Citroën heeft de C4 Triomph, das de versie met een bagage-pukkel achterop, allereerst bedoeld voor andere werelddelen. Daar is het zon succes dat de komst naar Europa is vertraagd.
De Citroën C4 Triomphe vindt in Brazilië en Argentinië boven verwachting gretig aftrek. Dat betekent dat de Europese markt nog even moet wachten op deze sedan. Niet alle Europeanen lopen warm voor deze C4-met-rugzak. Hij komt alleen op de markt in Oost-Europa en Spanje.
Sinds april, toen de productie is gestart, heeft Citroën 10.000 C4 sedans verkocht in Zuid-Amerika. Door het succes wordt de komst van auto verschoven van het begin van 2008 naar de tweede helft van volgend jaar
De beroemde McLaren F1 supercar krijgt een opvolger. Die wordt wél een maatje kleiner dan zijn illustere voorganger.
Het Britse McLaren komt met een nieuwe straatauto. Dat weet de lokale autopers daar te melden. Het wordt een lichtgewicht tweezitter en hij heeft de codenaam P11. Hij moet het gaan opnemen tegen de Lamborghini Gallardo Superleggera, Ferrari F430 Scuderia en de Porsche 911 GT2 om er maar eens een paar te noemen.
McLaren gebruikt de 6,2-liter V8 AMG-motor. Die kan zonder turbos 525 pk leveren. Daarmee gaat de achterwielaangedreven McLaren in minder dan vier seconden van 0 naar 100 km/u en de topsnelheid ligt zo rond de 320 km/u. Als formaat moet tussen den Audi TT en R8 worden gedacht. In de herfst van 2010 moet de auto klaarstaan.
De McLaren F1 is de voorganger van de P11. Die was een tijd lang de snelste auto ter wereld en ging daarmee de wereldgeschiedenis in. De F1 is ontworpen door Formule 1-ontwerper Gordon Murray en had drie zitplaatsen. De auto heeft een van BMW afkomstige V12 aan boord en haalt dik 380 km/u.
In 2007 heeft Lada dankzij de Priora het beste jaar sinds 2003 beleefd. In 2008 zien we de Kalina stationwagen en de Priora tegemoet.
Rond juni of juli van het volgende jaar staat de nieuwe Priora klaar bij Lada. De Europese typegoedkeuring heb ik op zak. Nu is het alleen nog de vraag vanaf welke productiemaand we autos krijgen geleverd, vertelt de woordvoerder van de Groningse importeur. De Priora komt er eerst als sedan en een hatchback volgt. Over een stationwagen zijn geen berichten bekend. De auto volgt de huidige 110-serie op. Daarvan is de sedan al uit het leveringsprogramma.
Verder wordt in het voorjaar de stationwagenvariant van de Kalina verwacht. De 1,6-liter motor van de Kalina wordt in 2008 vervangen door een 1,4-liter. Voor zover ik weet, is dat een Lada-motor en dus geen Opel-product, zoals eerder is gemeld. De importeur verwacht dat de stationwagen meteen met de nieuwe krachtbron wordt geleverd. De nieuwe hatchback wordt mondjesmaat uitgeleverd. We bestellen de bulk pas als ook die met de nieuwe motor te krijgen is.
Aanvankelijk was er nog paniek bij de Groningse importeur omdat de klassieke Niva terreinauto flink duurder zou worden door de slurptax. Maar de RDW heeft zich bij het berekenen van de boete gebaseerd op een oud emissiecijfer van 282 gram CO2 per kilometer. Inmiddels is de Niva opgestuwd in de vaart der volkeren. De huidige Niva stoot 233 gram per kilometer uit. Dat is slechts één gram meer dan toegestaan. Dat levert een boete op van 110 euro. Dus dat is een meevaller
Mercedes' kleine coupé-cabrio krijgt een bescheiden facelift.
De facelift gaat niet veel verder dan de gebruikelijke nieuwe bumpers, velgen en lakkleuren. De enige andere details die veranderen zijn de mistlampen, waar nu een verchroomde ring rond komt, en de achterlichten, die donker zijn. De bedoeling van alle wijzigingen is om de SLK een agressievere look te geven.
Binnenin worden de instrumenten voorzien van andere wijzernaalden en is een verbeterd audio- en navigatiesysteem verkrijgbaar. Het motorenpalet bleef grotendeels ongewijzigd, al stijgt het vermogen van de 200 Kompressor van 163 naar 184 pk door een aanpassing van de motorsturing en ook het koppel groeit met 10 Nm tot 250 Nm. De SLK 350 levert voortaan 305 in plaats van 272 pk en kreeg er eveneens 10 Nm bij (360 Nm), maar wat er technisch aan die V6 is veranderd, konden we bij het ter perse gaan nog niet achterhalen. De SLK 55 AMG en de SLK 280 ondergingen geen motorische wijzigingen.
Hyundai heeft aan de Koreaanse pers de definitieve versie van zijn luxeberline Genesis voorgesteld.
De grote berline wordt zoals het hoort voor een topklasselimousine aangedreven op de achterwielen. Die krijgen via een zestrapsautomaat de 375 pk van de 4.6 V8 te verwerken. Later zullen ook twee V6'en van 3.3 en 3.8 liter worden aangeboden. Om te benadrukken dat de Genesis echt een klasse apart is binnen het Hyundai-gamma, wordt hij met een eigen logo verkocht. Of toch in Azië, want in Noord-Amerika krijgt hij wel gewoon een "H" op de neus geplakt.
Ford heeft een facelift klaar op basis van de bestaande Focus. De nieuweling gebruikt hetzelfde platform en motorenpalet. Vooral het design werd aangepast. Je zou kunnen stellen dat hij met hetzelfde potlood als de Mondeo is getekend. De nieuwe Focus is begin volgend jaar leverbaar en kost afhankelijk van het type 300 tot 600 euro meer.
Voor dat geld krijg je een wagen met Kinetic Design. Qua vorm is het vooral de neus die erg werd veranderd. Het radiatorrooster werd een maatje groter. Onder de bumper zit een zeer grote luchtinlaat die met chroom werd omrand. De koplampen kregen een andere vorm en de motorkap iets agressievere welvingen. Achteraan zitten voortaan ook ledlichten en de zijspiegels krijgen een geïntegreerde richtingaanwijzer.
In een eerste fase zal Ford de drie-, de vijfdeurs én de Clipper (breakversie) vernieuwen. In maart wordt daar de vierdeurs sedan aan toegevoegd en in april mogen we de gefacelifte coupé-cabrioversie verwachten. Het is opmerkelijk dat die wagen, die amper een jaar op de markt is, nu al wordt hertekend. Klanten die dik twee jaar op hun cabrio hebben gewacht, zullen alvast niet blij zijn zo snel met een gedemodeerde wagen te rijden.
Degelijk Ook binnenin werd een en ander grondig aangepakt. Het grootste verschil zit hem in de boordplank, die uit zacht en organisch aanvoelend kunststof werd gemaakt. De ovalen luchtroosters zijn voorzien van een alurandje. De tellerpartij oogt klassiek en heeft een rood uitleesvenster tussen de twee grote klokken. Het lijkt fel op de boordplank van de Mondeo en dat geldt ook voor de middenconsole, waarin we naast de bediening voor de ventilatie ook een digitale DAB-radio vinden.
Verder zitten in de optielijst ook een systeem dat de bandendruk in de gaten houdt en een stopcontact van 230 volt. Een andere optie is de startknop die de contactsleutel vervangt. Samen met de boordplank werd aan de geluidsisolatie gewerkt, want de nieuwe Focus is ook stiller geworden. Het rijgedrag is als vanouds schitterend te noemen. De multilink-achteras en de nauwkeurige besturing maken de Focus nog steeds tot dé referentie in zijn klasse.
Bekende motoren In de Focus vinden we een ruim gamma motoren. Ford voorziet drie benzinemotoren en evenveel diesels. De basismotor is een 1.4 die 80 pk levert. De benzinemotoren zijn vooral in het begin interessant omdat enkel de 1.6 i en de 2.0 i leverbaar zijn met automatische versnellingsbak. Omdat ongeveer 90% van de Focus-rijders voor dieselmotoren kiest, ligt het voor de hand dat hier meer keuze is. De basisdiesel is de 1.6 TDCi van 90 pk. Er is ook een versie met 110 pk en die wordt steevast met een roetfilter uitgerust. Verder noteren we een 1.8 met 125 pk en een tweeliter diesel, goed voor 136 pk.
Vanaf volgend jaar komt er ook een powershiftversnellingsbak. Het is een automaat die een sequentiële bediening krijgt via de versnellingspook. Qua architectuur vertoont deze powershift veel gelijkenissen met de DSG-versnellingsbak van VW. Deze schakeldoos zal aanvankelijk enkel met de 2.0 dieselmotor worden geleverd. Er zal een versie met 110 en 136 pk beschikbaar zijn.
Ford voorziet ook twee Econeticversies met een lagere CO2-emissie op basis van de 1.6 TDCi. Met een uitstoot van 115 g CO2 per km heeft de klant recht op een fiscale korting van 3%. De Focus viert zijn debuut op het Brusselse Salon volgend jaar. (gv)
Technische fiche Ford Focus
Lengte: 4.337 mm Breedte: 1.839 mm Hoogte: 1.500 mm Wielbasis: 2.640 mm Deuren/zitplaatsen: 3/5 Koffervolume: 396-1.258 liter Brandstoftank: 53 liter Leeggewicht: 1.338 kg
Skoda's zijn vooral populair als gezinsauto. Automobilisten met een bedrijfswagen hebben liever meer status, maar consumenten die hun vierwieler uit eigen zak betalen, vinden hun weg naar de Skodatoonzaal steeds makkelijker. Niet verwonderlijk overigens, want een product als de Fabia Combi lijkt wel hét prototype van de gezinswagen anno 2008.
Voor Skoda is dit al het tweede model dat ze dit jaar lanceren. Deze Fabia Combi werd voor het eerst op de IAA in Frankfurt getoond. Het uitlopende model blijft ook nog even doorlopen als prijsgunstig instapmodel. In de nabije toekomst mogen we verder nog een nieuwe Superb (luxeberline) en de Yeti (compacte SUV) verwachten.
Zakelijker De nieuwe Combi ziet er een tikkeltje zakelijker uit dan zijn voorganger. De afgeronde achterklep werd wat hoekiger, en dat komt niet alleen de kofferinhoud ten goede. De passagiers achterin worden ook op een beetje meer knie- én hoofdruimte bedacht. De Skoda is uitgerust met dakrails om hem iets meer breakallure te geven. Boven de achterruit voorzagen de designers ook nog een discreet spoilertje.
Binnenin kijk je op het dashboard dat we al kennen uit de gebruikelijke Skoda Fabia. Tegen meerprijs is die boordplank in twee tinten uitgevoerd, waarbij het onderste gedeelte een stuk lichter is. De Tsjechen voorzien zelfs een likje nepalu rond de luchtmonden van de ventilatie en aan de deurklinken. In de optielijst vinden we ook nog een groot navigatiesysteem, een digitale Climatronicairco en zelfs bochtverlichting. Deze draaiende koplampen worden met conventionele halogeenlampen geleverd (geen xenon) wat de prijs absoluut ten goede komt.
