TUSSCHEN 'N TALLOORE EN 'DAMPEKAPPE vzw
Zoeken in blog


Categorieën
  • Basisrecepten (2)
  • Consommés (0)
  • Desserts (0)
  • Etiquette (0)
  • Groenten (6)
  • Hapjes (1)
  • Hoofdgerecht (11)
  • Kruiden (2)
  • Sausen (1)
  • Soepen (1)
  • Tafeldecoraties (0)
  • Vis en schaaldieren (3)
  • Vlees (2)
  • Voorgerechten (3)
  • Wijnen (2)
  • Wild en gevogelte (2)

  • Inhoud blog
  • ASPERGES IN ROOMSAUS MET GESTOOMDE GRIET
  • ASPERGES MET SPIEGELEIEREN
  • Cötes du Rhöne wijnen
  • Bresse-kip
  • Mechelse Koekoek (kip)

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Mijn winkels en leveranciers voor :
  • Varkensvlees : Het Eendenhof
  • Wild : Faisan Gris, Vert Chemin 11, Dottignies
  • Groenten en Fruit : Isabelle, Veemarkt 78, Kortrijk
  • Vlees Blanc Bleu, Rollegemstraat 202, 8880 Ledegem
  • Limousin-rund, : Limousin-puur, Schorestraat 61 B, 8433 Schore

  • Alles wat met voeding, recepten, culinaire attracties, tafeldecoratie, enz. te maken heeft
    11-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provençaalse tomaten


    Ingrediënten voor 4 personen:

    * 8 rijpe trostomaten
    * 4 teentjes knoflook
    * tijm
    * rozemarijn
    * olijfolie
    * zout en peper
    * paneermeel

    Bereidingswijze:

    1. Snij de tomaten doormidden en bestrooi ze met de kruiden, knoflook en een beetje paneermeel
    2. Leg de tomaten op de doorgesneden kant in een hete met olie ingesmeerde grillpan (of leg ze onder de grill in de oven)
    3. Laat de tomaten ca. 3 minuten grillen
    4. Direct serveren

    Serveersuggesties:

    Serveeer hier een goedgebakken schaapskoteletje bij


    11-04-2009, 05:53 geschreven door Roland en Terry  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Hoofdgerecht
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tarbot gebraden in cocotte met fijne mirepoix van aromaten
    Tarbot met fijne mirepoix van aromaten


    Benodigdheden voor 4 personen

    • 4 stukken tarbot van 350 g met graat
    • scheutje druivenpitolie olijfolie
    • mirepoix (fijngesneden wortel, uit, look, tijm, laurier)
    • peper en zout
    • grof versneden bladpeterselie

    Bereiding

    Bak de mirepoix in de druivenolie aan zonder te laten kleuren. Leg dit in een cocotte met de juiste grootte, dat wil zeggen elke tarbotmoot ongeveer een vingerdikte van elkaar om de gewenste, egale garing te waarborgen. Voeg de tarbot toe, kruid met peper en zout en zet 10 tot 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. Haal de cocotte uit de oven, werk af met wat olijfolie en de bladpeterselie.

    Met dank aan Guy Van Cauteren (restaurant ’t Laurierblad)

    11-04-2009, 05:49 geschreven door Roland en Terry  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Hoofdgerecht
    09-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamsoor of "zee-aster"



    De zeeaster, beter bekend als lamsoor, groeit van nature op de slikken en schorren van de Waddenzee en in Zeeland op de grens van eb en vloed.

    Soms is het groene blad van de lamsoor lichtgrijs van kleur doordat de plant het overtollige zout uitscheidt; daar heeft de plant waarschijnlijk de naam lamsoor aan te danken.

    In Zeeland wordt de zeeaster 'zulte' genoemd.

    De zeeaster is tegenwoordig in Nederland in de meeste natuurgebieden een beschermde plant (en mag helemaal niet of niet zonder vergunning geplukt worden).

    De enige Nederlandse kweker van lamsoor zit in Ferwerd ( Friesland ).

    Verder komt er lamsoor uit Frankrijk en Engeland op de markt ( lamsoor mag daar nog - overigens ook meestal alleen met een vergunning - verzameld worden).

    09-04-2009, 16:58 geschreven door Roland en Terry  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Groenten
    07-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tong meunière
    Zeetong à la meunière

    Ingrediënten voor 4 personen
    - 4 tongen (kort geknipt)
    - 100 g bloem
    - 2 eetlepels olijfolie
    - 2 stevige klonten boter
    - 1 citroen
    - peper en zout

    Bereiding

    - Peper en zout de tongen.
    - Draai ze in de bloem en tik er de overtollige bloem af.
    - Laat een pan met antikleeflaag goed warm worden op het vuur.
    - Giet er de olijfolie bij en laat er de boter in smelten.
    - Leg de tongen naast elkaar in de pan.
    - Laat bakken gedurende 4 minuten aan elke kant.
    - Schep de tongen uit de pan en giet het braadvet weg.
    - Laat een nieuwe klont boter  smelten in de pan.
    - Verwarm de boter tot ze een hazelnootkleur heeft.
    - Pers de citroen uit in de boter.
    - Roer even over de bodem en giet de schuimende boter over de vis en serveer met frietjes.

