TUSSCHEN 'N TALLOORE EN 'DAMPEKAPPE vzw
Zoeken in blog


Categorieën
  • Basisrecepten (2)
  • Consommés (0)
  • Desserts (0)
  • Etiquette (0)
  • Groenten (6)
  • Hapjes (1)
  • Hoofdgerecht (11)
  • Kruiden (2)
  • Sausen (1)
  • Soepen (1)
  • Tafeldecoraties (0)
  • Vis en schaaldieren (3)
  • Vlees (2)
  • Voorgerechten (3)
  • Wijnen (2)
  • Wild en gevogelte (2)

  • Inhoud blog
  • ASPERGES IN ROOMSAUS MET GESTOOMDE GRIET
  • ASPERGES MET SPIEGELEIEREN
  • Cötes du Rhöne wijnen
  • Bresse-kip
  • Mechelse Koekoek (kip)

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Mijn winkels en leveranciers voor :
  • Varkensvlees : Het Eendenhof
  • Wild : Faisan Gris, Vert Chemin 11, Dottignies
  • Groenten en Fruit : Isabelle, Veemarkt 78, Kortrijk
  • Vlees Blanc Bleu, Rollegemstraat 202, 8880 Ledegem
  • Limousin-rund, : Limousin-puur, Schorestraat 61 B, 8433 Schore

  • Alles wat met voeding, recepten, culinaire attracties, tafeldecoratie, enz. te maken heeft
    14-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bresse-kip

    Klik op de afbeelding om de link te volgen




































    UNIEKE BESCHERMING

    De Bressekip is wereldwijd tot dusver de enige kip die beschermd is met een appellation d’origine contrôlée certificaat.

    De kweek is sinds 1957 geografisch afgebakend en aan een bijzonder groot aantal regels onderworpen..

    Poulet de Bresse heeft een koraalrode kam, sneeuwwitte veren en blauwe poten. Haalt in de bakermat van patriottisme door zijn looks sowieso al een streep voor op de andere rassen. Geslacht dragen ze fier ook elk een tricolore schildje met de naam van de kweker en een identificatiering. Een Bressekip is meestal slachtrijp na 16 weken of 4 maanden en is één week na het slachten op zijn best wanneer de aroma’s ten volle vrijkomen.


    GEOGRAFISCH AFGEBAKEND

    De kweek is beperkt tot drie Franse departementen:

    Saône en Loire (47 % van de kwekers zorgen voor 60,3 % van de Bressekippen)

    Ain (50 % van de kwekers en 37,2 van het totaal aantal Bressekippen)

    Jura (3 % kwekers en 2,5 % kippen).

    Het gebied is te herleiden tot een rechthoek van 100 op 40 kilometer die zich merkwaardig genoeg uitstrekt over maar liefst drie regio’s: Bourgogne, Rhône-Alpes en Franche-Comté.


    UITZONDERLIJKE TERROIR

    Door de impact van de typische, vochtige grond in de Bressestreek kunnen de kippen op de uitgestrekte weiden dagelijks genieten van een rijk dieet aan wormen, weekdieren en microscopische voedzame diertjes. De Bressaanse grond is zo bepalend voor de opbouw van het skelet en de spierstructuur van de vogels dat men van een unieke terroir kon spreken. Dat leidde in 1957 tot de bescherming van het product met een officieel gegarandeerde herkomstbenaming.


    DANK

    Met dank aan het restaurant “Dock’s Café, Jordaenskaai 7, 2000 Antwerpen – Tel 03/226.63.30 die ons de toelating gaf deze tekst over te nemen. Bekijk ook hun website : http://www.docks.be/sfeer/default.aspx

    Dit restaurant bezit werkelijk de specialiteit in het werken met dagverse prodcten en in het verwerken van de Bessekip.

    14-04-2009, 15:35 geschreven door Roland en Terry  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Wild en gevogelte
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mechelse Koekoek (kip)



    De zuivere Mechelse koekoeklijn, het vrij rondscharrelen, de late slachtleeftijd en de speciaal aangepaste voeding zorgen ervoor dat de vleeskwaliteit en smaak van de huidige Mechelse koekoek sterk overeenstemt met de traditionele voorgangers uit de vorige eeuw. Voedselveiligheid en dierenwelzijn zijn echter twee grote hedendaagse meerwaarden die in de productie van de moderne Mechelse koekoek zeer belangrijk zijn.

    14-04-2009, 15:34 geschreven door Roland en Terry  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:Wild en gevogelte
    Archief per week
  • 25/05-31/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Mailinglijst

    Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.



    Blog als favoriet !



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs