Dag 69. Het belooft een warme dag te worden. Dus maar tijdig vertrokken met een lunchpakket deze keer. Er is niets te vinden op de route qua eten en drinken.
Wandeling ook veel langs de weg. In het begin door bosjes etc, wat lekker fris was.
Vanaf een uur of elf zaten we in het zonnetje. En dit voor de rest van de dag.
De warmte begint echt mee te spelen, zeker als de warmte van de weg onze voeten ook nog eens begint op te warmen. Wordt bij langere tochten zeker een aandachtspunt. We gaan dan zeker en vast sokken moeten wisselen.
Vlak voor het einde van de trip wilden we een pintje gaan drinken. Men sloot de deur vlak voor onze neus.Iedereen klaagt over de crisis, maar niemand stelt zich commercieel op en gebruikt de opportuniteiten. Langs een drukke wandelweg geen enkel café open.
Op het einde komen we het laatste departement van Frankrijk binnen, de Landes. De draad begint hier echt op te raken. Volgende donderdag slapen we in Spanje.
Aangekomen in ons laatste stadje, zijn we toch iets kunnen gaan drinken. Gezellig terras. Ondertussen is de warmte goed opgelopen
Ligt kort tegen de 30 gr als het er niet bovenkomt.
Onze slaapplaats zijn super vriendelijke mensen. Eten hebben we al beter gehad, maar het is hun vergeven.
Morgen dag 70. Nu een paar lange etappes na elkaar.
Afscheid genomen van de vriendelijke eigenaresse en vertrokken voor een korte etappe. Goed om beetje te recuperen. Een paar kilometer na vertrek stod Nadine te blinken. Iemand had een zakje pillen vergeten. Leuk dat ze de moeite wil doen om ze na te brengen.
De wandeling was grotendeels tussen de wijngaarden. Tot nog toe weinig wijnhuizen gezien. Blijkbaar gaat het vooral om de Armagnac. De wijn ervoor is vooral een massaproduct.
Wandeling was minder saai, weinig over de weg gestapt, maar weinig spectaculair.
We zijn misschien een beetje verwend op gebied van landschappen, vogels en dergelijke. De wouwen zijn weer terug en nog eens een ree gezien. Was weer lang geleden.
Omdat we tijd hadden een tas koffie gedronken onderweg. Nogaro was als niet fel de moeite. Geen pint gaan drinken op het einde wegens teveel lawaai van auto's en vrachtwagens. Deze middag de makreel die ik al meezeul sinds België opgegeten. Weer 150 gr minder in de rugzak. Mijn eerste set dopjes voor de wandelstokken (om punten te beschermen op harde ondergrond) versleten en reserve opgezet
Alles wijst er op dat we al aardig wat verzet hebben.
Ik vrees een beetje dat de etappes zo gaan blijven tot de pyreneeën. Beetje heuvelachtig, beetje wijnvelden, veel zonnebloemen, graan en koolzaad, maar geen bossen etc.
Onze slaapplaats was weer de moeite. Een oud herenhuis omgebouwd tot gite. We zijn met 16 en bijlange niet vol.
Onze Yves, de Zwitser had het moeilijk vandaag. Hij verteert moeilijk de langere afstanden. We maken nog ne goeie van hem.
Morgen nog een korte etappe en dan zien we weer.
Ps Deze morgen ons nog eens kunnen wegen. Resultaat, Rudi weer 3 kg kwijt en Tony 1. Al onze kleren worden te groot.
Deze morgen vroeg vertrokken, dit voor een lange etappe. Nog wat foto's gemaakt aan standbeeld van de 3 musketiers. En dan de hort op. Na een paar kilometer maakten we een kleine omweg om een stadje gekend als, Carcasson van de Gers. Leuk stadje als je in de buurt bent, maar geen grote omweg waard. Larresingle heet het stadje. Hier wat foto's genomen van dene of gene hooligan. Even later kwamen we aan de pont l'Artigues. Een mijlpaal voor ons. Vanaf hier nog maar 1000 km te gaan. De rest doen we met de vingers in de neus. Ook beetje dubbel gevoel, we zien toch dat onze tijd begint te krimpen, maar met iedere stap verder weg, komen we ook korter bij huis. En we beginnen toch naar huis te verlagen. We beslisten om een variante te nemen, welke een afkorting van 3 km zou opleveren. De weg was niet zo leuk. Veel wandelen over de weg, weinig te zien en vooral tussen de wijngaarden. Saai. 10 km voor het einde werd het leuker, klein kapelletje, en een aangenaam wandelpad.Eens iets anders.
In Eauze gestopt voor een frisse pint en een floc de Gascogne. De liefhebbers zoeken het maar op. Onze slaapplaats was nog een eind verder. Dit moeten we morgen al niet meer doen. De gastvrouw wachtte ons op, vol enthousiasme. Gezellige madam, die voor de pelgrims echt haar best doet. Chez Nadine heet ze. 's Avonds nog een floc, wijn naar believen en tot slot een lekkere Armagnac. Wat wil een pelgrim nog meer.
Deze morgen nog eens een gebakken eitje gegeten. We moesten het wel zelf bakken, maar allez. Zelf koffie gezet en alles. De deftige dame was ook beetje luie dame.
Gisteren vergeten te vermelden, het was een reuze gezellige avond. Wij onder ons 3, heerlijke temperatuur en een lekker wijntje. Wat moet ne mens nog meer.
Wij waren vandaag met voorsprong op een paar vroege en snelle vogels gestart. Wij sliepen iets na hun vertrekpunt. Is leuk, dan zie je wie er nog op de weg zit.
Lectoure was in de verte erg mooi, maar ze zat in onze rug.
Vandaag weinig mogelijkheid tot bevoorraden. Enkel een piepklein winkeltje met wat brood en nood kruidenier. Ons bevoorraadt en weer weg. Voet ging wel, maar zonder stoef. Blij dat het überhaupt gaat.
Vandaag pittig berg op en af, zeker de eerste 15 kilometers. Een pint drinken onderweg zat er niet aan, bij gebrek aan cafés. Het schrikbeeld van De Morvan duikt weer op. Een plekje voor te eten vonden we ook niet. Toen we langs een meer kwamen lagen er een paar grote stenen met punten aan. Comfortabel is iets anders, maar beter dan staan.
Een paar uur later zagen we Condom liggen. Zoals steeds, stak de kerk er boven uit. Zoals steeds moest er wat gedaald en geklommen worden.
Onze slaapplaats is een oud klooster voor karmelitessen. Van de kerkelijke sfeer schiet niks over. Van ontvangst en eten, niks te klagen. Alleen geen bier en geen wijn. Ook niet bij het eten. Dan maar de stad in om onze alcoholbehoefte te bevredigen. Nadeel is dat dit soort verblijven, zo saai zijn als een pier vanaf 2100 uur.
Dan gaan wij ook maar slapen. Morgen terug iets meer dan 30 km. Naar een dorpje waar een uitbater zich heeft opgewerkt tpt armagnac specialist. Laat ons hopen Dat het klopt
Veel oefeningen gedaan met de enkel tot hij met een stevige krak plos losschoot. Rustig gestart en de trip uitgedaan. Wat een geweldig gevoel geeft bij het stappen is dat je de merktekens in het landschap ziet komen en gaan. Je ziet een stad met een kerk of kathedraal komen en gaan, je ziet een kerncentrale in de verte, eerst zie je ze komen, tot je na een paar dagen kortbij bent, en je ziet ze terug verdwijnen. Hetzelfde met een hoge heuvel, berg of wat dan ook. Nu hebben we voor het eerst de pyreneeën gezien. Speciaal gevoel. Dit is onze laatste grote hindernis naar Spanje.
Voor de rest was het erg warm, ca 30 graden. En vochtig. De warmte drukte echt. Combinatie met rugzak, heuvelachtig terrein en de warmte maakte het geheel erg zwaar. Zeker voor die afstand.
Wandeling was wel stuk aangenamer. Veel paden en niet zo veel op de weg. Goed voor de spieren en gewrichten. Ondertussen horen we van wandelaars die uitvallen met tendinitis. Veel drinken is de boodschap. Dat doen we dan ook met plezier.
Onderweg een paar mensen gezien, die erdoor zaten.
Onze slaapplaats was een verbouwde stal. Mooi gedaan. Mevrouw had gewerkt voor de academie Française. Altijd met cultuur bezig geweest etc. Het eten was niet slecht, nog maar eens worst, maar de wijn was heel lekker En heel veel. Tendinitis gewijs maar goed doorgedronken.
Na een ontbijt van oud brood en jawEl confituur, gingen we naar onze afspraak bij de vierge om Yves op te wachten. Toen we opkwamen wilden we nog snel onze gsm opladen. Helaas stonden alle zekeringen van de stopcontacten af. Rare werkwijze. Ook onze kleding en schoenen waren nog nat. Het zij zo.
Bij de bakker heerlijk brood gekocht. Was nog warM. Dan weg langs het kanaal. Na ettelijke kilometers arriveerden we waar de tarn en de Garonne samen kunnen kwamen. Een massa water. Op een brug konden we mooie foto's maken.
Weg langs kanaal was mooi, maar niet veel te vertellen. Nadeel was dat we steeds over harde beton moesten stappen. Na 14 km gingen we weg van het kanaal. Eerst door saai landschap en dan een mooi stadje. Tijd genomen om te pauseren. Dan nog 8 km stappen, grotendeels over de weg. Vandaag ging bij Rudi plots het licht uit. De laatste kilometers waren erg pijnlijk. Pijn aan de rechtervoet. Hopelijk morgen beter. Zo krijgt ieder zijn deel. Saint Antoine is een leuk stadje. Bezoekje waard, maar niet om te voet te komen.
Onze gite is meer dan behoorlijk. Gisteren met 2 in een klein bed, vandaag 8 bedden voor ons alleen. Het kan verkeren. Eten moesten we doen in een restaurant. Zeer goed gegeten.
Hopelijk kunnen we morgen op pad. Doe allemaal maar een schietgebedje.
Vertrokken met regen. En het is voor de ganse dag. Dit wil zeggen, stappen om binnen te komen. In het dorp de weg kwijtgeraakt en op de weg gesukkeld. Terugkeren is nooit een optie, dan maar door over de weg. Er valt niks te vertellen. Stappen, stappen etc. We hoopten onderweg iets te kopen. Door de missing ging dit niet. Geen brood en weinig water. God zorgt echter voor zijn schapen. Om 13:00 vielen we op een auberge, waar we konden eten. mevrouw was moederziel alleen. Daardoor duurde eten wel anderhalf uur. Na het eten terug de regen in. Aan plaatje, Moissac nog 3 km stappen. Dit zijn we niet gewoon. Meestal zijn de stadjes kleiner. Kerk en AbdiJ is een plaatje. Zeker een bezoek waard. Dan naar onze gite. Ontvangst was tegendeel van gisteren. Schoenen werden onder verwarming gezet, maar alle zekeringen stonden af. Van reservering klopte niets zodat Yves een andere oplossing moest zoeken. Alle stopcontacten waren afgezet zodat zelfs gsm opladen niet lukte. Toen we de zekeringen opzetten, wat een drama. Het mens zou bijna failliet gaan. Eten was niet slecht, maar weer worst.
Vertrokken met de zon, na de alom tegenwoordige boterhammen met confituur.
Zoals was de start bergop.
Het was mooi weer. Temperatuur heeft de 25 graden gepasseerd. Wat hebben jullie toch geluk met de koelte in België
De meiden van RijseL zagen we al snel
Ze slapen vanavond in onze gite.