    (Bron : Vlam.be)

    07-04-2009, 08:14 geschreven door Roland en Terry  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Hoofdgerecht
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeetong met champagnesaus

    Ingrediënten:

    - 8 tongfilets
    - 50 gram boter
    - 2 eetlepels cognac
    - 2 eidooiers
    - 2 dl slagroom
    - 6 sjalotjes
    - 300 gram champignons
    - 1/2 citroen
    - peterselie
    - 1/2 fles champagne brut
    - zout, peper.

    Bereiding:

    Was en hak wat peterselie fijn. Schil de sjalotjes en hak ze zeer fijn.

    Houd van 8 mooie gelijke champignons de koppen apart, maak de rest schoon en hak ze fijn. Besprenkel dit gehakt met citroensap.

    Bestrooi de tongfilets met zout en peper en de rest van het citroensap. Beboter een ovenvaste schaal. Zorg voor een oven van 180 graden C.

    Strooi sjalot en champignonhaksel op de bodem van de schaal. Rol de filets op en leg ze op het mengsel. Vul er champagne bij totdat ze net onder staan. Schuif de schaal in de oven en pocheer ze nadat ze op temperatuur zijn 10 minuten. Stoof ondertussen in wat boter de 8 schoongemaakte champignonkoppen. Laat de tongrolletjes uitlekken,

    Leg ze op een voorverwarmde dienschaal en houd ze warm. Reduceer het vocht tot 3/4. Meng de eidooiers met de slagroom en de cognac, geef er wat champagnesaus bij en geef het dan, van het vuur af, bij de saus. Klop goed met de garde.

    Leg de champignonkoppen op de rolletjes, geef er de saus overheen, strooi er peterselie over en serveer

    07-04-2009, 08:07 geschreven door Roland en Terry  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Hoofdgerecht
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tong, zeetong



    Van alle Noordzeevissen is dit de meest geliefde.

    Heeft een werkelijk voortreffelijke smaak. Iemand die zegt geen vis te lusten zou eens met tong moeten beginnen!

    Afmeting meestal 30 tot 50 cm. Kan nog steeds niet gekweekt worden omdat de tong uiterst kieskeurig is in zijn voedsel; maar men is druk doende. Kan op alle manieren bereid worden. Typische Noordzeevis. Grootste aanvoer in Nederland.

    Meeste verkoop in de horeca.
    Gezond vet 1%; eiwit 16%

    07-04-2009, 07:47 geschreven door Roland en Terry  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vis en schaaldieren
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sprot





    Lengte 15 cm.

    Bedreigd door overbevissing. Een zeer smakelijk visje dat gerookt wordt en per bosje verkocht. Zeer gewaardeerd als borrelhapje. Is ook – maar niet elke dag - als filet te koop.


    Maximale lengte 16 cm. Leefgebied van de Noorse fjorden tot de Middellandse Zee.
    Wordt ook in olie ingeblikt
    Gezond vet (gerookt) 17%, eiwit 19%

     

    07-04-2009, 07:45 geschreven door Roland en Terry  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vis en schaaldieren
    06-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gerookte eendeborst met slaatje en sinaasappelstukjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen







    Ingrediënten voor 4 personen
    - gemengde sla
    - 2 pakjes gerookte eendeborst
    - 2 grote sinaasappels
    - 100 gram geroosterde pijnboompitten
    - 4 lepels olijfolie
    - 1 lepel wwitte-wijnazijn
    - peper en zout

    Bereiding
    - Schil een sinaasappel en snij deze in fijne partjes en zet deze in de koelkast
    - Pers de andere sinaasappel uit
    - Meng bij het sinaasappelsap 1 eetlepel witte-wijnazijn en 4 eetlepels olijfolie
    - Verdeel de eendeborst over de vier borden
    - Leg de gemengde sla netjes in het midden
    - Strooi de lichtgebakken pijnboompitten erover
    - Leg er eveneens de stukjes sinaasappel tussen de sla
    - Bespreknel met vinaigrette

    06-04-2009, 10:55 geschreven door Roland en Terry  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Voorgerechten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kappertjessaus
    kappertjessaus

    Ingrediënten voor 4 personen
    - 100 gram boter
    - 25 gram bloem
    - 5 deciliter vleesbouillon
    - kappertjesvocht
    - 1 eetlepel kappertjes (uit potje)

    Bereiding
    - Smelt de boter in een pan
    - Roer de bloem door de boter en kruid met een weinig zout
    - Laat goed doorverwarmen en voeg 2 deciliter hete bouillon er aan toe
    - Laat alles goed koken en blijf roeren tot je een gladde massa bekomt
    - Al roerende nu er de rest van de bouillon aan toevoegen samen met het kappertjesvocht
    - Voeg tenslotte de kappertjes toe en laat alles nog even goed doorkoken

    06-04-2009, 10:54 geschreven door Roland en Terry  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Sausen
    Archief per week
  • 25/05-31/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Mailinglijst

    Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.



    Blog als favoriet !



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs