Nadat ik deze morgen al een ware oorlog gevoerd had met het openbaar vervoer om in Antwerpen Expo te geraken, kon ik getuige zijn van een event georganiseerd door DharmaConsult met als spreker Bram Selleslach. Onderwerp was het rekruteren van dat o zo schaarse talent. How to win the war for talent? Overal wordt de alarmklok geluid: binnenkort zullen we personeelsleden tekort hebben om het werk te doen. Echt talent zal schaars worden! En dat op alle vlakken. Je zal je moeten profileren als werkgever. Voor een profit-organisatie wordt daar al snel een budget voor voorzien, maar in onze sector hinken we op dat vlak nog zwaar achterop. We hebben nog veel werk bleek uit de lezing van Bram... Maar hoop doet leven! En er zijn ook al een heel pak zaken waar we wel goed op scoren. Wat marketing betreft doen we soms onbewust al goede zaken... Deze blog bijvoorbeeld is al een goede vorm van marketing. Als potentiële personeelsleden lezen wat er zich in het kinderdagverblijf afspeelt, zullen ze zich sneller aangetrokken voelen en misschien net daarvoor de voorkeur geven aan kinderdagverblijf Sint-Jozef... Met kinderdagverblijf Sint-Jozef proberen we ons te profileren als aantrekkelijke werkgever om nieuwe mensen aan te trekken maar zeker en vast om de huidige talenten te behouden!
Kristel, de kwaliteitscoördinator, introduceerde vandaag een logboek op elke dienst. Dit logboek dient om zaken onderling bij te sturen en om bepaalde processen te verbeteren. We hopen bepaalde mankementen te detecteren in onze werking en voortdurend te verbeteren. Nele, de vlinderbegeleidster, is vanaf nu altijd duidelijk herkenbaar als ze bijspringt op een dienst, want haar zelfgemaakte vlinder hangt nu telkens aan de inkom van de dienst waar ze werkt. Mooi werk!
In mijn blogtekst van gisteren sloop een foutje. Het enthousiasme van de begeleiding van de Dolfijntjes is groot. Alle thema's van het jaar liggen al vast en ik baseerde me voor mijn blogtekst eigenlijk al op hun thema van volgende week. Het thema van deze week is 'handjes en voetjes'. Het gebeurt wel eens dat er iemand zijn voorbereiding iets vroeger doorstuurt. Gelukkig zijn de Dolfijnenbegeleidsters alert om me hier op te wijzen!
Vandaag dienen we zoals elke vzw onze aangifte in de rechtspersonenbelasting op te sturen. De laatste jaren hebben we telkens al goede rapporten gekregen bij controles. Hopelijk blijft dit nog enkele jaren zo door gaan. Gedurende de voormiddag zal ik me vooral bezighouden met het updaten van mijn persoonlijke to do lijst. Het overzicht bewaren en weten wat wanneer te doen is enorm belangrijk. Eens dat gedaan kan ik weer het grootste deel van de maand september invullen in mijn agenda. Hetgeen ik nog dien te doen is het voorbereiden van mijn vergadering deze middag. Ik ga namelijk voor het eerst naar het bureau van het coördinatiecomité van de Oost-Vlaamse kinderopvang aangesloten bij het Vlaams Welzijnsverbond. (wat een naam...) Wat wil dit zeggen? Het coördinatiecomité is eigenlijk de naam voor een 2-maandelijkse vergadering waarin collega's uit andere kinderdagverblijven zetelen. Het Vlaams Welzijnsverbond is een overkoepelende organisatie voor heel wat zorg- en welzijnsinstellingen. Ik ga nu naar het bureau ervan. Dat wil zeggen dat ik help in de voorbereiding van deze vergadering en op die manier bepaalde accenten kan leggen die direct ons kinderdagverblijf aanbelangen. Zo kan ik bijvoorbeeld onze problemen met buikslapers ivm wiegendoodpreventie aankaarten, ik kan de knelpunten ivm de nieuwe regeling voor de dagprijzen vermelden en op die manier makkelijker informatie en advies krijgen van andere kinderdagverblijven.
Het thema bij onze peutergroep de Nijntjes is deze week fruit. De kinderen worden geprikkeld om te experimenteren met een voeldoos, ze (s)maken fruitsalade, ze lezen samen over fruit, ze schilderen en tekenen fruit en het liedje 'appel, peertje en banaan' wordt misschien nog een late zomerhit! Bij de Dolfijntjes is het thema dozen. Bouwen met dozen, dozen rangschikken van groot naar klein, stappen in dozen, dozen gebruiken als drumstel, je kan het zo gek niet bedenken of ze proberen het bij de Dolfijntjes!
De vergaderingen van gisteren leverden heel wat interessante zaken op. Zo werd in de personeelsvergadering kritisch nagedacht over de flexibele opvang. Het personeel gaf zelf bedenkingen bij de werking, maar loste ook probleemstellingen op, was bereid om mee te denken en toonde een grote inzet om mee te denken over verdere evoluties binnen ons kinderdagverblijf. Het is enorm spijtig dat de tijd ons ontbreekt om deze mensen meer aan het woord te laten in discussies rond beleid. In heel wat beslissingen op hoog niveau worden de dagelijkse praktijkervaringen langs de kant geschoven of zelfs niet gehoord. In ieder geval was er gisteren wel een waardevolle inbreng en wordt die enorm geapprecieerd. De vergadering leverde nog wat denkstof zodat er nog één en ander zal wijzigen in onze werkwijze en reglementen rond flexibele opvang. Een tweede zaak die geregeld werd tijdens de personeelsvergadering was de taakverdeling van het eetfestijn. Alle taken zijn ingevuld behalve een frietenbakker. Wie voelt zich geroepen? In de stafvergadering werd gesproken over wiegedoodpreventie, de bestelling van onze nieuwe bedjes en de heersende werkdruk binnen het kinderdagverblijf. De vooropgestelde 80% bezetting van Kind en Gezin lijkt een zware dobber te worden. Het verhoogd aantal vrije dagen dwingt ons te evolueren naar een 38-uren week. Door het bouwen van een nieuw kinderdagverblijf kunnen we in principe ook de groepen verkleinen. Dit zou ook de werkdruk verlagen, maar voorlopig zijn dit lange termijnoplossingen. Voorlopig moeten we dus roeien met de riemen die we hebben. Gelukkig zijn er enkele creatieve geesten die oplossingen bedenken om de dag beter te organiseren en kalmte te brengen binnen de leefgroepen. Zo zien we mensen zich heel flexibel opstellen wat betreft werkuren. We zien verschillende diensten elkaar spontaan helpen in moeilijke momenten. We hebben een vlinder die fantastisch goed inspringt waar nodig. En dergelijke solidariteit ervaren binnen het personeel doet deugd. Soms zal je dus als ouder eens een vreemd gezicht zien op je vertrouwde dienst. We proberen de ouders hiervan zo goed mogelijk op de hoogte te houden.
Naast onze wekelijkse stafvergadering staan er nog twee andere vergaderingen op het programma: een teamvergadering bij de Knuffeltjes, één van de babygroepen en een personeelsvergadering. Aangezien Hilde, één van de verpleegkundigen, vandaag naar de eerste bijeenkomst is van het Ziko-netwerk, leid ik die teamvergadering. Normaal doet zij dat samen met Karen, maar aangezien ze zo gebeten is door Ziko prefereerde ze de bijeenkomst in Gent. Ziko is een zelfevaluatie-instrument voor welbevinden en betrokkenheid van kinderen in de opvang. Dit systeem werd ontwikkeld door ECEGO en professor Laevers en helpt ons om eerst en vooral te kijken hoe kinderen zich voelen in het kinderdagverblijf en hoe betrokken ze zijn bij hun spel. Uiteraard leren deze evaluaties ons heel wat over de werking en door dit herhaaldelijk toe te passen kunnen we onze werking voortdurend bijsturen. Nu Ziko meer en meer wordt toegepast hebben ECEGO en Kind en Gezin besloten hierrond netwerkbijeenkomsten te houden om dit alles te optimaliseren. Kristel, onze kwaliteitscoördinator, is deze voormiddag 2 lesuurtjes uitgeleend aan het Sint-Jozefinstituut. Ze geeft twee uurtjes les in de richting verzorging. Deze leerlingen hebben later dit jaar nog stage bij ons. Door de afwezigheid van deze twee stafleden hebben we dan ook de stafvergadering maar naar deze middag verplaatst. De personeelsvergadering is 's avonds (net voor de avondmarkt goed en wel begint); dat betekent dus drie vergaderingen deze middag en dat eist wel een beetje voorbereiding. Kiezen van de juiste werkvormen, geen eenrichtingsverkeer van mijn kant veroorzaken, checken als alles duidelijk is, catering voorzien... Er komt heel wat bij kijken! Dus ik weet wat gedaan deze voormiddag...
Zoals de meesten onder jullie weten is het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang erkend en gesubsidieerd door Kind en Gezin. Om deze erkenning en subsidies te ontvangen dienen we te voldoen aan een aantal kwaliteitseisen en een aantal administratieve zaken door te geven. De kwaliteitseisen worden gecontroleerd gedurende de inspectie die momenteel uitgevoerd wordt door de FOD van Welzijn. De administratieve zaken dienen we elk kwartaal door te geven aan Kind en Gezin zelf. Meestal gaat het dan om aanwezigheden van het aantal kinderen of zaken in verband met het personeel. Vandaag moesten we zo bijvoorbeeld doorgeven wie er als extra personeelslid bij de buitenschoolse opvang stond gedurende de vakantie. Dankzij een eenmalige maatregel van minister Vanackere konden we een aantal extra kinderen opvangen. Om deze mogelijkheid volgend jaar opnieuw te krijgen proberen we nu reeds te onderhandelen om deze eenmalige uitbreiding permanent te kunnen doortrekken in de vakanties. We vrezen er immers voor dat we anders een heel aantal ouders in de kou moeten laten staan. De nood aan buitenschoolse opvang is zo te zien een stuk acuter in de vakantieperiodes. Onderhandelingen zullen we persoonlijk en via het Vlaams Welzijnsverbond voeren.
Onderhandelingen over plaats van het kinderdagverblijf
Binnenkort hopen we echt meer concrete gegevens te krijgen over de bouw van een nieuw kinderdagverblijf. Vandaag had ik een architectenbureau over de vloer om te onderhandelen over een mogelijke plaats. De grond, die beschikbaar is, is eigendom van de zusters Apostolinnen. Dat was het eenvoudige deel. Minder eenvoudig is het als je weet dat zowel zusters, het rust- en verzorgingstehuis, de scholen en het kinderdagverblijf willen bouwen.Wijzelf opteren ervoor om een nieuw kinderdagverblijf én een nieuw gebouw om buitenschoolse opvang te bieden, maar daarvoor moet er financieel wel gepuzzeld worden! Dat dit een werk van lange adem en een ambitieus project wordt, is nu wel al duidelijk. Momenteel zijn we in een fase waarbij 2 architectenbureau's het tegen elkaar opnemen om aangewezen te worden als ontwerper van de hele site en nadien als ontwerper van de individuele bouwprojecten. Het is dankzij mijn ongeduld en duwwerk dat er uiteindelijk schot in de zaak komt. De opties voor het plaatsen van verschillende gebouwen zijn talloos. In ieder geval stellen wij ons open voor iedereen. Kunnen samenwerken betekent altijd een rijkheid voor ons! Dus wie ook onze directe buur wordt, samenwerken doen we... Eigenlijk ook met onze verste buur want ondertussen zijn de verschillende instellingen en organisaties allemaal een stukje afhankelijk van elkaar. In ieder geval hebben we vandaag ook deze visie meegegeven aan de architecten. Wij willen vooral dat het vooruit gaat!
