De kinderen van de Dolfijntjes hebben heel hard hun best gedaan om de kleren van Jules proper te wassen. Ze hebben samen de kleertjes van Jules uitgedaan om ze een wasbeurt te geven. Ze hebben water klaargezet en zeep er in gedaan en dan wassen maar! Daarna alles op het wasrekje hangen... Een beetje wachten... Maar ondertussen konden de schoentjes van Jules in de wasmachine. Iedereen hielp en op het einde was Jules natuurlijk heel tevreden!
Neen hoor, onze Beezekes bewijzen het tegendeel! Veel heb je trouwens niet nodig om kinderen tot 18 maand eens leuk te laten experimenteren. Muziek maken behoort zelfs tot de opties. Daarvoor gebruiken de begeleidsters en de kinderen ritmestokjes. De beleving hierbij is uiteraard het belangrijkst! Als ik ga vragen hoe het er is, antwoorden de begeleidsters steevast 'fantastisch, ons team is op elkaar ingespeeld' en dat zie je ook aan de hand van onderstaande foto's. De begeleidsters en kinderen spelen letterlijk op elkaar in. De tussenkomsten die nodig zijn gebeuren, maar meestal kunnen de kinderen zelf 'aan de slag' met hun ritmestokjes. Het is ook fijn dat het team perfect een afwezig personeelslid opvangt. Flexibel zijn, geduld hebben, samenwerken, kritisch zijn voor jezelf en je collega's en uiteraard superkindgericht zijn, zijn maar enkele competenties die daarvoor nodig zijn. We hebben een fijne week achter de rug en hopelijk volgen er nog enkele!
Om de stroom van mama's en papa's goed te kunnen ontvangen, gaat onze deur weer open. Al het personeel van het kinderdagverblijf is gebriefd en blijft alert voor 'niet gekende' personen.
De begeleidsters van de Nijntjes boden vorige week de kinderen een echte schildersezel aan! Op hun eigen hoogte konden ze een prachtig meesterwerk maken. De begeestering van de kinderen was groot. En vuil maken is ook geen probleem met een leuk schortje. Af en toe moeten mama en papa het er trouwens maar eens bij nemen dat kindlief eens vuil is. Geen enkele kunstenaar heeft eens geen spat verf gevoeld! De kinderen krijgen de kans om te experimenteren en dat is toch fantastisch?
Een hele grote doos blokjes was een beetje vuil geworden door er zo veel en intensief mee te spelen. De Dolfijntjes besloten ze dan maar samen weer netjes te maken. De kinderen kregen elk een wasbakje en met een enorme nauwkeurigheid kreeg elk blokje zijn wasbeurt. De kinderen vonden deze activiteit super, dat zie je aan hun betrokkenheid. Ook afdrogen diende natuurlijk te gebeuren. Als een echt team schreven de kinderen samen een stukje historie: weet je nog van toen we de blokken gewassen hebben? Het resultaat mag er natuurlijk zijn: enkele doosjes stralend blinkende blokken... en nu opnieuw mee spelen maar!
Vandaag was ik aanwezig op de statutaire algemene vergadering van het Vlaams Welzijnsverbond. Met het kinderdagverblijf zijn we lid van de algemene vergadering en konden we vandaag vragen stellen over het beleid en de begroting. Naast het statutaire gedeelte was er ook een terugblik op 10 jaar Vlaams Welzijnsverbond. De kinderopvang werd uitgeroepen tot de grootste groeisector. Speciale aandacht ging uit naar maatschappelijk verantwoord ondernemen. Drie pilaren zijn belangrijk in dat maatschappelijk ondernemen: competentiemanagement, diversiteit en energie. Nu zijn dat toevallig ook drie zaken waarin we met kinderdagverblijf Sint-Jozef in investeren. Het competentiemanagement kent een boost dankzij de deelname aan Complead, een studie rond competenties en leiderschap waarin we met het hele kinderdagverblijf participeren. (zie www.complead.be) Sinds kort zijn we ook begonnen met een diversiteitsplan. Hiermee maken we het kinderdagverblijf toegankelijker voor iedereen. Zo zijn we bijvoorbeeld bezig aan een introductiemap voor elke nieuwe werknemer. Tot slot zijn we ook bezig rond energie. Ja? Natuurlijk! De 'ik kyoto-actie' is nog maar net achter de rug. Volgende week weten we de uitslag van onze gezamenlijke actie. De deelnemers worden trouwens nog beloond met een actie-box. En misschien is het nu interessant om eens na te denken op welke manier we nog kunnen meehelpen om de kyotonorm te halen? Ook bij het Vlaams Welzijnsverbond (zie www.vlaamswelzijnsverbond.be) dachten ze er zo over. En onder het motto 'wat je thuis kan, kan je ook op je werk' hopen we net als hen ons steentje bij te dragen in de gedachte van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Na een tochtje tram, metro en trein in Brussel ben ik heel tevreden dat we u al op deze drie vlakken scoren en dit is nog maar het begin. Bij deze wens ik iedereen nog eens te danken voor hun goede inzet op deze drie vlakken!