Ruim De koffer is erg ruim te noemen voor een compacte wagen als de Fabia. In de normale configuratie slikt hij 480 liter. Met neergeklapte achterbank stijgt het laadvolume tot 1.460 liter, en dat is maar liefst 253 liter meer dan bij de vorige Combi. Skoda voorziet naast twee stopcontacten van 12 volt ook enkele handige tools om de lading netjes op zijn plaats te houden.
Zo noteren we langs de flanken van de koffer kleine haakjes om winkelzakjes op te hangen. Verder is er een flexibele afscheiding die in de wand haakt en waarachter de bagage blijft liggen. Zo rollen de sinaasappels niet heen en weer in de koffer. Sportievelingen kunnen optioneel ook een houder bestellen, zodat je in een handomdraai twee fietsen in de koffer krijgt. Vijf motoren Onder de motorkap vinden we het gebruikelijke palet motoren. De instapmotor is de 1.2 benzineversie die 60 of 70 pk sterk is. Er bestaat ook een 1.4 en een 1.6. Die laatste is overigens de enige die met een automatische schakeldoos leverbaar is. Die Tiptronic met zes versnellingen betaal je 1.000 euro¡extra.
Combiklanten zijn meestal dieselklanten. Skoda voorziet de 1.4 driecilinder en de 1.9 vierpitter. Beide motoren worden gevoed via lawaaierige pompverstuivers maar ze zijn werkgraag en springen zuinig om met diesel. Wie bijbetaalt, kan beide motoren ook met een roetfilter leverbaar. Een elektronisch stabiliteitsprogramma is optioneel leverbaar op alle motorisaties. Deze Combiversie is vanaf begin volgend jaar beschikbaar.
Green Line volgt Op het salon van Brussel zal Skoda ook haar Green Lineversie van de Fabia Combi tonen. Deze versie is vergelijkbaar met de VW Polo BlueMotion en de Seat Ibiza Ecomotive. De Fabia wordt aangedreven door een 80 pk krachtige 1.4 TDI-diesel in combinatie met een roetfilter.
Door de wagen lichter en lager te maken, een versnellingsbak met langere verhoudingen te gebruiken en banden met lagere rolweerstand te monteren, daalt het verbruik tot 4,1 liter diesel per 100 km. Bijkomend voordeel is een CO2-emissie van 110 gram per km. Zo geniet de Skoda een fiscale korting van 3%. Bovendien hebben roetfilterklanten recht op een extra voordeel van 200 euro. (gv)
Technische fiche
Lengte: 4.239 mm Breedte: 1.642 mm Hoogte:1.498 mm Wielbasis: 2.462 mm Deuren/zitplaatsen:5/5 Koffervolume: 480 - 1.460 liter Brandstoftank: 45 liter Leeggewicht:1.150 kg
Zoek je een ruime en comfortabele monovolume met een flexibel en veelzijdig interieur? Bekijk dan eens de nieuwe Grand Voyager. Zijn basisuitrusting is uitzonderlijk compleet, en de topversie verwent zijn passagiers onder meer met twee dvd-spelers die tegelijk verschillende media kunnen afspelen. Handig als je kinderen met verschillende smaken hebt.Minpunt blijft de fiscaal dure 2,8 liter turbodiesel.
Bijna twintig jaar na de eerste Voyager is hij een indrukwekkend comfortpakket geworden. De nieuwste versie kreeg meer dan alleen een opfrisbeurt. Behalve het volledig nieuwe interieur vallen ruim 30 nieuwigheden of verbeteringen op. Enkele opvallende extra's zijn de verschuifbare middenconsole, de elektrisch bediende zijruiten van de schuifdeuren, de automatische airco en het Multimedia Infotainmentsysteem.Uiterlijk vallen vooral het bredere dak en de aflopende gordellijn op.
Royaal Plaatsgebrek kent deze zevenzitter niet. Van neus tot achterbumper meet hij 5,15 meter. Die lengte verklaart de overvloed aan ruimte. Bovendien is hij ook een pure cross-over. De nieuwste versie kruist alle kenmerken van een monovolume met trekjes van een bestelwagen en een zwerfwagen. Daarvoor zorgen de flexibele zetelsystemen, Swivel 'n Go en Stow'n Go. Met Swivel 'n Go kan je de zetels van de tweede rij 180 graden naar achteren draaien en een tafeltje installeren.
Het Stow'n Go-systeem debuteerde in 2004 en is standaard. Dankzij dit systeem verdwijnen tweede en derde zetelrij in de vloer. De derde rij schuift met één druk op de knop in de bodem. Zo creëer je laadruimte van bijna 3,3 m3, en overtreft de Grand Voyager al zijn concurrenten.
Zware dieselmotor Tussen de voorwielen gromt een verbeterde versie van de 2,8 liter turbodiesel, die aan een soepel schakelende zestrapsautomaat geschroefd is. Het vermogen steeg van 150 naar 163 pk. Het koppel bedraagt nog steeds 360 newtonmeter maar is nu al vanaf 1.600 toeren beschikbaar. Daardoor is de nieuwe Grand Voyager vlotter en vinniger.
Lichter en onderhoudsvriendlijker De viercilinder is ook lichter en onderhoudsvriendelijker. Zo moet de distributieriem pas om de 140.000 kilometer vervangen worden. Een nadeel van de grote cilinderinhoud blijft natuurlijk de verkeersbelasting. De benzineversie wordt door een 3,8 liter V6 aangedreven.
Bij de afstelling van het onderstel primeerde het veercomfort. De wegligging is goed, maar in snellere bochten mis je wat de strakheid van enkele Europese concurrenten. Het interieur is stiller geworden, maar zelfs de verbeterde stroomlijn en de dikkere zijruiten kunnen het windgeruis niet volledig onderdrukken.