We passeerden een kapel, waar onze vriend Yves zijn hoed vergat. Gelukkig zagen we het tijdig. 500 mt op en terug, km extra gestapt
Allez, hij wij hebben gewoon gewacht. Etappe zou nog maar eens vlak zijn. Dit zegt men al een paar dagen. Blijkbaar is vlak toch nog stijgen en klimmen In Frankrijk. Voormiddag was vlak, namiddag heel wat anders. kalkgrond was niet zo stenig. Wandeling was een stuk aangenamer. In een dorpje onderweg hebben we in het zonnetje een pintje gedronken. Middageten deden we op de bank van een sjieke inrit. Iemand heeft hier een bank met ruggensteun gezet. Eigenaar, groette ons vriendelijk toen hij passeerde. Na de middag werd landschap anders vruchtbaarder en heuvelachtiger. Dieren, op een leeuwerik na, zien we niet meer. Al een tijdje niet.
Na een korte, maar nijdige afdaling en dito klim, kwamen we in lauzerte. Ontvangst was fantastisch. Mooie gite, aangename mensen. Onder ons pintje kwamen de vriendinnen van RijseL aan. prachtig zicht als ze met z'n achten gaan stretchen. Een pelgrim heeft onaangenamere uitzichten. Stadje is leuk al
Zo veel andere stadjes. Eten was lekker. Wijn a la volonte. 2 nagerechten omdat eerste dreigde te mislukken.
Na nog wat gezang met de groep uit Rijsel, was het weer slaaptijd.
Na een lekker ontbijt van Frans brood en confituur, waren we weer weg. Eerst de kathedraal bezocht, een mooie was het. Daarna naar de brug om te vertrekken. De brug is echt een bezoek waard. Op de brug vroegen we iemand van een groepje vrouwen om van ons een foto te maken. Spontaan kwamen ze tussen ons in, kwestie onze vrouwen jaloers te maken. Leuk groepje. Eerst een pittige klim op trappen met hoge treden. Soms stevige stappen te doen. We hadden verwacht om tussen de wijngaarden te wandelen in de streek van Cahors. Niks van dat. Af en toe een klein wijngaardje, voor een fles of 10. Heel gek, zeker in vergelijking met Chablis.
Nog een paar keer op en af en dan werd parcours vlakker. Ondergrond was keihard en met stenen. Niet zo aangenaam om te stappen. Beplanting was met eiken , jeneverbes etc. Heel arme en droge grond. Onze slaapplaats was een oude kerk. Kerkgebouw was nog gebruikt als kerk, priesterwoning was ingericht als gite. Hier ontmoetten we nog een Belg. Een Waal, die een paar dagen komt stappen. Het was warm en we hadden heel de voorraad bier leeggedronken. Tot ergernis van een paar Fransen. Ze moeten maar rapper zijn
zijn.
Aan tafel hebben we nog het pruimenlied gezongen. Van de helaasheid der dingen
Deze nacht een vogel horen zingen. Prachtig, echt waar. Volgens sommigen een nachtegaal, ik zou het begot niet weten. Deze morgen brood met jawEl, confituur. Aardbeien en aangebrande pruimen gelei. Hoer moeten we het weer een dagje doen. Voor de vogel vroeg men of ik wel zeker was of ik wakker was. Gelukkig kreeg ik steun van de bazin. Vogel zit er al lang maar ze weet niet wat het is.
Door de lange rit tijdig vertrokken. Brood gekocht en weg om 08:30 uur. Tocht was voor een zeer groot deel tussen stenen muurtjes en onder de bomen gezeten. Wandeling was grotendeels vlak. Zelfs geen dolmen of bories gezien. Gelukkig waren we met 3, zodat we af en toe iets tegen elkaar kunnen zeggen.
Weer was ideaal om te stappen. Niet te warm of te koud. Beetje zon en geen wind. Onze Yves was nerveus over de afstand, maar het ging hem goed af.
Na wat klimwerk op het einde begon een fikse afdaling. In Cahors aangekomen, werden we op de brug opgevangen door Compostella mensen. We kregen een drankje en wat uitleg.
Terrasje gedaan en dan naar slaapplaats. Een redelijk aftands gebouw, maar met goede wifi. Vandaag zijn we gaan uit eten. We mochten nog eens zelf kiezen. Weer lang geleden.
Wat betreft de afstand. We zijn over de helft Met een 100 tal kilometers. In stapdagen denken we nog ca 50 dagen te doen, afhankelijk van de afafstanden in Spanje. We zijn echt fier op ons zelf.
