Inhoud blog
  • 25. WIE SLAAPT ER OP DE BANK?
  • 24. CYRANO
  • 23. HET SPROOKJESCONCERT
  • 22. ROODKAPJE, DE MUSICAL
  • 21. REINAERT DE VOS
    Zoeken in blog

    agenda

    Belangrijke data in mijn agenda

    25 keer applaus...
    een overzicht van 10 jaar op de planken
    30-03-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6. HET GEBROED ONDER DE MAAN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ergens in januari 2007 kreeg ik telefoon van een zekere Louise. Louise was voorzitster van toneelgezelschap De Motoen in Liedekerke en ze zaten daar met een probleem: ze vonden geen Pool. 't Is te zeggen: ze vonden geen acteur om de rol van de Pool te spelen. Ik had niets in de weg, de repetitiedagen lagen helemaal niet gelijk met die van de musical, dus ik kon gerust meespelen. Ik kende De Motoen totaal niet en wist dus ook niet welk repertoire zij hadden.

    "HET GEBROED ONDER DE MAAN" was een grauw stuk. Het speelde zich af in een donkerbruine kroeg annex bordeel, waar mannen, die op hun trein moesten wachten, hun lusten konden botvieren op Pakita of de veel mooiere Prinses. Prinses was de mooiste hoer van het café, uitgebaat door de Patron en Cricri. Zij zat echter vast in het web van Roland, haar pooier. Het werk deed ze allerminst graag. En daar kwam ik dan op de proppen: de Pool, een vetzak met veel geld, en hij zou Prinses vrijkopen. Klein detail: ik sprak geen woord Nederlands. Het was een gebral dat nog het meest leek op Duits. Een kleine rol, maar één om grote ogen bij op te trekken.

    De regisseur, Frans Vanderschueren, was een man die ik niet snel zal vergeten. Bij mijn eerste repetitie, ergens in een turnzaaltje in Liedekerke, zette ik vijf stappen op het podium en hij stuurde me al terug af. "Gij denkt zeker ook dat ge kunt toneelspelen?" Was zijn eerste vraag. "Alles wat ge tot nu toe geleerd hebt, moet ge vergeten." Dat was zijn tweede binnenkopper. Ik was er 'effenaf' niet goed van. Daar waar ik de voorbije vijf stukken bijna de hemel ingeprezen werd om wat ik deed, was ik nu een nietsnut. Ik kon niet toneelspelen. Alle zekerheden vielen weg.

    Frans was echter een doorzetter, en we kneedden samen aan de rol van de Pool. De Pool was een maniak, en elk moment dat hij Prinses zag, wou hij erop. Dat moest duidelijk zijn. Goeie afspraken maken met Evi, die de rol van Prinses op zich nam, was de boodschap. Half-Duits spreken is één ding, aan iemands lijf zitten een tweede zaak. Evi mocht er zeker zijn, maar we kenden elkaar nauwelijks. Toch kwam ook dat goed.

    Derde moeilijkheid: sterven. Op het einde van het stuk kwam de Pool in gevecht met Roland, de pooier. Vechten is al een choreografie op zich, sterven is nog een pak moeilijker. De eerste keer dat ik me op de grond wierp, was een fiasco. "Ge gaat uzelf pijn doen." Zei Frans. Traag op de knieën, en dan rustig neervallen. En dan nog een kwartier doodstil blijven liggen, want het stuk was nog niet gedaan. Niet simpel, als je net gevochten hebt.

    Het werd uiteindelijk een heel mooi stuk, vond ik zelf. Hier zaten spelers tussen van een ander niveau, voelde ik, maar het voelde niet slecht. Hier zou ik nog iets kunnen leren! Ik dacht bij mezelf dat ze mij hier zeker zouden terugzien.



    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5. HET DORPSPLEIN, VIJF JAAR LATER...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Begin september 2006 begonnen de repetities voor een nieuw volks stuk, opnieuw van de hand van René Gijbels: "HET DORPSPLEIN, VIJF JAAR LATER". Het was het vervolg op "HET DORPSPLEIN", een stuk dat Hand in Hand een aantal jaar terug had gespeeld voor zeven bomvolle zalen. Een grote cast opnieuw.