Veilig rijden Als we Chrysler mogen geloven, is de Grand Voyager de monovolume met het compleetste veiligheidspakket. Naast frontale en zijdelingse airbags zijn er gordijn- en knieairbags, stabiliteits- en tractiecontrole en ABS en de Brake Assist. Chrysler voert drie versies in: de LX, de Touring en de Limited. De instapversie kost 35.900 euro, op de prijzen van de andere uitvoeringen is het nog even wachten. De Grand Voyager is vanaf januari leverbaar. (bvdm)
Technische fiche
Chrysler Grand Voyager Lengte: 5.143 mm Breedte: 1.954 mm Hoogte: 1.750 mm Wielbasis: 3.078 mm Deuren/zitplaatsen: 5/7 Leeggewicht: 2.100 kg Koffervolume: 638-3.296 liter Brandstoftank: 75,7 liter Versnellingsbak: 6 automaat
Bij de lancering van de Laguna berline werd al aangekondigd dat de breakversie, de Grandtour, niet lang op zich zou laten wachten. Vandaag zien we dat deze versie een stuk groter is dan zijn voorganger en even fluisterzacht is dan zijn berlinebroertje. Kortom: een dikke reiswagen is geboren.
Vandaag is het de beurt aan de derde generatie Laguna en bij elke modelwissel werd het aandeel breaks belangrijker. Van de eerste Laguna werd amper een kwart breaks verkocht. Vanaf de tweede generatie koos bijna de helft voor de Grandtourversie. Bij het nieuwe model hoopt men 60% van de klanten voor de gemiddeld 1.000 euro duurdere Grandtour te winnen.
Voor dat geld krijg je niet alleen een grotere koffer, maar elke Grandtour is sowieso uitgerust met dak-rails, een manuele airco en een ESP, elektronisch stabiliteitsprogramma. Leasingklanten worden overigens iets beter bediend dan de particuliere Renaultrijder. Voor de leasewereld voorziet de Franse constructeur immers vier jaar garantie, terwijl de gewone consument al na drie jaar de eventuele rekeningen uit eigen zak mag betalen. Deze extra garantie past in het plan om Renault in de top drie van de meest betrouwbare merken te brengen. Dieselwagens met roetfilter zijn te herkennen aan de dubbele uitlaat. Die roetfilter is overigens pas vanaf de 150 pk krachtige dCi-diesel standaard
In alle stilte Qua design lijkt de Grandtour beter in evenwicht dan de berline. De daklijn loopt een beetje schuin af naar achteren en elke versie is voorzien van dakrails. De achterruit staat niet verticaal. Dat oogt een beetje dynamischer maar het beperkt de kofferruimte een tikje. Met 508 liter bagageruimte heeft de nieuwe break 30 liter meer dan zijn voorganger. Wie de achterstoelen plat legt, vergroot het volume tot 1.593 liter.
Het neerklappen van de achterbank gaat kinderlijk eenvoudig door een druk op de Easybreakknoppen op de zijwand van de koffer. Met neergeklapte achterbank krijg je een vlakke laadvloer met een lengte van net twee meter. Tot slot biedt Renault ook nog een erg handig afdekscherm voor de bagage. Het rolscherm zit in een balk gevat die kan worden opgeborgen onder de laadvloer wanneer je met neergeklapte achterbank rijdt. Enkele haakjes voor draagtassen ronden de kofferaccessoires af. Een apart scharnierende ruit in de achterklep is optioneel (400 euro).
Qua rijgedrag merk je nauwelijks verschil met de berlineversie van de Laguna. Ook hier kunnen we spreken van een supercomfortabele wagen waarbij de grootste comfortfactor ongetwijfeld de stilte in het interieur is. Verder geniet je binnenin van een naadloze afwerking en degelijk aanvoelende materialen. Alle bedieningen zitten zeer ergonomisch opgesteld. De besturing voelt erg licht aan, maar de wagen reageert precies op de input van de bestuurder. De versnellingsbak mocht iets nauwkeuriger zijn.
Microdiesel De Laguna rekent voornamelijk op dieselmotoren. Voor de volledigheid bestaat er nog een tweeliterbenzineversie, maar meer dan 90% van de Lagunarijders zal dieselen. De constructeur voorziet hier een erg interessante instapper. De anderhalve liter grote dCi-motor is 110 pk sterk en levert een ijverige 240 Nm vanaf 2.000 omwentelingen. Het voordeel van deze motor is zijn fiscaal gunstige prijskaartje en zijn lage CO2-emissie (133 gram per kilometer). Volgens de constructeur neemt hij genoegen met 5 liter diesel maar in beladen toestand kan dat gemiddeld gemakkelijk tot 7 liter oplopen.
Met deze motor is de Laguna verre van een sprinter, maar "he does the job". De motor moet iets hoger in de toeren klimmen om vooruit te komen, maar op keper beschouwd, is dit anno 2008 dé meest rationele keuze. Het is overigens ook de enige dieselversie van de Grandtour die in de Authentique basisversie onder de kaap van 25.000 euro blijft (24.600 euro).
Naast de kleine 1.5 diesel voorziet Renault de 2.0 dCI die 130, 150 of 175 pk sterk kan zijn. De Laguna Grandtour staat vanaf januari in de toonzalen en hij maakt zijn debuut op het Salon van Brussel. (gv) TECHNISCHE FICHE
Lengte: 4.803 mm Breedte: 1.811 mm Hoogte: 1.445 mm Wielbasis: 2.756 mm Deuren/zitplaatsen: 5/5 Koffervolume: 508 - 1.593 liter Brandstoftank: 66 liter Leeggewicht: 1.482 kg
Verleden week 'lekten' de eerste beelden van Land Rovers spectaculaire concept van een '4x4 coupé', maar het is BMW die zich met de X6 de geestelijke vader van het totaal nieuwe segment mag noemen. Hier is hij dan in z'n definitieve productieversie. Een design overigens van de jonge Belgische ontwerper Pierre Leclercq, die ook al de laatste X5 tekende.
BMW heeft er trouwens een ander letterwoord voor: SAC of Sports Activity Coupé. Zoals de benaming X6 laat vermoeden is het een soort kruising tussen de sportieve 6-reeks coupé en de vierwielaangedreven X-reeks. Hij wordt dan ook de meest sportieve van de X-reeks.
Dynamic Performance Control De X6 erft uiteraard de intelligente permanente vierwielaandrijving, het 'xDrive systeem' van de andere X-broeders, maar voegt daar als primeur 'Dynamic Performance Control' aan toe. Het eerste systeem verdeelt de kracht van de motor tussen de voor- en de achterwielen, het tweede doet dat ook nog tussen de achterwielen onderling. Het resultaat zou een sublieme stabiliserende werking moeten zijn wanneer de auto uit de bocht dreigt te gaan of bij plotse remmanoeuvres.
De BMW X6 is een vierdeurs coupé die hoog op z'n wielen staat als een 4x4, maar toch een lage daklijn houdt. Toch blijft er veel ruimte binnenin voor vier personen in luxueuze individuele zetels. En er kan nog indrukwekkend veel bagage mee: 570 liter met alle zetels in gebruik, tot 1.450 liter met de achterzetels weggeklapt.
Luxe en sportiviteit halen de boventoon in het interieur. Dat merk je bijvoorbeeld aan de standaard schakellepels aan het stuur om de zestrapsautomaat te bedienen, maar ook aan alle mogelijke comfortitems zoals elektrische zetels met ingebouwde ventilatie, airco met vier zones en DVD-installatie achterin.
Twee benzines, twee diesels Dat deze X6 niet onmiddellijk een 'goedkoop instapmodelletje' wordt is ook te merken aan de krachtige motoren. Goedkoopste model aan 57.750 euro is de xDrive30d zescilinder diesel van 235 pk. Topsnelheid is 210 km per uur en het gemiddeld verbruik (op papier) 8,2 liter per 100 km. Met een CO2 uitstoot van 220 gram per km zit hij ongeveer op dezelfde lijn als een Audi A6 3.0 TDI Quattro of een Ford Mondeo Clipper met 2.0 liter benzinemotor en automaat.
Maar er zijn ook krachtigere motoren met de 35d diesel (286 pk - 65.350 euro), de 35i benzine Twin Turbo (306 pk - 58.900 euro) en de nieuwe topmotor, de 50i V8 benzine met Twin Turbo (407 pk). Die laatste is nog niet geprijsd. Wat we wel al weten is dat hij genoeg heeft aan 5,4 seconden voor een sprintje vanuit stilstand naar 100 km/u. en elektronisch begrensd is op 250 km/u. Het verbruik schommelt rond de 12,5 liter en de daarmee onvermijdelijk verbonden CO2-uitstoot zit aan 299 g/km.
De X6 staat vanaf 31 mei officieel bij ons in de showrooms. Z'n werelddebuut maakt hij half januari in Detroit. Bij ons zal de voorloper ervan, de X6 Hybrid concept te zien zijn op het autosalon van Brussel.
Aston Martin heeft een eigen ontwerpcentrum en het eerste model dat daar is gepresenteerd, is de V12 Vantage RS. Dat is een studiemodel van Astons kleinste met een V12-motor.
De Aston Martin V8 Vantage is het kleinste model uit het programma. Hij levert een vermogen van 385 pk. Dat meer ook mogelijk is wordt bewezen door de V12 Vantage RS. Dat is Aston's kleinste met een twaalfcilinder. Die is gisteren gepresenteerd bij de opening van het eigen ontwerpcentrum in de thuisbasis Gaydon.
Het studiemodel heeft een 6,0-liter V12 aan boord met een vermogen van 600 pk en een maximaal koppel van 690 Nm. De sprint van 0 naar 100 km/u gaat in vier seconden en vanuit stilstand naar 160 km/u gebeurt in 8,5 seconden.
Aston Martin-directeur Ulrich Bez belooft dat als er voldoende animo is, er zeker een beperkte serie wordt gebouwd. "Die auto heeft dan een prijskaartje dat het exclusieve karakter van deze auto weerspiegelt." Dat wordt dus sparen, want het moet gek lopen als dit het laatste is wat we over deze auto horen.
Bij de concept car is er alles aan gedaan om het gewicht laag te houden. In totaal legt hij 1.600 kilo op de schaal. Net als bij de DBS zijn de motorkap en achterklep van koolstofvezel. Verder is op de achterklep een uitklapbare spoiler gezet en heeft de auto keramische remschijven. (autoweek.nl)
Een maand geleden heeft Mercedes de Nieuwe C-klasse Sedan gepresenteerd en nu is het tijd voor de Estate versie.
De nieuwe C-klasse Estate (Stationwagon) heeft een kofferruimte van 1500 liter en is voorzien van een automatisch openende kofferdeur. De nieuwe C-klasse Estate is ook 12% zuiniger dan het vorige model en verbruikt nu maar 6 liter per 100 km.
De nieuwe C-klasse Estate zal te koop zijn in drie versies: Classic, Elegance en Avantgarde. Zoals bij de Sedan is elke versie van een andere grille voorzien. Verder kan de stationwagon maximaal 1800 kg vervoeren en is er een optioneel self-levelling suspension systeem.
Het motorengamma bestaat uit twee benzine en twee diesel viercilindermotoren, respectievelijk de C180 en C200 kompressor benzines en de C200 en C220 CDI diesels. Voor wie net wat meer wil zijn er ook nog drie zescilinder benzinemotoren met 204, 231 of 272 pk en een zescilinder C320 CDI dieselmotor met 224 pk.
Subaru heeft de onthulling van de Subaru Forester voor het einde van de maand op de planning staan. De eerste foto's staan al op internet.Subaru heeft de compleet nieuwe Forester klaarstaan. Nog voor het einde van het jaar wordt de auto aan het publiek gepresenteerd.