Vannacht beide goed geslapen. Onze gastvrouw was al stevig actief in de keuken. Vers geperst fruitsap, verse yoghurt etc. Ook niet slecht.
Deze mevrouw heeft ook haar principes, maar ze leeft ernaar. Erg pro haar regio, Lot, en voor de specialiteiten, maar ze biedt ze aan aan haar gasten.
Weer was heel wat minder. Opnieuw regen. Wij beslist dat we via de weg gaan. Zou gevaarlijk zijn.
Door de regen goed doorgestapt, maar geen foto's kunnen maken. Natuur was mooi, maar niet van kunnen genieten. Onder de middag ergens gestopt om onze boterhammen op te eten. In café zag men ons graag komen met onze natte kleren. Na wat aandringen en een warme chocolademelk, mochten we ons broodje opeten. Vandaag wat dieren gezien, helaas allemaal doodgereden.
Om 15:00 uur aangekomen. Pintje gedronken en blog bijgewerkt en vooral de schoenen laten drogen. Die waren kletsnat. Hopelijk lukt het.
Ontbijt bij Jesus. Pottekes gelei van de Aldi. We worden geacht zelf de afwas te doen. Hiervoor hartelijk bedank. Zou de eerste keer zijn, betalen voor ontbijt en moeten afwassen. Ondertussen een 2 Belgische vrouwen tegengekomen. tussendoor een opmerking gekregen van Jesus omdat we geen reden hadden om naar Compostella te stappen. Hij zou zich beter wassen.
We vevertrokken
hadden minder goed geslapen, omdat we in de kamer het gezelschap hadden van ronkende AmerikaaN.
Vertrokken met prachtig weer. De nachtelijke bui zorgde voor opstijgende wolken, goed voor mooie foto's.
We zijn nog steeds met 4 op wandel. 2 snelle en 2 trage.
Na een paar km leuk stadje gepasseerd waar we brood, en andere dingen konden kopen.
Zoals steeds was etappe wat omhoog en omlaag. De krekels sjirpten erg enthousiast. Helaas waren de teken en andere vieze beestjes dit ook.
Onderweg een stevige, maar doodgereden slang van een stevige halve meter.
Onderweg kregen wij gezelschap van een meisje uit Normandie die de trip al eens gemaakt had.
Voor de middag passeerden we een dorpje waar het de dag van de hond was. Massa's jachthonden, met een geweldig kabaal. Even later boterhammen met een blik paté gegeten. Terwijl we aten arriveerden nog andere pelgrims. Na het eten begon lucht te betrekken. Onweer op komst. En het kwam er. Achteraf bleek dat Tony en Marie Christine droog binnen waren. Yves en ik zaten er midden in. Zij hebben een kortere weg genomen. Donder bliksem, stortregen, paden overstroomden etc. Klets en kletsnat kwamen we aan. Gelukkig zeer goed ontvangen bij Frans Belgisch koppel, evelyn en Roland. Zeer goed gegeten, gedronken en onthaald. Men doet hier echt zijn best.
' s Morgens heerlijk ontbijt. Zeker in de top 5 van de betere. Gekookt eitje, gerookte hesp, heerlijk brood etc. We mochten op het einde onze prijs zelf bepalen, voor het avondeten dan toch. Fantastische plaats voor een pelgrim. Om een of andere onduidelijke reden, moet er eerst geklommen worden al van bij het begin. Dag begon regenachtig. Iedereen cape aan, regenbroek etc. Ikke niet. Het was een dag met aankleden, uitkleden etc. Soms was de regen al voorbij nog voor men goed en wel aangekleed was.
Later kwam de zon terug piepen en steeg de temperatuur. De krekels begonnen meer en meer te sjirpen. We gaan echt naar het zuiden.
Onderweg zagen we fran en jo. fran is de vrouw van wie de knie niet meer werkte. Eigenlijk waren we erg blij ze terug te zien. de weg schept echt een band.
