Vandaag hadden we de eer om enkele mensen te ontvangen om het bouwprogramma van het kinderdagverblijf verder te verkennen. Meteen werd hen aan ook duidelijk welke trafieken er zich in en rond het kinderdagverblijf allemaal afspelen. Enkele kritische vragen deden me weer nadenken... Verticale groepen (waarbij kinderen van 0 tot 3 jaar kunnen samenzitten) of semi-verticale groepen (zoals het nu in het kinderdagverblijf is - baby's tot 18 maanden en peuters gescheiden)? Ik hoop toch nog wat inspirerende mensen te ontmoeten die een geargumenteerde visie hierover kunnen geven... Ik mocht van de mensen van het VBJK in ieder geval enkele boeken met toekomstgerichte architectuur voor de kinderopvang meegeven aan het architectenbureau. Het VBJK is een expertisecentrum in kinderopvang en opvoeding en als professional in de kinderopvang kan je er met vragen van allerhande allooi mee terecht. Heb je meer info over dit centrum nodig surf dan eens naar www.vbjk.be Met een nieuwbouw is het uiteraard de bedoeling om te voldoen aan een aantal nieuwe vragen van ouders. Eén daarvan is opvang voor zieke kinderen. Ik stelde reeds de vraag aan Kind en Gezin of we bijvoorbeeld een specifieke unit voor zieke kinderen konden/mochten voorzien, maar daarop blijven ze tot op heden het antwoord schuldig... Nu zal nog heel wat denkwerk moeten verricht worden om in de toekomst te bouwen aan een kinderopvang die voldoet aan de voortdurend veranderende vraag van de ouders. Hoe flexibel zal er geleefd en gewerkt worden? Komen er meer kinderen? Misschien moet ik bij mijn vriend en trendwatcher Herman Konings eens te rade gaan?
Naast deze meeting volgt er vanavond nog een ontmoeting met enkele mensen van het Sint-Augustinusinstituut te Aalst. Ze organiseren eigenlijk een avond voor de stagementoren om hen te helpen met evalueren, begeleiden en de leerdoelen uit te leggen. Ik hoop als vertegenwoordiger van onze kinderverzorgsters/stagemonitoren een degelijk verslag te kunnen geven over deze avond. Ik ga zelf en alleen om de werkdruk bij de kinderverzorgsters niet nodeloos te verhogen. Al deze extra uren zouden immers moeten gerecupereerd worden en dan moeten er weer andere aanpassingen gebeuren in de uurroosters. Voor mezelf is dit ook altijd een beetje flexibel zijn maar door creatief te zijn en degelijk te plannen zie je overal de voordelen van in. Zo was ik verplicht om deze middag 'overschotjes' te eten van de kinderen, maar deed ik eigenlijk een kwaliteitscontrole van hun eten... Allemaal een kwestie van interpretatie. Het vervoer met de trein naar en van Aalst kan me dan weer doen inzien hoe de stagiairs naar hun stageplaats komen... Zo zal alles wel zijn voordeel hebben!
Het zalige herfstweer zorgt ervoor dat mensen creatief worden... En met zelfgevonden kosteloos materiaal kan je heel veel fun beleven! De creativiteit van de begeleiders om kastanjes aan te bieden samen met kartonnen buisjes en de creativiteit van de kinderen levert een superleuk spelmoment. Getuige hiervan onderstaande foto's!
Deze werkweek duurt niet lang en het naderen van onze ouderavond is een feit. Daarom nog een kattebelletje voor de inschrijvingen ervan!
De informatieve avond zit vol tips om gehoorschade te voorkomen bij kinderen van 0 tot 3 jaar. Iedereen is welkom in kinderdagverblijf Sint-Jozef op dinsdag 18 november van 20 tot 22u30. Om organisatorische redenen vragen wij vooraf in te schrijven, bij voorkeur via de website www.sig-net.be of door een foldertje te vragen in het kinderdagverblijf en het strookje ervan ingevuld terug te bezorgen.
Deze voordracht werd inhoudelijk uitgewerkt in samenwerking met de Arteveldehogeschool Gent - afdeling audiologie. De spreekster is Roosje Clinckspoor, audiologe en docente in de Arteveldehogeschool.