Terwijl de dagen nog somber, koud en nat zijn en er stormweer in de lucht hangt, presenteert Audi doodleuk de zomerse A3 cabriolet. Die staat in april van het volgende jaar bij de dealers hopelijk precies op tijd voor het warme weer.
Audi start in het Hongaarse Györ met de productie van de A3 cabriolet. Die moet de BMW 1-serie cabrio gaan beconcurreren. Beide Duitsers breken met de coupé-cabriolet-mode. Ze hebben gewoon een stoffen kap.
Volgens Audi zijn daar goede redenen voor. In de eerste plaats om de verhoudingen harmonieus te houden. Veel coupé-cabriolets met metalen vouwdak hebben noodgedwongen een overmaatse 'kont' om het dak weggeborgen te krijgen. En stoffen vouwkap vraagt veel minder ruimte om op te bergen en zit netjes tussen de ruggen van de achterzetels en de koffer in.
Slechts één decibel méér Op die manier blijft er zowel met het dak open als dicht, evenveel bagageruimte: 260 liter. De rugleuningen van de achterbank kunnen bij deze cabrio ook naar voren klappen, waardoor je langere stukken (tot 1,5 meter) kan laden. Het totale bagagevolume is dan maximaal 674 liter. Audi heeft voor de A3 een cabrioletkap ontwikkeld die in negen seconden opent of sluit.
Er is keuze uit een semi-automatisch of volautomatisch vouwdak. Open of dichtvouwen kan bij snelheden tot 30 km/u. Bij de volautomatische kap is een extra isolerende laag voorzien tussen de binnen- en buitenstof. Volgens Audi zou daarmee bij 140 km/u. maar één decibel meer geluid wordt gemeten dan bij een A3 met metalen dak. De cabriokap is in drie verschillende kleuren leverbaar. Voor de carrosserie is er keuze uit vijftien verschillende tinten. Twee diesels De A3 cabriolet wordt leverbaar met twee benzine- en twee dieselmotoren. De instapdiesel is de 1,9-liter TDI van 105 pk die een verbruik heeft van 5,1 liter per 100 km. De sterkste diesel is de nieuwe 2,0-liter met 140 pk. Die heeft volgens Audi een verbruik van 5,3 liter. De sprint van 0 naar 100 km/u gaat in 9,9 seconden en de topsnelheid is 204 km/u. De 1.9 diesel heeft een manuele vijfbak, de tweeliter naar keuze een manuele zesbak of S-tronic met dubbele (automatische) koppeling en schakelpeddels aan het stuur. De benzinemotoren zijn de 1,8-liter TSFI met 160 pk en de 2,0-liter TFSI met 200 pk. De eerste verbruikt zo'n 7,3 liter, de tweede zit daar dichtbij met 7,6 liter. Een manuele zesbak is standaard, de S-tronic een optie. Nog een optie is de sportophanging, waarbij het koetswerk 15 mm verlaagd is. Van de Audi dochter Quattro GmbH komt een S-line uitvoering met extra sportpakket voor de body. Maar de quattro vierwielaandrijving is er niet bij.