    Ik zou de rol krijgen van Polleke, de zoon die voortkwam uit de buitenechtelijke relatie tussen de cafébazin en de slager. Die rol werd vijf jaar geleden gespeeld door Koen Vijverman, maar door zijn professionele carrière kon hij deze rol niet meer spelen. Het bestuur vond dat ik zijn plaats dan maar moest innemen. Misschien wel ondankbaar, maar ik was vereerd dat ik zo'n belangrijke rol kreeg. Ook Nele, mijn vriendin, kreeg een rol. Zij moest mij komen 'verleiden' (lees: overtuigen om opnieuw te gaan studeren in plaats van ganser dagen in de beenhouwerij te werken). Sofie, de zus van Dieter, speelde mijn vrouw: Polinneke. Dieter zelf speelde de facteur.

    Ook deze keer werd het een voltreffer, en we amuseerden ons op de planken. Ik herinner me nog levendig de scène die ik had met Robert en Willy. Zij waren de twee ouwe rotten waarvoor gans 'Atom' zijn woonkamer verliet. De ene speelde mijn vader, de andere dacht dat hij mijn vader was. Memorabele momenten, vooral omdat geen van beide nog echt tekstvast was en ik dus de teksten van drie spelers moest memoriseren. Spannend, maar o zo leuk. Ook de scènes met de koster, gespeeld door Danny, waren hilarisch.

    Wel herinner ik me ook dat we nooit helemaal voltallig waren tijdens de repetities, en altijd moest er wel iemand vervangen worden. Zenuwslopend, maar uiteindelijk viel alles in de plooi en brachten we het er goed van af.

    Het moet in die periode geweest zijn dat ik dacht dat ik voor altijd in Denderhoutem zou blijven. Een nieuwe thuisbasis. Ik zou er kunnen gaan wonen. Het was een levendig dorp, met hele leuke mensen en tal van activiteiten het hele jaar door. Er was niet alleen het toneel, maar ook Driekoningen werd er enorm gevierd. Ik deed er dan ook, samen met Nele en mijn schoonouders, aan mee en ik merkte op dat de mensen me begonnen te herkennen. "Zijt gij niet die van toneel?" Vroegen ze dan. Dat was leuk: herkend worden.

    Ik had ook al gezegd dat ik niet zou kunnen meewerken aan het jeugdtoneel, omdat die speelperiode ongeveer gelijk zou lopen met de speelperiode van de musical. Er werd raar opgekeken bij het woord musical, en zeker toen ik zei dat ik die in Evergem zou spelen. Waarom ging Tim het zo ver zoeken? Nu ja, ik was jong en ik wilde wat.

    Ik wist echter niet dat mijn volgende rol niet in Evergem zou zijn... maar in het veel nabijere Liedekerke...


    19-03-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een spannende zomer...

    In de zomer van 2006...

    Mijn eerste zomer intersocvakantie, als begeleider van een hoopje tieners in het zonnige en autovrije Wengen te Zwitserland... Ik kan er me eerlijk gezegd weinig van herinneren. Ik weet zelfs niet of ik toen al een stapje op het podium zette daar. Dat zou dan mijn eerste buitenlands optreden geweest zijn, maar ik vermoed dat ik dat gehouden heb tot het jaar erop, in Sankt-Moritz.

    Diezelfde zomer zat ik thuis wat te snuisteren op het internet, en ben ik gebotst op een auditie-oproep van een musicalgroep uit het Gentse: Event-Team vzw... Enkele klikken verder zat ik op de website van diezelfde vzw en las ik de nodige info. Geleid door een jonge kerel, Olivier De Meyer genoemd. Al wat musicals gespeeld, de laatste was er eentje gebaseerd op het Annie-verhaal. 'Zweven' was de titel. Nu zochten ze acteurs en actrices van alle leeftijden voor hun nieuwste musicalavontuur: Het Oneindige Verhaal, naar het boek van Michael Ende en geschreven door Jos Dom.

    Zou ik dat kunnen? Ik wist het niet... In de hoeken van mijn kamer moeten wel wat hoopjes moed gelegen hebben, want ik raapte ze allemaal bijeen en ik had genoeg om me in te schrijven voor die auditierondes. Na een tijdje kreeg ik een mail met de nodige gegevens: een tekst om in te studeren, een liedje om uit het hoofd te leren - ik moest echter ook wel een zelfgekozen lied ten berde brengen - en een uur en plaats waar ik zijn moest. Het moet ergens in augustus 2006 geweest zijn.

    Die bewuste dag ging ik erheen. Ik droeg mijn bruine hoed, die ik het jaar ervoor op mijn 21e verjaardag gekregen had van mijn beste vrienden. Er waren veel kandidaten, daar in die school in Mariakerke nabij Gent. We zaten in een turnzaal, op van die lage zweedse banken, en vooraan stonden enkele tafels met daarachter 'de jury', waaronder diezelfde Olivier De Meyer, voorzitter van dit alles.

    Eerst moesten we ons zelfgekozen liedje zingen. Ik had gekozen voor 'Een band', een liedje uit de musical Pippi Langkous. Lekker swingend, lichtjes rock and roll erin... Geen idee of het juist gezongen was of niet, maar ik zag toch geen van pijn vertrokken gezichten achter de jurytafel. Nadien moesten we de ingeoefende scène spelen, met een voor ons aangeduide tegenspeelster. Bij mij was dat Peggy, een dame die al had meegespeeld bij deze groep in het vorige stuk, en bij wie ik het vreemde gevoel had van: 'Dit zou misschien wel kunnen klikken.' Het klikte ook tijdens de auditie, maar of Olivier dit had gemerkt en of het wel ruim voldoende was, wisten we niet. We mochten naar huis - na eerst gefotografeerd te worden - en moesten afwachten...

    Ik weet niet hoeveel later er dat bevrijdende mailtje in mijn inbox zat, maar ik weet wel dat er diezelfde avond een multicultureel feestje op het Kerkplein van Ninove was, en dat ik daar op een wolk liep: ik had een rol bemachtigd in de musical Het Oneindige Verhaal ('welke?' 'waarover gaat die?' 'wie?'). Een musical! Ik! Ik was dolblij en keek al uit naar de eerste repetities, die in de herfstvakantie zouden plaatsvinden.

    Eerst zou ik waarschijnlijk nog meespelen bij het 'groot toneel' van Hand in Hand, maar daar wist ik nog niet welk stuk ze gingen spelen en welke rol ik daarin zou krijgen. Als er al een rol zou zijn, tenminste...

    Ook hier was wachten de boodschap.



    16-03-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4. DE HEILIGE BRON
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
     Auteur Fons Vinck
     Regie Fons Vinck & Eddy Cassiman
     Speeldata mei 2006
     Rol Kapitala
     Productie Jeugdatelier Hand in Hand
     Plaats Zaal Hand in Hand Denderhoutem

    ZEGEN DER JAREN was nog niet goed afgesloten, of een nieuw jeugdtoneelstuk drong zich op: DE HEILIGE BRON. Opnieuw van en met Fons Vinck. Deze keer kwamen ze met de rol van slechterik pur sang op de proppen. Een nieuwe uitdaging voor mezelf, moest ik zeggen.

    Ook deze keer kon ik samen met Nele op de planken staan. Zij speelde in het begin van het stuk mijn 'partner in crime', maar naar het einde toe keerde ze 180 graden en werd ze mijn tegenstander. Persoonlijk vond ik het een moeilijk begrijpbaar stuk om als 'jeugdtoneel' op te voeren en vroeg ik me af in hoeverre de kleine kindjes, die meededen, het stuk zelf goed begrepen... Nieuw voor mij was dat ook mijn eigenste broer Jente zijn eerste stappen op het podium waagde. Hij was toen 11 jaar oud. Geen van ons wist dat hij het 6 jaar later nog eens zou wagen en dat ik, als zijn 'grote' broer, me geweldig zou amuseren met wat hij toen zou uitsteken op de bühne.

    De slechterik spelen was leuk, maar gaf toch een ander gevoel dan bij 'de goeierd' of 'de komiek'... Bij het applaus hoort dan blijkbaar een soort van boe-geroep. Het was ook het eerste toneelstuk waar ik iets zong op het einde, en waarvan een oud-leerkracht me nadien zei: "En blijkbaar kan jij nog zingen ook!" Was het die opmerking, was het de muziek... was het een combinatie van beiden of ik weet niet wat, maar blijkbaar moet iets er me toe aangezet hebben om op zoek te gaan naar 'meer dan theater'... iets met zang... musical dan maar?

    De zomer zou klaarheid brengen...


    15-03-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3. ZEGEN DER JAREN (1)
    Eind augustus 2005...

    Vergadering van toneelbond Hand in Hand. Voorstelling van het nieuwe stuk dat opnieuw rond de kerstperiode zou gespeeld worden. "ZEGEN DER JAREN" was de titel, een volks stuk van René Gijbels over de perikelen in een rusthuis. Gezien de gemiddelde leeftijd van de spelers van Hand in Hand was dat geen onlogische keuze.

    De regisseur, Fernand Neerman, stelde zichzelf en het stuk voor en ging dan over naar de rolverdeling. Heel wat volk, maar helaas geen volwaardige rol voor mezelf. Ook niet voor Dieter. We konden wel de cast aanvullen als jonge verplegers en ik was tevreden dat ik toch nog kon meedoen. Ergens zal het wel minder goed aangevoeld hebben, maar goed, ik had al geluk gehad met twee mooie rollen bij het volwassen en het jeugdtoneel.

    De repetities waren nog niet goed gestart, of Danny, die het jaar ervoor nog de glansrol van Silvester op zich had genomen en nu één van de bewoners in het rusthuis zou spelen, moest forfait geven wegens ziekte. Niet zomaar een verkoudheid of een late griep, maar toch iets serieuzer en hij gaf, om het met dezelfde theatertermen te zeggen, 'zijn brochure binnen'. Er moest dus een vervanger gezocht worden en om de één of andere redenen vroeg men het aan mij. Moest ik als 21-jarige een 70-plusser spelen? Kon ik dat wel? Zou het publiek dat geloven? Het werd onder de andere toneelspelers ook wel argwanend besproken, maar ik kreeg het voordeel van de twijfel.

    Ik probeerde mijn best te doen: veranderde van houding, bewoog schoorvoetend over het podium, paste mijn stem aan alsof het een oude roestbak was en repeteerde alsof het een lieve lust was. Charelke, de gepensioneerde warme bakker, zou mijn derde rol worden en het zou toch weer een memorabele worden.

    Ondertussen liep mijn liefdesleven ook wel op rozen: mijn relatie met Nele bleef aanhouden en - hoezee! - ze deed ook mee in het stuk, weliswaar als figurante (de sexy verpleegster waar de oude 'mannekes' meer dan één oog lieten op vallen), maar het was wel leuk om terug samen op de planken te staan.

    Weken verstreken, en de premièredatum was in zicht... het publiek moest zijn kritische blik nog werpen op deze jonge gast die een ouwe knar zou gaan spelen op een zo geloofwaardig mogelijke manier...

     



    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3. ZEGEN DER JAREN (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Auteur
    René Gijbels
     Regie  Fernand Neerman
     Speeldata  december 2005
     Rol Charles
     Productie Toneelbond Hand in Hand
     Plaats  Zaal Hand in Hand Denderhoutem

    Première van het stuk. Een kwartier voor aanvang. Ik zat op een stoel op het podium. De stoel waar ik moest opzitten als het doek zou opengaan. Van ver zou je zeggen dat daar een oude brompot zat, want de grime was uitermate goed gelukt. Daarvoor was het genie en manusje-doet-alles van de toneelbond, Herman De Troyer, verantwoordelijk.

    Bij mij aan tafel zaten Jo, een jonge snaak van het jeugdtoneel die mijn rol van verpleger overgenomen had. Ook Nele, mijn vriendin, zat erbij. We zaten te kaarten, maar mijn concentratie zat ergens anders. Hoe zou het publiek reageren?

    Diezelfde avond, een paar uur later, was het stuk gepasseerd en werd er met complimentjes gestrooid naar de voltallige cast. Terecht, want het stuk was, ondanks zijn trage tempo, een schot in de roos. Eén van de toeschouwers was Paul Cieters, een gerenommeerd Ninoofs toneelregisseur. Hij was 15 jaar lang huisregisseur geweest van Hand in Hand en had er talrijke successen op zijn naam staan. De leeftijd had hem echter parten gespeeld en hij was al een tijdje geen regisseur meer bij ons. Paul stond erom gekend enorm kritisch te zijn tegenover deze toneelbende. Ik wist dat hij er was en keek enkele malen vanuit mijn ooghoeken naar hem.

    Had ik dat goed gezien? Wenkte hij me? Oei, dat wordt niks, dacht ik. Die breekt mijn rol af tot op de grond. Niets was minder waar... Paul keek me aan en sprak met diepe stem: "Ik vond uw inleving zeer goed. Ik heb u geloofd. Je bleef de hele tijd datzelfde oude ventje. Proficiat." Het waren de eerste woorden van een, voor mij, grote meneer. Op dat moment wist ik niet dat ik het geluk zou hebben dat er nog veel grote meneren zouden passeren...



    13-03-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2. GEESTEN IN HET KASTEEL (1)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Auteur  Fons Vinck 
     Regie Fons Vinck & Eddy Cassiman 
     Speeldata mei 2005
     Rol Filemon, de butler 
     productie Hand in Hand Denderhoutem 
     plaats zaal Hand in Hand 

    Minder dan een maand na de laatste voorstelling van LIEVE SILVESTER, werd ik opnieuw gecontacteerd door het bestuur van toneelbond Hand in Hand Denderhoutem. Hun jeugdvoorstelling van oktober was zo goed meegevallen, dat ze meteen een tweede stuk wilden brengen, maar dan wel in de maand mei. En of ik bereid was om mee te doen. "Ben ik nog jeugd genoeg?" Vroeg ik me af. De meeste van die pagadders waren maximaal 16 jaar oud, dus wat zou ik daar gaan tussen doen als 20-jarige? Het bleek geen probleem, en ook Dieter, die meespeelde in LIEVE SILVESTER, zou meedoen. 

    Van een stuk met 7 spelers, naar een stuk met meer dan 30 spelertjes... het was een aardig chaotisch boeltje, maar dat werd allemaal professioneel geleid door een 60-plusser met de energie van twaalf Redbulls: Fons Vinck. Een Aalstenaar die het werken met toneelspelende kids gewend was en die het allemaal in goede banen zou leiden, bijgestaan door zijn rots in de branding Eddy. 

    Het stuk - GEESTEN IN HET KASTEEL - was door hem geschreven en leek wat op het bekende Draculaverhaal. Dieter zou de vampier-graaf spelen, ikzelf zou de rol van butler van de kasteeldame voor mijn part nemen. Niet zoveel tekst... maar een geweldige rol, bleek achteraf. De repetities begonnen in januari, we zouden spelen in mei. Tijd genoeg dus. Repetities waren op donderdagavond en zondagvoormiddag: ook goed te doen. 

    Naast de planken had ik ook geluk: ik leerde mijn huidige vrouw Nele kennen. Zij speelde al mee in het vorige stuk (en toen al dacht ik: wat is me dat voor iets) en ook die spreekwoordelijke vonk sloeg over. Zij zou de rol van Angela, sidekick van graaf Vlad Tepes, spelen. 

    De weken vlogen voorbij en voor ik het goed en wel besefte, stond ik klaar om voor de tweede keer iemand anders te zijn. Een brompot van een butler... maar tijdens het spelen voelde ik dat ik de lachers op mijn hand kreeg... Het applaus dat ik op het einde van de voorstelling kreeg, bleek fenomenaal... dit had ik eigenlijk niet verwacht.  

    Het deed mijn honger naar meer spelen alleen maar groeien. De drie voorstellingen van GEESTEN IN HET KASTEEL waren in een flits voorbij en ik kon niet wachten op de eerste vergadering voor het 'volwassen' toneel. Welk stuk zouden ze dan spelen? En zou ik opnieuw mogen meedoen? 

     

     


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1. LIEVE SILVESTER (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zes intensieve repetitieweken met een gemiddelde van 3 repetitieavonden per week, later...

    Ik zou mijn allereerste toneelstuk spelen, met een hoopje lieve mensen rondom mij die ik de voorbije weken beter had leren kennen. We wisten allemaal dat dit een bijzonder groepje was en zou blijven. Het was de eerste van zeven voorstellingen waarin de mensen bulderlachten met de vele grappige woordspelingen en de hilarische verwisselingen, maar ook ontroerd werden door de emoties die oplaaiden op het podium. 

    Het werd het stuk waarbij ik meteen ook mijn eerste black-out had en simpelweg aan de keukenkast ging vragen wat ik moest zeggen, omdat ik wist dat daarachter de souffleuse zat. Het werd ook het stuk waarbij we allemaal in de lach schoten op het podium omdat één van ons een hilarische fout had gezegd die niemand had opgemerkt, behalve zijn medespelers... Rond de 2000 mensen kwamen deze voorstelling bekijken - een enorm succes in het kleine Denderhoutem, en daar mocht ik deel van uitmaken. Ik wist één ding: dit pakt niemand mij af. 

    Na de laatste voorstelling bleven we met de drie jongste spelers slapen in één bed bij één van de medewerkers. 's Anderendaags gingen we met de hele kliek gezellig gaan eten, kwestie van een goeie afsluiting van het speeljaar. Enkele weken later speelden we het hele stuk nog één keer, in Sint-Antelinks, een dorp niet zo ver daar vandaan. De gezinsbond aldaar nodigde ons elk jaar uit om 'ons' stuk daar nog één keer te spelen voor hun publiek, in een overvolle parochiezaal.

    Het waren de tijden van lang blijven hangen, lekker veel lachen, nieuwe mensen leren kennen en genieten. Het was het eerste toneelstuk... en er gingen al gauw nog volgen...
     

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1. LIEVE SILVESTER (1)
    Auteur  Paul Coppens 
     Regie Nelly Debruyne 
     Speeldata december 2004 
     Rol Bart Tubbax 
     Productie  Toneelbond Hand in Hand 
     Plaats Zaal Hand in Hand Denderhoutem 

    Twee weken na de jeugdvoorstelling van 'Het duivelse plan', waarna ik mezelf officieel had ingeschreven bij 'den toneelbond' van Denderhoutem, kreeg ik telefoon. Mijn vader stond onderaan de trap en riep dat er telefoon was van Willy. Welke Willy? Hoe Willy? Wie Willy? "Hoeveel Willy's kent gij misschien?" Vroeg mijn va. "Ja... euh... Willy de coiffeur?" Zei ik onzeker. "En waarom zou die je bellen?" Hij had een punt. 

    Willy Provost, voorzitter van 'den toneelbond', was dus aan de lijn en vroeg of ik eerstdaags naar Denderhoutem kon komen om te repeteren voor een nieuw stuk. Het vorige was geannuleerd wegens meningsverschillen en andere perikelen... Er zou een nieuw stuk gekozen worden en enkele nieuwe spelers aangetrokken worden. Uiteraard zag ik het zitten. Ik keek enorm uit naar die bewuste avond. 

    LIEVE SILVESTER - stond er bovenaan mijn allereerste brochure. Een klucht van de Aalsterse toneelauteur Paul Coppens. Ik werd ontvangen door warme mensen. Nelly, de regisseur. Willy, die ik vorige keer al zag. Renée, een iets oudere dame, ook uit Ninove. Dieter, een boomlange vent die een jaar jonger was dan ik. We zouden hard moeten werken met dit hechte team, want binnen 6 weken was er première. Danny zou gevraagd worden voor de hoofdrol van Silvester, ik zou zijn zoon mogen spelen en Renée speelde mijn moeder. Dan waren er ook nog een overbuurman en -vrouw, een oud lief van Silvester en een tante. De rollen waren verdeeld, het repeteren kon beginnen...

     


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De eerste vonk...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 23 oktober 2004...

    Een dag die ik me voor altijd zal herinneren. Ik lag, als jonge twintiger, in de zetel van mijn ouderlijk huis in de Ooststraat te Ninove. 
    De bel ging. Een buurvrouw, die goed bevriend was met mijn ouders, stond daar met een ticket voor de voorstelling van het jeugdtoneel in Denderhoutem. Zij kon door omstandigheden niet gaan kijken. Mijn ouders gingen al... maar kenden ze nog iemand die geïnteresseerd was? 

    Ik moet gedacht hebben: "Allez, waarom niet?" En zo geschiedde...

    Die avond keek ik gebiologeerd naar dat jong talent dat zich op de 'Atomse' planken voortbewoog. Het publiek reageerde zeer enthousiast... en daar is een vonk overgeslagen. Meer dan één zelfs. Ik richtte me tot mijn ouders en zei hen dat ik dit ook wel zag zitten: toneel spelen en zo... 
    Mijn vader, altijd lekker enthousiast, zei met enige trots dat hij de voorzitter van de toneelbond wel kende en dat het zelfs verre familie was. Hij zou wel eens een goed woordje voor me doen. 

    Een goed kwartier later zat ik aan tafel met Willy Provost, het toenmalige 'opperhoofd' van toneelbond Hand in Hand te Denderhoutem. Jonge gasten waren altijd welkom, zei hij, maar ik moest niet direct rekenen op een rol. De repetities voor het volgende stuk, dat eind december zou gespeeld worden, waren al een tijdje aan de gang. Volgend jaar misschien. 

    Die avond keerde ik, lichtjes hoopvol, terug naar huis, niet wetende dat heel binnenkort mijn wereld zou veranderen... 


    Archief per week
  • 02/03-08/03 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs