Startdatum van mijn 3-talige blok hier is 13 november 2006. Mijn bedoeling is jullie allemaal op de hoogte te houden van mijn plantenaanwinsten, zaaiingen, ruilen, beschikbaarheden, wensen enz... Ook fotos van mijn planten en bezochte verzamelingen zijn voorzien. Veel plezier en hou kontakt. Emilio
Zoeken in blog
Beoordeel dit blog
Over mijzelf
Ik ben Emilio Begine, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Botanist.
Ik ben een man en woon in 3200 Aarschot (België) en mijn beroep is Reiskonsulent.
Ik ben geboren op 23/09/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Alles wat met botanika en reizen te maken heeft..
Nog enkele fotoalbums:
http://picasaweb.google.com/emilio.botaniste
http://public.fotki.com/Botanist
Planten te ruil of te koop op mijn opendeurdag 15 augustus 2009. Of op afspraak.
Clivia miniata var. citrina
Clivia miniata f. variegata
Ceropegia woodii f. variegata
Sansevieria hallii
Sansevieria stuckyi
Dorstenia foetida.
Mijn plantenparadijs. De meeste van de bijgevoegde fotos zijn in mijn verzameling getrokken. Bij de andere word vermeld waar ze getrokken zijn. Als je kan helpen info aan te vullen is je hulp welkom.
Reakties op mijn blog zijn welkom, en alle voorstelen om planten te ruilen eveneens. Mon paradis botanique. La pluspart des photos sont de ma collection. Pour les autres les detais sont mentionnés. Toute aide positive pour ameliorer ce blog est la ienvenue.
My plantworld. Most of the photos are from my collection. For the others details are given. Any positive help to complete this blog is welcome.
01-01-2010
Happy New Year
The best New Year present I ever got. Het beste Nieuwjaarsgeschenk dat ik ooit ontving. Le plus beau cadeau de Nouvel An qui m'a été donné.
Hier een foto van mijn vrouwelijke Dorstenia lavrani. Ook een verzoek aan liefhebbers die een mannelijke Dorstenia lavrani zouden hebben om er een stek van te willen ruilen.
Eindelijk ben ik deze maand even terug naar een van mijn favoriete bestemmingen geweest. Diegenen die aarzelen om er naartoe te gaan kunnen best even van de fotos genieten onder Picasa via volgende link: http://picasaweb.google.com/emilio.botaniste en nu ook op het Seniorennet: http://fotoalbum.seniorennet.be/botanist Kommentaar en vragen zijn altijd welkom. Volgende reis voorzien in het voorjaar en reisgezellen ook welkom.
* Last winter I rescue 3 Nepenthesplants and they do it fine in my veranda, so I will try to became some others by trade. If you have some others than mine, fiel free to contact me. * L'hiver dernier j'ai récupérè 3 Nepenthes qui se portent à merveille dans ma veranda. J'ai donc décidé d'agrandir ma collection par échanges. Si vous pouvez m'y aider, libre à vous de me contacter. * Vorige winter heb ik drie Nepenthesplanten uit een afvalcontainer gered, en ze doen het schitterend in mijn veranda. Daarom wil ik mijn kleine verzameling door ruilen uitbreiden. Indien U mij daarbij wilt helpen graag even kontakt.
Ik heb beslist een nieuwe blog aan te maken speciaal voor dit onderwerp. Alle help en info is welkom hier: http://www.bloggen.be/botanist Bedoeling is hier een zo volledig mogelijke lijst weer te geven van alle plantenruildagen in België. Met nadruk op ruilen van zowel tuinplanten als succulenten, orchideeen enz. Alle hulp is hier welkom. Laat me zoveel mogelijke details geworden en ik pas de lijst aan. De deelneming moet wel kosteloos zijn om hier te worden toegevoegd. Op de meeste ruilbeurzen tracht ik ook aanwezig te zijn, dus als U met mij planten wil ruilen, laat iets weten.
* Zondag 30 maart 2008
38 e Brabantse Bijenmarkt en plantenruildag bij meubelen Verhaegen,Grote baan te Betekom.
Vanaf 14 uur. Deelneming en inkom gratis. Geen verkoop toegestaan. Het loonde de moeite niettegenstaande de regen. Ongeveer 50 deelnemers.
* Zondag 6 april 2008 Plantenruildag in het park van de Abdij van Heverlee vanaf 14 uur. Enkel ruilen of weggeven Verkoop verboden. Gezellige sfeer. Wij waren er verleden jaar voor de eerste keer bij en zijn dit dit jaar ook zeker van plan. Inlichtingen: Staf Kamers, 0486 65 33 68 of Jos Grootjans 016 25 11 30
*
Zaterdag 12 APRIL 2008PLANTENRUILBEURS KOERSEL (Limburg) (ENKEL RUILEN) (http://users.pandora.be/volkstuinkoersel) De ruildag is voor iedereen toegankelijk. Er mag niets verkocht worden. Ze vindt plaats tussen 13.30u en 16 u in de Stedelijke feestzaal Cor, Pastorijstraat 42, 3582 Koersel
* Zondag 13 april 2008 Plantenruildag van 'de Rank' Adres: Hoeilaartsesteenweg 56 te Maleizen-Overijse. Ingericht door KVLV-Maleizen. Met doorlopend tentoonstelling en verloting van bloemstukken. Tijden: 14-17 uur. Info: tel. 02/657 42 79.
* Zondag 20 april 2008 De Volkstuin richt op zondag 20 april,een plantenbeurs in te Zingem-Ouwegem. In de Griffel, Ouwegemsesteenweg te Ouwegem (9750 Zingem). Tuinliefhebbers stellen er hun zelfgekweekte planten (zowel bloemen als moestuinplantjes) te koop aan democratische prijzen. Open van 10h tot 17h, gratis ingang. Info: 09/3843883 e-mail: marc.lammens@pandora.be
* Zaterdag 26 april 2008:plantenruilbeurs te 8880 Rollegem-Kapelle ruilbeurs van bloemen, planten, kruiden...ook mensen die niets te ruilen hebben zijn welkom! Info: 0479933647 dezutjoh@hotmail.com
* Zaterdag 26/04 en zondag 27/04/2008Oud Heverlee
Op zaterdag 26 april van 13.00 tot 18.00 u en zondag van 10.00 u tot 18.00 u organiseert De Radijs haar 14de plantenbeurs. OC Blanden, Bierbeekstraat 8/B, 3052 Oud-Heverlee (Blanden)
* 04/05/2008Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de vriendenkring 'Cactussen en Vetplanten' organiseert Eduard Van Hoofstadt en grote ''Ruil- en verkoopbeurs' Deze gaat door in de grote zaal van het Ontmoetingscentrum 't Gasthuis' te Winegem info: http://users.online.be/cactusvetplant
Open deur van mijn verzameling op woensdag 15 augustus 2007
Iedereen die van planten houd (vooral tropische) is van harte welkom. Kopen kan, maar ook ruilen. Geef daarom even een seintje voor je komst. Meer details vind U hier in mijn bericht van 08/12/2006. Als het weer meevalt zullen er ook een paar werken van Mara te zien zijn, alsook planten te koop zijn van een paar vrienden verzamelaars. Zie hier een van de laatste werken van Mara. Het was wat mij betreft een success. Zelfs 2 families uit Nederland over het gras gehad en 2 mensen met plantjes om te ruilen.
Hiermee is het begonnen. Jaren terug kreeg ik die bloempot van mijn meter omdat ze wist dat ik van planten hou. Sinds een drietal jaren bezoek ik rommelmarkten, en het is zo dat ik daar soms leuke en ongewone bloempotten tegenkom. Als de prijs mij bevalt koop ik die soms. Ik heb er nu ruimschoots een honderdtal, maar mijn voorkeuren zijn gerafineerder geworden. Graag zou ik er nog een paar uit deze reeks vinden.
Het is me gelukt een aantal fotos bij meerdere van mijn berichten te plaatsen, alsook nieuwe info. Aarzel dus niet even terug te blikken op de berichten die jullie intereseren en aarzel niet een reaktie achter te laten. Ik leer ook nog altijd bij.
De bijgevoegde foto is er een van mijn Hoya densifolia
Hier ga ik er misschien enkele tegen de schenen stampen MAAR IK DRUK HIER ENKEL MIJN PERSOONLIJKE MENING UIT. Ik vind het namelijk heel spijtig, zoniet zeer negatief voor onze hobby (waarom staan we trouwens nergens bij de hobby's) dat er zogenaamde liefhebbers alleen maar de mooiste en vooral zeldzaamste planten kopen, alleen voor hun plezier (voor de ogen). T'is te zeggen, alleen voor het bezit van de plant zonder het idee te hebben er van te kweken voor vrienden etc...Ik denk hier aan o.a. planten die zelfsteriel zijn, dus minstens met 2 moeten zijn om er zaden van te oogsten. Je kan nu natuurlijk antwoorden dat met meristeemkultuur duizenden planten van eenzelfde plant kunnen bekomen worden. Volgens mij ligt juist hier een van de gevaren voor de toekomst, want indien je van deze planten van dezelfde kloon zaden oogst (indien dus zelffertiel) dan ga je dit specimen mettertijd uitputten. Graag hier reaktie op. Een van mijn belangrijkste positieve ervaringen in mijn hobby is het vermeerderen van bijzondere planten, hetzij door zaaien, stekken of enten.
Here some plants I am lookin for by trade (seeds also welcome). Voici la liste de plantes que je recherche (grazines également les bienvenues. Hier nogmaals enkele planten die ik graag zou bekomen door ruilen, of er zaden van vinden. * Dracaena cinnabari * Euphorbia globosa (enkel zaden) * Euphorbia gymnocalycioides (enkel zaailingen of zaden) * Euphorbia opuntioides (zaden of zaailingen)
Hoya archiboldiana
Hoya arnottiana
Hoya balaensis
Hoya bella f. alba
Hoya bicolor
Hoya bordenii
Hoya caudata
Hoya ciliata
Hoya coriacea
Hoya curtisiidifferent clones
Hoya diptera
Hoya erythrostemma
Hoya fraterna
Hoya fungii
Hoya globulosa
Hoya hasseltii
Hoya hypolasia
Hoya incrassata
Hoya incurvula
Hoya kanyakumariana
Hoya kenejiana
Hoya kentiana
Hoya longifolia
Hoya macrophylla f. variegatain priority
Hoya mindorensis
Hoya nummelaroides
Hoya obscura
Hoya odorata
Hoya oischnopus
Hoya pusilla
Hoya serpensdifferent clones
Hoya solaniflora
Hoya teretifolia
Hoya thomsonii
Hoya tomataensis
Hoya waymaniae Hoya sp Tanna
Les noms soulignés sont prioritaires - onderstreepte namen hebben mijn voorkeur.
Waarom Eerst even vermelden dat de meeste Hoyas klimmende planten zijn. Het zijn epyphieten die in Azië in de bomen langs de stronken en takken opklimmen. Ik snoei mijn Hoyas om stekmateriaal te hebben of wanneer ze te overwoekerend zijn. Dit laatste kan vrij vlug gebeuren wanneer je bv een carnosa of een pubicalyxtype in volle grond hebt staan. Er word meestal geschreven dat men de oude bloeiwijzen moet laten staan omdat ze meerdere jaren achter elkaar weer nieuwe bloemen zullen geven. Dat is korrekt, maar een gezonde bloeizijke plant zal ook steeds nieuwe bloeiwijzen vormen op de nieuwe takken. Dus geen zorgen. Er zijn hier ook enkele uitzonderingen zoals de bella, waarvan de bloeiwijzen eveneens verdrogen na de bloei (deze is wel een hangende plant). Over het hoe verwijs ik de lezers hier naar mijn info over vegetatieve vermeerdering in de rechtse kolom..
Hoe
Snoei ze gewoon zoals je ze wilt laten groeien, en liefst zoals uw rozelaars, dwz laat vooral de nieuwgroei van het vorige jaar staan voorzover ze niet te talrijk zijn.