De nieuwe Forester is er weer eentje in de beste Subaru-traditie. Dat wil zeggen dat het uiterlijk niet meteen de tongen zal losmaken, maar dat alle aandacht is uitgegaan naar de techniek. De nieuwe Forester krijgt een geblazen en een ongeblazen boxermotor, net als zijn voorganger.
In 2008 komt Subaru ook eindelijk met de boxer dieselmotor. Die krijgt als eerste een plekje in de Legacy, maar deze Forester zal daarmee op termijn zeker volgen.
De foto die rondgaat op internet laat een exemplaar zien dat is bedoeld voor de Japanse markt. Hij is 4,56 meter lang, 1,79 meter breed en 1,68 meter hoog. Voor de Europese markt kan dat licht afwijken. Onze huidige Forester is 4,48 meter lang, 1,74 meter breed en 1,59 meter hoog. De nieuweling dijt dus flink uit.
De Franse media weten het zeker: de Peugeot 308 RC Z concept car gaat in productie.
Peugeot heeft eerder dit jaar de 308 RC Z concept car laten zien. Dat is een spectaculaire coupé met vormen die doen denken aan de Audi TT. In Frankrijk schijnt groen licht te zijn gegeven voor de productie van de coupé. Er is voorzien in een assortiment benzine- en dieselmotoren.
Als alles volgens planning verloopt, gaan aan het einde van 2009 de lijnen voor deze 308-variant lopen. Waarschijnlijk gebeurt dat bij het Oostenrijkse Magna, dat eerder deze week al de opdracht voor de bouw van de Mini SUV in de wacht sleepte.
Er is nog geen officieel bericht van Peugeot over de productieplannen van de RC Z. Ook de woordvoerder van de Nederlandse importeur kan het gerucht niet bevestigen. Maar als het waar is, zou de RC Z van harte welkom zijn.
Porsche heeft een spoilerkit ontwikkeld voor zijn 911 Turbo om de wegligging bij erg hoge snelheden te verbeteren.
Door de aanpassingen wordt de lift op de voor- en de achteras verminderd. Het belangrijkste doel was om meer stabiliteit te verkrijgen in de buurt van de topsnelheid. Om dat te bereiken werd vooraan een extra lip onder de neus gemonteerd en staat op de nieuwe motorkap achteraan een vaste en grotere spoiler. Uiteraard zijn al deze onderdelen in koetswerkkleur gespoten. Als leuke bonus krijgt de Turbo met Aerokit 10 pk extra (490 pk).
Er is nog ander nieuws uit de Porsche-stal, want de Duitsers hebben 128 GT3's en GT3's RS moeten terugroepen omdat er problemen zouden zijn met de tractiecontrole en de actieve schokdempers. Geen enkele klant is al geconfronteerd geweest met falende systemen, maar om alle toeval uit te sluiten, heeft Porsche alle GT3's (RS) teruggeroepen voor een controle als ze gebouwd zijn tussen 28 september en 9 november 2007
Audi werkt aan een TT met 2.0 TDI-motor. Amerikaanse media beweren dat er in maart 2008 in Genève een TT TDI met 200 diesel pk´s gepresenteerd wordt.
Bij Audi laten ze er nog niets over los en op de gelekte productplanning waarover we gisteren berichtten stond -ie nog niet, toch doen de geruchten over een TT met dieselmotor al langer de ronde. Nu de nieuwe generatie TDI´s met commonrailtechniek klaar is, lijkt het moment eraan te komen. In het voorjaar van 2008 komt de 170 pk versie van de 2.0 TDI commonrail, een Amerikaanse website beweert dat er voor de TT een 200 pk sterke versie van deze motor komt. De TT TDI schittert waarschijnlijk naast de TTS met 270 pk 2.0 TFSI op de Salon van Genève. Iets wat steeds aannemelijker wordt nu er ook al in het Hoge Noorden van Europa test-TT´s gesignaleerd zijn met stickers op het dashboard waarop staat´achtung dieselfahrzeug´.
Wile E. Coyote en de 'Beep Beep' Road Runner (Looney Tunes 1948)
Peugeot presenteert tijdens de Bologna Motor Show op zijn zachtst gezegd een opvallende concept car. Met een knipoogje naar de 'road runner' van Chuck Jones uit de Looney Tunes tekenfimpjes. De Beep Beep is een sportieve versie van de in februari te verwachten Peugeot Bipper.
De Peugeot Bipper Concept Van is sterk geïnspireerd op de Peugeot 908 HDi FAP, het racemonster dat vorig jaar winnaar werd van het Le Mans Series kampioenschap. De Bipper Concept Van heeft net als de 908 HDi zwarte, witte en rode strepen over de lengte van de auto lopen. De cijfers 7 en 8 aan de zijkanten van de ramen refereren naar de deelnemende auto's op het Le Mans Series kampioenschap.
De Peugeot Bipper Van heeft een 1.4 HDi motor met 70pk bij 1750 tpm. Het maximale koppel bedraagt 160 Nm. Hij heeft tevens grotere remmen en 18 inch wielen.
Eerder dit jaar presenteerden PSA en Fiat het drietal nieuwe bedrijfswagens genaamd Peugeot Bipper, Citroen Nemo en Fiat Fiorino. Zopas toonde Peugeot ook al de 'ludospace' versie van de bestelwagen, de Bipper Tepee. Van de twee zustermodellen komen ook personenversies op de markt.
Dacia brengt volgend jaar in Europa en Noord-Afrika de vijfdeurs Sandero op de markt. Daarvoor wordt niet uitgeweken naar andere productieplekken. Hij wordt gewoon Roemenië gebouwd. Dat heeft Renault bevestigd. Eerder werd gedacht dat die auto in Brazilië of Zuid-Afrika werd gebouwd. Daar rolt de auto als Renault Sandero van de band.
In Brazilië start de verkoop van het nieuwe model in december. Argentinië volgt in februari 2008. In dat jaar start ook de productie van de Sandero met het Dacia-logo op de grille in het Roemeense Pitesti. Daar wordt nu al de Logan MCV geproduceerd. De vierdeurs Logan wordt in Marokko gebouwd. Het is vrij simpel om er de Sandero op de Dacia-productielijn te zetten, want hij is voor een groot deel gebaseerd op de Logan.
In 2009 start de productie van de Renault Sandero in Zuid-Afrika. Die wordt daar voor dat continent geproduceerd. Waarschijnlijk wordt de productie van het model daarna nog op andere plekken ondergebracht.
Terwijl de dagen nog somber, koud en nat zijn en er stormweer in de lucht hangt, presenteert Audi doodleuk de zomerse A3 cabriolet. Die staat in april van het volgende jaar bij de dealers hopelijk precies op tijd voor het warme weer.
Audi start in het Hongaarse Györ met de productie van de A3 cabriolet. Die moet de BMW 1-serie cabrio gaan beconcurreren. Beide Duitsers breken met de coupé-cabriolet-mode. Ze hebben gewoon een stoffen kap.
Volgens Audi zijn daar goede redenen voor. In de eerste plaats om de verhoudingen harmonieus te houden. Veel coupé-cabriolets met metalen vouwdak hebben noodgedwongen een overmaatse 'kont' om het dak weggeborgen te krijgen. En stoffen vouwkap vraagt veel minder ruimte om op te bergen en zit netjes tussen de ruggen van de achterzetels en de koffer in.
Slechts één decibel méér Op die manier blijft er zowel met het dak open als dicht, evenveel bagageruimte: 260 liter. De rugleuningen van de achterbank kunnen bij deze cabrio ook naar voren klappen, waardoor je langere stukken (tot 1,5 meter) kan laden. Het totale bagagevolume is dan maximaal 674 liter. Audi heeft voor de A3 een cabrioletkap ontwikkeld die in negen seconden opent of sluit.
Er is keuze uit een semi-automatisch of volautomatisch vouwdak. Open of dichtvouwen kan bij snelheden tot 30 km/u. Bij de volautomatische kap is een extra isolerende laag voorzien tussen de binnen- en buitenstof. Volgens Audi zou daarmee bij 140 km/u. maar één decibel meer geluid wordt gemeten dan bij een A3 met metalen dak. De cabriokap is in drie verschillende kleuren leverbaar. Voor de carrosserie is er keuze uit vijftien verschillende tinten. Twee diesels De A3 cabriolet wordt leverbaar met twee benzine- en twee dieselmotoren. De instapdiesel is de 1,9-liter TDI van 105 pk die een verbruik heeft van 5,1 liter per 100 km. De sterkste diesel is de nieuwe 2,0-liter met 140 pk. Die heeft volgens Audi een verbruik van 5,3 liter. De sprint van 0 naar 100 km/u gaat in 9,9 seconden en de topsnelheid is 204 km/u. De 1.9 diesel heeft een manuele vijfbak, de tweeliter naar keuze een manuele zesbak of S-tronic met dubbele (automatische) koppeling en schakelpeddels aan het stuur. De benzinemotoren zijn de 1,8-liter TSFI met 160 pk en de 2,0-liter TFSI met 200 pk. De eerste verbruikt zo'n 7,3 liter, de tweede zit daar dichtbij met 7,6 liter. Een manuele zesbak is standaard, de S-tronic een optie. Nog een optie is de sportophanging, waarbij het koetswerk 15 mm verlaagd is. Van de Audi dochter Quattro GmbH komt een S-line uitvoering met extra sportpakket voor de body. Maar de quattro vierwielaandrijving is er niet bij.
thema milieu 'Milieu' wordt het hoofdthema van het autosalon dat van 17 tot en met 27 januari 2008 in Brussel georganiseerd wordt. "Het is voor de hand liggend én een noodzaak", zegt Pierre Alain De Smedt, commissaris-generaal van het salon en voorzitter van Febiac. "De auto is immers verantwoordelijk voor tien procent van de CO2-uitstoot wereldwijd", voegt hij eraan toe.
Elke bestuurder draagt verantwoordelijkheid Febiac wil daarom met het proefproject "Ik rijd e-positief" aantonen dat elke chauffeur zelf een belangrijke bijdrage kan leveren om het brandstofverbruik en dus de uitstoot van CO2 van zijn voertuig te verminderen. De automobielfederatie en haar partner DrivOlution bundelen tien haalbare tips, waarmee bestuurders acht procent minder brandstof kunnen verbruiken.
Alternatieve brandstoffen Op de tentoonstelling "Powered by nature" wordt objectieve informatie verschaft over alternatieve brandstoffen en milieuvriendelijke technologieën. De bezoekers van het salon kunnen er zelf ontdekken waar de technologie voor staat en op welke manier ze een bijdrage levert aan een schoner milieu.
Recyclage Verder wil Febelauto, dat in 1999 opgericht werd als beheersorganisme van afgedankte voertuigen in België, tonen hoe autowrakken verwerkt en gerecycleerd worden. Vorig jaar alleen al werden volgens Febelauto 131.000 wagens milieuvriendelijk verwerkt, wat elke dag 393.000 kilogram metalen oplevert, die opnieuw als grondstof in de staalindustrie dienen.
Volgens Febiac kan autofiscaliteit een doeltreffend instrument zijn om het Belgische autopark zuiniger en schoner te maken. Een studie van de federatie toont aan dat met een doordachte autofiscaliteit, CO2-besparingen van 11 tot 17 procent mogelijk zijn bij nieuwe auto's, wat jaarlijks leidt tot 1 à 2 procent minder CO2-uitstoot door het autopark.
Europese positie Het salon brengt de Citroën C5 als wereldprimeur, naast de nodige (Europese) premières. Luc Bontemps, afgevaardigd bestuurder van Febiac, legt de nadruk op de Europese positie van de European Motor Show Brussels. "Dat is de positie die we willen en een troef die we moeten uitspelen", aldus Bontemps, die ook te kennen geeft dat België "de trein aan het missen is" op het gebied van alternatieve brandstoffen. Een andere uitdaging is volgens hem gelinkt aan de verkeersinfrastructuur.
Paleizen Paleis 1 staat dit jaar in het teken van accessoires en info, Paleizen 2 tot en met 10 worden besteed aan de auto en Paleizen 11 en 12 aan de moto. De European Motor Show Brussels 2008 is open voor het publiek van donderdag 17 tot en met zondag 27 januari, op weekdagen van 10.00 uur tot 20.00 uur en tijdens de weekends van 10.00 uur tot 18.30 uur. Er zijn avondopeningen voorzien (tot 22.00 uur) op vrijdag 18, maandag 21 en donderdag 24 januari.
Een ticket kost 12,5 euro en kinderen jonger dan zes jaar krijgen gratis toegang. Kinderen tussen zes en twaalf jaar betalen 6,25 euro. Een groepskaart voor tien personen kost 62,5 euro, maar is niet geldig tijdens de weekends. Meer informatie op www.autosalon.be. (belga/edp)
De kleine Zweedse sportautobouwer Koenigsegg komt met twee gelimiteerde modellen. De eerste is de CCX Edition en de CCXR. De eerst heeft net als de normale CCX een vermogen van 888 pk maar is voorzien van een stevigere demping, een rolkooi een nieuwe afstemming van de dempers en een verlaagd chassis. De tweede heeft 1.018 pk en loopt op bio-ethanol.
Met z'n aangepaste dempers en rolkooi is de CCX Edition beter geschikt voor circuitgebruik. Uiterlijk is hij herkenbaar aan zijn kale koolstofvezel carrosserie, grote verstelbare achterspoiler, splitter aan de voorkant en speciale wielen. In het interieur zijn op de kleur aangepaste lederen matten, Edition-instaplijsten, een speciaal instrumentencluster en een voor de Edition opnieuw ingerichte middenconsole. Van de CCX Edition worden veertien exemplaren gebouwd.
De Koenigsegg CCXR is gebouwd volgens het zelfde recept. Maar dan loopt hij op bio-ethanol, in Zweden een geaccepteerde brandstof. Koenigsegg gaat er zes bouwen. Bijkomend voordeel van deze milieuvriendelijke brandstof is dat het vermogen omhoog gaat. Bij de CCXR levert de 5,0-liter V8 maar liefst 1.018 pk en een maximaal koppel van 1.060 Nm.
417 kilometer per uur Daarmee vliegt hij net als zijn benzine-broeder in 2,9 seconden van 0 naar 100 km/u. Vanuit stilstand naar 200 km/u gaat in 13,7 seconden. De topsnelheid ligt volgens de fabrikant op meer dan 417 km/u; terwijl voor de benzineversie meer dan 400 km/u wordt opgegeven.
Daarmee is bio-sportauto sneller dan de Bugatti Veyron. Helaas zorgt bio-ethanol er ook voor dat het brandstofverbruik omhoog gaat. Koenigsegg geeft voor de CCXR een consumptie op van 22 liter per 100 km. In maart 2008 zijn de Koenigseggs te zien op het Autosalon van Genève. Dan start ook meteen de levering. De auto kost zo'n 1.575.000 euro, zonder BTW.
De kleine Zweedse sportautobouwer Koenigsegg komt met twee gelimiteerde modellen. De eerste is de CCX Edition en de CCXR. De eerst heeft net als de normale CCX een vermogen van 888 pk maar is voorzien van een stevigere demping, een rolkooi een nieuwe afstemming van de dempers en een verlaagd chassis. De tweede heeft 1.018 pk en loopt op bio-ethanol.
Met z'n aangepaste dempers en rolkooi is de CCX Edition beter geschikt voor circuitgebruik. Uiterlijk is hij herkenbaar aan zijn kale koolstofvezel carrosserie, grote verstelbare achterspoiler, splitter aan de voorkant en speciale wielen. In het interieur zijn op de kleur aangepaste lederen matten, Edition-instaplijsten, een speciaal instrumentencluster en een voor de Edition opnieuw ingerichte middenconsole. Van de CCX Edition worden veertien exemplaren gebouwd.
De Koenigsegg CCXR is gebouwd volgens het zelfde recept. Maar dan loopt hij op bio-ethanol, in Zweden een geaccepteerde brandstof. Koenigsegg gaat er zes bouwen. Bijkomend voordeel van deze milieuvriendelijke brandstof is dat het vermogen omhoog gaat. Bij de CCXR levert de 5,0-liter V8 maar liefst 1.018 pk en een maximaal koppel van 1.060 Nm.
417 kilometer per uur Daarmee vliegt hij net als zijn benzine-broeder in 2,9 seconden van 0 naar 100 km/u. Vanuit stilstand naar 200 km/u gaat in 13,7 seconden. De topsnelheid ligt volgens de fabrikant op meer dan 417 km/u; terwijl voor de benzineversie meer dan 400 km/u wordt opgegeven.
Daarmee is bio-sportauto sneller dan de Bugatti Veyron. Helaas zorgt bio-ethanol er ook voor dat het brandstofverbruik omhoog gaat. Koenigsegg geeft voor de CCXR een consumptie op van 22 liter per 100 km. In maart 2008 zijn de Koenigseggs te zien op het Autosalon van Genève. Dan start ook meteen de levering. De auto kost zo'n 1.575.000 euro, zonder BTW.