TUSSCHEN 'N TALLOORE EN 'DAMPEKAPPE vzw
Zoeken in blog


Categorieën
  • Basisrecepten (2)
  • Consommés (0)
  • Desserts (0)
  • Etiquette (0)
  • Groenten (6)
  • Hapjes (1)
  • Hoofdgerecht (11)
  • Kruiden (2)
  • Sausen (1)
  • Soepen (1)
  • Tafeldecoraties (0)
  • Vis en schaaldieren (3)
  • Vlees (2)
  • Voorgerechten (3)
  • Wijnen (2)
  • Wild en gevogelte (2)

  • Inhoud blog
  • ASPERGES IN ROOMSAUS MET GESTOOMDE GRIET
  • ASPERGES MET SPIEGELEIEREN
  • Cötes du Rhöne wijnen
  • Bresse-kip
  • Mechelse Koekoek (kip)

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Mijn winkels en leveranciers voor :
  • Varkensvlees : Het Eendenhof
  • Wild : Faisan Gris, Vert Chemin 11, Dottignies
  • Groenten en Fruit : Isabelle, Veemarkt 78, Kortrijk
  • Vlees Blanc Bleu, Rollegemstraat 202, 8880 Ledegem
  • Limousin-rund, : Limousin-puur, Schorestraat 61 B, 8433 Schore

  • Alles wat met voeding, recepten, culinaire attracties, tafeldecoratie, enz. te maken heeft
    24-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koantjesseisse (Kaantjessaus)

     

    Dit is een oud Oostvlaams gerecht dat tot de jaren 50-60 zeer veel gegeten werd door de plattelandsbevolking. Bij mijn weten is het een typisch gerecht uit de streek Aalter - Drongen - Eeklo.

    Het is een gerecht dat nu volledig in de vergeethoek geraakt is, maar daarom niet minder lekker is. Het is ook een gerecht dat zeer goed vult, dus lekkerbekken met een "klein maagje"moeten opletten en het daarom bij voorkeur 's middags eten.

    Ingredienten :

    • 2 eieren per persoon
    • 3 bladen sla per persoon
    • aardappelen
    • spekblokjes
    • 3 tot 4 cl. azijn

    Bereidingswijze :

    2 eieren per persoon halfgaar koken.

    Doe de eieren schrikken er en pel ze.


    1 krop sla kuisen en 3 grote bladen op een bord schikken. (Al dan niet met de nerven er nog in).

    Aardappelen schillen en koken. (Kook ze voldoende zodat je ze straks makkelijk kan pletten).

    Stoof Spekblokjes (lardons) zonder zwoerd in een pan. Eens ze een minuutje of 2 opstaan mag je er naar hartelust azijn over uitgieten. Vul aan met water. Het water bepaalt de hoeveelheid saus maar gaat ook de pittige smaak aantasten

    Laat even doorkoken om daarna de saus te binden met aardappelbloem. Laat alles nu nog eens goed opwarmen.

    Leg de sla eerst op de borden. Schep de aardappelen er boven op en op de sla leg de eitjes .

    Overgiet met de koantjessesse. En dan pletten en alles door elkaar mengen.

    24-03-2009, 14:36 geschreven door Roland en Terry  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Hoofdgerecht
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Citroenen
    http://www.vliegenzwam.nl/main.php?cat=FRUIT%20EN%20GROENTE


    Enkele handige weetjes

    Enkel paar druppels citroen nodig?

    Maak in de citroen een paar gaatjes met een cocktailprikker en duw het nodige sap er uit.

    Halve citroen nodig

    Leg de citroen met het gesneden oppervlak omhoog. De citroen produceert zelf de nodige afscheidingsstof om hem langer te bewaren.

    Wil je meer sap uit je citroen?

    Citroenen geven meer vocht, als je ze even op de verwarming legt, of even in de oven (niet te warm natuurlijk).

    Lijken de citroenen uitgedroogd?

    Leg uitgedroogde citroenen een tijdje in lauw water om ze weer wat sappiger te krijgen.

    24-03-2009, 14:33 geschreven door Roland en Terry  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Groenten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uien snijden zonder tranen







    Uien zijn in onze keuken een veel gebruikte groente dankzij haar unieke smaak. Uiteraard dienen deze groenten eerst schoon gemaakt te worden. Na het schoonmaken en verwijderen van de buitenste schil, dient de ui versneden te worden. Bij het versnijden komen er bijna altijd traantjes bij te pas. Wij geven een aantal tips hoe je dit kan voorkomen.

    Waarom tranen we bij het versnijden van de ui ?
    Bij het versnijden van de ui, komt er een stof vrij welke zwavel bevat. Indien deze stof in contact komt met water ( onze ogen ) ontstaat er zwavelzuur. Door dit zuur, geraken onze ogen geïrriteerd en worden ze vochtig.

    Genetisch gemodificeerde uien voorkomen tranen

    Een Japans team onder leiding van Shinsuke Imai van the House of Food Corporation, heeft het enzym gelokaliseerd dat het stofje propanthial S-oxide produceert, welke ervoor zorgt dat onze ogen beginnen te tranen bij het versnijden van uien. Dankzij deze ontdekking is het perfect mogelijk om een ui op de markt te brengen welke geen tranen veroorzaakt en niet moet inboeten qua smaak. Er zijn momenteel dergelijke uien in de handel te verkrijgen. Doch zijn gerenommeerde koks sceptisch t.o.v. gemodificeerde uien. Ze beweren dat de traditionele ui gewoon niet vervangbaar is in de keuken en dat het tranen er nu éénmaal bijhoort.

    Enkele tips tegen het tranen van de ogen

    • Gebruik steeds een zeer scherp mes: dankzij zo'n scherp mes worden de celletjes van de ui namelijk gesneden in plaats van "gekraakt" en komen de traanveroorzakende sappen eenvoudig niet vrij;
    • Hou je mes tijdens het snijden tussendoor onder de kraan: de vrijgekomen zwavel zal eerst reageren met het water van de kraan en niet met je ogen;
    • Snij de uien onder de dampkap: de zwavel wordt sneller afgevoerd;
    • Gebruik een keukenrobot om de uien fijn te snijden;
    • Snij de uien in een doorzichtige plasticzak;

    24-03-2009, 14:29 geschreven door Roland en Terry  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Groenten
    23-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn kruidentuin
    Klik op de afbeelding om de link te volgen















    Wij hebben op een vergeten plekje in de hof vier verhoogde houten bakken geplaatst met telkenmale 6 onderverdelingen.
    Op die manier kwkeken wij onze eigen tuinkruiden. Het grote voordeel is dat je ze steeds vers hebt en ook dat de kruiden zelf meer plaats en aarde hebben om tot ontwikkeling te komen in vergelijking mt bloempotjes.

    Zo staan er :
    - laurierboom
    - indische kers
    - lava's
    - zurkel
    - peterselie
    - waterkers
    - kleine pimpernel
    - romaeinse kervel
    - driekleurviooltje
    - salie
    - tijm
    - dragon
    - koriander
    - bonenkruid
    - platte peterselie
    - snijselder
    - rozemarijn
    - marjolein

    Het is een godsgeschenk die verschillende aroma's in het eten te kunnen gebruiken en je schroeft er ook zout en peper mee terug.

    23-03-2009, 11:09 geschreven door Roland en Terry  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Kruiden
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lente-uitjes met jam van tomaat, gele biet en venkel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen









    Uitjes voorzichtig pellen en in lichtgezouten water blancheren.
    Snij met een fijn mesje de worteldraden van de uitjes en druk zachtjes tot enkele van de binnenste uiringen er uit komen.
    Stoof jonge ongepelde tomaten aan in olijfolie.
    Voeg er een geplet teentje knoflook en wat suiker aan toe.
    Laat de tomaten stoven tot al het vocht verdampt is
    Breng de tomaten op smaak met peper en zout en zeef ze.
    Vul nu de uitjes op met de tomatenjam
    Leg er een fijn schijfje gele biet op en garneer met venkelgroen.
    Het geheel mag lauw opgediend worden.

    23-03-2009, 11:07 geschreven door Roland en Terry  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Hapjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemkool met kaassaus
    Ingrediënten voor 2 personen :

    400 gr bloemkool
    30 gr. boter
    1 eetlepel bloem
    3/4 tas melk
    1/3 tas geraspte belegen kaas

    Bereidingswijze :

    Snij 400 gr. bloemkool in roosjes. Kook ze gaar of stoom ze.
    Verhit 30  gr. boter in een steelpan.
    Voeg 1 lepel bloem bij en bak dit alles gedurende ongeveer 1 minuut
    Voeg geleidelijk de melk toe en blijf goed roeren tot de saus kookt en indikt.
    Haal de saus van het vuur. Doe er nu de kaas bij en blijf roeren tot deze gesmolten is
    Giet de kaas over de warme bloemkool en die op.

    23-03-2009, 05:10 geschreven door Roland en Terry  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Hoofdgerecht
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gele biet





    Gele biet is zoeter dan rode en heeft minder aardsmaak om met andere gele groenten te combineren in gerechten.
    Is in de handel zeer moeilijk te verkrijgen.
    Is ideaal als garnering voor hapjes en ook verrassend voor de gasten.
    Zij staan verstomd wanneer je de term "gele biet" in je mond neemt.

    23-03-2009, 00:00 geschreven door Roland en Terry  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Groenten
    Archief per week
  • 25/05-31/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Mailinglijst

    Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.



    Blog als favoriet !



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs