Iemand met katholieke roots wordt geacht zijn verhalen te kennen. Natuurlijk is het verhaal van Adam en Eva niet historisch maar de waarheid, in casu Genesis 4,1-16, heeft haar rechten. In Over troost en verwondering (slot) schreef ik:
Het vermoeden dat Adam en Eva met hun twistende zonen Kaïn en Abel ergens in Tweestromenland (het huidige Irak) van hun grond werden verjaagd, vond reeds lang voor 9/11 ingang.
Daarmee maakte ik een fout, die ik, in deze tijden waarin citaten uit Heilige Boeken als projectielen om onze oren vliegen, meteen wil rechtzetten:
Adam en Eva werden uit de tuin van Eden gezonden met de opdracht de grond te bebouwen (Gn 4.2). Pas nadat zij gesetteld waren werd eerst Kaïn en vervolgens Abel geboren.
En dan volgde de fameuze broedermoord die zo inspirerend gewerkt heeft op hele scharen kunstenaars. De film East of Eden (1955) van Elia Kazan met de schitterende James Dean (tja, jeugdsentiment) is een moderne versie van dit verhaal, en is gebaseerd op het gelijknamige boek van John Steinbeck. Cal Trask (Dean) staat voor Kaïn en Aron voor 'de goede zoon' Abel. Zoals het offer van Kaïn, de opbrengst van zijn akker, door God niet wordt aanvaard, zo wordt het cadeau van Cal - een flink geldbedrag, verdiend met speculatie op landbouwproducten, en dat in het licht van de naderende deelname van Amerika aan de oorlog (1917) - niet door zijn vader aanvaard:
Do you think I could take a profit from that?...I don't want the money, Cal. I couldn't take it...I'll never take it. Son - I'd be happy if you'd give me something like, well, like your brother's given me, something honest and human and good...If you want to give me a present, give me a good life. That's something I could value.
Een warm aanbevolen film, ondanks (of dankzij?) het bijbelse thema.
02-04-2008 om 00:00
geschreven door Raf 
|