsers verplichten om meermaals een baan te kruisen is uitgesloten. Wanneer een fietspad een drukke straat kruist dient dit uitdrukkelijk aangeduid, en dient de fietser voorrang te krijgen, desnoods met verkeerslichten. Fietssluizen aan kruispunten geven de fietsers een veilige voorrang op de auto. Waar wegen van het provinciale fietsnetwerk wegen kruisen met meer dan plaatselijk verkeer, dient een verkeerseiland aangelegd te worden, zodat fietsers in 2 tijden kunnen oversteken en er een asverschuiving ontstaat voor autoverkeer. Door een samenwerking van Vlaams en provinciaal niveau, stad Leuven en de buurgemeenten dienen vrijliggende fietswegen aangelegd als alternatief voor de fietspaden op de steenwegen. Langs wegen van het provinciale fietsnetwerk waar er geen fietspad ligt, wordt de snelheid beperkt tot 50 km/u. Autovrije fietswegen worden ook dermate aangelegd dat autoverkeer hier geen gebruik van maakt.
    • 9. Fietspaden zijn comfortabel, breed genoeg voor 2 fietsers, vrij van oneffenheden, voldoende verlicht, en veroorzaken minimaal conflicten met voetgangers. Het fietsen is aangenaam; het vademecum fietsvoorzieningen kan hier als richtlijn worden gehanteerd. Het dient altijd zeer duidelijk te zijn waar en of er mag gefietst worden. Dit moet tevens logisch zijn, en er dienen alternatieven aangeboden. Bij zeer drukke wegen (bv de steenwegen) dient langs weerszijden een twee-richtingsfietspad voorzien te worden.
    • 10. Fietsvoorzieningen worden ook aangepast aan de nieuwe fietsvarianten (tandems, ligfietsen, fietsen met aanhangwagentjes, bakfietsen,…) door extra ruimte te voorzien (breder fietspad, paaltjes verder uit elkaar, aangepaste draaicirkels, grotere ruimte voor fietsstalling,…).
    • 11. Op de fietstoegangswegen naar scholen wordt zwaar verkeer vermeden (zeker op de momenten waarop de leerlingen in en uit de school gaan). GPS-informatie wordt aangepast zodat de aangegeven route zoveel mogelijk het hoofdwegennet aanduidt.
    • 12. Bij wegeniswerken, waardoor een fietspad tijdelijk moet verdwijnen, wordt een plan opgesteld zodat de hinder voor de fietser beperkt is, en dienen tijdelijke oplossingen voorzien.

    Ondersteunend:

    • 13. Er worden fietsroutekaarten en degelijke bewegwijzering uitgewerkt die aangeven welke de meest veilige routes zijn naar scholen en kantoren, zodat die aan scholieren en personeelsleden kunnen meegegeven worden. Ook scholen dienen een specifieke fietsroutekaart aan de leerlingen ter beschikking te stellen.
    • 14. De overheidsdiensten geven het goede voorbeeld door zelf het fietsgebruik meer te promoten.
    • 15. Er worden aanvullende maatregelen getroffen zoals het verder uitbouwen van het openbaar vervoer (bus, tram en sneltram, trein), ondersteuning van systemen zoals autodelen,… Een vlotte en snelle overstap van fiets op openbaar vervoer dient voorzien

    31-05-2009 om 00:00 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    30-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stop de jacht op dwergvinvissen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Stop Iceland's Whale Hunting

    Teken mee de petitie tegen de jacht op de dwergvinvis

    Ijsland is ook dit jaar weer van plan de jacht op dwergvinvissen
    verder te zetten.
    Het is één van de laatste landen die blijven vasthouden aan deze belachelijke traditie, ondanks de vele kritiek dei ze hiervoor krijgen.
    Ijsland kan het niet blijven volhouden om in de ene baai toeristen te laten genieten van deze schitterende dieren, terwijl ze in de baai ernaast op wrede wijze worden afgemaakt, dus moet zware druk uitgeoefend blijven worden...

    De exacte link is hier te vinden:

    30-05-2009 om 18:12 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn bezoek aan de koeheide.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen http://www.youtube.com/watch?v=k8UvE5Lk-JA

    30-05-2009 om 18:03 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    26-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oprukken van dierenziektes vanuit het zuiden

    De opwarming van de Aarde leidt volgens de World Organisation for Animal Health (OIE) tot een heropflakkering van besmettelijke ziektes bij dieren. "We mogen deze realiteit niet negeren", verklaarde OIE-directeur-generaal Bernard Vallat maandag op de jaarvergadering van de OIE in Parijs. De veterinaire diensten moeten wereldwijd gewapend worden om het probleem aan te kunnen.

    Een studie, waaraan 126 van de 174 OIE-lidstaten deelnamen, toont het verband van de klimaatverandering met vele dierenziektes. Op de voorgrond staan de blauwtong, een virusziekte bij herkauwers (voornamelijk schapen, maar ook runderen), de Rift Valley Fever (RVF), die in Afrika grote economische schade onder herkauwers veroorzaakt, en veel slachtoffers maakt onder mensen, en het West-Nijlvirus, een door muggen overgebrachte virusziekte, die vooral onder vogels zijn slachtoffers maakt, maar ook zoogdieren zoals mensen en paarden kan aantasten.

    Achtenvijfig procent van de deelnemende landen verklaarde dat minstens een ziekte door de klimaatverandering op hun grondgebied nieuw of weer de kop heeft opgestoken. Eenenzeventig procent toont zich "zeer bezorgd" over de invloed van de opwarming van de Aarde op de dierengezondheid.

    26-05-2009 om 09:40 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    14-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Electrawinds
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ons bezoek aan de energieproducent electrawinds

    http://www.youtube.com/watch?v=RdM3hzXMbYY

    14-05-2009 om 22:52 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (8 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom is biodiversiteit zo belangrijk?

    Gisteren heb ik samen met anderen de "koeheide", een natuurgebied dat zich bevindt op en rond de gemeentegrens tussen Leuven en Bertem, dus aan de zuidwestkant van Leuven, een gebied dat dank zij enthousiaste en hardwerkende vrijwilligers (waaronder ook schapen) uitgegroeid is tot een nieuw natuurreservaat. 

    De koeheide is bij uitstek de plaats die bewijst dat een natuurreservaat, en het beheer daarvan, ervoor zorgt dat de biodiversiteit in stand blijft en zelfs spontaan zich kan herstellen naar vroegere natuurwaarden. Hier gaat dat op voor dieren en planten.

     

     

    Doordat er minder soorten zijn raken andere soorten en op de lange duur ook de mensen hun voedselbronnen kwijt. De mens is afhankelijk van een rijke variatie aan soorten, als die variatie verdwijnt, is het alsof er gaten in een fijnmazig gaas vallen, na een tijdje, en dan sneller en sneller, rafelt alles uiteen. Daarom zijn natuurreservaten zo belangrijk maar ook verbindingsgebieden en "stapstenen" zijn van belang. De mensen kunnen vanalles doen om de biodiversiteit te behouden zoals het zich aansluiten bij hun lokale natuurvereniging, die alles in het werk stelt om de biodiversiteit te behouden, dit zowel binnen als buiten de natuurreservaten.

     

    Wat kan Groen! nu doen aan het behoud van de biodiversiteit?

     

    Als het kan de draad oppakken die afgebroken werd in 2004 en terug meer subsidies geven om natuurgebieden te verwerven, dat is slechts een klein puntje van de massa voorstellen die Groen in haar Vlaams verkiezingsprogramma doet: Hier een kleine greep:

    Voluit kiezen voor natuurontwikkeling
    In de eerste plaats gaan we voor de integrale afbakening van natuur als voorzien in het RSV. Het Vlaams natuurdecreet is geen vodje papier. Slechts 70% van het Vlaams Ecologisch Netwerk is afgebakend en slechts 0,7% (sic) van het natuurverwevingsgebied. Sinds het VEN-besluit van Vera Dua is er nauwelijks vooruitgang geboekt. Groen! vraagt de onmiddellijke afbakening van de volle 125.000 ha VEN en de start van de afbakening van het verwevingsgebied (IVON). Daarbij kan er voor ons geen sprake zijn van de vermindering van het IVON van 150.000 tot 80.000 ha bij de herziening van het RSV. Vlaanderen heeft ook dringend nood aan een bebossingsprogramma. De regeling rond de verplichte boscompensaties moet verscherpt worden. De herbebossingsplicht afkopen is voor Groen! geen optie meer. Tegen 2012 heeft elke Vlaamse stad een toegankelijk stadsbos op fietsafstand.
    1.193. In de nieuwe plannen tot (beperkte) herziening van het RSV (2007-2012) wordt voorgesteld om de natuurverwevingsgebieden terug te brengen van 150.000 ha tot 80.000 ha. Dit is voor Groen! onaanvaardbaar.
    1.194. De afbakening van het VEN moet voor eind 2010 afgerond zijn, de afbakening van het IVON voor eind 2012. Groen! wil het aankoopbeleid voortzetten om de vooropgestelde doelstelling van 50.000 ha natuurreservaat te halen. Groen! wil ook een inhaalbeweging voor erkenningen.
    1.195. Daarbovenop wil Groen! in het kader van het nieuwe RSV de discussie openen over een uitbreiding van het VEN (ontwikkeling van nieuwe hoogwaardige natuur) en van het IVON (extra natuurverwevingsgebieden, bv. ook in woonzones of KMO-zones: naast groen/geel ook groen/rood en groen/paars). Alle landbouwzones kunnen mee instaan voor het creëren van natuurwaarden (bv. min. 7% van de oppervlakte voor groen) op basis van billijke vergoedingen voor de landbouwers.
    1.196. Groen! steunt het streven van de natuurbeweging naar grotere aaneengesloten stukken natuur, om op die manier ook in Vlaanderen terug een stukje ‘wildernis’ te herstellen en ook terug ruimte te bieden voor grotere diersoorten. Ook in Vlaanderen kan er meer dan wat velen geloven: van zeehonden, bevers en lepelaars in het Schelde-estuarium, over edelherten in de Kempen tot zwarte ooievaars, visarenden, wouwen en kwartelkoningen in de valleien. Op die manier kan de economische (recreatieve waarde) van streken ook sterk verhoogd worden.
    1.197. Na de zonevreemde woningen wil Groen! ook een planmatige oplossing voor zonevreemde bossen en natuurgebieden. Zo hoeven de vele bossen, natuurgebieden en groene gordels die nu niet groen zijn ingekleurd niet zomaar te verdwijnen.
    1.198. Groen! wil extra stimuli voor ecolinten (natuurverbindingsgebieden) die doorheen alle ruimtelijke bestemmingszones kunnen lopen.
    1.199. De opmaak van natuurrichtplannen moet versneld worden. Eventueel kan de procedure als voorzien in het natuurrichtplanbesluit vereenvoudigd worden. Maar dan wel zodanig dat de landbouwsector minder stokken in de wielen kan steken.
    1.200. Tegen 2012 heeft elke Vlaamse stad een toegankelijk stadsbos op fietsafstand. Stadsbossen zijn plaatsen bij uitstek waar natuur, bos en recreatie een plaats kunnen krijgen. Groen! wil dat tegen 2010 elke Vlaams stad over een toegankelijk stadsbos op fietsafstand beschikt, waar natuur, bos en recreatie samen een plaats krijgen. Tijdens deze legislatuur zijn er daartoe al belangrijke inspanningen geleverd. Het is belangrijk dat deze dynamiek niet stilvalt, maar integendeel versterkt wordt.
    1.201. Het volgende ruimtelijk structuurplan Vlaanderen moet vertrekken van een hogere ambitie voor bosbehoud en –uitbreiding (20.000 ha tegenover 10.000 ha nu). Tegelijk moet bosuitbreiding aangemoedigd worden, door het aanpassen van wetgeving (o.m. federale pachtwet) en het vrijmaken van financiële middelen (o.m. uit het boscompensatiefonds).
    1.202. In landbouwgebieden en tijdelijk in woonuitbreidingsgebieden kan meer ruimte voorzien worden voor economische houtteelt. Akkerbouw en boomaanplantingen kunnen in het kader van landschapsbeheer en het realiseren van natuurlijke verbindingsgebiedenen samengaan (agroforestry).
    1.203. Groen! wil een aanscherping van de toepassing van het Bosdecreet.
     De herbebossingsplicht kan niet meer worden afgekocht. Dit betekent dat de compensatieplicht conform art. 90 bis van het bosdecreet van 13 juni 1990 (uitsluitend of gedeeltelijk) door het betalen van een bosbehoudsbijdrage, wordt afgeschaft. Men moet effectief herbebossen, in de onmiddellijke omgeving, en wel voorafgaand aan de ontbossing.
     25% van alle bossen in Vlaanderen is zonevreemd en kan dus gekapt worden. En dat terwijl Vlaanderen een van de bosarmste regio’s van Europa is. Elke logica is hier zoek. Groen! wil dat er een onderzoek komt naar de bestaande zonevreemde bossen. Waardevolle gebieden krijgen een nieuwe bestemming als bos. De eigenaars krijgen een billijke planschade uitbetaald. Dat geldt met name voor de resterende Ferrarisbossen, gebieden die sinds 1780 (de uitgavedatum van de Ferrariskaarten) onafgebroken bebost waren. Het gaat om 1% van ons bosareaal. 18% daarvan is zonevreemd en dus onbeschermd.
    1.204. Groen! wil de middelen van het Tropisch Bosfonds opnieuw verdubbelen. Dit fonds werd door de huidige regering gewoon gehalveerd.





    14-05-2009 om 22:31 geschreven door Yves  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Tags:Biodiversiteit,natuurbehoud

    Over mijzelf
    Ik ben Vanden Bosch Yves
    Ik ben een man en woon in Heverlee/ Leuven (België) en mijn beroep is Diëtist.
    Ik ben geboren op 11/08/1950 en ben nu dus 73 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Natuur en milieu.
    Gemeenteraadslid Leuven voor Groen! van '90 tot '06.
    Open tuindag op 3 juni: welkom in de tuin aan de Geldenaaksebaan 92 te Heverlee
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Mijn favorieten
  • Leefbare Geldenaaksebaan
  • Groen! Leuven
  • Stad Leuven
  • Vrienden Heverleebos en Meerdaelwoud
  • Natuurpunt Leuven
  • Koeheide
  • Fatiha Dahmani
  • Toon Toelen
  • Vogelwerkgroep Oost-Brabant
  • Heverlee

    Foto

    Foto

    Archief per week
  • 27/02-04/03 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 28/02-06/03 2011
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 16/10-22/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006

    Blog als favoriet !

    Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • Ons bezoek aan Electrawinds
  • Hermes
  • facebook Hermes
  • twitter Hermes

  • Blog als favoriet !

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    leon10
    www.bloggen.be/leon10
    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    forum

    Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum. Anonieme reacties en scheldtirades worden verwijderd



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs