In het kader van de week van de diversiteit worden er deze middag nieuwe smaken geproefd. Bij de babygroepen worden voor het eerst stukjes ananas en mango geproefd. Hoe zouden onze baby's omgaan met deze zoete lekkernij? Zouden ze gekke bekken trekken? Zouden ze in hun brabbeltaaltje om meer vragen? De begeleidsters kunnen het je vanavond vertellen. Ook bij de peuters en de BSO proeven ze deze middag nieuwe fruitsoorten. De kokosnoot doet voor het eerst zijn intrede. Wat een rare vrucht! Alle ervaringen met de rare kleuren en vormen van dit fruit kan je trouwens ook later deze week terugzien op de tentoonstelling! Verder speelden de kinderen een memoryspelletje en maakten ze bij de buitenschoolse opvang vaasjes met klei. En in plaats van boterhammetjes kunnen ze daar deze middag genieten van een ovenverse en zelfgemaakte pizza! Als je dan nog weet dat er voor hun deze middag lamsburger met couscous op het menu staat denk ik dat we kunnen spreken van een superdiverse culinaire middag! Hiervoor willen we Sodexo, de Fruithalle en natuurlijk de begeleidsters die dit alles verwezenlijken, nog eens van harte danken!
Aan allen die de kunst van onze kinderen wil komen bewonderen
Na wekenlange voorbereidingen en na het uitvoeren van heel wat leuke activiteiten in de week van de diversiteit in de kinderopvang willen we jullie uitnodigen op onze kindertentoonstelling waar al de kunst van onze kindjes van baby tot BSO zal te bewonderen zijn;
Foto's zullen in eerste instantie daar te bewonderen zijn (en nog niet op deze blog) via een diavoorstelling, die door sfeermuziek en fijne geurtjes zal begeleid worden. Ook een proevertjesstand zal niet ontbreken en er is tevens een verrassing voorzien voor de grootste kinderen.
We verwachten jullie vrijdag van 14uur tot 18uur in de gang tussen de Nijntjes en de Dolfijntjes.
Het hele team van de beezekes, de knuffeltjes, de dolfijntjes, de nijntjes, de pimpernellekes, het land van ooit en de sloebers heten jullie van harte welkom! Tot dan!
De eerste activiteitjes zijn ondertussen achter de rug. Hier en daar hing er zelfs al een knutselwerkje omhoog. Bij de Dolfijntjes werd een donker gezichtje gemaakt en plakten de kinderen er zelf de haartjes op. De kinderen hoorden voor de eerste keer een Afrikaans liedje dat zowel bij de Dolfijntjes als Nijntjes wordt aangeleerd gedurende deze week. Bij de Knuffeltjes gingen ze letterlijk 'aan de slag' met bamboe tikstokjes. Nadat de aandacht daarvoor verdwenen was werd er duchtig geëxperimenteerd met verf. Het resultaat werd een prachtig schilderij! Vraag er maar eens naar als je vanavond je kindje komt halen. De kunstenaars kunnen hun ervaringen spijtig genoeg nog niet verwoorden. Op de dienst van de Beezekes konden de baby's zichzelf spiegelen en zo beginnen aan het vormen van een zelfbeeld. Bij de buitenschoolse kregen ze ook een spiegel voorgeschoteld. De buitenschoolse opvang kleurt vandaag je dag want zij gingen aan de slag met huidskleurverf. Eventjes spiegelen, je gezicht laten schilderen, nog eventjes spiegelen, bijwerken en klaar! Nog nooit zal onze buitenschoolse opvang zo gekleurd geweest zijn als vandaag! De resultaten zal je hier spoedig kunnen bewonderen!
Het is zover! Liters tranen, zweet en bloed werden geproduceerd om deze themaweek voor te bereiden. Alles werd in goede banen geleid door Kathleen Balthazar, een kinderverzorgster, die werkelijk gebeten is door de diversiteitsgedachte. Het hele team van begeleidsters is begeesterd door haar motivatie en overtuigingskracht en de stafleden droegen dan meer op de achtergrond op hun beurt hun steentje bij. Als u zal binnenkomen in het kinderdagverblijf zal u meteen ondergedompeld in een nieuwe sfeer! De activiteiten zullen door de begeleidsters uitvoerig toegelicht worden en hopen we hier te kunnen illustreren met foto's. De berichten zullen iets sneller toegevoegd worden dan anders. Uw reporter ter plekke hoopt het allemaal te kunnen bijhouden. De aangename verrassing om de vernieuwde entree te zien laat ik echter aan jullie over.
Vanaf maandag neemt Laura De Veirman de plaats in van Anny Temmerman bij de Knuffeltjes. Anny gaat op brugpensioen en werd vandaag nog eens letterlijk in de bloemetjes gezet. Laura wordt dus de nieuwe begeleidster en zal zich indien ze jullie ontmoet persoonlijk aan u voorstellen. Ze werkt 19u per week en zal afwisselend in de voor- en namiddag werken. Enkel op woensdag zal u ze altijd in de namiddag treffen. Ze kent het kinderdagverblijf al vrij goed, omdat ze hier reeds stagiaire was. Heet haar van harte welkom en wensen haar en jullie een fijne samenwerking toe!
Bijna elke donderdag is er stafvergadering. In deze stafvergadering zitten Kristel, de kwaliteitscoördinator, Hilde en Karen, verpleegsters, en ikzelf en wordt informatie uitgewisseld over de werking van het kinderdagverblijf. Het eerste gespreksonderwerp - na het overlopen van het vorig verslag en de agenda, is steeds 'kinderen'. Opvallende zaken ivm bepaalde kinderen worden besproken. Wat kunnen we doen om te helpen? Wat kunnen we leren van een bepaald kind? Welke actieplannen dienen we te maken om een bepaalde situatie te verbeteren? Door de kinderen als eerste punt op de agenda te plaatsen, verliezen we nooit onze basisfunctie uit het oog. Het tweede punt op de agenda is steevast de omgang met ouders. Zijn er bepaalde vragen? Zijn er klachten? Waarin kunnen we tegemoet treden? De ouders benaderen wij als primaire partner in de opvoeding. Wij kunnen spijtig genoeg net geen ouders vervangen, maar door naar hen te luisteren proberen we toch te helpen in de opvoeding. Dan pas komen personeel, beleid, kwaliteit, infrastructuur en varia aan bod. Dit zijn op zich ook allemaal heel belangrijke punten maar we beseffen dat we er in de eerste plaats zijn om de kinderen een optimaal pedagogisch klimaat te bieden en daarvoor dienen we soms compromissen te sluiten op vlak van beleid, personeel, kwaliteit of infrastructuur. Maar wat we eigenlijk het meest nastreven zijn creatieve oplossingen die voor alle partijen een meerwaarde betekenen. Voortdurend dienen we te bewaken dat we niet vervallen in een hopeloze stapel papierwerk, dienen we te bewaken dat we voldoende communiceren, dienen we te kijken wie aansprakelijk is, dienen we te bewaken dat alles op ergonomisch en financieel vlak haalbaar blijft. Dat is een stevige uitdaging voor een staf die ook voortdurend moet bijleren en daar gelukkig toe bereid is. We proberen onszelf voortdurend in vraag te stellen en beseffen maar al te goed dat er altijd fouten zullen gemaakt worden. We werken met mensen, zijn daar blij om, maar trachten samen met ouders, kinderen en nog een hele hoop andere mensen een prima opvang te verwezenlijken! Suggesties zijn altijd welkom!
Wij willen nog de aandacht vestigen op onze mega-interessante activiteit van de buitenschoolse opvang van dinsdag 28 oktober. In het kader van de week van de diversiteit hebben we namelijk Kundabuffi uitgenodigd. Het is een vertel- en muziektheaterensmeble en wereldmuziekcollectief in de geest van de oude en hedendaagse orale tradities: onze eigen vroegere troubadours en barden, de griots in West-Afrika, de bauls in Bengalen, de cantaderos en oratorios in Zuid-Amerika en de natuurvolkeren in de verschillende continenten.
Kundabuffi combineert elementen van drama, verhaaltechnieken, muzikale en beeldende expressie in een intercultureel educatief totaalgebeuren. Hierbij wordt een appel gedaan op individuele perceptie en beleving.
Meer info hierover kan je vinden op http://www.kundabuffi.be of natuurlijk door zelf te komen kijken! Haast je om de laatste plaatsjes te reserveren! Het optreden begint om 14u30... Bij deze mag u ook al in uw agenda noteren dat zowel jong en oud met een kind of kleinkind in het kinderdagverblijf op vrijdagmiddag welkom is om allerhande hapjes te proeven uit vreemde landen (of misschien gewoon wel van de buurman?) en de fantastische fototentoonstelling over de diversiteitsweek te bekijken! Da's vrijdagmiddag van 14u tot 18u!
Anny verlaat eind deze week haar Knuffeltjes-dienst. Ze heeft gedurende jaren heel veel knuffels uitgedeeld en was één van de mensen die hier het langst zijn. Een serieuze brok ervaring valt weg en wordt binnenkort vervangen. Met haar collega's bouwt ze samen nog een feestje, van de werkgever krijgt ze ook nog een smakelijke attentie... Ze gaat op pensioen en dat heeft ze verdiend!
Wanneer iemand gaat komt er ook iemand nieuw in de plaats... En daarvoor is er al heel wat werk verricht! Nog even geduld en jullie weten wie er als nieuwe kracht aan de slag gaat bij de Knuffeltjes.
Vanaf vandaag zijn we officieel gestart met de promotie van onze ouderavond. Alle ouders van het kinderdagverblijf krijgen een foldertje mee met daarin de mogelijkheid om zich in te schrijven. 'Té veel decibel is niet ok' is een ouderavond in samenwerking met Sig vzw. In deze voordracht staat het voorkomen van gehoorschade bij de kleinsten centraal. We hebben het in een algemeen deel over de anatomie van het oor, over decibels, Hertz en frequenties en hoe het horen nu precies in elkaar zit. Vervolgens illustreren we hoe een kind klanken ervaart in de baarmoeder, we schetsen hoe baby's horen en wat geluiden voor hen betekenen. Daarna nemen we geluiden rond peuters onder de loep. We werpen een kritische blok op speelgoed en koppelen hieraan meteen een aantal tips: waar let je best op bij de aankoop? Waar schuilen risico's? Wat is veilig speelgoed?... Er is tijd voorzien voor vragen. Alle deelnemers ontvangen gratis een overzichtelijk boekje waarin de informatie en tips gebundeld zijn.
Deze voordracht vindt gratis plaats in het kinderdagverblijf. Wenst u ook een uitnodiging te ontvangen? Aarzel dan niet om ons een lief mailtje te sturen! Je krijgt er dan spoedig één in je mailbox.
Vandaag vieren we in het kinderdagverblijf de dag van de kinderverzorgster! Altijd een leuke belevenis want de ouders zorgen meestal voor een kleine attentie voor de kinderverzorgster. Ook als werkgever zorgen we telkens voor een fijne attentie: deze keer was het een boekenbon van de Standaard Boekhandel. Ik kreeg ook enkele leuke suggesties van de begeleidsters van de Nijntjes om eens over na te denken voor volgend jaar. Hun auto wassen, boodschappen doen, een kappersbeurt geven rond de middag, een massagebeurt,... ze zijn enorm creatief en wie weet proberen we volgend jaar wel een stunt te realiseren! In ieder geval fijn dat er over van alles en nog wat wordt nagedacht!
En dat er wordt nagedacht in het kinderdagverblijf bewijst onderstaand rijtje van deze week: Bij de Beezekes werd een hekje weggehaald op advies van Kind en Gezin en wordt er nagedacht hoe alles er leuk en veilig kan verlopen. Op de stafvergadering werd door iedereen constructief nagedacht en werden er voor heel wat problemen oplossingen bedacht! De uurroosters werden opnieuw goed doordacht ingevuld door de begeleidsters zelf! Een zoektocht voor de peutergroep van de Dolfijntjes werd succesvol georganiseerd door een stagiair! Isabel van de Knuffeltjes overdacht de wenprocedure en schreef deze neer. ... Een toffe werkweek zit er bijna op! Hopelijk konden de kinderen en ouders ervan genieten!