Langs deze weg willen we Martine Lammens bedanken om enkele dagen in te springen bij de Knuffeltjes. Zoals elke keer konden we opnieuw rekenen op haar bereidheid en flexibiliteit. Ondertussen gaan we met de staf door met de voorbereiding van ons multiculturele feest. De activiteiten voor de kinderen krijgen langzaam vorm. Els Van Der Schueren zal zorgen voor een schminckstandje waarbij de kinderen een huidskleur naar keuze kunnen kiezen. Er zullen juweeltjes en vriendschapbandjes uit vreemde landen gemaakt worden. De klassieke tekenwedstrijd zal er ook weer zijn! De creativiteit van de begeleidsters zorgt misschien ook nog wel voor een verrassing voor de allerkleinsten die meekomen naar het eetfestijn? Met de staf wordt ook verder gedaan met de uitwerking van de flexibele opvang. Het huishoudelijk reglement zal opnieuw bekeken worden. Op 11 september is er personeelsvergadering. Hierin worden alle vragen van het personeel in verband met flexibele opvang beantwoord zodat we hierover ook nog eens samen constructief kunnen over nadenken en discussiëren. Ook vragen die jullie ons reeds stelden als ouder komen hier aan bod.
Op de dienst van de Nijntjes staat het thema 'kermis' op het programma. Bij de Dolfijntjes wordt er deze week rond het thema fruit gewerkt. Bij de babygroepen komen nog enkele nieuwkomertjes wennen. In de buitenschoolse opvang is dinsdag een speciale dag want de school is dicht en om ouders de gelegenheid te geven om toch te gaan werken, zijn we de hele dag open.
Om te genieten van flexibele opvang (opvang voor 7u en opvang na 18u15) in het kinderdagverblijf dien je een speciale aanvraag te doen. Om de draagkracht van het kind niet te verwaarlozen, wordt met elke ouder een persoonlijk gesprek gehouden. Deze week heb ik de eerste gesprekken met ouders kunnen voeren. Misschien hebben jullie vragen bij het waarom van deze gesprekjes. Misschien weet je niet wat we gaan vragen of weet je niet hoe je dit gesprek kan voorbereiden. Een beetje uitleg is wellicht op zijn plaats. We beginnen telkens met de vraag wat ouders van de flexibele opvang verwachten. Op deze manier kan elke ouder mee helpen bepalen hoe de flexibele opvang er uit kan zien. We vragen naar de reden van de flexibele opvang, de frequentie, de data en de uren waarop opvang gewenst is. Dit doen we om een zo goed mogelijke personeelsinzet te plannen. We informeren naar de draagkracht van het kind. Mama en papa zijn dé personen die kunnen inschatten wat hun kind wel aankan of niet. Wij vragen naar de eetgewoonten, de slaapgewoonten en proberen samen met de ouder een beeld te vormen van wat het kind een hele dag meemaakt en in te schatten of alles haalbaar is voor kind en ouder. We vragen ook om vast en zeker bereikbaar te zijn en alles in het heen-en-weer-schriftje heel correct in te schrijven. Communicatie in deze flexibele opvang is superbelangrijk aangezien er een extra begeleidster is, die de kinderen opvangt. We vragen ook aan de laatste ouders om samen met de begeleidster het kinderdagverblijf te verlaten. Aanvraagformulieren voor flexibele opvang kan u op het bureau krijgen.
Kinderparticipatie is een begrip dat op vele manieren kan ingevuld worden. In hoeverre kunnen kinderen zelf iets kiezen? In hoeverre krijgen kinderen verantwoordelijkheid? Waar kunnen ze hun mening zeggen? Hoe kan je kinderen laten meebeslissen? Allemaal moeilijke vraagstukken die in elk kinderopvanginitiatief wel een andere invulling krijgen. In het kinderdagverblijf Sint-Jozef proberen we kinderen veel zelf te laten kiezen waarmee ze spelen. Dozen met speelgoed kunnen ze zelf nemen, er zijn foto's met inhoud van de doos op gekleefd. De kinderen kunnen zelf kiezen in welke hoek ze spelen, een rustige hoek, een keukenhoek, bij de autogarage of in de poppenhoek,... Ook verantwoordelijkheid krijgen de peuters al. Zo delen ze zelf het fruit uit aan hun vriendjes of helpen ze zelfs mee aan de afwas! Dit draagt ook bij tot de zelfstandigheid van het kind en het is gewoon fun! We proberen ook actief met kinderparticipatie om te gaan in de buitenschoolse opvang. Ideeën voor activiteiten in de vakantie worden gevraagd via tekeningen. Een luisterend oor van de begeleidster voor elk kind is het stokpaardje van de begeleidsters... Hiernaast nog een foto van enkele enthousiaste afwassers!
Wie gratis met 2 personen naar de Baby Days te Gent op 11 of 12 oktober wenst te gaan dient snel een mailtje naar ons te sturen met als onderwerp baby days. Meer info op www.babydays.be Wie gratis met 2 personen naar Babyboom wenst te gaan op 3, 4 of 5 oktober wenst te gaan dient snel een mailtje naar ons te sturen met als onderwerp babyboom. Meer info op www.babyboom.be Succes
Vanaf nu zijn de kaarten voor ons multicultureel feest beschikbaar. Wil je op 28 september genieten van een Mexicaans, Italiaans, Belgisch, Afrikaans én Turks gerechtje en wil je je kinderen veel spel en plezier bieden, dan hoef je enkel één van de personeelsleden aan te spreken om jou kaarten voor deze fantastische middag te bestellen. Een kaart voor een volwassene kost 15 euro, een kinderkaart 8 euro. Je kan deze kaarten ook bestellen via email kdvstjozef@skynet.be Op vrijdag 5 september komen we samen met het feestcomité van het kinderdagverblijf om vooral de spelmogelijkheden van de kinderen op punt te zetten en al eens te bekijken hoe we de zaal zo leuk mogelijk kunnen inkleden zodat jullie echt goed kunnen kennis maken met de verschillende culturen. Wie ons wil helpen, kan om een affiche komen en deze ophangen op een Wetterse publieke plaats of in de wagen. Met onze uitnodigingen, affiches, mails en mond-aan-mond-reclame hopen we er een spetterend feest van te maken!
Op maandag 8 september 08 wordt een wielerwedstrijd ter gelegenheid van de kermis in Wetteren georganiseerd. De Wegvoeringstraat is een onderdeel van het parcours. Daarom zal gedurende deze wedstrijd (vanaf 14u30 tot 18u30) de toegang tot het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang gegarandeerd worden via de Scheldedreef. Het OCMW zal eenmalig het eenrichtingsverkeer opheffen zodat het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang bereikbaar blijven.We raden u in ieder geval aan om extra druk verkeer te voorzien en in de mate van het mogelijke uw kind(eren) te voet of per fiets te komen afhalen of af te spreken om te carpoolen.
De voorbije weken waren we redelijk intensief bezig met solliciteren... En met resultaat! Maar liefst drie vervangingen waren noodzakelijk en we zijn er in geslaagd om 3 fantastische nieuwe krachten aan te trekken. Bent u ouder van één van onze Knuffeltjes (leefgroep tot 18 maanden) dan zal u meer en meer Martine Lammens zien in plaats van Anny Temmerman. Anny Temmerman gaat na een jarenlange carrière genieten van haar brugpensioen. Martine Lammens is in het kinderdagverblijf geen onbekende. Ze stond al enkele jaren bij de Nijntjes. Nu gaat ze een nieuwe uitdaging aan bij de Knuffeltjes. Wens haar alvast van harte welkom, zij zal zeker het omgekeerde doen. Een tweede niet echt onbekende is Vanessa Malys. Zij zal de buitenschoolse helpen tijdens de drukste momenten. Ze zal dus vooral aanwezig zijn tijdens eetmomenten en vakanties. Vanessa is hier al enkele keren komen stage lopen. Ze heeft daardoor al ervaring bij zowel de allerjongste als de oudste kinderen. Vanaf nu combineert ze studie en werk. We wensen haar met het volledige personeelsteam veel succes bij beide uitdagingen! Een derde, helemaal nieuw, gezicht is Döndü Kurt. Zij zal de taken van Monique Tondeleir overnemen in onze onderhoudsploeg. Met deze drie nieuwe personeelsleden komen enkele waarden van het kinderdagverblijf wat betreft personeelsbeleid naar voor: goede personeelsleden waarderen we en proberen we te houden, stage volgen in het kinderdagverblijf kan een job opleveren en we streven naar een personeelsbeleid waarbinnen diversiteit ook zijn plaats krijgt. De rijkheid van diversiteit binnen het personeelsbeleid zorgt ook voor rijkheid in de beleving van de kinderen, daar zijn we van overtuigd!
Iedereen terug naar school! Overal in de media is dit een hot item. Dit is natuurlijk niet onverstaanbaar. Ook in de omgeving van het kinderdagverblijf zal weer een gezellige drukte hangen. De verschillende scholen uit de Wegvoeringstraat zullen weer volop bezocht worden door fietsende en wandelende kinderen. Ouders zullen opnieuw hun kinderen zo dicht mogelijk bij de schoolpoort afgezet worden. Parkeerplaatsen worden opnieuw schaarser. Fietsers worden beloond door de tijdswinst die ze maken... De drukte brengt weer een andere regelmaat mee. Voor me zelf betekent dit een kwartier vroeger vertrekken van thuis. Ook de meeste ouders zijn ondertussen opnieuw aan het werk. In het kinderdagverblijf is ook bijna iedereen terug uit verlof. De maandelijkse teamvergaderingen kunnen opnieuw zonder problemen doorgaan. Net zoals in het onderwijs is er bij ons ook een verandering. De flexibele opvang gaat van start. Onze opvanguren worden uitgebreid, maar indien u hiervan gebruik wenst te maken, dient u een aanvraagformulier in te vullen. Ondertussen werden de meeste ouders hierover al schriftelijk ingelicht. Alles zal nog niet zo direct van een leien dakje lopen. Vragen over deze flexibele opvang, kan je steeds per mail stellen.
In het kinderdagverblijf werken geregeld vrijwilligers. Deze mensen bieden telkens een meerwaarde. Ieder heeft zijn eigenheid en zijn specialiteit. Vandaag nog bood een student lichamelijke opvoeding spontaan zijn diensten aan. Hij zal voor onze peuters en buitenschoolse een sportieve middag verzorgen. Hiervoor zijn we heel dankbaar. Misschien ken je ook iemand die iets te vertellen heeft of iets speciaal kan voor onze kinderen of kan helpen met iets te veranderen in onze lokalen. Dan mag je ons altijd contacteren. De rijkheid zit hem in de diversiteit. Elke cultuur, elke persoon, elk levensverhaal kan ons helpen onze kinderen iets bij te brengen. Ouders die een middagje willen meehelpen in het kinderdagverblijf zijn dus van harte welkom!
Met het bezoek van een architect aan het kinderdagverblijf deze middag hopen we dat er in ons nieuwbouwproject weer wat snelheid komt. Momenteel zijn er twee architectenbureau's in de running om ons bouwproject als opdracht aan te nemen. Deze middag was er een eerste verkennende gesprek waarbij ons bouwprogramma alvast werd meegegeven. Kinderbegeleidsters, verpleegkundigen en ikzelf kwamen reeds een aantal keren samen om dit bouwprogramma te bespreken. In ons bouwprogramma werd aandacht gegeven aan een pedagogische visie,een functionele invalshoek,wettelijke en toekomstige kaders, maatschappelijk verantwoord ondernemen en een planologisch aspect. Nu volgt er binnenkort een overleg met de verschillende bouwpartijen waarbij de verschillende architectenbureau's worden voorgesteld. Eens die keuze gemaakt kan er volop gewerkt worden aan een subsidiedossier.
Uiteindelijk kan het elke ouder wel eens overkomen: een ongeluk of een file kan er wel eens voor zorgen dat je later dan voorzien aankomt in het kinderdagverblijf. Vooral voor het kind is dit compleet onbegrijpelijk! 5 minuten geleden vertelde de kinderbegeleidster nog dat papa of mama er direct aankwam en nu zou het toch nog veel langer duren? Hoe leg je dat uit aan een kind dat mama of papa direct wil zien? Ook voor de goede gang in het kinderdagverblijf is het niet opportuun om veel laatkomers te hebben: elke minuut aanwezigheid na het sluitingsuur dient op een ander moment, wanneer er meer kinderen aanwezig zijn, gerecupereerd te worden. Daarom is het als ouder noodzakelijk om goede afspraken te maken en zeker te verwittigen wanneer er een oponthoud tussen komt. Gelukkig geven de meeste ouders ons deze info, toch zullen we met de uitbreiding van de openingsuren enkele duidelijke afspraken moeten maken. De ouders en personeelsleden krijgen donderdag deze regeling per brief mee.
In deze nieuwe werkweek zijn er naast de normale gang van zaken enkele items die mijn speciale aandacht zullen krijgen. Eerst en vooral zullen we vanaf 1 september de mogelijkheid bieden aan de kinderen van het kinderdagverblijf om tot 19u15 te blijven. Deze flexibele opvang zal met een speciaal formulier moeten aangevraagd worden en kan hopelijk voor enkele ouders een oplossing bieden om werk en gezin beter te combineren. In de loop van de week zullen alle ouders hier per brief/mail over gecontacteerd worden. Sara De Meyer, momenteel al actief als begeleidster bij de Nijntjes, zal de verantwoordelijke voor deze flexibele opvang worden. Een tweede item is een reeks sollicitaties. Karine Scheir van de buitenschoolse opvang wordt onthaalouder en dient dus vervangen te worden. Monique Tondeleir mocht op brupensioen gaan en haar functie binnen het onderhoudsteam kwam dus ook vrij. Beide functies zullen op 1 september opnieuw ingevuld zijn. Woensdag word ik verwacht in het Maisin Centre te Brussel voor een meeting in verband met zorginnovatie. Als vertegenwoordiger en praktijkwerker uit de kinderopvang ben ik lid van de reflectiegroep die onderzoekswerk in verband met zorginnovatie becommentarieert. Indien je hier meer over wenst te weten te komen kan eens een kijkje gaan nemen op de website http://www.zorginnovatie.be of komen naar ons congres op 25 september in het provinciehuis te Leuven. Een laatste belangrijk maar moeilijk item dat deze week opnieuw extra aandacht krijgt, is het SMART maken van onze doelstellingen in het kwaliteitshandboek. Het letterwoord SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Binnen onze staf merk ik dat de A niet enkel voor acceptabel staat, maar ook voor ambitieus. En deze ambitieuze vonk slaat over naar de andere personeelsleden in het kinderdagverblijf!
Deze middag gaan we richting Mozen, het milieupark van Wetteren. Met de staf zorgen we ervoor dat heel wat defect materiaal en verpakkingsafval in de gepaste container terecht komt. In het kinderdagverblijf zijn we heel kritisch wat betreft speelgoed. Het kleinste mankement aan een stuk speelgoed kan direct een onveilige situatie veroorzaken. Daarbij komt nog dat alles heel intensief gebruikt wordt door heel wat verschillende kinderen. De intensiteit en de verantwoordelijkheid die we hebben wat betreft veiligheid van materialen die we gebruiken verplicht ons om heel wat zaken te vervangen en bijgevolg toch 4 maal per jaar de Mozen te bezoeken. Elk jaar wordt er in het kinderdagverblijf minstens voor 2500 euro speelgoed gekocht! Hierbij wordt gelet op de duurzaamheid van het materiaal en worden tekorten in het gamma bewust opgespoord. Naar de Mozen gaan zelf is op zich altijd een onderneming. We zijn telkens verplicht om gebruik te maken van andermans materiaal. De papa's van Karen en Kristel participeren ook in het kinderdagverblijf door telkens hun aanhangwagens ter beschikking te stellen. Samen met de staf wordt dan werk gemaakt van het vullen en het sorteren van het materiaal in de Mozen zelf. We beseffen dat deze situatie niet ideaal is, maar voorlopig zien hiervoor geen andere oplossing. Jij wel?