De vergaderingen van gisteren leverden heel wat interessante zaken op. Zo werd in de personeelsvergadering kritisch nagedacht over de flexibele opvang. Het personeel gaf zelf bedenkingen bij de werking, maar loste ook probleemstellingen op, was bereid om mee te denken en toonde een grote inzet om mee te denken over verdere evoluties binnen ons kinderdagverblijf. Het is enorm spijtig dat de tijd ons ontbreekt om deze mensen meer aan het woord te laten in discussies rond beleid. In heel wat beslissingen op hoog niveau worden de dagelijkse praktijkervaringen langs de kant geschoven of zelfs niet gehoord. In ieder geval was er gisteren wel een waardevolle inbreng en wordt die enorm geapprecieerd. De vergadering leverde nog wat denkstof zodat er nog één en ander zal wijzigen in onze werkwijze en reglementen rond flexibele opvang. Een tweede zaak die geregeld werd tijdens de personeelsvergadering was de taakverdeling van het eetfestijn. Alle taken zijn ingevuld behalve een frietenbakker. Wie voelt zich geroepen? In de stafvergadering werd gesproken over wiegedoodpreventie, de bestelling van onze nieuwe bedjes en de heersende werkdruk binnen het kinderdagverblijf. De vooropgestelde 80% bezetting van Kind en Gezin lijkt een zware dobber te worden. Het verhoogd aantal vrije dagen dwingt ons te evolueren naar een 38-uren week. Door het bouwen van een nieuw kinderdagverblijf kunnen we in principe ook de groepen verkleinen. Dit zou ook de werkdruk verlagen, maar voorlopig zijn dit lange termijnoplossingen. Voorlopig moeten we dus roeien met de riemen die we hebben. Gelukkig zijn er enkele creatieve geesten die oplossingen bedenken om de dag beter te organiseren en kalmte te brengen binnen de leefgroepen. Zo zien we mensen zich heel flexibel opstellen wat betreft werkuren. We zien verschillende diensten elkaar spontaan helpen in moeilijke momenten. We hebben een vlinder die fantastisch goed inspringt waar nodig. En dergelijke solidariteit ervaren binnen het personeel doet deugd. Soms zal je dus als ouder eens een vreemd gezicht zien op je vertrouwde dienst. We proberen de ouders hiervan zo goed mogelijk op de hoogte te houden.
Naast onze wekelijkse stafvergadering staan er nog twee andere vergaderingen op het programma: een teamvergadering bij de Knuffeltjes, één van de babygroepen en een personeelsvergadering. Aangezien Hilde, één van de verpleegkundigen, vandaag naar de eerste bijeenkomst is van het Ziko-netwerk, leid ik die teamvergadering. Normaal doet zij dat samen met Karen, maar aangezien ze zo gebeten is door Ziko prefereerde ze de bijeenkomst in Gent. Ziko is een zelfevaluatie-instrument voor welbevinden en betrokkenheid van kinderen in de opvang. Dit systeem werd ontwikkeld door ECEGO en professor Laevers en helpt ons om eerst en vooral te kijken hoe kinderen zich voelen in het kinderdagverblijf en hoe betrokken ze zijn bij hun spel. Uiteraard leren deze evaluaties ons heel wat over de werking en door dit herhaaldelijk toe te passen kunnen we onze werking voortdurend bijsturen. Nu Ziko meer en meer wordt toegepast hebben ECEGO en Kind en Gezin besloten hierrond netwerkbijeenkomsten te houden om dit alles te optimaliseren. Kristel, onze kwaliteitscoördinator, is deze voormiddag 2 lesuurtjes uitgeleend aan het Sint-Jozefinstituut. Ze geeft twee uurtjes les in de richting verzorging. Deze leerlingen hebben later dit jaar nog stage bij ons. Door de afwezigheid van deze twee stafleden hebben we dan ook de stafvergadering maar naar deze middag verplaatst. De personeelsvergadering is 's avonds (net voor de avondmarkt goed en wel begint); dat betekent dus drie vergaderingen deze middag en dat eist wel een beetje voorbereiding. Kiezen van de juiste werkvormen, geen eenrichtingsverkeer van mijn kant veroorzaken, checken als alles duidelijk is, catering voorzien... Er komt heel wat bij kijken! Dus ik weet wat gedaan deze voormiddag...
Zoals de meesten onder jullie weten is het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang erkend en gesubsidieerd door Kind en Gezin. Om deze erkenning en subsidies te ontvangen dienen we te voldoen aan een aantal kwaliteitseisen en een aantal administratieve zaken door te geven. De kwaliteitseisen worden gecontroleerd gedurende de inspectie die momenteel uitgevoerd wordt door de FOD van Welzijn. De administratieve zaken dienen we elk kwartaal door te geven aan Kind en Gezin zelf. Meestal gaat het dan om aanwezigheden van het aantal kinderen of zaken in verband met het personeel. Vandaag moesten we zo bijvoorbeeld doorgeven wie er als extra personeelslid bij de buitenschoolse opvang stond gedurende de vakantie. Dankzij een eenmalige maatregel van minister Vanackere konden we een aantal extra kinderen opvangen. Om deze mogelijkheid volgend jaar opnieuw te krijgen proberen we nu reeds te onderhandelen om deze eenmalige uitbreiding permanent te kunnen doortrekken in de vakanties. We vrezen er immers voor dat we anders een heel aantal ouders in de kou moeten laten staan. De nood aan buitenschoolse opvang is zo te zien een stuk acuter in de vakantieperiodes. Onderhandelingen zullen we persoonlijk en via het Vlaams Welzijnsverbond voeren.
Onderhandelingen over plaats van het kinderdagverblijf
Binnenkort hopen we echt meer concrete gegevens te krijgen over de bouw van een nieuw kinderdagverblijf. Vandaag had ik een architectenbureau over de vloer om te onderhandelen over een mogelijke plaats. De grond, die beschikbaar is, is eigendom van de zusters Apostolinnen. Dat was het eenvoudige deel. Minder eenvoudig is het als je weet dat zowel zusters, het rust- en verzorgingstehuis, de scholen en het kinderdagverblijf willen bouwen.Wijzelf opteren ervoor om een nieuw kinderdagverblijf én een nieuw gebouw om buitenschoolse opvang te bieden, maar daarvoor moet er financieel wel gepuzzeld worden! Dat dit een werk van lange adem en een ambitieus project wordt, is nu wel al duidelijk. Momenteel zijn we in een fase waarbij 2 architectenbureau's het tegen elkaar opnemen om aangewezen te worden als ontwerper van de hele site en nadien als ontwerper van de individuele bouwprojecten. Het is dankzij mijn ongeduld en duwwerk dat er uiteindelijk schot in de zaak komt. De opties voor het plaatsen van verschillende gebouwen zijn talloos. In ieder geval stellen wij ons open voor iedereen. Kunnen samenwerken betekent altijd een rijkheid voor ons! Dus wie ook onze directe buur wordt, samenwerken doen we... Eigenlijk ook met onze verste buur want ondertussen zijn de verschillende instellingen en organisaties allemaal een stukje afhankelijk van elkaar. In ieder geval hebben we vandaag ook deze visie meegegeven aan de architecten. Wij willen vooral dat het vooruit gaat!
Langs deze weg willen we Martine Lammens bedanken om enkele dagen in te springen bij de Knuffeltjes. Zoals elke keer konden we opnieuw rekenen op haar bereidheid en flexibiliteit. Ondertussen gaan we met de staf door met de voorbereiding van ons multiculturele feest. De activiteiten voor de kinderen krijgen langzaam vorm. Els Van Der Schueren zal zorgen voor een schminckstandje waarbij de kinderen een huidskleur naar keuze kunnen kiezen. Er zullen juweeltjes en vriendschapbandjes uit vreemde landen gemaakt worden. De klassieke tekenwedstrijd zal er ook weer zijn! De creativiteit van de begeleidsters zorgt misschien ook nog wel voor een verrassing voor de allerkleinsten die meekomen naar het eetfestijn? Met de staf wordt ook verder gedaan met de uitwerking van de flexibele opvang. Het huishoudelijk reglement zal opnieuw bekeken worden. Op 11 september is er personeelsvergadering. Hierin worden alle vragen van het personeel in verband met flexibele opvang beantwoord zodat we hierover ook nog eens samen constructief kunnen over nadenken en discussiëren. Ook vragen die jullie ons reeds stelden als ouder komen hier aan bod.
Op de dienst van de Nijntjes staat het thema 'kermis' op het programma. Bij de Dolfijntjes wordt er deze week rond het thema fruit gewerkt. Bij de babygroepen komen nog enkele nieuwkomertjes wennen. In de buitenschoolse opvang is dinsdag een speciale dag want de school is dicht en om ouders de gelegenheid te geven om toch te gaan werken, zijn we de hele dag open.