
Voor de Westvlamingen is deze in de Westhoek beter gekend onder de kleurrijke naam ""Errewittesoepe mee kraksjes" ende Gentenaars noemen ze : "Irweetsoepe mee kroetons". En eerlijk gezegd : ze smaakt nog heerlijk ook vooral wanneer de koude en kille dagen op komst zijn.
Aantal : 6 personen
Bereidingstijd : 2.30 uur
Ingrediënten :
- 1 varkenshammetje van 1 kg.
- 1 varkenspoot en 1 varkensoor (ook de staart mag erbij)
- 250 gr. gerookt spek in blokvorm
- 2 frankfurterworsten (of 2 rookworsten, die uit de Hema zijn fenomenaal hiervoor)
- 250 gr spliterwten
- het groene deel van de prei
- 20 gr. boter
- 1/2 ui
- 1 takje selder
- 1/2 aardappel
- 1 takje tijm
- 2 laurierblaadjes
- 3 liter water of kippebouillon
- 2 sneden wit brood voor de korstjes
- peper en zout
Bereidingswijze
Zet de spliterwten geruime tijd te week in helder koel water
Week het hammetje, de varkenspoot, het ooren eventueel de staart een nacht in koud en goed gezouten water. De poot zal zorgen voor de gelatine.
Breng het hammetje, de poot en het oor aan de kook samen met de tijm en de laurier. Laat dit gedurende ruim een half uren zachtjes koken.
Doe nu het spek dat in blokjes werd gesneden en de spliterwten bij het vlees en laat alles koken. Reken er op dat de totale kooktijd ongeveer 2 uur kan bedragen.
Snijd nu de groenten fijn en stoof ze aan in een klontje boter.
Nadat het vlees ongeveer anderhalf uur gekookt heeft kunnen de gestoofde groenten erbij gedaan worden. Kruid eventueel bij met peper en zout en laat het geheel nog ongeveer een half uur koken.
Haal nu het vlees, de tijm en de laurier uit de kookpot.
Pureer nu de soep met een goeie staafmixer.
Snij nu het brood in kleine stukjes en bak ze goudbruin in een pan met anti-kleeflaag. Je kan ze ook bruinen in een warme over van 200 °.
Snij het vlees in mooie blokjes. Nadat de worst goed is opgewarmd snij je die in dikke plakken en leg ze onderaan het bord. Giet er de hete soep over.
Op het laatste moment kan je er ook de korstjes over heen doen.
Serveer eventueel met een paar sneden flink beboterd brood en drink er een eenvoudige maar frissen witte wijn bij. Een "cinq pattes" van het huis Nony-Boury (zelfs van het jaar 2007) doet hier wonderen bij. |