We gaan al een tijdje met onze peuters naar de gemeentelijke bibliotheek van Wetteren. Sinds kort gaan we met zowel de Nijntjes als Dolfijntjes apart naar de bibliotheek en dat geeft nog meer leesplezier. Gezellig samen luisteren, zelf een boekje zoeken,... Onze kinderen hebben er duidelijk hun plezier in... en jong gedaan is oud geleerd!
De week van het IBO raast voorbij. IBO staat voor initiatief voor buitenschoolse opvang. Wij hebben eigenlijk een BOKDV. Dat is een buitenschoolse opvang aangesloten aan een kinderdagverblijf. In principe hebben we dezelfde werking als een IBO maar de nabijheid van het kinderdagverblijf geeft nog een meerwaarde dankzij de wissel- en samenwerking. Het thema van de week van het IBO is BEWEEG! en dat zullen de kinderen die deze middag aanwezig zijn geweten hebben! Els Vernimmen gaat met haar groepje joggen in het park. Loopschoenen aantrekken, training aandoen, opwarmen, stretchen, het wordt een onvergetelijke en spannende gebeurtenis! Bij Griet worden evenwicht, kracht en durf op de proef gesteld want zij voorziet een heus parcours in het sportgedeelte van de feestzaal. En Els Van der Schueren laat de mogelijkheden van spelvariaties met een parachute zien. Een aanbod om u tegen te zeggen!
U merkt het: de begeleidsters van zowel buitenschoolse opvang als kinderdagverblijf proberen telkens hun beste beentje voor te zetten. Zondag ging de dag van de onthaalmoeder en kinderverzorgster (12 oktober) verloren voor ons personeel... Daarom vieren wij op vrijdag 17 oktober de dag van de kinderbegeleidster. Als u uw favoriete kinderverzorgsters en begeleidsters eens extra in de bloemetjes wil zetten, wil bedanken of verwennen op een originele manier dan is vrijdag 17 oktober uw moment!
Vandaag was ik lang bezig met het telefonisch screenen van mogelijke kandidaten om Anny op te volgen bij de Knuffeltjes. Er hebben zich heel wat kandidaten aangemeld en om bij iedereen een beetje tijd te sparen gebeurt de eerste screening daarom telefonisch. Morgen zal ik hier noodgedwongen nog verder mee doen. Na dit telefonisch contact worden de kandidaten in de loop van de week per mail verwittigd of ze worden uitgenodigd voor een gesprek. Tijdens dit gesprek worden de eerste contacten uitgediept. Bepaalde competenties verbonden aan de job worden gecheckt, een praktische opdracht dient vervuld te worden,... We proberen een kinderbegeleid(st)er te vinden die zowel voor de kinderen als binnen het team geschikt is.
Ondertussen waren de Nijntjes op schattenjacht in het bos, de Dolfijntjes verdeelden zich in groepjes en deden verschillende activiteiten over en rond de herfst. Kathleen Balthazar en haar man zorgden voor een prachtige kast om themamateriaal handig op te bergen. Dankzij deze kast zit alles direct gebruiksklaar opgeslagen en is het voor de kinderbegeleidsters superhandig om een thema zonder al te veel voorbereiding aan de kinderen aan te bieden. Wat een meerwaarde!
De week van de diversiteit komt in zicht! Op enthousiaste manier is iedereen zijn steentje aan het bijdragen voor deze themaweek van de herfstvakantie. Vandaag mocht iedereen al met verf een handafdruk maken. Ook mijn linker wordt dus gebruikt als versiering!
Wat kunnen we allemaal verwachten in deze week? Naast vele activiteiten die kinderen en volwassenen doen inzien dat diversiteit in de maatschappij een grote rijkdom betekent, zijn er ook enkele bijzondere aandachttrekkers: dinsdag 28 oktober zijn er 's middags Kundabuffi's klanksprookjes voor de buitenschoolse opvang. Deze voorstelling is nogal dynamisch en bevat een heleboel instrumenten en voorwerpen uit de gehele wereld in een educatief verhaal over de aarde en de mensen van de aarde. Op vrijdag worden jullie dan weer uitgenodigd voor onze tentoonstelling waarbij er van alles te proeven valt en waar je kan zien wat we in deze diversiteitsweek allemaal uitgespookt hebben. Voor deze middag een leuke diversiteit aan smaken te bieden zijn we nog op zoek naar originele receptjes of mama's of papa's die iets willen laten proeven uit hun land. Reserveer in ieder geval deze middag om eens langs te komen in het kinderdagverblijf!