In Figeac hebben we een pint gedronken op een overdekte markt. Leuk stadje, echt een bezoekje waard.
Na het glas terug klimmen voor de laatste kilometers. Waarom liggen stadjes steeds in een dal of op een berg.
Na een wandeling arriveerden we in La Cassagnole, bij Jesus. Hij was hetzelfde type als Jos Evens, de Nederlander van een paar weken geleden. Grote ideeën en lessen voor anderen, maar zelf niet er naar leven. Alles voor de pelgrims, maar hem wel financieel uitmelken. Eten was te weinig voor de groep. Als je hier iets van zegt, scheef gezichten. Morgen zijn we weer weg.
De camino kan dramatisch zijn. Een van de mensen die we regelmatig zien heeft een gezwollen knie en kan niet stappen. Ze was samen met hwar zus op stap en wilden samen dit project afmaken. Kans zit er in dat dit niet lukt. Tranen met tuiten aan het ontbijt.
Verschillende mensen zijn aan het eindpunt gekomen, pauzeren of geven op. Je kent ze niet maar samen "le chemin" doen schept een band en het doet iets mensen te zien verdwijnen.
Enfin wij, nu met 4, op weg. Curieuze bende. een stijve Zwitser, een chaotisch stappende Parisienne en 2 Belgen.
De klim uit Conques was zwaar, zeer zwaar. Niet zozeer door de klim, maar wel de combinatie met de warmte en de vochtigheid. Tropische omstandigheden. Halfweg eens goed de klok geluid en verder. Eindelijk boven. Verder was het pad goed bewandelbaar, maar de hitte en vochtigheid was pittig.
Onderweg nog gestopt om de pipo uit te hangen aan een kapel van Saint Roch.
Landschap was leuk maar niet echt top.
Een eindafdaling en klim na het pintje waren de kers op de taart.
In livinhac geweldig onthaald door een ex pelgrima. Zeer goed gegeten en gedronken. Beiden waren fan van Arno en nog wat andere Belgen. Wel even met de neus op de feiten geduwd dat we Wallonie niet meer kennen. Dit is een werkpunt voor als we terug zijn.
Na een groepsontbijt vertrokken richting Conques. Gezellig is het wel zo allemaal aan tafel. 4 soorten zelfgemaakte gelei, waaronder gelei met tomaten.
Beetje geshopt in Golinhac en met 3 vertrokken richting Conques. We kwamen de nodige kapelletjes tegeN.
Parcours met vaak op en neer, maar geen al te grote Hoogteverschillen. Afdaling Naar Conques was spectaculair. Je zag niets van Conques tot de laatste bocht en dan zie je plots het stadje met de AbdiJ. Prachtig zicht is dit. Voor degenen die nog niet in Conques geweest zijn, zeker een bezoek waard. Onderweg ontmoetten we Yves, een Zwitser met een erg plechtige manier van stappen. Zijn kaars was finaal uit. De man een beetje opgebeurd en samen gestapt Tot beneden. Eenmaal beneden zijn we samen een pint gaan drinken. Hij was het beu om alleen te stappen en gaat vanaf morgen met ons mee.
Ontvangst bij de paters was goed. We hadden wel het gevoel dat we bij inschrijving een examen moesten afleggen.
Eten 's Avonds was niet slecht maar ook niet fantastisch.
Na het eten nog samen uit volle borst het Ultreia lied gezongen. Daarna naar de mis voor de pelgrimszegen. Er werden wat teksten in diverse talen voorgelezen. Gezien er niet veel Nederlandstalig volk daar was, moest een van ons voorlezen.
Na de mis kijk kijken naar de tenhemel opneming van Maria. We hebben fel gekeken maar niets gezien. Na de mis een lange en vermoedelijk interessante uitleg over het timpaan. Door het Frans ging veel info verloren.
Nog een pintje en slaapwel.
Ps excuses voor de achterstand in de blog, maar ook geen wifi bij de paters.
Na een ontbijt met geflambeerde toastjes, zie hiervoor de Gmail, waren we vertrokken. Onderweg naar de bakker vielen we op Marie Christine, onze Parisienne. Hier raken we niet meer van af. Na wat foto's met weerspiegeling, wij weg. Redelijk rap kondigde zich een klim aan. Dat haast en spoed zelden goed is, gaan we nog maar eens bewijzen. Tony liep gisteren op een man, die met de broek op de knieën zat. Kan gebeuren. Vandaag liep ik een stukje achter Tony. Wat verscheen er plots, jawel een jonge vrouw die net met de billen bloot ging. Net zoals het reetje gisteren keek ze me even aan en schoot dan als de weerlicht weg. Je kan als pelgrim al ergere dingen tegenkomen.
We begonnen aan de klim. Boven aangekomen vielen we nog maar eens op een leuk kerkje, kasteeltje, dorpje etc. Deze regio van Frankrijk zit vol met deze kleine juweeltjes. Onder de middag zaten we samen met 2 zusjes uit RijseL. 2 gezellige meiden die steeds lachen. De dag ontrolde zich rustig, met variërende landschappen. We wandelen over een bergkam, langs een stuwmeer en tussendoor zagen we nog wat leuke stadjes. ' s Avonds arriveerden we in onze slaapplaats in een gite iets voor Golinhac. de gite was een omgebouwde stal met 5 slaapkamers voor telkens 4 personen. Op een paar plaatsen na zat de gite vol. Nadeel geen wifi en geen netwerk. Vandaar de late blog.
Het avondeten werd in groep aan 1 lange tafel geserveerd. Dit gaf een speciale sfeer. De boer die van alles komt vertellen, terwijl het eten geserveerd wordt.
Nadeel van zulke gite. Iedereen wil.Om 21:00 gaan slapen. Wij waren de enige die nog een glas dronken. T
Saint Chely is een leuk stadje. Zeker een bezoek waard. Helaas wij geen tijd voor toerisme. De pont des pelerins was een plaatje. Onmiddellijk daarna weer naar boven. En stevig.
Zonnetje scheen , maar nog niet te warm. Gelukkig merkte ik voor de klim dat ik mijn hoed vergeten was. Weer terug en dan echt weg.
Na de klim, kwamen we aan een weide met jonge koeien. Een jonge stier was uitgebroken en liep voor ons op het pad. Wij blij dat we vlees hadden. Helaas vond hij het gat waar hij doorgekomen was.
Boven zagen we in het dal wolken liggen alles lag in de watten.
Na een paar km over een oude Romeinse heirbaan, kwamen we bij een mercantiele boer die koffie etc verkocht. 1 euro voor een tas.
We passeerden diverse watervallen, oude brugjes etc. De natuur was vannacht ook precies ontploft. Alles was plots groen. Veel bloeiende bloemen etc.
Verder ging de weg op en af. Felle klim afgewisseld door fikse daling.
Een picknickplaats vinden was niet simpel. Alle schaduwrijke plaatsen waren ingenomen. Uiteindelijk op een muurtje onder een kersenboom gaan zitten. Namiddag beetje zelfde stramien, stijgen en dalen. Op het einde van de dag liep ik nog 2 hertjes tegen het lijf. Ze kwamen uit het bos en eentje stopte midden op de weg. We keken elkaar even aan en weg waren ze.
Na nog een nutteloze klim naar een of andere maagd kwamen we in Espalion. Onze slaapplaats is een gite uitgebaat door een ex pelgrim. We liggen hier samen met 2 andere belgen.hopelijk voor hen snurk ik niet te hard.
Deze ochtend ontbeten onder toezicht van een ex sergeante uit het vreemdelingen legioen of zoiets. Streng... Ontbijt was heel lekker. Een van de betere tot nog toe. Lekkere hesp en kaas etc.
Afscheid viel mij redelijk zwaar. week was erg leuk, leuke babbels etc. Bedankt dat jullie er waren en een stukje aan onze camino gebreid hebben. Wandeling was echt fantastisch. Eerst een stuk door veengebied. Geklommen tot 1370 meter. Er waren tientallen pelgrims op pad. Blijkbaar zitten we op een stukje camino dat tot unesco patrimonium behoort. Pad was zwaarder begaanbaar dan gisteren, maar ook intenser. De combinatie met de actieve lucht zorgde voor prachtige foto's.