Hier zal ik een paar van mijn lievelingswebsites vermelden met uitleg. Laat het vooral niet uit kommentaar te geven etc.... indien konstruktief. Hier zijn alle echte liefhebbers welkom.
Het is de bedoeling hier enkele indrukken van deze reis achter te laten. Tenerife van 17 tot 19 december prachtig weer. Heb een scheut van een Agave attenuata gevonden met groene maar gestreepte bladeren. 19 december overtocht naar La Gomera goed verlopen. Botanische tuin bezocht op 21 december maar valt erg tegen. Nu 2 januari zijn we even in Playa Arena. Met Herman en familie hebben we weer afspraak op vrijdag 12 januari. Bij hem heb ik tussen Agave-zaailingen een leuke plant gevonden met gestreepte bladeren. We will see. De tijd is de laatste dagen gaan vliegen. Nog enkele leuke zaken op het agenda maar problemen met de komputer. 23 januari 2007 We zijn al meenr dan een week terug thuis, en het heeft verleden nacht weer eens gevroren.
Open deur op 15 augustus 2007 van 10 tot 19 uur ter gelegenheid van St Rochus in Aarschot. tel 0475 494698 emilio.begine@telenet.be
Speciaal voor liefhebbers van: Hoya (waaronder 2 eigen kruisingen, cv 'Mathilde' en cv 'Chouke'), Sansevieria (ook de S. hallii of 'Baseball Bat'), Aloe, Haworthia, Euphorbia, Dorstenia, bonte planten , tuinplanten waaronder een bonte Iris en Convallaria majalis var. rosea (oftewel rose meiklokjes), Bamboe, Stokrozen, Palmbomen, Bananeplanten etc.... Dit jaar heb ik ook zaailingen van Araucaria araucana en Ginkgo biloba, 3 soorten wilde viooltjes, 4 soorten Clivia enz...
Ik hou van ruilen, dus als je ook graag ruilt, graag eens een seintje een of twee weken voor je komst.
Ik zoek vooral bonte Haworthias, Sansevierias en Aloes, maar nog veel meer. Kijk hier even in mijn blog voor een lijst van gezochte plantes.
Nog wat info die ik kwijt wil: - Ik heb het altijd (en wie niet) leuk gevonden om wat stekjes van anderen te krijgen ter gelegenheid van een bezoek aan hun verzameling. Daarom heb ik de gewoonte genomen om altijd een paar van mijn speciale planten in mijn wagen mee te nemen om te kunnen ruilen. Volgens mijn mening is de echte liefhebber trouwens iemand die zaait, stekt, kortom zelf kweekt om te kunnen ruilen en anderen te laten genieten van zijn speciale planten. Tot dan Emilio
Bladstekken van Hoya's zijn vrij gemakkelijk te maken, zij het laten wortelen van bladeren. Ik was hiervan wel zeer verwonderd, maar had het gezien en probeerde het ook. En ja het lukt, maar !! Wortelen is iets, nieuwe plantjes krijgen is iets anders. Het is dus niet te gebruiken om gemakkelijk een plant te vermenigvuldigen. Stekken met minstens een bladpaar zijn wenselijk. Hier zijn enkele fotos te vinden: http://public.fotki.com/Botanist/ onder Hoya.
Deze Bowiea geeft een group van kleine knollen die gedeeltelijk in de grond trekken. Hij bloeit na 2 jaar reeds en geeft een massa bloemen die zelffertiel blijken te zijn en dus een massa zaden geven. bloemen zijn klein en groen van kleur zoals de B. volubilis. Fotos zij hier terug te vinden onder "Succulents" : http://public.fotki.com/Botanist/
Volwassen knol zoals U kunt zien. En met nieuwgroei in november 2006. Deze knol kan tot 20 cm doorsnede halen en soms in 2 of 3 splitsen. Wel is hij niet zelffertiel en ik vermeerder hem door stekken van knolschijven die nieuwe knolletjes geven. Klimt tot meer dan 6 meter hoog in het nok van uw kas. Fotos zijn hier te vinden: http://public.fotki.com/Botanist/ onder "Succulents"
Sinds een paar jaar gebruik ik nu plastic flessen voor allerhande zaken . Zo nu ook voor mijn Hoya's. Mara vind namelijk hangpotten onsierlijk, ze verkiest korven. Daarom wil ze mijn Orchideëen met pot en al in rieten korven met echte goei oude koorden ophangen. Ik ben dan maar gaan volgen voor mijn Hoya's. Ziehier een paar voorbeelden. Graag kommentaar en ervaringen. Photos hier terug te vinden onder "Hoya" : http://picasaweb.google.com/emilio.botaniste
Dit is ook een van mijn mini-favorieten. Deze plant geeft geen groepen bloemen zoals de meeste andere Hoyas, maar kan maanden blijven bloeien. Zoals de meeste Hoyas laat je die best opklimmen langs een koord of iets dergelijks.