Dankzij het technisch vernuft en doorzettingsvermogen van Kristel zijn er op een heel korte tijd 12 nieuwe bedjes gemonteerd. Op 2 dagen tijd werd ze een volleerd beddeninstallateur! Prachtig werk van onze handigste harriëtte! Deze bedjes voldoen aan de strenge normen van Kind en Gezin. Heel wat kinderen genieten dus van een nieuwe slaapplaats (ook nieuwe matras!) maar ook de kinderverzorgsters zullen het gemakkelijker hebben vanwege de ergonomische eigenschappen van deze bedjes. De rug zal in ieder geval serieus ontlast worden! Voor het kinderdagverblijf was dit een enorme investering, hopelijk één die het waard is!
Investeringen dienen er de laatste tijd weer heel wat te gebeuren. Zo werd er ook een herstelling gedaan aan onze vaatwasmachine en bestelden we ook een bolderkar. De bolderkar 'Kindercabrio' is heel wendbaar. Kinderen kunnen zelf in- en uitstappen en er is plaats voor 6 tot 8 kinderen. Er is een veilige rem en een in hoogte verzetbare duwstang. Opnieuw wordt dus gedacht aan zowel kinderen als kinderverzorgster en het leuke is dat de suggestie voor deze bolderwagen ook van een kinderverzorgster kwam!
Deze morgen was ik uitgenodigd op de Arteveldehogeschool voor een vergadering over 'Complead'. Wat is complead? Het is een project, goedgekeurd en gefinancierd door het Europees Sociaal Fonds, waarbij werken rond competenties centraal staat. Dankzij het goede werk van Kristel (kwaliteitscoördinator) en de teams elk op hun niveau is het belang van kwaliteit en het kwaliteitsdenken op de werkvloer geïntegreerd. Nu zijn we klaar om een logische stap te zetten in de richting van competentiebeleid. Toen ik de gelegenheid kreeg om in te stappen in dit project, kon ik natuurlijk niet twijfelen. Dit studieproject zal volgend jaar weerklank vinden in hele kinderdagverblijf. Vanaf januari 2009 zullen we aan de slag gaan met een competentiebeleid. Net zoals andere veranderingen zullen we niet te snel te werk gaan. We worden begeleid door de Arteveldehogeschool, Hogeschool Gent en VCOK. Dankzij de financiering van het Europees Sociaal Fonds zullen we ook beroep kunnen doen op externe partners die ons begeleiden in dit proces. Meer nieuws hierover volgt wanneer alles wat meer concreet is.
Vandaag las ik in het Nieuwsblad dat wie als kind voor de leeftijd van 9 maanden vis eet, later minder kans heeft om eczeem te ontwikkelen. En eczeem geeft dan weer aanleiding tot een grotere kans op astma op latere leeftijd... Alweer een bewijs dat het nuttig is om reeds op vroege leeftijd en gevarieerd menu aan te bieden. Dit past perfect binnen onze visie. U kan het maandelijkse menu vinden op onze website. En als uitsmijter ziet u hier nog hoe onze peutertjes zelf hun sinaasappelsap persen. Santé!
Elk jaar komen er heel wat stagiairs bijleren in het kinderdagverblijf. Praktijkervaring opdoen blijft op zich een grote leerschool. Jaarlijks gebeurt er dan ook een overleg tussen de stagegever (het kinderdagverblijf), de stagebegeleiders (de scholen) en de stagementoren (de personeelsleden van het kinderdagverblijf die instaan voor de individuele begeleiding van de leerlingen). Uit dit overleg kwam de behoefte van de stagementoren om wat meer informatie over de visie achter de stageopdrachten te krijgen. Deze middag gaat Gudrun Vivez van het Sint-Augustinuscollege van Aalst in op die vraag.
Een andere activiteit deze middag is het bezoek van onze kinderen aan het park! Zij combineren het aangename met het nuttige! Want ze gaan zich uitleven in het bos dat al in herfstkleuren getooid is, en ze gaan ook vers gevallen bladeren zoeken om in onze compostvaten te doen. Een ideale activiteit voor de week van het bos en de kinderen leren ondertussen al het nut van composteren. Het kinderdagverblijf heeft 3 compostvaten staan met als doel het fruitafval op een natuurvriendelijke manier te verwerken. Af en toe moeten er bladeren aan toegevoegd worden om lucht te laten circuleren in zo'n compostvat. De opleiding die Karen (verpleegkundige) over composteren volgde was hiervoor uiterst nuttig! Els en Els van de buitenschoolse opvang zijn in ieder geval gemotiveerd om de kinderen hier actief te laten aan meewerken!
Vandaag beginnen we in onderling overleg met het opstellen van de kalender van 2009. We houden hierbij rekening met de wettelijke minima. Het kinderdagverblijf dient minstens 220 dagen op en te zijn, de buitenschoolse opvang minstens 230 dagen. In de praktijk is zowel buitenschoolse als kinderdagverblijf 230 dagen open! In eerste instantie worden enkele voorstellen gegeven door de directie. Er is reeds gemeentelijk overleg gebeurd over de sluitingsperiodes. Het zou de bedoeling zijn om de sluitingsperiodes van verschillende opvanginitiatieven op elkaar af te stemmen zodat er in noodgevallen kan doorverwezen worden naar elkaar. Er wordt echter ook rekening gehouden met de suggesties van het personeel en van de ouders. Een goede afweging van de belangen van deze partijen vormt de basis van de beslissing die uiteindelijk door de staf samen wordt genomen. Vandaag beginnen we reeds met een eerste voorstel naar de personeelsleden te formuleren zodat ouders zeker tijdig verwittigd kunnen worden.
We hebben al een tijdje een vlotte samenwerking met de gemeentelijke bibliotheek. Geregeld gaat een groep peuters naar de bib om er de spannendste verhalen te horen. Mama en papa kunnen hier echter nooit bij zijn... Nu organiseert de bibliotheek met het team van de Boekbaby's een verwendag voor kleine kinderen en uiteraard willen we deze in de schijnwerpers plaatsen. Leesbevordering vanaf de wieg wordt door ons sterk gepromoot! Op zaterdag kunnen kinderen (van 2 tot 5 jaar) die houden van een leuk verhaaltje en van voorlezen om 10u30 en om 11u30 komen luisteren naar Hilde en Lien. Zij gaan samen met hen Op Berenjacht. En Tuimeloor maakt van 15 tot 15u30 een muzikale ontdekkingstocht 'Snip, snap, snuit, dit boekje maakt geluid'. Baby's, peuters, kleuters en hun ouders zijn welkom. Meer info op www.bibliotheekwetteren.be en www.boekbabys.be
Karen, onze verpleegkundige, is bezig met een tevredenheidsgesprekje met één van onze ouders, terwijl ik hier nog snel iets neerpen. De bedoeling van dit gesprekje is vooral luisteren naar ouders hoe ze de eerste maand opvang hebben ervaren. Op deze manier kunnen we snel bijsturen waar nodig en proberen we echt in dialoog te treden met de ouders. We proberen onszelf voortdurend een spiegel voor te houden. Doen we het wel goed? Lossen we de verwachtingen in? Samen spreken over opvang verrijkt onze werking! Vandaag was het voor mij een dag waarbij ik heel wat praktische zaken moest regelen. Uurroosters plannen, mensen bijsturen, afspraken opvolgen, verslagen schrijven, heel wat mails opvolgen,... Hetgeen me echter het meest bij blijft is de manier waarop ik ontvangen werd bij de kartonfabriek Vandevelde. Eén en al vriendelijkheid en hulpvaardigheid! We mochten er heel wat karton afhalen om mee te knutselen. Voor de fabriek en de baas ervan waardeloos materiaal maar voor ons heel waardevol! Dat zullen de kinderen en begeleidsters ons nog wel laten zien! Fijn weekend!