Zoek je een ruime en comfortabele monovolume met een flexibel en veelzijdig interieur? Bekijk dan eens de nieuwe Grand Voyager. Zijn basisuitrusting is uitzonderlijk compleet, en de topversie verwent zijn passagiers onder meer met twee dvd-spelers die tegelijk verschillende media kunnen afspelen. Handig als je kinderen met verschillende smaken hebt.Minpunt blijft de fiscaal dure 2,8 liter turbodiesel.
Bijna twintig jaar na de eerste Voyager is hij een indrukwekkend comfortpakket geworden. De nieuwste versie kreeg meer dan alleen een opfrisbeurt. Behalve het volledig nieuwe interieur vallen ruim 30 nieuwigheden of verbeteringen op. Enkele opvallende extra's zijn de verschuifbare middenconsole, de elektrisch bediende zijruiten van de schuifdeuren, de automatische airco en het Multimedia Infotainmentsysteem.Uiterlijk vallen vooral het bredere dak en de aflopende gordellijn op.
Royaal Plaatsgebrek kent deze zevenzitter niet. Van neus tot achterbumper meet hij 5,15 meter. Die lengte verklaart de overvloed aan ruimte. Bovendien is hij ook een pure cross-over. De nieuwste versie kruist alle kenmerken van een monovolume met trekjes van een bestelwagen en een zwerfwagen. Daarvoor zorgen de flexibele zetelsystemen, Swivel 'n Go en Stow'n Go. Met Swivel 'n Go kan je de zetels van de tweede rij 180 graden naar achteren draaien en een tafeltje installeren.
Het Stow'n Go-systeem debuteerde in 2004 en is standaard. Dankzij dit systeem verdwijnen tweede en derde zetelrij in de vloer. De derde rij schuift met één druk op de knop in de bodem. Zo creëer je laadruimte van bijna 3,3 m3, en overtreft de Grand Voyager al zijn concurrenten.
Zware dieselmotor Tussen de voorwielen gromt een verbeterde versie van de 2,8 liter turbodiesel, die aan een soepel schakelende zestrapsautomaat geschroefd is. Het vermogen steeg van 150 naar 163 pk. Het koppel bedraagt nog steeds 360 newtonmeter maar is nu al vanaf 1.600 toeren beschikbaar. Daardoor is de nieuwe Grand Voyager vlotter en vinniger.
Lichter en onderhoudsvriendlijker De viercilinder is ook lichter en onderhoudsvriendelijker. Zo moet de distributieriem pas om de 140.000 kilometer vervangen worden. Een nadeel van de grote cilinderinhoud blijft natuurlijk de verkeersbelasting. De benzineversie wordt door een 3,8 liter V6 aangedreven.
Bij de afstelling van het onderstel primeerde het veercomfort. De wegligging is goed, maar in snellere bochten mis je wat de strakheid van enkele Europese concurrenten. Het interieur is stiller geworden, maar zelfs de verbeterde stroomlijn en de dikkere zijruiten kunnen het windgeruis niet volledig onderdrukken.
Veilig rijden Als we Chrysler mogen geloven, is de Grand Voyager de monovolume met het compleetste veiligheidspakket. Naast frontale en zijdelingse airbags zijn er gordijn- en knieairbags, stabiliteits- en tractiecontrole en ABS en de Brake Assist. Chrysler voert drie versies in: de LX, de Touring en de Limited. De instapversie kost 35.900 euro, op de prijzen van de andere uitvoeringen is het nog even wachten. De Grand Voyager is vanaf januari leverbaar. (bvdm)
Technische fiche
Chrysler Grand Voyager Lengte: 5.143 mm Breedte: 1.954 mm Hoogte: 1.750 mm Wielbasis: 3.078 mm Deuren/zitplaatsen: 5/7 Leeggewicht: 2.100 kg Koffervolume: 638-3.296 liter Brandstoftank: 75,7 liter Versnellingsbak: 6 automaat