In aubrac een oude vesting van de hospitaalridders, onze picknick genuttigd. Na een paar kilometer kwamen we aan de rand van het plateau. Een prachtig panorama ontplooide zich voor ons. De jagende wolken, boven het diepe waar we in moesten was echt spectaculair. Alsof dit nog niet genoeg was, doemde 2 basalt zuilen op. De kratermond van een uitgedoofde vulkaan. We stapten hier net langs af. Naast het landschap waren er ook nog de bloemen. onmogelijk een juist beeld te geven met foto's, maar we hebben een poging gedaan.
Onderweg werden we ingehaald door 2 belgen. Een Waal en een Vlaming, samen op pad. We kwamen ook 2 wandelaars in tegengestelde richting tegen. Een was Amerikaan en vertrokken in Lissabon en onderweg naar Rome via Compostella.
Aangekomen in het dorpje kwamen we wat oude bekenden tegen. Omdat we tijdig binnen waren, was er tijd voor een babbeltje.
' s Avonds zat Marie Christine bij ons aan tafel, samen met een Zwitserse mevrouw die we in de namiddag ontmoet hadden. Gezellige boel. De andere wandelaars, groetjes van Marie Christine. Omdat het behoorlijk druk was, viel slaapplaats zoeken best tegen. Daarom alvast gereserveerd tot en met donderdag.
Regen is aangekondigd En ik heb nog geen regenbroek. God zij geloofd, schuin tegenover het hotel lag een winkel met wandelspullen En jawel een regenbroek op mijn maat. Niet evident.
De wandeling vertrok droog het eerste uur. Langzaam kwamen de buien toch door. Iedereen zijn regenkleding aangetrokken.
Landschap was prachtig. Te vergelijken met veengebied in Ierland of Dartmoor etc. Gelukkig waren we in groep, want gedeelde smart is halve smart. Toen we stevig nat waren, honger begonnen te krijgen en de regen er nog niet aan dacht om op te houden, kwamen we aan een hoeve, ingericht als drinkgelegenheid. We konden hier soep en een hapje eten. En niet in het minste, ons even opwarmen. Hier hebben we 2 andere Belgische pelgrims gezien.
Na de onderbreking was de regen er ook mee opgehouden. Nu was het landschap nog mooier. Na een leuke klim gestopt om wat groepsfoto's te maken. De fotograaf ontbrak wel telkens, maar uiteindelijk hebben we iedereen.
Na nog een tussendoortje bij Rosalie, kwamen we in Nasbinal. Ons hotel opgezocht en gaan eten. Hotel lag een stevig eindje van restaurant af. Niks om met naaldhakken te doen. Niemand had die bij dus geen probleem. Tussendoor nog even uit de douche gedonderd, maar zonder erg. Avondeten was dik ok. Daarna terug naar hotel.
In Les Faux vertrokken en een klavertje vier meegekregen. Prachtig weer hadden we. Van 's morgens tot 's Avonds ideaal wandelweer. Wandeling liep verder door het veengebied. Rustig klimmend en dalend.
Eigenlijk niet veel bijzonder te vertellen over de wandeling. Tijd om rustig met elkaar een babbeltje te make, en al wandelend te reseneren over koetjes en kalfjes.
Toen we uit het bos kwamen, was een jonge mevrouw net begonnen een drankstandje op te bouwen. We konden siroopjes, koffie, thee, kweeperenpasta en gedroogde vruchten kopen. De pelgrims zijn soms citroentjes.
We komen ook steeds weer dezelfde mensen tegen. hierdoor ontstaan er contacten en gesprekken die verder gaan dan bon appetit. Voor mij is dit de leukste wijziging tegen de periode voor Le Puy.
Aangekomen in ons stadje zochten we ons hotel en een cafe op. Er w
Was een leuk kerkje in het stadje.
Zodra onze was gedaan was, deze keer met machine, was het weer etenstijd.