Hoya pubicalyx 'Silver Pink' is een van mijn favorieten
Deze plant heb ik in 1984 als stek gekocht van de Nederlandse kweker Van Donkelaar die toen bekend stond als een van de Hoya-specialisten en kweker van succulenten. Het was tijdens een van zijn voordrachten bij de cactusvereniging 'Cactusflora' in de tuinbouwschool van Leuven.
Deze plant heb ik in september 1995 geruild met een ander lid van 'Cactusflora' gedurende een opendeurdag van de tuinbouwschool van Leuven. Mijn absolute favoriet op gebied van kleur. Zeer doordringende geur de ganse nacht.
Hier een foto van 1 van mijn kinderen, namelijk een kruising tussen Hoya carnosa en Hoya serpens door mij bekomen. Voor info, deze bloeide voor de eerste keer na 5 jaar, en zaailingen ervan reeds na 3 jaar (het mag wel een uitzondering genoemd worden).
Zoals je ook kunt zien op de foto blijven de bloeiwijzen (of tenminste de basis ervan) op de plant staan. Hier ziet U het niet, maar er komen steeds nieuwe knoppen uit, waardoor deze stengels telkenmale verlengen. Dit gebeurd bij het grootste gedeelte van de Hoyas. Dus deze nooit (of tenminste liever niet) verwijderen. Een van de uitzonderingen is Hoya bella, waar deze telkenmale vergelen en afvallen. Ook is het nuttig te weten dat ik mijn Hoya's regelmatig knip zoals rozen, meestal om ook stekmateriaal te bekomen (zie uitleg over het stekkel in rechtse kolom). Men zal vlug merken dat bij een gezonde en bloeibare plant op de nieuwe scheuten in vele bladoksels al een nieuwe bloeiwijze in vorming vertoeft. Deze kan hetzelfde jaar reeds bloemen geven (vrij uitzonderlijk) maar meestal zullen ze samen met de nieuwe bladeren verder groeien en het volgend jaar beginnen bloemen te produceren. Dus geen paniek indien U in uw plant begint te knippen.
Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt. Het is gewoon zoals je het zélf wenst. Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed. Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.
Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat. Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard.
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.
Vegetatieve vermeerdering: Om Hoyas vegetatief te vermeerderen is het aangeraden stekken te nemen van 2 tot 4 bladparen (1 bladpaar is echter al voldoende indien de moederplant niet groot is) die even boven een bladpaar van de moederplant verwijderd word. De Hoyas vormen immers wortels op de stengels (waarmee ze zich op de boomstronken en takken vasthechten). Het is wel best volgroeide stengels te gebruiken, dus de oudere gedeelten van de plant. Bladstekken lukken ook, maar hou rekening met hetvolgende: - ze lukken zeker niet allemaal. - slechts een klein percentage (minder dan 10 %) zal uiteindelijk een nieuwe plant geven. Hier een voorbeeld:
Hoya cv 'Chouke': 6 op 13 bladstekken genomen in december 2005 waren geworteld begin juni 2006. Geen enkele vorm totnogtoe een plant.
Hoya cv 'Mathilde': 8 op 15 bladstekken genomen in november 2005 waren geworteld begin april 2006. Een geegt een scheut begin april die begin juni 2006 al 12 cm lang is met enkele bladeren. Een van de andere bladstekken is ondertussen gerot.