
UNIEKE BESCHERMING
De Bressekip is wereldwijd tot dusver de enige kip die beschermd is met een appellation dorigine contrôlée certificaat.
De kweek is sinds 1957 geografisch afgebakend en aan een bijzonder groot aantal regels onderworpen..
Poulet de Bresse heeft een koraalrode kam, sneeuwwitte veren en blauwe poten. Haalt in de bakermat van patriottisme door zijn looks sowieso al een streep voor op de andere rassen. Geslacht dragen ze fier ook elk een tricolore schildje met de naam van de kweker en een identificatiering. Een Bressekip is meestal slachtrijp na 16 weken of 4 maanden en is één week na het slachten op zijn best wanneer de aromas ten volle vrijkomen.
GEOGRAFISCH AFGEBAKEND
De kweek is beperkt tot drie Franse departementen:
Saône en Loire (47 % van de kwekers zorgen voor 60,3 % van de Bressekippen)
Ain (50 % van de kwekers en 37,2 van het totaal aantal Bressekippen)
Jura (3 % kwekers en 2,5 % kippen).
Het gebied is te herleiden tot een rechthoek van 100 op 40 kilometer die zich merkwaardig genoeg uitstrekt over maar liefst drie regios: Bourgogne, Rhône-Alpes en Franche-Comté.
UITZONDERLIJKE TERROIR
Door de impact van de typische, vochtige grond in de Bressestreek kunnen de kippen op de uitgestrekte weiden dagelijks genieten van een rijk dieet aan wormen, weekdieren en microscopische voedzame diertjes. De Bressaanse grond is zo bepalend voor de opbouw van het skelet en de spierstructuur van de vogels dat men van een unieke terroir kon spreken. Dat leidde in 1957 tot de bescherming van het product met een officieel gegarandeerde herkomstbenaming.
DANK
Met dank aan het restaurant Docks Café, Jordaenskaai 7, 2000 Antwerpen Tel 03/226.63.30 die ons de toelating gaf deze tekst over te nemen. Bekijk ook hun website : http://www.docks.be/sfeer/default.aspx
Dit restaurant bezit werkelijk de specialiteit in het werken met dagverse prodcten en in het verwerken van de Bessekip.
14-04-2009, 15:35 geschreven door Roland en Terry 
|